Ο Ντέιβιντ Γκόλντμπλατ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κι ένας από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς βιβλίων για το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να αναλύσει τα δεδομένα των εξειδικευμένων επιστημόνων που ασχολούνται με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και στην αναφορά του «Κόντρα στον Χρόνο», όπου αναλύει πως θα επηρεαστεί ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο, υποστηρίζει πως 23 γήπεδα των επαγγελματικών κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου μέσα στα επόμενα 25 χρόνια θα καλύπτονται συνεχώς με νερό.
Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται το «Στάμφορντ Μπριτζ» της Τσέλσι, το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Λονδίνου που χρησιμοποιεί η Γουέστ Χαμ, το «Σεντ Μέρι'ς» της Σαουθάμπτον και το «Κάροου Ρόουντ» της Νόριτς. Εκτιμά, δε, πως οι οπαδοί της Μίντλεσμπρο θα πηγαίνουν στο «Ρίβερσαϊντ», που περιβάλλεται από νερό, μόνο με πλοίο! Θεωρεί πως έφτασε η ώρα το ποδόσφαιρο να γίνει πιο... πράσινο και να βοηθήσει το οικοσύστημα. Τόσο πρακτικά, αλλά όσο και προσπαθώντας να αλλάξει την συμπεριφορά των ανθρώπων.
Οι πλημμύρες, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού «θα προκαλέσει προβλήματα στη Μπορντό, στη Βέρντερ Βρέμης, στη Ντεν Χάαχ (Χάγη), στην Αλκμααρ, στην Ουτρέχτη, στη Χρόνιγχεν, στη Χίρενφεϊν και γενικά στις ομάδες που αγωνίζονται σε πόλεις που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη θάλασσα», λέει ο Γκόλντμπλατ. Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί είναι ο κυκλώνας Ντέσμοντ που το 2015 πλημμύρισε για επτά εβδομάδες το «Μπράντον Παρκ», γήπεδο της Καρλάιλ, ομάδας της 4ης κατηγορίας της Αγγλίας. Φυσικά, σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ερασιτεχνικών σωματείων, υπογραμμίζει. Προβλέπει πως στις μικρότερες βαθμίδες του ποδοσφαίρου θα χάνονται ως και πέντε εβδομάδες από το καλεντάρι λόγω πλημμυρών.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και πολλά αθλήματα και δεν έχει να κάνει μόνο με το νερό. Οι τυφώνες είχαν σταματήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του ράγκμπι το 2019 στην Ιαπωνία και οι φωτιές απείλησαν το Open της Αυστραλίας στο τένις. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (ΙPCC), τα καιρικά φαινόμενα που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν εμπόδια για τους αθλητές: οι κυκλώνες και υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη τους, τον συντονισμό των κινήσεών τους και την συγκέντρωσή τους μέχρι να τους οδηγήσουν σε αφυδάτωση και αυξημένο ρίσκο καρδιακών επεισοδίων. Οσον αφορά στις υλικές ζημιές, φυσικά και θα επηρεαστούν τα τερέν και γενικά οι υποδομές όπου αγωνίζονται.
Πέρυσι, ο οργανισμός World Land Trust, που εργάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος, εκτίμησε πως η «φούσκα» της Λισαβόνας, όπου έγινε το Final 8 του Champions League τον περασμένο Αύγουστο, εκτίμησε πως αυτή η κίνηση «γλίτωσε» τον πλανήτη από την εκπομπή 7.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Να αναφέρουμε πως το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου οφείλεται στη μετακίνηση των οπαδών.
Πλέον, ολοένα και περισσότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι προσπαθούν να προστατέψουν το περιβάλλον. Στη Γερμανία έπαιξε σημαντικό ρόλο η πίεση των οπαδών προς τους συλλόγους. Στη Bundesliga, η Μάιντς και η Φράιμπουργκ πρωτοπορούν εδώ και δέκα χρόνια τόσο στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά και της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η Βέρντερ Βρέμης χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και απαγόρευσε τα αυτοκίνητα κοντά στο γήπεδο της «Βέζερσταντιον». Για τη μεταφορά των οπαδών της δημιούργησε ένα οικολογικό τρόπο μεταφοράς με πλοίο. Η Χόφενχαϊμ έχει επενδύσει στη δασοκομία και σε οικολογικά πρότζεκτ. Η Αουγκσμπουργκ στράφηκε στη γεωθερμία για να κάνει τη «WWK Arena» carbon-free. H Βόλφσμπουργκ ακολουθεί τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του πλανήτη και το ίδιο κάνουν η ισπανική Μπέτις και οι Λος Αντζελες Γκάλαξι με τους Πόρτλαντ Τίμπερς, ομάδες της αμερικάνικης ποδοσφαιρικής λίγκας, MLS. Αυτή η στάση των ομάδων της Bundesliga ώθησε και τον πρώην άσο της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας, Φίλιπ Λαμ, ο οποίος τώρα είναι παράγοντας στο EURO 2024 που θα διοργανωθεί στην χώρα του, να υποστηρίξει: «προτεραιότητά μας είναι η διοργάνωση να αποτελέσει την πιο φιλική προς το περιβάλλον στην ιστορία του ποδοσφαίρου».
Πιο φιλική προς το περιβάλλον ομάδα από την Φόρεστ Γκριν, πάντως, δεν υπάρχει. Εχει κάνει στόχο να ενημερώσει τον κόσμο και να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος, παρόλο που είναι ένα κλαμπ της 4ης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου με περιορισμένους πόρους. Με τη φανέλα της που μυρίζει καφέ, αλλά και με το γήπεδό της που είναι φτιαγμένο από ξύλο, ωστόσο, δίνει το καλό παράδειγμα. Χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σερβίρει στους οπαδούς της μόνο vegan φαγητό.
Στη Γαλλία, από το 2019 γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια τα κλαμπ να γίνουν πιο... πράσινα. Το νέο γήπεδο του Στρασβούργου θα είναι «παράδειγμα προς μίμηση», λέει ο σύλλογος. Η Σεντ Ετιέν χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά. Η Μετς, η Μπορντό και η Ρεν έχουν παρόμοια πλάνα, ενώ σημαντικά σχέδια έχει η Παρί Σεν Ζερμέν με την εφαρμογή πολιτικής «zero waste» και η Λιόν από το 2016 ακολουθεί τις συμβουλές ενός γεωπόνου. Η «OL», πλέον, ενθαρρύνει τους οπαδούς της να χρησιμοποιούν ποδήλατα για να πάνε στο γήπεδο, παράγει το δικό της μέλι αφού χτίζοντας το νέο της γήπεδο προσπάθησε να μην επηρεάσει το οικοσύστημα της περιοχής και οι παίκτες της τρέφονται με λαχανικά από τον δικό της βιολογικό κήπο.
«Σταδιακά οι ομάδες αρχίζουν και καταλαβαίνουν το διακύβευμα», αναφέρει ο Γκόλντμπλατ. Αλλωστε, ολοένα και περισσότερες, ιδίως οι κορυφαίες, ή ακόμη και οι σημαντικότερες διοργανώσεις έχουν σπόνσορες εταιρίες ενέργειας. Επιπλέον, η πλειονότητα φορά φανέλες από ανακυκλωμένο πλαστικό. Ωστόσο, ακόμη πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ιδίως στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην έρευνά του ο Γκόλντμπλατ εντόπισε πως το 82% των οπαδών «μικρότερων» κλαμπ χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να επισκεφθούν το γήπεδο. Αν αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης θα μειωθούν και οι ρύποι.