Η Virtual Reality που συχνά θα δείτε να συμβολίζεται με τα γράμματα VR (εικονική πραγματικότητα) εισβάλλει στο αυτοκίνητο, καταλαμβάνοντας προς το παρόν μία θέση στο πίσω κάθισμα. Ωστόσο είναι θέμα χρόνου το να δούμε και τον οδηγό να αξιοποιεί αυτή την τεχνολογία καθώς οδεύουμε προς την αυτόνομη οδήγηση η οποία επί της ουσίας το μετατρέψει τον σημερινό χειριστή του αυτοκινήτου σε επιβάτη προσφέροντας του τη δυνατότητα να ασχολείται να αξιοποιεί το χρόνο των μετακινήσεων του είτε για τη δουλειά είτε για ψυχαγωγία.
Η είδηση μας έρχεται από την Audi που εισάγει στο αυτοκίνητο την εικονική πραγματικότητα σε μοντέλα παραγωγής με σκοπό την ψυχαγωγία, σε συνεργασία με τη Holoride. Από το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα επιλεγμένων μοντέλων τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με το σύστημα Infotainment MIB 3, θα μπορούν να φορούν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) και να «βυθίζονται» στον ψηφιακό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας απολαμβάνοντας με διαφορετικό τρόπο μία σειρά πολυμέσων, όπως παιχνίδια, ταινίες και διαδραστικό περιεχόμενο. Αυτό που κάνει την εμπειρία μοναδική, σύμφωνα με την Audi, είναι ότι το εικονικό περιεχόμενο προσαρμόζεται στην κίνηση του αυτοκινήτου, δηλαδή στην αλλαγή κατεύθυνσης, την επιτάχυνση, αλλά και τις κλίσεις που παίρνει το αμάξωμα, σε πραγματικό χρόνο.
Η νέα αυτή τεχνολογία παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ South by Southwest® (SXSW) στις Η.Π.Α., με τους επισκέπτες να βιώνουν την εμπειρία Holoride σε ειδικά εξοπλισμένα αυτοκίνητα.
Πίσω από τη Holoride υπάρχει μια τεχνολογία που προσαρμόζει το εικονικό περιεχόμενο στις κινήσεις οδήγησης του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο: Για παράδειγμα, εάν το αυτοκίνητο στρίβει δεξιά, το διαστημόπλοιο στον φανταστικό κόσμο που βιώνει ο χρήστης στο πίσω κάθισμα θα πετάξει επίσης προς τα δεξιά. Εάν το αυτοκίνητο επιταχύνει, το διαστημόπλοιο επιταχύνει επίσης. Για την εμπειρία Holoride απαιτούνται ένα σετ γυαλιών και ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας (VR), συνδεμένα ασύρματα με το σύστημα Infotainment μέσω Bluetooth Low Energy (BLE).
Η Holoride, μία πολύ επιτυχημένη start-up με έδρα το Μόναχο, έχει δημιουργήσει μια εντελώς νέα κατηγορία πολυμέσων που χρησιμοποιούν “Elastic Content” – περιεχόμενο που προσαρμόζεται στην κίνηση του αυτοκινήτου, τον χρόνο ταξιδιού και τη διαδρομή. Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικές εμπειρίες με ένα πρωτόγνωρο επίπεδο ποιότητας.
Από τον Ιούνιο, επιλεγμένα μοντέλα εξοπλισμένα με το σύστημα Infotainment τρίτης γενιάς (MIB 3) και το πιο πρόσφατο λογισμικό θα έχουν δυνατότητα υλοποίησης της τεχνολογίας της Holoride. Αυτό αφορά τα Audi A4, A5, A6, A7, A8 καθώς και τα Audi Q5, Q7, Q8, Audi e-tron και Audi e-tron GT quattro, αρχικά στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (πριν επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής αγοράς), καθώς και στον Καναδά, τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία και την Κίνα.
Το σύστημα Holoride παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο CES 2019, τη διάσημη έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας. Ένα πρώτο demo δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Disney, πριν ακολουθήσουν οι επαφές με τα μεγάλα στούντιο της Καλιφόρνια.
Στο μέλλον, η διάδοση της αυτόνομης οδήγησης όχι μόνο θα καταστήσει δυνατές νέες μορφές ψυχαγωγίας κατά την οδήγηση – θα ανοίξει επίσης περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και εργασία στον δρόμο. Για τους χρήστες, το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε μακρινά και μονότονα ταξίδια – και όχι μόνο – θα γίνει ο προσωπικός τους ελεύθερος χώρος ενώ για τους σχεδιαστές θα γίνει το νέο κέντρο σχεδιασμού, μία νέα πρόκληση.
Θυμίζουμε ότι η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι μια προσομοιωμένη εμπειρία που μπορεί να είναι παρόμοια ή εντελώς διαφορετική από αυτήν που βιώνει κάποιος στον πραγματικό κόσμο. Οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας καλύπτουν μία πολύ μεγάλη γκάμα αντικειμένων ξεκινώντας από την ψυχαγωγία (ιδιαίτερα βιντεοπαιχνίδια), αλλά και την εκπαίδευση (όπως ιατρική ή στρατιωτική εκπαίδευση) και φτάνοντας μέχρι τον κόσμο των επιχειρήσεων (π.χ. εικονικές συναντήσεις). Άλλοι διακριτοί τύποι τεχνολογίας τύπου VR περιλαμβάνουν την επαυξημένη (augmented reality) και τη μικτή πραγματικότητα (mixed reality), που μερικές φορές αναφέρονται ως εκτεταμένη πραγματικότητα (extended reality – XR).
Τα τυπικά συστήματα εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούν είτε «γυαλιά» εικονικής πραγματικότητας είτε περιβάλλοντα πολλαπλών προβολών για να δημιουργήσουν ρεαλιστικές εικόνες, ήχους και άλλα ερεθίσματα που προσομοιώνουν τη φυσική παρουσία ενός χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας είναι σε θέση να κοιτάζει γύρω από τον τεχνητό κόσμο, να κινείται μέσα σε αυτόν και να αλληλεπιδρά με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα. Η εικονική πραγματικότητα συνήθως ενσωματώνει ακουστική και βίντεο ανατροφοδότηση, αλλά μπορεί επίσης να επιτρέπει άλλους τύπους αισθητηριακής και δυνάμενης ανατροφοδότησης μέσω τεχνολογίας αφής.