Black box 1/2/2016

Black box 1/2/2016

-Απολύτως εξακριβωμένη πληροφορία: Στο τελευταίο Εurogroup έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις ελληνικές τράπεζες και στην διάρκεια της άνοιξε θέμα Τράπεζας Αττικής. Ζητήθηκε μάλιστα  η εποπτεία της Τράπεζας Αττικής να περάσει από την Τράπεζα της Ελλάδος  στον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των συστημικών τραπεζών, τον SSM. Το αίτημα δεν εισακούστηκε.

-Πιθανόν η συζήτηση στο Εurogroup αποτελεί και μια εξήγηση  για την αυξημένη ελεγκτική δραστηριότητα που δείχνει αυτό το διάστημα για την Τράπεζα Αττικής, η Τράπεζα της Ελλάδος.

-Εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος όμως, την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής διερευνά και η ΝΔ η οποία φαίνεται ότι έχει βάλει “στο σκοπευτικό” τον Χρ. Σπίρτζη. Αν αρπαχτούν  τα βουβάλια θα την πληρώσουν τα βατράχια και στην προκειμένη περίπτωση, ως βατράχια νοούνται οι διοικήσεις ΔΕΚΟ και άλλων δημοσίου συμφέροντος οργανισμών,  οι οποίοι  επένδυσαν από τα διαθέσιμα τους  στην αύξηση για να χάσουν με το καλημέρα τα μισά. Ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ με 20 εκατ. αλλά  ο κατάλογος περιλαμβάνει πολλούς οργανισμούς και δημόσιες εταιρίες. Από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μέχρι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που εισέφερε 3 εκατ. ευρώ.

-Με την ευκαιρία,  ο Αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών -είχε τοποθετηθεί από τους ΑΝΕΛ- παραιτήθηκε  επειδή το Ταμείο έβαλε 1 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

-Το Σάββατο έφθασε το κουαρτέτο  στην Αθήνα. Την Κυριακή είχαν ολοήμερες συσκέψεις μεταξύ τους στο Χίλτον και σήμερα ξεκινούν οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει τον καθοριστικό ρόλο. Οι τεχνοκράτες που είναι στην Αθήνα τις δύο τελευταίες εβδομάδες και έκαναν συνεχείς συναντήσεις  έχουν καταγράψει χαώδεις διαφορές κυβέρνησης-δανειστών σε όλα τα καυτά θέματα. Πιθανόν για αυτό εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση  θα μείνουν στην Αθήνα 5-6 μέρες και θα επιστρέψουν στις χώρες τους, μέχρι να ξεκινήσει  ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων.

-Η επίσκεψη Γουάτσα, Πόλσον και λοιπών επί της ουσίας δεν ήταν παρά μια προσπάθεια προειδοποίησης της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα είναι οι άνθρωποι και με κομψό τρόπο είπαν: “Συμμαζευτείτε, ανησυχούμε”.

-Άσχετο αλλά ενδεικτικό της πραγματικότητας: Ένας από αυτούς τους δέκα μεγαλοεπενδυτές, το τελευταίο διάστημα ήταν συστηματικός πωλητής στη μετοχή της Εurobank.

-Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα χρειαστεί ακόμη ο Χ. Γκότσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εφαρμόσει τα αναπτυξιακά του οράματα για το  χρηματιστήριο (επόπτης που κάνει ταυτόχρονα αναπτυξιακή πολιτική είναι άλλη μια παγκόσμια πατέντα του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά καλό θα είναι να βιαστεί. Η κατάσταση στις χρηματιστηριακές εταιρίες σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2015 είναι δραματική. Το δεύτερο εξάμηνο με τα capital controls, όταν βγουν τα στοιχεία,  τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Οπότε ο κ. Γκότσης τι θα κάνει; Θα αρχίσει να παίρνει άδειες χρηματιστηριακών εταιριών ή θα εξαντλεί το χρόνο με παρατάσεις, μήπως και σωθεί  η κατάσταση από ένα χρηματιστηριακό ράλι;


*Το παρόν δεν συνιστά προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχικών τίτλων.