Ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος και καλοπροαίρετος πολίτης που είναι ευαισθητοποιημένος για ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και δεν διακατέχεται από το παραμικρό αίσθημα ξενοφοβίας, αισθάνεται ανησυχία διαβάζοντας τα ρεπορτάζ που θέλουν δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών να οργανώνονται ώστε να διασχίσουν μαζικά τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Στην εφαρμογή Telegram υπάρχει σχετικό αραβόφωνο γκρουπ που φέρει τον τίτλο «Καραβάνι του Φωτός», μάλιστα έχει και καλοσχεδιασμένο λογότυπο και αριθμεί πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη. Καλεί Σύρους πρόσφυγες να οργανωθούν ώστε να συμμετάσχουν σε μια ειρηνική πορεία προς τα ευρωπαϊκά σύνορα για να γλιτώσουν από τις εντεινόμενες διώξεις που υφίστανται στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν.
Δεν είναι το μοναδικό γκρουπ γιατί σύμφωνα με άλλα ρεπορτάζ ένα άλλο σχετικό κονβόι οργανώνεται για να αναχωρήσει από την Αδριανούπολη με προορισμό τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα υποψιασμένος για να μην σκεφτεί αμέσως ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή την ψηφιακή δραστηριότητα, τη διασπορά φημών και όλα τα σχετικά. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και η προεκλογική περίοδος εκεί συμβάλλει σε αυτό.
Παρ' όλα αυτά όμως πως πρέπει να αντιδράσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αναφερόμαστε στην ΕΕ και όχι στην Ελλάδα που είναι η πιθανότερη επιλογή ως πύλη εισόδου γιατί το πρόβλημα δεν είναι δικό μας κι αυτή η αυτονόητη διαπίστωση είναι ένα καλό σημείο αφετηρίας για την προσέγγιση του θέματος.
Το πρόβλημα είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπόν και όχι της Ελλάδας. Άρα, θα πρέπει να υπάρξει από σήμερα, από τώρα, ένας συντονισμός από τις Βρυξέλλες και το θέμα να μην το αντιμετωπίσουμε ως εσωτερικό το οποίο μάλιστα θα κληθούν να διαχειριστούν υπουργοί που όπως μας έχουν δείξει μέχρι σήμερα είναι ικανοί για το σταυρό να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα ή και τίποτα αν πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο θα τους βοηθήσει στις προσωπικές τους επιδιώξεις που σ'ένα βαθμό είναι λογικό να έχουν όλοι οι πολιτευόμενοι.
Επίσης πρέπει να υπάρξει από σήμερα, από τώρα, ένα σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί. Τα fake news είναι βέβαιο ότι θα παραχθούν σε μεγάλο όγκο και σε πολλές γλώσσες. Όσοι προκρίνουν την ιδεοληψία τους από το συλλογικό όφελος τόσο της χώρας μας όσο και των κατατρεγμένων αυτών ανθρώπων θα είναι στην πρώτη γραμμή και θα δίνουν τον πολεμικό τόνο.
Για να το πούμε λιανά, δεν πρέπει να έχουμε ένα δεύτερο Έβρο σε πολλαπλάσια μάλιστα κλίμακα.
Η κυβέρνηση οφείλει να οργανωθεί στο επίπεδο της επικοινωνίας (δεν έχουμε αμφιβολία ότι επιχειρησιακά, στο πεδίο, ο Στρατός και η Αστυνομία θα κάνουν τη δουλειά τους επαγγελματικά και ψύχραιμα) και πάνω απ'όλα να θέσει την ηγεσία της ΕΕ και τα κράτη μέλη προ των ευθυνών τους.
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.