Ο άνθρωπος που κατηγορείται από τους επικριτές του τακτικά – και τα τελευταία κυρίως χρόνια, επισήμως, μόνο από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο – ότι λαμβάνει κάθε απόφασή του στο όνομα του κέρδους, φαίνεται πως είναι και το... ονοματεπώνυμο του προβλήματος της πλειοψηφίας των 11 μετόχων της Ευρωλίγκας. Είναι τέτοια η δυσαρέσκεια για ορισμένους χειρισμούς του Τζόρντι Μπερτομέου, μάλιστα, που αποτελεί λόγο μίας «συμμαχίας» του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μαζί με άλλες πέντε ομάδες που επίσης έχουν εγγυημένα συμβόλαια στη διοργάνωση
Ο Λιθουανός Ντονάτας Ουρμπόνας αποκάλυψε την Τετάρτη (14/4) τη μυστική συνάντηση επτά συλλόγων στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή, στην οποία συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για τις οικονομικές σχέσεις που ορίζονται από τον Μπερτομέου, αλλά και τις πιθανές συντονισμένες κινήσεις τους. Οι δύο «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ, μαζί με τους εκπροσώπους των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο και Ζάλγκιρις Κάουνας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, με θέματα σχετικά με τη λίγκα, αλλά και τις οικονομικές ανησυχίες τους...
Seven Euroleague clubs (Zalgiris, CSKA, Efes, Milano, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos) secretly met in Athens last Sunday to discuss their concerns about some financial affairs managed by Jordi Bertomeu & the Euroleague, according to sources. Official moves are expected soon.
— Donatas Urbonas (@Urbodo) April 14, 2021
Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μία συλλογική αντίδραση κατά του Ισπανού εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θυμήθηκε τις δικές του (μεμονωμένες) κόντρες με τον Μπερτομέου, γράφοντας στο Instagram: «Κακοδιαχείριση; Μα... Μα... Μα... Μα αποκλείεται... Αφού όλοι τόσα χρόνια τα έβρισκαν όλα καλά και εγώ που φώναζα το έκανα για να καλύψω το γεγονός ότι δεν έπαιρνα άσο, πεντάρι, εξάρι, κτλ.».
Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση των «7» από τον πρόεδρο της ΚΑΕ, Τάκη Τριαντόπουλο, ενώ η αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού ήταν μεγαλύτερη, με τους ιδιοκτήτες, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο και τον αντιπρόεδρο, Γιώργο Σκινδήλια. Οι προβληματισμοί για την διαχείριση του Τζόρντι Μπερτομέου και την κατανομή των εσόδων αναμένεται να γίνουν και επίσημοι τις επόμενες μέρες.
Στην Αθήνα δεν προσκλήθηκαν οι τρεις ισπανικές ομάδες, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια, προφανώς, ως «συμπατριώτισσες» του Ισπανού παράγοντα, για να μην αποκαλυφθεί η πρόθεση για τη μυστική συνάντηση... Η εφημερίδα «Mundo Deportivo» ανέφερε πως η διοίκηση της «Μπάρτσα» δεν γνώριζε τίποτα για το ραντεβού. Αγνωστος παραμένει ο λόγος που η Φενερμπαχτσέ δεν βρέθηκε στην Ελλάδα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απόρησαν με την παρουσία της ΤΣΣΚΑ, καθώς η ρωσική ομάδα, μαζί με τη Μπαρτσελόνα, θεωρούνται παρασκηνιακά οι «αγαπημένες» του Μπερτομέου.
Ωστόσο, η (πάντα δραστήρια και σπάταλη στη μετεγγραφική αγορά) ΤΣΣΚΑ είναι εκείνη που φέρεται να κίνησε πολλές από τις διαδικασίες της «συμμαχίας» των «7», έχοντας πολλά παράπονα από την απροθυμία της διοίκησης της Ευρωλίγκας να στηρίξει φέτος τις ομάδες και τις μεγάλες απώλειες εσόδων από τις άδειες εξέδρες, λόγω των περιορισμών του κορονοϊού... Οι επτά ομάδες φέρονται επίσης να συμφώνησαν στο ότι η λίγκα δεν έκανε καμία προσπάθεια προσέγγισης με την ένωση παικτών, για προσωρινή επαναδιαπραγμάτευση στο ύψος και τις δόσεις των συμβολαίων.
Τα παράπονα κατά του Μπερτομέου, πάντως, για τις οικονομικές εξισώσεις, δεν είναι κάτι νέο. Οι ομάδες γκρίνιαζαν διαρκώς, ακόμη και όταν αυξήθηκαν τα μπόνους κάθε νίκης και τελικής κατάταξης. Από το 2016, το πριμ για κάθε νίκη αυξήθηκε από τις 7.000 στις 40.000 ευρώ. Φέτος, εκτός των τεσσάρων τελευταίων της τελικής βαθμολογίας (Αλμπα, Παναθηναϊκού, Ερυθρού Αστέρα, Χίμκι), οι ομάδες έλαβαν πριμ κατάταξης.
Ο Ολυμπιακός, από τη 12η θέση, κέρδισε 250.000 ευρώ, ενώ κάθε ομάδα σε παραπάνω θέση λάμβανε 50.000 περισσότερα. Υψηλότερο ήταν το κέρδος της πρώτης τετράδας, με το 1,5 εκατ. της Μπαρτσελόνα, τις 850.000 της ΤΣΣΚΑ, τις 750.000 της Εφές και τις 650.000 της Αρμάνι. Εδώ και μία πενταετία, η Ευρωλίγκα είχε αυξήσει και το μπόνους σε πλέι οφς και φάιναλ φορ. Κάθε νίκη στα προημιτελικά πριμοδοτείται με 70.000 και ο πρωταθλητής κερδίζει 1,5 εκατ. (από τις αρχικές 250.000), ο φιναλίστ 400.000, ο τρίτος 300.000 και ο τέταρτος 200.000.
Ακόμη και αυτές οι αυξήσεις, ωστόσο, αν και έφερναν συνολικά στις ομάδες της διοργάνωσης περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, δεν αρκούσαν για να κοπάσουν τα παράπονα. Ομάδες όπως οι «αιώνιοι» και η Μακάμπι έφερναν υψηλά τηλεοπτικά συμβόλαια, ωστόσο θεωρούσαν την ανταποδικότητα χαμηλή.
Η μίνι – «ανταρσία» των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Εφές, Αρμάνι Μιλάνο και Ζάλγκιρις Κάουνας, πάντως, δεν αφορά στη δημιουργία «μετώπου» διάσπασης» ή αποχώρησης. Αντίθετα, είναι η αρχή μίας κρίσης της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Τζόρντι Μπερτομέου, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε επίσημου χαρακτήρα απαίτηση της απομάκρυνσης του Ισπανού παράγοντα από τη θέση του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ισπανία, ο κ. Μπερτομέου αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο και των 11 μετόχων ως το τέλος Απριλίου.