- Χρονιάρες μέρες, πιθανόν επηρεασμένη και από το πνεύμα των Χριστουγέννων, η στήλη είχε κατά νου να αποχαιρετήσει το 2018 αναφέροντας τις προοπτικές του 2019, τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στην αγορά και άλλα τέτοια ανάλογα. Αλλά δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε.
- Από χθες το μεσημέρι όμως η στήλη είναι με ηρεμιστικά, επειδή διάβασε τη συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Μάρτιν Τσούρντα στην Καθημερινή. Ο κύριος Τσούρντα που μας ήρθε από την Αυστρία, επειδή εδώ είμαστε διαπλεκόμενοι, αποφάσισε να βγει στα media για να χρεωθεί το πρόγραμμα με τα ASP των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια, επειδή το προχωρεί η κυβέρνηση. Από την προπερασμένη Κυριακή ξεκίνησε η μιντιακή εκστρατεία του Ταμείου, αρχικά με συγκεκριμένα δημοσιεύματα σε επιλεγμένες εφημερίδες και χθες Κυριακή κλιμακώθηκε με τη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου.
- Ποζάροντας με ένα αυτάρεσκο και γεμάτο αυτοπεποίθηση ύφος, ο κύριος Τσούρντα μας είπε ότι από τα 32 δισεκατομμύρια επενδύσεις του Ταμείου στις τράπεζες, σήμερα έχουν μείνει μόνον 760 εκατομμύρια! Ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 5% της συνολικής επένδυσης! Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για τις τράπεζες φτάνει τα 45 δισ, (εκκαθαρίσεις άλλων τραπεζών κλπ) και ο επικεφαλής του ΤΧΣ μας λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθούν τα κεφάλαια. Εξηγεί μάλιστα πως μέχρι στιγμής έχουν ανακτηθεί 3,5 δισ. και άλλα 656 εκατομμύρια που ήταν έσοδα από τις ρευστοποιήσεις.
- Με συγχωρείτε, αλλά ο κ. Τσούρντα δεν είναι ο καπετάνιος στο καράβι που βούλιαξε κι έχει χαθεί το 95% των χρημάτων που μπήκαν στις τράπεζες; Αυτός, ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τι ακριβώς έκανε; Κοίταζε να προστατεύσει τα λεφτά του Πόλσον; Αυτός δεν ήταν ο μέτοχος των τραπεζών; Δεν έχει ευθύνη για την
απώλεια του 95% των κεφαλαίων του ΤΧΣ; Αν διευθύνων του ΤΧΣ ήταν π.χ. ένας Έλληνας τραπεζίτης, θα τον είχαν απολύσει ή όχι;
- Σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα, ο επικεφαλής ενός οργανισμού που έχασε το 95% των κεφαλαίων του θα είχε πάει σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες, επειδή πρόκειται για κραυγαλέα αποτυχία. Στην Ελλάδα όμως, ο κ. Τσούρντα συνεχίζει να παίρνει τον εξωφρενικά παχυλό μισθό του και να κάνει στατιστικές για το πόσα χάσαμε όλοι εμείς, όσο αυτός πληρώνεται απλώς για να παρακολουθεί. Λες κι η ευθύνη είναι κάποιου άλλου. Ο ίδιος καθόταν κι έβλεπε τα τρένα να περνούν και τα χρήματα να εξανεμίζονται. Και τώρα, επειδή κάποιες τράπεζες κινδυνεύουν το 2019 με ανακεφαλαιοποίηση, εδέησε να κάνει ένα σχέδιο για ASP.
- Και επειδή τα λεφτά χάθηκαν οριστικά, ο κ. Τσούρντα δίνει συνεντεύξεις για να παρουσιάσει το έργο του. Το οποίο όπως λέει είναι ότι έχουν αλλάξει σε ποσοστό 75% τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και σε ποσοστό 60% τα στελέχη. Εύγε που τους αλλάξατε, αλλά τα λεφτά χάθηκαν σε ποσοστό 95%. Υπερηφανεύεται ο κ. Τσούρντα και μας λέει ότι η επιτυχία του είναι ότι έχει πείσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για την ανάγκη ύπαρξης Επιτροπής Ηθικής. Η Τράπεζα Πειραιώς, λέει, έχει δρομολογήσει τη σύσταση και η Εθνική έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα συγκρότησής της. Ωραίος τύπος, ο κ. Τσούρντα. Ήρθε ως ειδικός, έχασε τα λεφτά των φορολογουμένων και τώρα μας λέει να βολευτούμε με επιτροπές ηθικής. Δηλαδή μας δουλεύει ψιλό γαζί.
- Μέχρι τώρα, σοφά ποιώντας, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το είχαν βουλώσει. Είχαν τραβηχτεί στη γωνία και όλοι οι εισαγόμενοι φωστήρες που ήρθαν δήθεν να μας σώσουν, δεν μιλούσαν δημοσίως επειδή γνώριζαν ότι βύθισαν το πλοίο και οι ίδιοι δεν μοίρασαν ούτε τα σωσίβια. Τώρα, επειδή επιτέλους η κυβέρνηση προχωρεί με τα σχήματα στήριξης των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια, βγαίνει ο κ. Τσούρντα να προλάβει να πάρει τις δάφνες. Μαζί με τις δάφνες όμως, θα πρέπει να πάρει και τις ευθύνες του. Ευθύνες που κάποια στιγμή θα αναζητηθούν, γιατί πρέπει να μας εξηγήσει τι έκανε αυτός και το υπόλοιπο παρεάκι του ΤΧΣ όταν τα 32 δισεκατομμύρια έγιναν 760 εκατομμύρια. Και επειδή ότι ισχύει για τις τράπεζες, ισχύει και για το ΤΧΣ, καλό είναι ο κύριος Τσούρντα και η παρέα του να τα μαζέψουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Απέτυχαν παταγωδώς στο ρόλο τους και πρέπει η διοίκηση του ΤΧΣ να αντικατασταθεί. Όπως άλλωστε έγινε και στις τράπεζες. Κι ας έρθουν άλλοι ξένοι, να αναλάβουν τη διοίκηση του ταμείου.
- Στο μεταξύ, υπάρχουν και ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες που ψιθυρίζουν διάφορα περίεργα. Κάτι σχετικό με τις τράπεζες που δούλεψε ο κ. Τσούρντα λένε...
- Όσον αφορά τα περί προστασίας πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, η κατάσταση έχει ως εξής: Κυβέρνηση και τράπεζες κινούνται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κυβερνητική θέση να κουρεύεται το υπερβάλλον μέρος του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου, βρίσκει τους τραπεζίτες ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετους. Η κυβέρνηση στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των τραπεζιτών, ώστε στη συνέχεια να συμφωνήσει με τους δανειστές, επικαλούμενη και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.
- Οι τραπεζίτες όμως (έχοντας και τη στήριξη των θεσμών) δυσανασχετούν εντόνως και για τα κουρέματα και για εξάμηνη παράταση ως έχει του νόμου Κατσέλη. Και επειδή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που να είναι πραγματικά δουλεμένο και συμφωνημένο στις γενικές του γραμμές, έγινε η επιτροπή που θα αποτυπώσει μια κοινή θέση. Το οποίο σχέδιο συμφωνηθεί θα πάρει την έγκριση των θεσμών που έρχονται στην Αθήνα για τον δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο στις 21 Ιανουαρίου. Έτσι μας προέκυψαν οι δύο μήνες παράτασης προκειμένου να βρεθεί το νέο
καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, το νέο νομοθέτημα δεν θα έχει σχεδόν καμία σχέση με τον νόμο Κατσέλη.