- Κοινό είναι το ένα τρίτο των «κόκκινων» ανοιγμάτων επειδή πρόκειται για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην ίδια εταιρεία από δύο ή και περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη της McKinsey & Co που έγινε για λογαριασμό του ΤΧΣ και στην οποία αναλύθηκαν 45 δισ. ευρώ δανείων των τραπεζών Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής.
- Αυτό που δεν ανέφερε η έρευνα είναι ότι η κάθε τράπεζα έχει πάρει διαφορετική πρόβλεψη για το ίδιο δάνειο. Ανάλογα με τη συμμετοχή που έχουν στο δάνειο και το είδος της εξασφάλισης που έχουν πάρει, οι προβλέψεις διαφέρουν. Δηλαδή για το ίδιο δάνειο, η μια τράπεζα έχει πάρει προβλέψεις στο 10% του δανείου, η άλλη 30% και η τρίτη 40%. Μάλιστα αυτές οι διαφορές είναι αναγνωρισμένες επίσημα και έχουν πάρει τη σφραγίδα των εποπτικών αρχών με τα πρόσφατα stress test. Αυτές οι διαφορές στο ύψος των προβλέψεων δημιουργούν προβλήματα στην αναδιάρθρωση των δανείων.
- Σημειώστε ότι η Αlpha Bank δεν συμμετείχε στην έρευνα επειδή οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας έθεσαν θέμα παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου και οι απαιτήσεις που έθεσε η τράπεζα για να δώσει τα στοιχεία δεν ικανοποιήθηκαν από το ΤΧΣ.
- Αντιπρόεδρος της Α. Μέρκελ και στενός φίλος του Β. Σόιμπλε είναι ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του C.D.U.-C.S.U. Μίκαελ Φούξ που συναντήθηκε χθες με τον Μιχάλη Σάλλα στο πλαίσιο της 24ωρης επίσκεψης του κ. Φούξ στην Αθήνα.
- Και αφού ο λόγος είναι για την Τράπεζα Πειραιώς να πούμε ότι οι πληροφορίες είναι ότι θα παραμείνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη οι κκ. Βασ. Φουρλής του ομώνυμου ομίλου και Ευτύχιος Βασιλάκης της Aegean, καθώς ο SSM αναγνώρισε ότι έχουν επαρκή εμπειρία λόγω της πολυετούς συμμετοχής τους στο ΔΣ της Τράπεζας.
- Αλλάζει η αντιμετώπιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από τους ξένους θεσμικούς. Μετά τηMorgan Stanley ήταν η σειρά της UBS να αναβαθμίσει σε buy τη μετοχή της Αlpha και γενικότερα να εμφανιστεί πιο θετική για τον τραπεζικό κλάδο και τις προοπτικές του, επειδή βλέπει φως στο βάθος του τούνελ για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
- Όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές που έχουν στενή σχέση με ξένους θεσμικούς, όλα τα fundsπου ανήκουν στην κατηγορία index trackers είναι underweight στις ελληνικές μετοχές. Λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που δημιούργησε η κυβέρνηση με την τακτική που ακολούθησε για την αξιολόγηση, οι διαχειριστές έβαλαν στα χαρτοφυλάκια τους τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε ελληνικές μετοχές.
- Αν -όπως δείχνουν όλα- κλείσει η αξιολόγηση στις 24 Μαΐου και τα συγκεκριμένα funds γυρίσουν τις θέσεις τους από underweight σε neutral, τότε αναμένεται σημαντική άνοδος του γενικού δείκτη. Οι χρηματιστές μιλούν για άνοδο ακόμη και 30% μέχρι το τέλος του χρόνου.