- H συζήτηση μεταξύ επιχειρηματιών, ξένων αναλυτών κλπ έρχεται όλο και συχνότερα στο τραπέζι και καταλήγει πάντοτε με το ίδιο ερώτημα: «Και γιατί μένετε στην Ελλάδα;». Όχι, ότι η μεταφορά έδρας αρκεί για να απαλλαγείς από τα προβλήματα –όπως άλλωστε αποδείχθηκε από τις ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΦΑΓΕ κα- αλλά υπό προϋποθέσεις σίγουρα βοηθά και αυτή.
- Σε ορισμένες μάλιστα εταιρείες μπορεί και καθοριστικά. Για παράδειγμα, στην αγορά λένε πως στην περίπτωση της Jumbo, η μετοχή της είναι πέριξ των 12 ευρώ λόγω της χώρας. Η μετοχή της ίδιας εταιρείας στο εξωτερικό θα είχε 16 ευρώ. Το ίδιο παράδειγμα ισχύει και για την περίπτωση της Μυτιληναίος. Σε μια φυσιολογική χώρα η μετοχή μιας ανάλογης εταιρείας με αυτές τις επιδόσεις, δεν θα ήταν στα 8 ευρώ αλλά στα 12 ευρώ.
- Προς το τέλος της οδεύει η θλιβερή και ντροπιαστική υπόθεση της Folli Follie. H εταιρεία είναι σε κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί -χωρίς διάθεση υπερβολής- με την έκφραση dead man walking. Πόσο ακόμη θα αντέξει; Ένα μήνα; Λίγο παραπάνω; Στα Χριστούγεννα πάντως, μόνον από ένα θαύμα θα φτάσει. Πιθανόν βέβαια οι εξελίξεις να έρθουν αρκετά νωρίτερα και να μην είναι εταιρικές, αλλά δικαστικής φύσης. Για παράδειγμα να έχουμε μια –δυο προφυλακίσεις.
- Επειδή έχουν γίνει της μόδας τα εταιρικά βραβεία, η στήλη προτείνει την υποψηφιότητα διευθύνοντος συμβούλου ομίλου, ο οποίος ταυτοχρόνως με τα καθήκοντα του ως επαγγελματίας manager, συμμετέχει και σε εταιρεία που διαχειρίζεται καταστήματα franchising που ελέγχει ο όμιλος που διευθύνει! Μεγάλη πρωτοτυπία να μπορεί το ίδιο πρόσωπο να συνδυάζει με επιτυχία τα καθήκοντα επόπτη και εποπτευόμενου. Πως τα κατάφερε όμως και η εταιρεία με τα καταστήματα franchising βρέθηκε με κόκκινο δάνειο περίπου 2 εκατ. ευρώ. Στην τράπεζα που τον ήξεραν ως διευθύνοντα, τώρα τον μαθαίνουν ως κακοπληρωτή συνδεδεμένο με κόκκινα δάνεια και είναι σε αμηχανία οι άνθρωποι.
- Για εταιρεία ακινήτων, και μάλιστα δυναμική, η μετοχή της Grivalia έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη χρηματιστηριακή συγκυρία. Από το επίπεδο των 9,5 ευρώ, η μετοχή παλεύει τώρα να καταλάβει το επίπεδο των 7,80 ευρώ. Μια πτώση που αφήνει δικαιολογημένα ερωτήματα, καθώς η Grivalia έχει ίσως και το πιο δραστήριο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ρίξτε μια ματιά στις χρηματιστηριακές ανακοινώσει και θα διαπιστώσετε πως η Grivalia αγοράζει ίδιες μετοχές συστηματικά και με πολύ μεγάλη συχνότητα.