Η εικόνα του αμυντικού της Βαλένθια, Μουκτάρ Ντιακαμπί, να κάθεται στην εξέδρα του γηπέδου «Ραμόν δε Καράνθα» της Κάντιθ, φορώντας τη μάσκα του, αλλά με το βλέμμα χαμένο καθώς οι συμπαίκτες του αγωνίζονταν έκανε το γύρο του κόσμου. Λίγο προτού πάρει θέση πάνω από τον πάγκο ο 24χρονος Γάλλος κατήγγειλε τον αντίπαλό του και πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Χουάν Κάλα, για ρατσιστική επίθεση. Οπως κατέγραψε στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Μεδιέ Χιμένεθ, ο Ντιακαμπί υποστηρίζει πως ο Κάλα τον αποκάλεσε «αρ... από σκ...». Ο Κάλα συνέχισε να παίζει μέχρι που αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.
Αυτό το περιστατικό συνέβη στο 30ό λεπτό του αγώνα όπου η Βαλένθια έχασε με 2-1. Εγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που αποχώρισε από τον αγωνιστικό χώρο εξαιτίας ρατσιστικής επίθεσης. Οι «νυχτερίδες» επέστρεψαν, όμως, μερικά λεπτά αργότερα.Τί συνέβη στ' αποδυτήρια; Η Βαλένθια ενημερώθηκε πως αν δεν επέστρεφε θα έχανε το ματς με 6-0, θα της αφαιρούνταν τρεις βαθμοί «και πιθανώς κάποιοι ακόμη», λένε από την ομάδα. Ετσι, ο αρχηγός Χοσέ Λουίς Γκαγιά κι προπονητής, Χάβι Γκράθια, άλλοτε του Ολυμπιακού Βόλου και της Κέρκυρας, στράφηκαν στον «Ντιάκα». «Ηταν ράκος και εμείς θέλαμε να τον στηρίξουμε. Ωστόσο, όταν μας ενημέρωσαν τί θα συνέβαινε, μας έδωσε την άδειά του να γυρίσουμε στον αγωνιστικό χώρο», είπε ο Γκαγιά. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εξηγήσεις του Γκράθια. Ο σύλλογος με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως «τους υποχρέωσαν να παίξουν». Το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από το «ο διαιτητής τους ενημέρωσε για τον κανονισμό ως όφειλε ή ζήτησαν από τον Ντιακαμπί την άδειά του».
Ο Ντιακαμπί, πάντως, δεν επέστρεψε. Εμεινε στην εξέδρα. «Δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει», τόνισε ο κόουτς. «Αν μας έλεγε να μην παίξουμε άλλο, δεν θα βγαίναμε ξανά ότι και να συνέβαινε», κατέληξε. Η απόφαση, όμως, για το τί θα κάνει η ομάδα έπεσε στους ώμους αυτού του γίγαντα με ύψος 1,92 μ. και σε νεαρή ηλικία, που ήταν ράκος και μόλις είχε καταγγείλει μια πολύ σοβαρή επίθεση. Ο σύλλογος αρχικά, η LaLiga έπειτα και τέλος η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας καλούνται να εξηγήσουν τώρα γιατί συνέβη αυτό. Η Βαλένθια ζήτησε έρευνα εις βάθος.
Το ζήτημα, δε, πήρε και πολιτικές διαστάσεις με πολιτικούς όπως ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, η Υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο και άλλους να παίρνουν θέση. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, υποστήριξε: «από τα λεγόμενα των πρωταγωνιστών υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως από την αντίδραση του ποδοσφαιριστή της Βαλένθια, κάτι συνέβη».
Πριν μερικούς μήνες, σε αγώνα για το Champions League, οι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μπασακσεχίρ σταμάτησαν να παίζουν όταν ο 4ος διαιτητής του αγώνα, Σεμπαστιάν Κολτσέσκου, αναφέρθηκε στο βοηθό της τούρκικης ομάδας, Πιέρ Γουεμπό, ως «αυτός ο αρ...». Το ματς συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με άλλους διαιτητές και η UEFA τιμώρησε τον Κολτσέσκου ως το τέλος της σεζόν. Οι ομάδες δεν τιμωρήθηκαν με την UEFA να αντιλαμβάνεται την στάση των παικτών και να τους στηρίζει.
Αυτές οι υποθέσεις, δηλαδή, καταγγελίας ρατσιστικής συμπεριφοράς μεταξύ ποδοσφαιριστών, αποδεικνύεται πως είναι οι πιο δύσκολες για τους οργανισμούς, αν και το παράδοξο είναι πως συμβαίνουν σε κεκλεισμενων των θυρών ματς όπου υπάρχουν πολλές κάμερες και μικρόφωνα. Στο «Ραμόν δε Καράνθα» το μόνο πλάνο που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι του συμπαίκτη του αμυντικού της Βαλένθια, Γκαμπριέλ Παουλίστα, να κοιτάζει προς τον Κάλα και να λέει «όχι και αρ... από σκ...». Το περιστατικό μεταξύ του Ντιακαμπί και του Κάλα είναι το τρίτο που καταγράφεται τη φετινή σεζόν στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο αντάλλαξαν κατηγορίες ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, Νεϊμάρ, με τον αμυντικό της Μαρσέιγ, Αλβαρο Γκονθάλεθ. Η γαλλική λίγκα ερεύνησε για το αν ο Ισπανός σέντερ μπακ αποκάλεσε «μαϊμού» τον Βραζιλιάνο άσο καθώς επίσης κι αν ο δεύτερος επιτέθηκε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς στον Ιάπωνα μπακ της «OM», Χιρόκι Σακάι. Ο Νεϊμάρ ήταν αντιμέτωπος με ποινή 20 αγωνιστικών για ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά κι ο Αλβαρο Γκονθάλεθ με δέκα για ρατσιστικές προσβολές. Η πειθαρχική επιτροπή της λίγκας δεν βρήκε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.
Πριν δύο μήνες ο Ρομέλου Λουκάκου και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σχεδόν ήρθαν στα χέρια σε ντέρμπι της Ιντερ με τη Μίλαν για το Κύπελλο Ιταλίας. Ο Σουηδός του είπε να πάει να κάνει βουντού, αναφορά που πηγάζει από τη θρησκεία που πιστεύει η μητέρα του Βέλγου στράικερ και υποτίθεται έπαιξε ρόλο στο να φύγει από την πρώην ομάδα του την Εβερτον. Επίσης, ο «Ιμπρα» φάνηκε να λέει μια λέξη ακούστηκε σαν «monkey» (σ.σ. μαϊμού), αλλά αργότερα ειπώθηκε πως ήταν «donkey» (σ.σ. γάιδαρος). Η πειθαρχική επιτροπή της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατέληξε πως η επίθεση δεν ήταν ρατσιστική, αλλά τιμώρησε με πρόστιμο τους δύο παίκτες.
⚽ Lo scontro verbale tra #Ibrahimovic e #Lukaku durante il derby di Coppa Italia#calcio #InterMilan #CoppaItalia pic.twitter.com/po2EnarQ5f
— RaiSport (@RaiSport) January 26, 2021
Στην Ισπανία, η πλειονότητα των υποθέσεων αφορούν ρατσιστικές επιθέσεις από τους οπαδούς προς τους παίκτες. Ωστόσο και σ' αυτή την περίπτωση δεν γίνονται πολλά. Για παράδειγμα, όταν από την εξέδρα του γηπέδου της Βιγιαρεάλ εκτοξεύθηκε μια μπανάνα προς τον τότε παίκτη της Μπαρτσελόνα, Ντάνι Αλβες, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε η ομάδα ή δεν έκλεισε το γήπεδο ή η εξέδρα, αλλά λίγους μήνες μετά η λίγκα βράβευσε τους οπαδούς της Βιγιαρεάλ ως τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Το μοναδικό ματς στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που διεκόπη για συνθήματα της εξέδρας παραμένει το Ράγιο Βαγεκάνο – Αλμπαθέτε της 2ης Κατηγορίας, επειδή οι οπαδοί των γηπεδούχων αποκάλεσαν ναζιστή τον επιθετικό της αντιπάλου, Ρομάν Ζοζούλια, ο οποίος στο παρελθόν έχει φωτογραφηθεί με ναζιστικά και ακροδεξιά σύμβολα.