- Με προίκα τις υπεραξίες των ομολόγων μπαίνουν οι τράπεζες στη δοκιμασία των στρες τεστ. Το ράλι των ομολόγων δίνει ένα χριστουγεννιάτικο μπόνους στις τράπεζες που ξεκινούν από μια απρόσμενα καλύτερη βάση τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών stress tests
- Οι Financial Times ξαφνικά θυμήθηκαν το ελληνικό χρηματιστήριο και γράφουν ότι μπορεί να είναι η αγορά έκπληξη το 2018. Φαίνεται σαν κάτι να άλλαξε και οι ξένοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο με το ΧΑ.
- Μην παραμυθιάζεστε όμως. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν 2-3 μεγάλοι παίκτες αποφασίσουν να «κινήσουν» την χρηματιστηριακή αγορά θα δούμε ένα ράλι που θα θυμίζει... το ένδοξο παρελθόν. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι μια κατηγορία καλών μετόχων, δηλαδή η βιτρίνα του ΧΑ εκτός των τραπεζών είναι ήδη σε αποτιμήσεις επιπέδου 1.700 μονάδες για τον γενικό δείκτη. Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς τράπεζες η αγορά δεν κάνει ράλι.
- Κι ενώ εμείς αρχίζουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο το πρόβλημα είναι ότι εκείνη η παρέα στο βροχερό Λονδίνο εξακολουθεί να σορτάρει τις μετοχές των τραπεζών. Τι πήγαν ενδιάμεσοι και τους μίλησαν, τι προσπάθειες προσέγγισης έγιναν, τι πρεσβείες έστειλαν οι τράπεζες, αυτοί επιμένουν: με καμία άσκηση δεν βγαίνει ότι όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα τεστ. Αυτό είναι και το στοίχημα που θα παρακολουθήσουμε να παίζεται στο ΧΑ το επόμενο διάστημα.
- Για την υπόθεση της Guardian Trust Υπάρχει ένα ερώτημα που είναι καίριο: Πόσο καιρό το ήξερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σφύριζε αδιάφορα; Και η απάντηση είναι ότι το γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό. Μια συνεχώς μεταφερόμενη τρύπα που η διοίκηση της επιτροπής απλώς την παρακολουθούσε.
- Γιατί το πρόβλημα είναι ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς εξαντλεί τα περιθώρια ανοχής σε βαθμό που η διοίκηση της θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αμέλεια η απιστία στην άσκηση των καθηκόντων. Χωρίς να ανακοινώνει ότι η τάδε ή η δείνα χρηματιστηριακή είναι ζόμπι δίνει προθεσμίες και πάλι ξανά νέες προθεσμίες
- Που περνούν άπρακτες και ανανεώνονται σχεδόν αέναα. Το αποτέλεσμα είναι ότι χρηματιστηριακές ζόμπι συντηρούνται με την ελπίδα ότι αύριο θα βρεθεί τρόπος να κλείσουν τις κεφαλαιακές τρύπες. Μια ο χρηματιστής πουλά ένα ακίνητο, μια περιμένει κάτι χρήματα κοκ Κι όταν ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, όπως έφτασε με την Guardian Trust, τότε τραβάνε την πρίζα.
- ΟΚ δεν είναι ευχάριστο να κλείνεις μαγαζιά αλλά είναι πολύ πιο δυσάρεστο να είσαι επενδυτής και να χάνεις τα λεφτά σου γιατί οι επόπτες έχουν... ευαισθησίες. Πράγματι είχε καιρό να σκάσει χρηματιστηριακή αλλά καλό είναι η επιτροπή να πει: Υπάρχουν κι άλλες Guardian Trust; Πόσες ακόμη χρηματιστηριακές λειτουργούν με δίμηνες- τρίμηνες παρατάσεις που τους δίνει το Δ.Σ. την επιτροπής για να συμμορφωθούν;
- Τι Μαρινάκης και τι Βαρδινογιάννης; Όσο βαθιές τσέπες κι όσο αξιόπιστοι κι αν είναι οι πελάτες, οι τραπεζίτες δεν θέλουν να έχουν και νέα μπλεξίματα με τον εισαγγελέα. Όποτε πάρτε στην DG Comp και στον SSM τον φάκελο για τη διάσωση του MEGA και δώστε μας τον χρησμό σας. Έτσι γλιτώνουν και από τις πιέσεις των κυβερνητικών που σαν το πλήθος που συγκεντρώθηκε κάτω από τον Σταυρό και φωνάζουν ρυθμικά: Κλείστε τους, κλείστε τους...
- Επιτρέψτε στη στήλη να επιμείνει σε μια ταπεινή πρόβλεψη: Η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τις επιπτώσεις των πλειστηριασμών. Έχει ρίξει μια σφαίρα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ούτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών τη διασώζει. Απρίλιο το πολύ Μάιο θα φανούν οι επιπτώσεις.