Black box 21/3/2016

Black box 21/3/2016

- Τι συζητάει όλη αγορά; Τι πρόκειται να ακούσουμε αύριο, Τρίτη στη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διαπλοκή, τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κλπ. Από την πλευρά της Κυβέρνησης -και ιδιαίτερα των ΑΝΕΛ- μιλούν ανοιχτά για ονόματα, διευθύνσεις, λογαριασμούς στο εξωτερικό και σπίτια που ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες και συνδέονται με μαύρο χρήμα. Άλλωστε έχει μεσολαβήσει και η συνάντηση που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι οικονομικοί εισαγγελείς με τον Φαλτσιανί, ο οποίος φαίνεται ότι επιστρατεύεται α λα καρτ από την κυβέρνηση, όταν υπάρχουν στην επικαιρότητα τέτοια ζητήματα.

- Και η αντιπολίτευση όμως από την πλευρά της φέρεται να έχει συγκεντρώσει ανάλογο οπλοστάσιο με περιστατικά, γεγονότα και ιστορίες που αμφισβητούν ευθέως το δήθεν, ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Όλα αυτά συνηγορούν πως την Τρίτη πηγαίνουμε προς μια λυσσαλέα κοινοβουλευτική σύγκρουση. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που υπενθυμίζουν την παροιμία “όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρά καλάθια”. Οι ιαχές πολέμου μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, αλλά και οι διαρροές για πρόσωπα και πράγματα που θα έρθουν στο προσκήνιο, το πιθανότερο είναι τελικά να οδηγήσουν σε μία συζήτηση “σούπα”, όπου θα επαναληφθούν οι γνωστές, αόριστες κατηγορίες, χωρίς να προσθέσουν τίποτα που δεν γνωρίζουμε.

- Την Τετάρτη περιμένουν οι τράπεζες τις απαντήσεις των βασικών μετόχων του Μega, καθώς αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο. Η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν φαίνεται να έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την πλευρά Ψυχάρη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, φέρει τον Βαρδινογιάννη να είναι σε αντίθετη τροχιά με τον Μπόμπολα και να είναι αδύνατη η μεταξύ τους συνεννόηση. Στην αγορά εξακολουθούν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες ότι την ύστατη στιγμή μπορεί να βρεθεί κάποια λύση, αλλά οι τραπεζίτες -που προφανώς γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση- εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις και το μέλλον του καναλιού.

- Στις 2 Απριλίου θα επανέλθει το κουαρτέτο στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Η εικόνα μέχρι στιγμής θέλει να έχουμε σημαντική σύγκλιση στα φορολογικά θέματα, μερική σύγκλιση στο ασφαλιστικό και μεγάλες αποκλίσεις στα κόκκινα δάνεια. Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να εργάζονται με στόχο τέλη Απριλίου να κλείσει η αξιολόγηση.

- Στο δεύτερο γύρο των συζητήσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει για το θέμα της Δ.Ε.Η. Προς το παρόν ανοικτό παραμένει το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, όπου Lazard και Norton Rose διερευνούν το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση μειοψηφικού ποσοστού σε ιδιώτες και έλεγχο του management από το Δημόσιο. Εκτός όμως από το θέμα του ΑΔΜΗΕ που είναι μείζον, με το κουαρτέτο θα πρέπει να συζητηθούν και οι προτάσεις Σκουρλέτη για δημιουργία κοινών εταιρειών της Δ.Ε.Η. με ιδιώτες.

- Το σχέδιο Σκουρλέτη προβλέπει να αποσχίζονται από τη Δ.Ε.Η. μονάδες μονάδες ενέργειας και να συγκροτούν ξεχωριστή εταιρική οντότητα στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες, είτε εισφέροντας υπάρχουσες μονάδες ενέργειας, είτε εισφέροντας μετρητά. Οι προτάσεις διατυπώνονται προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η. στην αγορά ενέργειας. Τόσο οι προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, όσο και οι προτάσεις Σκουρλέτη για κοινές μονάδες, να το θυμηθείτε, δεν θα αντέξουν για πολύ στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

- Στο 42% έχει φτάσει το ποσοστό της Hellenic Seaways που ελέγχουν πλέον οι Μινωικές Γραμμές και γενικότερα ο όμιλος του Εμμανουέλ Γκριμάλντι.

- Το SSM ξεσκονίζει την τράπεζα Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η τελευταία όμως ακούγεται ότι βιάζεται να κλείσει στην υπόθεση. Γιατί άραγε;

- Σφαγή ετοιμάζεται στο μέτωπο των τραπεζοϋπαλλήλων. Τα σχέδια για προγράμματα εθελούσιας εξόδου που ετοιμάζουν οι τράπεζες, δεν είναι για 4.350 εργαζόμενους όπως είναι η συμβατική υποχρέωση που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά για περίπου 7000 υπαλλήλους.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια