Black box 15/3/2016

Black box 15/3/2016

- Η αντίστροφη μέτρηση για το Mega  ξεκίνησε. Το παρασκήνιο έχει συσκέψεις, συναντήσεις και διεργασίες με αντικείμενο το μέλλον του πάλαι ποτέ Μεγάλου καναλιού, το οποίο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει ρολά το πολύ μέσα στις  επόμενες δύο βδομάδες.

- Οι συνολικές υποχρεώσεις του καναλιού είναι περίπου  125 εκατομμύρια. Οι τράπεζες δεν προτίθενται να αφήσουν  περιθώρια να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση,  με την αύξηση κεφαλαίου να αναβάλλεται διαρκώς επειδή οι  μέτοχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Το κλίμα έχει βαρύνει μετά και τη δίωξη για τα δάνεια του μεγαλομετόχου του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, και τα νομικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι καλύτερη λύση για τις τράπεζες είναι το κανάλι να κλείσει και να πωληθούν η θυγατρική στην Κύπρο, το σήμα, η ταινιοθήκη, οι εγκαταστάσεις κλπ γιατί είναι προφανές ότι σε αυτή την περίπτωση ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανείων θα χαθεί οριστικά.

- Μια άλλη παράμετρος που κάνει τοξική την κατάσταση είναι ότι μετοχές του Μega έχουν χρησιμοποιηθεί –σε ανύποπτο χρόνο- από τον Πήγασο και τον  ΔΟΛ ως ενέχυρο για δικά τους δάνεια. Αν οι τράπεζες καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις του Μega,  τα ενέχυρα του  ΔΟΛ και του Πήγασου θα είναι στον αέρα και οι τράπεζες θα πρέπει να ζητήσουν νέες εξασφαλίσεις.  Με απλά λόγια, η υπόθεση του Mega εξελίσσεται στην  θρυαλλίδα που μπορεί να πυροδοτήσει  τεράστια προβλήματα.

- Η μοναδική ρεαλιστική ελπίδα που έχει απομείνει  για να διασωθεί το κανάλι, είναι να εμφανιστεί κάποιο τρίτο πρόσωπο, σε ρόλο σχεδόν “λευκού ιππότη”, ο οποίος να βάλει τα 15 εκατ.  της αύξησης. Φυσικά το συγκεκριμένο πρόσωπο θα πρέπει  να έχει συμπράξει με έναν από τους τρεις μετόχους -σημειώνεται ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη είναι πρόθυμη ανά πάσα στιγμή να βάλει τα χρήματα της αύξησης που της αναλογούν- και αυτομάτως, σε ένα τέτοιο σενάριο, ο έλεγχος του Μega θα έχει αλλάξει. Οι άλλοι δύο μέτοχοι θα  περιοριστούν σε μειοψηφικά  ποσοστά και ο νέος επιχειρηματίας από κοινού με έναν από τους παλιούς μετόχους θα ελέγχει άνω του 51%.

- Το ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει την ύστατη  στιγμή τέτοια  συμφωνία. Αν δηλαδή οι άλλοι δύο μέτοχοι θα επιτρέψουν να συμβεί, αν θα βρεθεί κάποιος πρόθυμος να βάλει 15 εκατ. με αυτές τις συνθήκες  κλπ. Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε το κανάλι έχει λίγες, ελάχιστες μέρες ζωής.  Οι διεργασίες συνεχίζονται, τηλεφωνήματα γίνονται συνέχεια, αλλά υπάρχει και μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος: Τι θέλει η Κυβέρνηση. Οι τράπεζες, όπως και οι μέτοχοι είναι υποχρεωμένοι να βάλουν και τον παράγοντα ΣΥΡΙΖΑ στην εξίσωση. Θέλει η Κυβέρνηση να αλλάξει χέρια το κανάλι ή προτιμά να κλείσει; Την απάντηση θα την έχουμε αν όχι αυτή, το πολύ την επόμενη εβδομάδα.

- Κατά τα λοιπά, η αξιολόγηση  κινείται πάνω στις ράγες που έχουν προσυμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Απομένουν μόνον επιμέρους ζητήματα κυρίως κατανομής των φορολογικών και άλλων βαρών, τα οποία θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 22α Απριλίου που πραγματοποιείται το Eurogroup. Μέχρι τότε η ελληνική πλευρά  πρέπει να έχει ψηφίσει ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά, προκειμένου στις 22 Απριλίου να εγκριθεί από το Eurogroup και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης. Φυσικά στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να έχουν συμφωνήσει και για το υπερταμείο, όπως και τα κόκκινα δάνεια. Πάντως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δείχνουν να έχουν μόνον τεχνικές ανησυχίες και όχι ουσίας.

- Μεγάλη φασαρία, ακούγεται στο παρασκήνιο, ότι κάνει ο SSM για την αύξηση της Τράπεζας Αττικής. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες πως  με τον τρόπο που εξελίχθηκε η αύξηση έχει εξαγριωθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

- Στην αγορά πάντως, ακούγεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τη διοίκηση της Αττικής) ανέθεσε στην  Delloite να ελέγξει 100 δάνεια που έχει χορηγήσει η  Αττικής. Για να βάζει το χέρι στην τσέπη η Τράπεζα της Ελλάδος και να χρησιμοποιεί κάποιον τρίτο για τον έλεγχο...

- Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που ήταν προγραμματισμένο  να γίνει την Παρασκευή αλλά... αναβλήθηκε! Πότε δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο  και ασφαλώς δεν είναι καθόλου συνηθισμένο μία τράπεζα να αναβάλει την προγραμματισμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της. Η Εθνική  επικαλείται διαδικαστικούς λόγους για την καθυστέρηση, κάτι που προβλημάτισε την αγορά γιατί και ο επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών  αλλά και ο οικονομικός διευθυντής είναι πολύ έμπειροι, έχουν πραγματοποιήσει την ίδια διαδικασία  πολλές φορές και  δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί αυτή τη φορά παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια