Black Box 02/3/2016

Black Box 02/3/2016

- Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις ενάντια στο κλίμα των ημερών. Η μοναδική θετική  είδηση αυτό το διάστημα -που θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο- ήταν η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 0,3% το 2015, έναντι πρόβλεψης για 0,7%.

- Χθες για παράδειγμα, όπου και πάλι δεν  δόθηκε από το Εuroworking Group ημερομηνία επιστροφής του  κουαρτέτου, το ΧΑ έκλεισε με θετικό πρόσημο. Η συμπεριφορά του ΧΑ οφείλεται σε δύο τεχνικούς λόγους. Ο πρώτος είναι  το rebalancing των δεικτών MSCI που έγινε τη Δευτέρα. Οι αλλαγές όσον αφορά την Ελλάδα ήταν μικρές, αλλά πάντοτε τα fund σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν κάποιες προσαρμογές στα χαρτοφυλάκια.

- Ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός λόγος είναι ένα ΑΤF στο αμερικανικό Χρηματιστήριο που ακολουθεί το ΧΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα  αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο αρχές Μαρτίου άλλαξε τοbenchmark που ακολουθεί. Η αλλαγή του  benchmark έφερε και ανακατανομή των θέσεων που είχε στην ελληνική αγορά.

- Έτσι βγήκαν εντολές αγοράς για τραπεζικές μετοχές, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και αντίστοιχα πωλήσεις για άλλες μετοχές όπως πχ Coca Cola. Οι εντολές ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνήθως αυτές οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια διαρκούν 3-4 μέρες. Για αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα με συνεχείς εναλλαγές πρόσημου.

- Μεγάλη προσπάθεια γίνεται αθόρυβα  από τις  τράπεζες αυτό το διάστημα, προκειμένου να κλείσει και τυπικά  η συμφωνία για τη Μαρινόπουλος.

- Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν  ωθήσει πολλές μεγάλες εταιρίες να νοικιάζουν τάνκερ προκειμένου να διατηρούν διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή μεγάλες ποσότητες (φθηνού) πετρελαίου. Η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με τις αυξημένες  παραγγελίες  έχουν αναδείξει τα τάνκερ σε χρυσή αγορά για τη ναυτιλία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα φορτηγά, στα κοντέινερ κλπ.

- Όσοι παρακολουθούν στενά τη ναυτιλιακή αγορά υποστηρίζουν ότι ο  έλληνας εφοπλιστής που έχει βγάλει τρελά λεφτά αυτήν την περίοδο από τα τάνκερ είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια