- Για δεύτερη ημέρα υπήρχαν εντολές αγοράς για τις τράπεζες. Οι εκτιμήσεις των χρηματιστών είναι ότι δεν πρόκειται για short covering, αν και αυτό θα το μάθουμε επίσημα τις αμέσως επόμενες ημέρες.
- Οι αγορές τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διήμερο φαίνεται να κρύβουν την προσδοκία ότι θα υπάρξει από μηχανής θεός με ρυθμιστική παρέμβαση. Επίσης τα funds φαίνεται ότι δεν έχουν αλλάξει στρατηγική και διατηρούν τις short θέσεις τους.
- Κι αφού ο λόγος είναι για τα funds, σημειώστε ότι αυτή η ιστορία με τις καταγγελίες στο FCA, έχει ξεκινήσει από σοβαρό άνθρωπο, αλλά δεν είναι σοβαρή υπόθεση. Δείχνει πανικό και μεγάλη πίεση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για υπόθεση η οποία δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα. Ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατ'' εντολή της κυβέρνησης έχει ξετινάξει τα σχετικά στοιχεία. Τι περισσότερο θα κάνουν οι Άγγλοι; Έλεγχο εδώ δεν μπορούν να κάνουν. Τα στοιχεία από την ΕΚ θα ζητήσουν…
- Με την «μετακόμιση» η Τιτάν θα πραγματοποιεί στο εξής τα Διοικητικά Συμβούλια στην Κύπρο και τα κέρδη της θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 13%.
- Χαμηλές έως ανύπαρκτες οι προσδοκίες για τις προσφορές που θα υποβάλλουν σήμερα Vodafone-Wind και ANTEN NA για την Forthnet. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, αλλά το πιθανότερο είναι με κάποιο τρόπο η διαδικασία να τρενάρει ως τον Ιανουάριο.
- Η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αισθάνθηκε ότι θίγεται από τη δημοσιότητα που αρχίζει να παίρνει η εξωφρενική τιμολόγηση της επέκτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», η οποία ξεκίνησε στα 485 εκατ. και μετά από παρέμβαση της DG Comp αυξήθηκε μόλις κατά… 615 εκατ. και διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ.
- Διοχέτευσε λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ στον τύπο, δήθεν εξηγήσεις που κάνουν την υπόθεση ακόμη πιο εξωφρενικά σκανδαλώδη. Δικαιολογίες του τύπου, δεν το κάναμε εμείς αλλά η προηγούμενη διοίκηση, έγινε τιμολόγηση με βάση τα στοιχεία κίνησης του αεροδρομίου το 2015, η PwC ήταν ο σύμβουλος που βοήθησε στον προσδιορισμό του τιμήματος, είπαμε να μην το αλλάξουμε αναπροσαρμόζοντας τα στοιχεία του 2015, και άλλες τέτοιες αστείες δικαιολογίες που δεν σώζουν ούτε τα προσχήματα.
- Γιατί ένας Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, όπως ο Ν. Χριστοδούλου παραιτείται για να αναλάβει στελεχιακή θέση στην Deloitte; Και επιτυχημένος ήταν, και καλά με τον Π. Μυλωνά τα πήγαινε, και εδραιωμένος ήταν και γενικότερα κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπιζε.
- Η απάντηση είναι ότι οι τράπεζες ακόμη και για τα στελέχη τους δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Όλες οι θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ανώτατων δεν είναι ελκυστικές όσο στο παρελθόν, καθώς οι ευθύνες περισσεύουν και είναι σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τις αμοιβές. Πριν την κρίση θα ήταν αδιανόητο να φύγει ένας γενικός διευθυντής της ΕΤΕ για να αναλάβει στελεχιακή θέση σε μια μεγάλη ελεγκτική εταιρία.
- Οι τράπεζες όμως δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν. Σκεφθείτε μόνον ότι η Εθνική το 2010 είχε ενεργητικό 122 δισ. ευρώ. Σήμερα το ενεργητικό της είναι 58 δισ. και από αυτά, τα 15-16 δισ. είναι κόκκινα δάνεια.