- O Πρόεδρος Πάνος, ο γνωστός διώκτης της διαπλοκής και όλων των άνομων συμφερόντων, στο πόθεν έσχες του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε και αφορά το 2012, δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του Ι.Χ. τα οποία είναι ακινητοποιημένα, επειδή δεν μπορεί να τα πουλήσει, είναι μεγάλου κυβισμού κλπ. Πέρα από το γεγονός ότι χαιρόμαστε για την αγάπη του Προέδρου για τα όμορφα αυτοκίνητα, αναρωτιόμαστε αν τα έχει ακόμη στην κατοχή του. Αν τα έχει και είναι παλαιά, θα μπορούσε ίσως να τους βάλει πινακίδες της ΦΙΛΠΑ και να τα χαίρεται έτσι κάθε Σαββατοκύριακο. Εκτός κι αν κατάφερε να τα πουλήσει. Φανταζόμαστε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα δούμε στο επόμενο πόθεν έσχες το όνομα του αγοραστή και το ποσό. Αν τα έχει πουλήσει. Διότι εμείς θα στεναχωρηθούμε αν ο Πρόεδρος Πάνος αποχωρίστηκε τα Ι.Χ. του. Το κοινό, πάντως, είναι περίεργο και θέλει συνεχώς να μαθαίνει τα πάντα για τους μεγάλους και επώνυμους. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Πάνος θα δώσει λεπτομέρειες στον λαό, ακόμη κι αυτές που δεν τον υποχρεώνει ο Νόμος να αποκαλύψει.
- Πολλά ακούμε, αλλά προς το παρόν λίγα βλέπουμε. Ο λόγος για τα κόκκινα δάνεια και την αξιοποίηση τους. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο, αλλά με την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου για την συμφωνία με την Τρόικα -κάτι που αναμένεται να γίνει μεταξύ 18 και 23 Μαΐου- η αβεβαιότητα τελειώνει.
- Στο μεταξύ στην αγορά όλοι συζητούν για τα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει πρώην στέλεχος τράπεζας, μεγάλης εταιρίας ή επενδυτικής εταιρίας που να μην έχει μια πρόταση να εμπλακεί είτε ως μέτοχος, είτε ως εξειδικευμένο στέλεχος σε μια εταιρία που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τα κόκκινα.
- Η πιο σοβαρή όμως κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει από έναν μεγάλο διεθνή όμιλο που προετοιμάζεται συστηματικά και διακριτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΚR έχει καταθέσει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συγκροτήσει εταιρία που θα κάνει service σε κόκκινα δάνεια.
- Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι η αίτηση και η διαδικασία για να στηθεί η εταιρία, αλλά το επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετεί το KKR. Ο αμερικανικός όμιλος, ο οποίος εκτός από private equity, hedge funds, real estate και τις κεφαλαιαγορές, ασχολείται και με τις πιστώσεις, ζητά από τις τράπεζες απλώς να του παραχωρήσουν κόκκινα δάνεια. Ό,τι χρήματα απαιτηθούν για αναχρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις κλπ. θα τα εισφέρει το KKR, χωρίς οι τράπεζες να έχουν καμία επιβάρυνση.
- Αν προκύψουν κέρδη, τότε θα διανέμονται 50-50 με την τράπεζα που είχε το δάνειο και η οποία δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο, πέραν της επιλογής των προβληματικών δανείων που θα παραχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha και η Eurobank έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία με το ΚΚR.
- Οι άνθρωποι του αμερικανικού ομίλου, αυτήν την περίοδο συζητούν και με την Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σε εξέλιξη είναι και η προσέγγιση που έχουν κάνει προς την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμβουλος της ΚΚR για το άνοιγμα για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι η HSBC.
- Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος του SSM για την αύξηση κεφαλαίου -που είναι ακόμη σε εξέλιξη- ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής (το ταμείο των μηχανικών που κατέχει το 56%) θα προχωρήσει σε αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας, σε συνεννόηση πάντοτε με την Τράπεζα της Ελλάδος.