- Στις τελευταίες τρείς συνεδριάσεις του ΧΑ, συμβαίνει κάτι αξιοσημείωτο. Το Χρηματιστήριο δεν κινείται σύμφωνα... με το πνεύμα της περιόδου. Όπως επισημαίνουν έμπειροι χρηματιστές, συνήθως όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα οι συναλλαγές ατονούν και ο τζίρος «αγωνίζεται» να φτάσει τα 45-50 εκατ. Αλλά αυτό δεν ισχύει φέτος.
- Χθες ο τζίρος έφτασε στα 82 εκατ. και στις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν στην περιοχή των 100 εκατ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ (11,85 ευρώ) και του ΜΥΤΙΛ (9,79 ευρώ) συσσωρεύουν στα ψηλά. Η ΔΕΗ τραβά την ανηφόρα, ενώ οι τράπεζες χωρίς άνοδο κάνουν όγκο. Όλα αυτά δημιουργούν στους χρηματιστές την εντύπωση, πως κάποια ξένα funds επέλεξαν να τοποθετηθούν τώρα στο ΧΑ.
- Σημειώστε επίσης ότι τελευταία υπάρχουν εισροές κεφαλαίων και στα αμοιβαία κεφάλαια που ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο. Όχι ποσά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να ενισχύσουν το momentum, αλλά καταγράφεται μια θετική ροή κεφαλαίων.
- Και αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που βελτιώνεται το κλίμα στο εξωτερικό για την πορεία της οικονομίας, το ΧΑ, τα ομόλογα κλπ. Όσοι βρέθηκαν στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο που έγινε στη Νέα Υόρκη, μεταφέρουν ένα αισθητά βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με τις ανάλογες εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Λονδίνο και τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.
- Η στάση των ξένων για το ΧΑ αρχίζει να μεταβάλλεται, λένε οι χρηματιστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι «να πατήσουν το κουμπί» και να ξεκινήσουν αγορές ελληνικών μετοχών. Περιμένουν περισσότερα και απτά δείγματα ότι η χώρα αλλάζει πορεία για να μετατραπεί το ενδιαφέρον σε αγορές μετοχών.
- Προφανώς όμως υπάρχουν πάντα οι πιο τολμηροί, που «ψωνίζουν» τώρα επειδή η χρηματιστηριακή αγορά κινείται εδώ και αρκετό καιρό εντός ενός συγκεκριμένου εύρους. Ειδικά μάλιστα αν επιβεβαιωθεί και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, που χθες εμφανίστηκε στο CNBC σίγουρος ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, τότε μπορεί ο νέος χρόνος να ξεκινήσει καλά για τις αγορές.
- Με τη διαδικασία πώλησης να είναι σε εξέλιξη στο Λονδίνο, το μοναδικό που δεν χρειαζόταν η Wind Hellas ήταν ο χρησμός της Fitch που διατήρησε μεν αμετάβλητη την αξιολόγηση στο Β, αλλά αναθεώρησε την προοπτική της εταιρίας από σταθερή σε αρνητική. Η αναθεώρηση επί τα χείρω των προοπτικών της Wind Hellas, προκλήθηκε αφενός λόγω των 250 εκατ. ευρώ που έδωσε στην μητρική της Crystal Almond Holdings, γεγονός που αύξησε τη μόχλευση και αφετέρου λόγω των εύθραυστων συνθηκών ανάπτυξης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στη χώρα μας .
- Υπενθυμίζεται ότι τα δυο funds που είναι οι μέτοχοι της Wind Hellas θα αποφασίσουν αν θα πουλήσουν ή όχι, αφού αξιολογήσουν τις μη δεσμευτικές προσφορές που ήδη έχουν υποβληθεί.