Δύο χιλιάδες τετρακόσιες έντεκα γυναίκες. Γράφουμε τον αριθμό ολογράφως για να εκφράσουμε έτσι την έκπληξή μας για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, με τη φροντίδα του ελληνικού Κράτους, συμπολίτισσές μας εντόπισαν σε πολύ αρχικό στάδιο τον καρκίνο του μαστού και θα γίνουν καλά χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από κάποια από τις γνωστές, επώδυνες διαδικασίες.
Κι όμως, χάρις στα SMS που εστάλησαν με την επιμέλεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου που τρέχει με τα κονδύλια από το «Ελλάδα 2.0» οι Ελληνίδες σώζουν τη ζωή τους.
Αυτός είναι ένας ρόλος που αναγνωρίζουμε στο Κράτος πολλώ μάλλον δε όταν ένα τέτοιο πρόγραμμα σχεδιάζεται και εκτελείται με τη συνεργασία πολλών φορέων. Αρχικά ήταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από τον Μάρτιο του 2020 χάρις στην εφαρμογή της Άυλης Συνταγογράφησης έγινε εφικτή η επικοινωνία με τους πολίτες αδιαμεσολάβητα, με τρόπο άμεσο και στη συνέχεια με την οργάνωση του Υπουργείου Υγείας προχώρησε η εφαρμογή του προγράμματος.
Η μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει στη Δημόσια Υγεία, σε διάφορα επίπεδα, από την Πρόληψη μέχρι τον Προσωπικό Γιατρό αλλά και τη δημιουργία του Ψηφιακού Φακέλου του Ασθενή, πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει.
Προφανώς και υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή αλλά δεν μπορούμε να αναφέρουμε ούτε μια μεταρρύθμιση που να πέτυχε με την πρώτη, απρόσκοπτα.
Οι γκρίνιες που ακούγονται είναι πολλές και αρκετές βάσιμες αλλά η γκρίνια δεν πρέπει ποτέ να μας ενοχλεί και κυρίως να μας πτοεί.
Οι πολίτες έχουμε κάθε συμφέρον, με κάθε τρόπο, να επιμείνουμε ζητώντας τη μεταρρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί.
Η πρόληψη μαζί με τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή θα σώσει, κυριολεκτικά, ζωές. Πληροφορούμαστε ότι πολύ σύντομα, τους επόμενους μήνες, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα προχωρήσει το έργο του ψηφιακού φακέλου ασθενή με τα περισσότερα νοσοκομεία και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα να καταχωρούν σε αυτό τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων κάθε πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης έχει τον απόλυτο έλεγχο των στοιχείων που αφορούν την υγεία του και θα μπορεί πανεύκολα να δώσει πρόσβαση σε αυτά σε όποιον γιατρό επιλέξει να συμβουλευτεί, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεται αυτός.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, στην Ελλάδα πολλοί έχουν συμφέρον να μην βελτιωθεί η Δημόσια Υγεία και η Δημόσια Παιδεία. Είναι αυτοί που έχουν αναπτύξει πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα καλύπτοντας τις ανεπάρκειες του Κράτους στους τομείς αυτούς. Ως υποστηρικτές της υγιούς επιχειρηματικότητας δεν έχουμε πρόβλημα με τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στην Υγεία ή την Παιδεία με την προϋπόθεση βέβαια να μην χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους.
Η Δημόσια Υγεία όπως και η Δημόσια Παιδεία είναι ικανές και αναγκαίες συνθήκες για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κάθε σύγχρονο, δημοκρατικό Κράτος πρέπει να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας σε όλους ανεξαιρέτως και ειδικά στους οικονομικά ευάλωτους που δεν έχουν δυνατότητα επιλογής.
Η μεταρρύθμιση στην Υγεία που έχει ξεκινήσει πρέπει να προχωρήσει. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως θα εξεταστούν οι ανεπάρκειες των κρατικών νοσοκομείων που καταγράφησαν κατά την πανδημία και ότι θα προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.
Η μεταρρύθμιση στην Υγεία πρέπει να προχωρήσει και να πετύχει. Κι αυτό θα συμβεί αν και οι πολίτες παρακολουθούμε όλα τα βήματα που γίνονται, αξιώνοντας την ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης..