Η σέντρα του EURO 2020 καθυστέρησε για ένα χρόνο, αλλά επιτέλους είναι εδώ. Την Παρασκευή η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αρχίζει με το ματς Τουρκία – Ιταλία στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Το ότι οι Τούρκοι θα είναι οι... γηπεδούχοι επί ιταλικού εδάφους δεν είναι το μόνο παράξενο σ' αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Επειτα από μια «μαραθώνια» σεζόν που εξελίχθηκε σε ρυθμούς σπριντ, περιμένουμε μια απρόβλεπτη διοργάνωση. Αλλωστε, οι ποδοσφαιριστές είναι εξαντλημένοι, πολλοί απέχουν από το 100% και επιπλέον πρέπει ν' ακολουθήσουν αυστηρά πρωτόκολλα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η υγεία και η προσήλωση στον στόχο ίσως κάνουν τελικά τη διαφορά. Οι ομάδες καλούνται να πιστέψουν στις δυνατότητες τους και να μην παραβιάσουν τη «φούσκα» τους αν θέλουν να έχουν ελπίδες.
Οι όμιλοι
Η διοργάνωση αποτελείται από έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Στους «16» προκρίνονται οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Η φάση των ομίλων διαρκεί από τις 11/6 ως τις 23/6. Στον πρώτο όμιλο, πέραν της Ιταλίας και της Τουρκίας, συμμετέχουν η Ελβετία και η Ουαλία. Φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις είναι Ιταλοί και Τούρκοι, αλλά και οι άλλες θα έχουν τις ευκαιρίες τους. Στο δεύτερο όμιλο, συναντάμε το Βέλγιο, μια από τις ομάδες που έχουν το ταλέντο για να σηκώσουν το τρόπαιο. Το συνοδεύουν η Δανία, η Ρωσία και η πρωτοεμφανιζόμενη Φινλανδία. Τα ματς θα διεξαχθούν μεταξύ της Κοπεγχάγης και της Αγίας Πετρούπολης. Ο 3ος όμιλος είναι ο πιο αμφίρροπος γιατί η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ουκρανία δεν έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, ενώ η Βόρεια Μακεδονία που κάνει ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση δεν έχει τίποτα να χάσει κι αυτό την κάνει επικίνδυνη. Τα ματς θα γίνουν σε Αμστερνταμ και Βουκουρέστι. Στον 4ο όμιλο, έχουμε το μεγάλο ντέρμπι Αγγλία – Σκωτία, ενώ συμπληρώνουν το γκρουπ η Κροατία με την Τσεχία. Οι Αγγλοι μπαίνουν στον θεσμό έτοιμοι να διεκδικήσουν την κούπα. Βολικό πως τα ματς διεξάγονται στο Λονδίνο και στη Γλασκώβη. Στον 5ο όμιλο: η Ισπανία έχει τον πρώτο λόγο και από εκεί και έπειτα Πολωνία, Σουηδία και Σλοβακία θα παλέψουν για το ένα ή τα άλλα δύο εισιτήρια, με τους αγώνες να φιλοξενούνται σε Σεβίλλη και Αγία Πετρούπολη. Τα γκρουπ κλείνουν με τον «όμιλο του θανάτου», τον 6ο: Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, συν την Ουγγαρία.
Φαβορί και αουτσάιντερ
Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία είναι τα μεγάλα φαβορί. Από εκεί και έπειτα η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γερμανία θα παλέψουν για τη δική τους ευκαιρία. Η Ολλανδία θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια συζήτηση, αλλά η αλλαγή προπονητή πέρυσι και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Φρανκ ντε Μπουρ σε συνδυασμό με την απουσία του Φίρχιλ φαν Ντάικ από την άμυνά της την επηρεάζουν σημαντικά. Ωστόσο, πολλά απρόβλεπτα έχουν συμβεί στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα – από την κατάκτηση της Δανίας το 1992 και της Ελλάδας το 2004, στην πρωτιά της Πορτογαλίας το 2016 – ώστε τίποτα δεν μπορεί ν' αποκλειστεί. Επιπλέον, αυτή την σεζόν είδαμε πολλές εκπλήξεις...
Το θέαμα
Οσον αφορά στο τί EURO να περιμένουμε από αγωνιστικής πλευράς, η αλήθεια είναι πως απουσιάζει εκείνη η ομάδα που παρουσιάζει κάποια ριζοσπαστική πρόταση από άποψη τακτικής όπως συνέβη με την Ισπανία το 2008 ή την ίδια τέσσερα χρόνια μετά. Η πιο καλά δουλεμένη ομάδας μοιάζει να είναι το Βέλγιο, με τη Γαλλία να επιδιώκει να γίνει πιο επιθετική με την ενσωμάτωση του Καρίμ Μπενζεμά πλάι στους Αντουάν Γκριεζμάν και Κιλιάν Εμπαπέ. Συνάμα, η κούραση, σωματική και νοητική, μάλλον δεν θα μας επιτρέψει να δούμε την καλύτερη βερσιόν των περισσότερων αστέρων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παράλληλα με τη διεξαγωγή των αγώνων υπάρχει κι ένας χορός εκατομμυρίων στο μεταγραφικό «παζάρι». Ολα αυτά πρέπει να μπουν στον... λογαριασμό μαζί, σαφώς, με τη νέα προσέγγιση από τους διαιτητές. Οπως και να 'χει, όμως, το EURO είναι από τα τουρνουά που προκαλούν ενθουσιασμό, είναι κάτι... διαφορετικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει την αίσθηση πως σπάει τη «μονοτονία» δύο σεζόν με φουλ διοργανώσεις συλλόγων. Σίγουρα, δε, η παρουσία κοινού στις εξέδρες θα δώσει και μια άλλη νότα.