To άλμα των τραπεζικών μετοχών, οι μέτοχοι που πάνε στο ταμείο, η ώρα της ΔΕΗ, τα περίεργα της Entersoft, σε πρώτο πλάνο η Alpha Bank, το θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ και το στοίχημα της Rio Tinto

Οι τραπεζικές μετοχές χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερο ντόρο, επέστρεψαν κοντά στα υψηλά τους στηρίζοντας την αγορά. Καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά είχαν όλες οι συστημικές. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά το placement και λόγω γενικότερης εικόνας της αγοράς, αλλά και κάποιων αναγκαστικών πωλήσεων από αμερικανικά funds είχε κινηθεί λίγο χαμηλότερα, αλλά τα ισχυρά θεμελιώδη της και το discount έναντι των ομοειδών εσωτερικού και εξωτερικού την έχουν επαναφέρει.

Ανάλογη κίνηση έχει κάνει και η Alpha Bank, η οποία είχε γυρίσει σε επίπεδα πέριξ των 1,45 ευρώ πριν ένα μήνα, αλλά έβγαλε ισχυρή αντίδραση και επανήλθε κοντά στα 1,70 ευρώ. Οι ξένοι αναλυτές δεν έχουν σταματήσει να δημοσιεύουν θετικές εκθέσεις για τις μετοχές με χαρακτηριστικότερες την έκθεση της Jefferies που στο θετικό σενάριο πάει η τιμή στόχος στα 3,60 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ έδωσε τιμή στόχο τα 5,4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Η HSBC πριν λίγες μέρες είχε ξεκινήσει την κάλυψη της Πειραιώς με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 5,50 ευρώ, ενώ και η UBS δήλωνε πως αγοράζει ελληνικές τράπεζες.


Η εβδομάδα που ξεκινά είναι σημαντική, καθώς αύριο, 23 Ιουλίου, θα γίνει η γενική συνέλευση της Eurobank για το μέρισμα των 0,0933 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και την ακύρωση 52,8 εκατ. ιδίων μετοχών. Την επόμενη μέρα, ήτοι 24 Ιουλίου θα γίνει η γενική συνέλευση της Alpha Bank, στην οποία οι μέτοχοι θα αποφασίσουν για το μέρισμα των 0,026 ευρώ ανά μετοχή αλλά και την αγορά ιδίων μετοχών έως 61 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα παίρνει τη σκυτάλη στις 25 Ιουλίου για τη δική της γενική συνέλευση με θέμα την αγορά ιδίων μετοχών έως το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή.


Η εβδομάδα ξεκινάει με πέντε διανομές από ισάριθμες εισηγμένες. Ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ, η οποία σήμερα, 22 Ιουλίου, διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή και η τιμή της μετοχής θα προσαρμοστεί. Είναι η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια που οι μέτοχοι της εταιρείας λαμβάνουν χρηματικό ποσό, το οποίο μάλιστα αντιστοιχεί σε απόδοση 19%. Η διοίκηση είχε τα προηγούμενα χρόνια προχωρήσει σε σημαντική αναδιοργάνωση με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και μείωση δανεισμού, που τώρα δίνουν τη δυνατότητα για μία καλή διανομή.


Μετά από 10 χρόνια θα λάβουν μέρισμα και οι μέτοχοι της ΔΕΗ. Σήμερα οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,25 ευρώ. Επίσης οι μετοχές της Space Hellas δεν θα έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα ύψους 0,16 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ 0,10 ευρώ και του Ιατρικού Αθηνών 0,02 ευρώ ανά μετοχή.


Από τις μετοχές που ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε αυτή της Αλουμύλ καθώς κατέγραψε σερί έξι ανοδικών και έπιασε υψηλά έξι μηνών. Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις αναφορικά με την απόσχιση του κλάδου του χυτηρίου, με τη διοίκηση να έχει ήδη ανακοινώσει πως ψάχνει επενδυτή, ώστε και κεφάλαια να βάλει για να πιάσει το μέγιστο της παραγωγικής δυνατότητας αλλά και κεφάλαια να βάλει στο ταμείο της ώστε να μειώσει το δανεισμό της.

Το 2023 είχε μειωμένη κερδοφορία παρά την αύξηση των πωλήσεων λόγω της καθίζησης στην τιμή της πρώτης ύλης του αλουμινίου, τις έκτακτες αλλά μεγάλες συναλλαγματικές διαφορές από θυγατρικές τους εξωτερικού, τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις αυξημένες προβλέψεις. Με δεδομένη όμως τη δυναμική και εντεινόμενη αύξηση των πωλήσεων, η τάχιστη ανάκαμψη της κερδοφορίας θεωρείται προδιαγεγραμμένη, είχε αναφέρει η διοίκηση τονίζοντας μάλιστα ότι παρατηρείται αυτή η αλλαγή στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.


Η Entersoft παρότι οδεύει προς την έξοδο από το ΧΑ και αφού έχει συγκεντρωθεί από τον ενδιαφερόμενο μέτοχο ποσοστό άνω του 99%, εμφανίζεται καθημερινά ενδιαφερόμενος αγοραστής ένα σεντ υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης. Τι όνειρο έχει δει ο επενδυτής;


Υπάρχει πάντα και η αισιόδοξη πλευρά: Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος από την έκτακτη φορολόγηση μειώνει τον κίνδυνο των καθυστερήσεων στις πληρωμές των καταναλωτών. Η αίσθηση που επικρατεί πάντως στους παραγωγούς ενέργειας είναι ότι οι αυξημένες τιμές δεν έχουν δομική προέλευση και θα εξομαλυνθούν σε κοντινό βάθος χρόνου. Οι καύσωνες δεν είναι μόνο ρεύμα και τιμές ενέργειας. Είναι ακόμα κλιματιστικά, νερό, αναψυκτικά, παγωτά, είναι και αλυσίδες λιανικής ηλεκτρικών ειδών. Μπορεί το Χρηματιστήριο να μην έχει μεγάλη ποικιλία επιλογών εταιριών, το επενδυτικό θέμα του καύσωνα ωστόσο έχει εκπροσώπους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η έκθεση στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΚΤ των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε στο τέλος εξαμήνου στα 8 δισ. ευρώ από 10,5 δισ. τον Μάιο και 14,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023. Τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 126 εκατ. ευρώ στα 32,4 δισ. ευρώ. Η αξία του χρυσού που έχει στα θησαυροφυλάκια της η Τράπεζα έχει αυξηθεί κατά 650 εκατ. ευρώ σε ένα μόλις μήνα, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση είναι 1,5 δισ. ευρώ.


Βογιατζόγλου, Κτήμα Λαζαρίδη: Φθηνές μεν με βάση την κερδοφορία τους και αισθητά μονοψήφια ΡΕ, αλλά η ελεύθερη διασπορά εμπίπτει στις επιφυλάξεις του νέου κανονισμού του ΧΑ. Οι τρεις βασικοί μέτοχοι της Βογιατζόγλου κατέχουν το 83% με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 15 εκατ. ευρώ. Στη Λαζαρίδης οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν το 81,6% με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 30,99 εκατ. ευρώ.


Η υπομονή είναι μία σημαντική αρετή, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Στην περίπτωση της Rio Tinto (RIO NYSE, LONDON, SYDNEY) και των σερβικών σχεδίων της πάντως σίγουρα ήταν. Την Παρασκευή καρποφόρησαν οι συστηματικές προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου Jacob Stausholm να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας για το μεγάλο ορυχείο λιθίου στην περιοχή Jadar της Σερβίας.

Τα αρχικά σχέδια της εταιρείας προέβλεπαν την έναρξη λειτουργίας του το 2026, με σκοπό να φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα το 2029. Όμως, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής χάλασαν τα σχέδια της δεύτερης μεγαλύτερης εξορυκτικής εταιρείας του κόσμου, καθώς τα σερβικά δικαστήρια ακύρωσαν την απόφαση της κυβέρνησης για την χορήγηση άδειας για αυτή την μεγάλη επένδυση. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την επιχείρηση, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο αλλά έχει σχεδόν μηδενική παρουσία στον τομέα του λιθίου. Η σερβική επένδυση θα της έδινε τον τρόπο να μπει δυναμικά σε αυτή την αγορά χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει πολύ ακριβά για την εξαγορά άλλης επιχείρησης.

Ο Stausholm αποφάσισε να μην καταθέσει τα όπλα και εργάστηκε πολύ υπομονετικά και μεθοδικά για να διασώσει αυτή την πολύ σημαντική επένδυση. Τα στελέχη της εταιρείας ξόδεψαν πολύ χρόνο και ενέργεια ερχόμενοι σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής στην οποία προβλέπεται να γίνει το ορυχείο (κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Βοσνία Ερζεγοβίνη), προκειμένου να τους πείσουν για τις καλές προθέσεις της Rio Tinto και για την δυνατότητά της να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα ήρθαν και σε στενή επαφή με τις σερβικές τοπικές αρχές όπως και με την ηγεσία της χώρας και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Vucic, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως ήταν από τους οπαδούς αυτής της επένδυσης. Από αυτές τις επαφές, η Rio Tinto κατάλαβε πως έπρεπε να προσφέρει στην Σερβία και κάτι παραπάνω από μία επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την λειτουργία ενός ορυχείου. Η Σερβία επιθυμούσε και την δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας του λιθίου, όπως και εργοστασίων κατασκευής μπαταριών. Για να το πετύχει αυτό η Rio Tinto χρειάστηκε την βοήθεια της Γερμανίας και δύο μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έπαιξε ενεργό ρόλο και είναι βέβαιο πως «έβαλε το χεράκι του» στην απόφαση της γερμανικής Mercedes Benz Group (MBG XETRA) και της γαλλοιταλοαμερικανικής Stellantis (STLA NYSE, STLAM MILAN, STLAP PARIS) να συνεργαστούν με την Rio.

Έτσι, μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σερβίας το οποίο ακύρωσε την απαγόρευση του 2022, ο Γερμανός καγκελάριος βρέθηκε στο Βελιγράδι μαζί με τον Stausholm και ανώτατα στελέχη των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο Σολτς υπέγραψε συμφωνίες με την Σερβία για την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών από την Σερβία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες υπέγραψαν με την Σερβία προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη βιομηχανίας επεξεργασίας λιθίου στην χώρα καθώς και για την δημιουργία βιομηχανίας κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως το ορυχείο και τα εργοστάσια θα γίνουν οπωσδήποτε, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα εμφανιστούν και άλλα εμπόδια εντός της Σερβίας. Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Της Σερβίας γιατί εξασφαλίζει σημαντικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής της παγκόσμιας οικονομίας, της Γερμανίας και της Ε.Ε. γιατί αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά που βρίσκονται δίπλα της και όχι στην άλλη άκρη του κόσμου και των τριών επιχειρήσεων γιατί μεγαλώνουν την έκθεσή τους στον τομέα του λιθίου παρακάμπτοντας εντελώς την Κίνα. Αν τηρηθούν και οι υποσχέσεις των επιχειρήσεων προς τους κατοίκους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τις νέες θέσεις εργασίας, ακόμα καλύτερα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα