Black Box 10/3/2016

Black Box 10/3/2016

- Για την υπόθεση του ΜEGA που «κληρώνει» αύριο, η στήλη πρέπει να σας πληροφορήσει ότι στις πιστώτριες τράπεζες γίνονται ήδη εσωτερικές συζητήσεις και καταρτίζονται πλάνα για το πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

- Αν τελικά τα πράγματα εξελιχθούν κατά τρόπο που χρειαστεί η παρέμβαση των τραπεζών, η κρίσιμη παράμετρος για να ενεργοποιηθούν οι τράπεζες και να πάρουν τον έλεγχο του καναλιού είναι να διασφαλίσουν την έγκριση της DG Comp, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, την ύστατη στιγμή να ομονοήσουν οι μέτοχοι μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν το κανάλι. Πάντως οι μεταξύ τους σχέσεις, μέχρι και χθες το βράδυ, έβαιναν προς ομαλοποίηση. Επέστρεφαν, δηλαδή, προς το σενάριο νούμερο δύο. Σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σταύρος δεν μπαίνει στην αύξηση κι αυτή καλύπτεται από τους υπόλοιπους μετόχους, με την ταυτόχρονη είσοδο Φιλιππόπουλου και Μάρη. Γυρίζουμε, δηλαδή, εκεί που ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα. Εγώ, πάντως, όρκο δεν παίρνω για τίποτε!

- Άγριος και υπόγειος είναι ο πόλεμος που κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Στ. Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στις εχθροπραξίες πρωτοστατούν οι κύριοι Δρίτσας και Σπίρτζης. Έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς στο Χίλτον το κουαρτέτο πιέζει ιδιαίτερα να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο υπέρ –ταμείο.

- Απολύτως εσφαλμένη είναι η απόφαση (υποχρεωτική λόγω εναρμόνισης με κοινοτική οδηγία) για κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των τρίμηνων και εννεάμηνων λογιστικών καταστάσεων για τις εισηγμένες εταιρίες. Από τη στιγμή που η δημοσιοποίηση τους γίνεται προαιρετική, το πιθανότερο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα δημοσιοποιούν στοιχεία 3μηνου και 9μηνου μόνον οι τράπεζες, ο TITAN και ελάχιστες ακόμη εισηγμένες εταιρίες.

- Για τον έλεγχο του SSM όσον αφορά τις συνθήκες ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, η υπόθεση είναι περισσότερο θόρυβος και λιγότερο ουσία. Οι τράπεζες υποβάλλουν εκθέσεις μετά τις αυξήσεις που εγκρίνονται από το ΤΧΣ αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα μετοχολόγια. Ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη έρευνα του SSM δεν είναι να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στην τήρηση των διαδικασιών ή στην ποιότητα των επενδυτών, αλλά να προκληθούν «παράπλευρες απώλειες». Δηλαδή να ανακύψει για την Τράπεζα Αττικής θέμα κρατικής βοήθειας, λόγω συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ ή άλλων φορέων που συνδέονται με το Δημόσιο.