Οπου να 'ναι θα ανακοινωθεί η μετακίνηση του Δημήτρη Γιαννούλη στη αγγλική Νόργουιτς της β' κατηγορίας, που προσπαθεί να ανέβει στην Premier League. Το περασμένο καλοκαίρι είχε εμφανιστεί η πρόταση της ιταλικής Αταλάντα αντί 6-7 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η – ανεπιτυχής τελικά – προσπάθεια για είσοδο του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League κράτησε τον παίκτη στην Τούμπα.
Το deal με τη Νόργουιτς είναι ιδιότυπο. Θα δώσει άμεσα 1.000.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ και αν το καλοκαίρι ανέβει κατηγορία (βρίσκεται ήδη 1η στη βαθμολογία) θα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει 7,5 εκατομμύρια, αφήνοντας και ποσοστό μεταπώλησης 20%. Στην Αγγλία, ακριβές μεταγραφές γίνονται ακόμη κι ανάμεσα στις μικρομεσαίες ομάδες… Σε περίπτωση που η Νόργουιτς δεν ανέβει κατηγορία, τότε ο παίκτης θα επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και αυτόματα θα επεκτείνει το συμβόλαιό του που λήγει το καλοκαίρι του 2022. Αρα, θα υπάρχει ο χρόνος μελλοντικά να πουληθεί πάλι στο ίδιο περίπου ποσό, στα 6-7 εκατομμύρια.
Η εξέλιξη φανερώνει πως η διοίκηση του ΠΑΟΚ πλασάρει τον παίκτη της σωστά. Για έναν καλό Ελληνα ποδοσφαιριστή ή για έναν ξένο, η Ελλάδα μόνο ως σκαλοπάτι στην καριέρα του μπορεί να θεωρηθεί. Ο Ολυμπιακός έχει μάθει εδώ και χρόνια να πουλάει ακριβά και όλες οι άλλες ομάδες έπονται σε μεγάλη απόσταση. Ο πρώτος που προσπαθεί να μειώσει το… χάσμα είναι ο ΠΑΟΚ.
Πριν την εποχή Σαββίδη, μπορούσε κανείς να μετρήσει τις σοβαρές πωλήσεις στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ενας ο Βιεϊρίνια στη Βόλφσμπουργκ με 4 εκατομμύρια ευρώ, δεύτερος ο Σαλπιγγίδης στον Παναθηναϊκό με 1,8 εκατ. ευρώ και τρεις παίκτες δανεικούς και τρίτος ο Χριστοδουλόπουλος με 4 εκατομμύρια στον σπάταλο τότε πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Αυτά, όμως, ήταν η εξαίρεση.
Όταν ανέλαβε ο Σαββίδης, το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να αγοράζει. Επαιρνε παίκτες ακριβά, με «μυθικά» για Ελλάδα συμβόλαια και στο τέλος του έμεναν αμανάτι. Κάπως έτσι μπήκε υπό την επιτήρηση της UEFA στο κομμάτι του Financial Fair Play.
Για να φτάσει στο σημείο να πάρει πρωτάθλημα και κύπελλα ο ΠΑΟΚ, σημαίνει ότι είχε και αρκετούς καλούς παίκτες στο ρόστερ του. Αν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Γιαννούλη το καλοκαίρι, θα φτάσει στα 8,5 εκατομμύρια και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου. Η πρώτη, τα 10 εκατομμύρια που πήρε πρόπερσι δίνοντας τον Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Τη σεζόν 2016-17 υπήρξαν δύο αξιοπρόσεκτες πωλήσεις. Ο Μακ πήγε στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και ο Ροντρίγκες στην τουρκική Γαλατασαράι. Στοίχισαν 300.000 έκαστος και πουλήθηκαν για 3,5 εκατομμύρια. Ομως, αν αναλογιστούμε την τότε αξία τους και τα χρήματα που ξόδευαν αφειδώς οι δύο συγκεκριμένες ομάδες, μάλλον ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα. Για τα δεδομένα του, ο αμυντικός χαφ Τσίμιροτ πουλήθηκε στη Σταντάρ Λιέγης με 2.500.000 ευρώ, όχι όμως και ο Τζαλμά Κάμπος, που πήγε στην Τουρκία με 600 χιλιάρικα.
Οσο για τις πιο πρόσφατες πωλήσεις, ο Ευθύμης Κουλούρης πήγε πέρυσι στην Τουλούζ για 3,5 εκατομμύρια, αλλά βολοδέρνει μεταξύ πάγκου και εξέδρας. Εξίσου καλά deal συνιστούν τα 3,3 που πήραν οι Θεσσαλονικείς από την Κολωνία για τον ασταθή Λημνιό και τα 3 καθαρά από τη Μίντλεσμπρο για τον Ακπομ. Αντίθετα, και βάσει της εξαιρετικής παρουσίας του εκεί, θεωρούνται λίγα τα 1.600.000 ευρώ που έδωσε η Φενέρμπαχτσε για τον Δημήτρη Πέλκα.
Δεν μπορούν, όμως, όλες οι συμφωνίες να είναι επικερδείς. Σημασία έχει ότι ο ΠΑΟΚ δείχνει να βαδίζει σωστά δρόμο, καθώς μόλις τώρα μαθαίνει το σπορ των αγοραπωλησιών.