- Οι business στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα ώστε να αυξηθεί το όριο των τραπεζών για αγορές κρατικών ομολόγων από τα 13 δισ. στα 20 δισ. Πρόκειται για μια συζήτηση, την οποία φέρεται μάλιστα να έκανε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επισήμως ο λόγος που ζητείται η αύξηση του ορίου είναι για να ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών.
- Στην αγορά όμως λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά φλέγεται να αυξήσει το όριο αγοράς των κρατικών ομολόγων, όχι γιατί κόπτεται να βελτιώσει τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά επειδή θέλει να έχει τις τράπεζες έτοιμες να στηρίξουν με αγορές ομολόγων την έξοδο στις αγορές του δημοσίου. Δηλαδή οι τράπεζες να είναι stand by να αγοράσουν κρατικά ομόλογα -φυσικά με το επιτόκιο που επιθυμεί/βολεύει την κυβέρνηση-προκειμένου η έξοδος στις αγορές να είναι εφικτή στις αρχές του 2019, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
- Με απλά λόγια οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την έξοδο του δημοσίου τοποθετώντας στα ελληνικά ομόλογα λεφτά των Ευρωπαίων, καθώς η ρευστότητα των τραπεζών αντλείται από το Ευρωσύστημα. Το ερώτημα είναι αν οι θεσμοί που έχουν ερωτευτεί τον Αλέξη Τσίπρα θα του επιτρέψουν και να σκηνοθετήσει μια έξοδο στις αγορές, εκτός από τη δυνατότητα που θα του δώσουν επόμενες μέρες να πάρει πίσω, προσωρινά έστω, το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.
- Η PwC παρέδωσε στην Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή, την έκθεσή της σε σχέση με τα προσφερόμενα τιμήματα για το Ερρίκος Ντυνάν. Η έκθεση παρέχει περαιτέρω στοιχεία και αναλύει τεκμηριωμένα την προσφορά των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών σε σχέση με τις εντολές και τις ρήτρες για την πώληση που έχει θέσει η Τράπεζα Πειραιώς.
- Και αφού λόγος είναι για τις τράπεζες να σημειώσουμε ότι ξεκινά εβδομάδα εξετάσεων, καθώς φτάνουν στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ αλλά και στελέχη του SSΜ. Οι άνθρωποι του ΔΝΤ θα εστιάσουν εφ'' όλης της ύλης στα ζητήματα των τραπεζών, ενώ οι δεύτεροι θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στα κόκκινα δάνεια.
- Η αποχώρηση της Τιτάν από την Ελλάδα δείχνει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Μία εμβληματική ελληνική βιομηχανία μεταφέρεται στο εξωτερικό μετά από 110 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Μια εταιρεία που άντεξε στην Ελλάδα δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, μερικές δικτατορίες και όλες τις υποτιμήσεις της δραχμής, γονάτισε υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τις επενδύσεις που είχαν γίνει στη χώρα κατά το παρελθόν, πως θα προσελκύσουμε νέες;
- Αλλά και στον ΣΕΒ μετά τη χρεοκοπία του Μαρινόπουλου -και μάλιστα κατά τρόπο ατιμωτικό τρόπο για την ιστορία της οικογένειας- και την αποχώρηση της Τιτάν μπορούν διακριτικά ένα βράδυ να κατεβάσουν και την πινακίδα.
- Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα ξεκινά με τα βλέμματα σε Χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων περιμένοντας να φτάσουν τα απόνερα της ιταλικής κρίσης και των υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος».