Ο Ρότζερ Φέντερερ αποχώρησε από το Roland-Garros. Η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί έκπληξη. Μετά τη νίκη με επί του Ντόμινικ Κόπφερ (3-1 σετ, 7-6, 6-7, 7-6, 7-5) το άφησε να εννοηθεί. Ηταν ένα... άσχημο ματς για τα δεδομένα του Ελβετού. Καταπόνησε το σώμα του πάρα πολύ για να περάσει στον 4ο γύρο τουρνουά όπου τον περίμενε ο Ματέο Μπερετίνι.
«Μετά από δύο χειρουργεία στο πόδι και παραπάνω από έναν χρόνο αποθεραπείας, είναι σημαντικό ν' ακούσω το σώμα μου και να μην πιέσω τον εαυτό μου», ανέφερε ο 39χρονος και συνέχισε: «μετά από συζητήσεις με την ομάδα μου αποφάσισα να αποσυρθώ από το Roland-Garros. Είμαι ενθουσιασμένος που έπαιξα τρία παιχνίδια. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να είσαι στο γήπεδο», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.
Ο Ελβετός, νικητής του γαλλικού Open το 2009, έπαιξε μόλις τρία ματς σε διάστημα 16 μηνών προτού φτάσει στο Παρίσι. Εκείνος και η ομάδα του έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στις προπονήσεις προτού μπει και πάλι στο σιρκουΐ. Επιπλέον, ανησυχούσαν πώς θα αντεπεξέλθει το σώμα του και το μυαλό του στις απαιτήσεις. Βλέπετε, αυτή η σεζόν δεν μοιάζει με καμία άλλη. Το πρόγραμμα είναι συμπυκνωμένο εξαιτίας των πολλών αλλαγών που έχουν γίνει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έπειτα υπάρχουν και οι περιορισμοί. Για τον Φέντερερ, δε, η προτεραιότητα ήταν να φτάσει σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση στο Γουΐμπλεντον που αρχίζει στις 28 Ιουνίου.
Ο Φέντερερ ξέρει καλύτερα απ' όλους τί έπρεπε να κάνει. Ακόμη κι αν στερεί από τους φιλάθλους και τη διοργάνωση την παρουσία του στις πίστες του τένις. Τον Αύγουστο γίνεται 40 ετών. Πλέον, δεν έχει ν' αποδείξει σε κανέναν το παραμικρό. Σήμερα να έβαζε τέλος στην καριέρα του το στάτους του είναι εξασφαλισμένο: ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος όλων των εποχών – ακόμη και να κερδίσουν ο Ραφαέλ Ναδάλ κι ο Νόβακ Τζόκοβιτς περισσότερα τρόπαια. Συνάμα, δεν έχει να παλέψει για τα χρήματα. Είναι ήδη ένας από τους πλουσιότεερους αθλητές στον πλανήτη. Ο «RF» αποφάσισε να συνεχίσει γιατί θέλει να ενωθεί και πάλι με την ψυχή του ερασιτέχνη μέσα του. Εκείνου που αγαπάει το άθλημα για το... άθλημα. Πολλές φορές ο ανταγωνισμός στην ελίτ ενός σπορ ωθεί τους πρωταγωνιστές της να λάβουν ως δεδομένα εκείνα τα συναισθήματα που τους οδήγησαν να πιάσουν μια ρακέτα, μια μπάλα, ένα τιμόνι ή ένα μπαστούνι ή να τα ξεχάσουν τελείως..
Ισως, δε, μακροχρόνια να κάνει καλό και στο Roland-Garros. Από το 2016 έλειψε από τη διοργάνωση για τρεις συνεχόμενες εκδόσεις καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί τον φόρτο των αγώνων. Επέστρεψε το 2019 (ημιτελικά) και απουσίασε πέρυσι καθώς ανάρρωνε από εγχείρηση στο γόνατο. Διότι μ' αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να καταφέρει να επεκτείνει τη διάρκεια της καριέρας του. Αυτό ελπίζουν και οι υπεύθυνοι του Roland-Garros και η οικογένεια του τένις: το ματς με τον Κόπφερ να μην είναι το τελευταίο του στο μεγάλο τουρνουά και να είπε το «αντίο» του παίζοντας βράδυ σε άδειες εξέδρες λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη γαλλική πρωτεύουσα.