- Aν και οι απώλειες μαζεύτηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, η σύγχυση αναφορικά με τις τράπεζες πλανάται στην ατμόσφαιρα και επηρεάζει τις μετοχές τους. Τα μέτωπα που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί είναι τα εξής τρία:
1) Το ματς με τις προμήθειες δεν έχει τελειώσει. Το πώς θα εξελιχθεί είναι ανοικτό και στο μεταξύ τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει τις αυξήσεις των προμηθειών και τις έχουν ενσωματώσει στα business plan. Οποιαδήποτε μείζονα αλλαγή επηρεάζει τον σχεδιασμό για το ευαίσθητο ζήτημα των προμηθειών.
2) Το σχέδιο Ηρακλής προχωρεί μεν αλλά όπως είναι λογικό σε ένα τόσο πολύπλοκο και δύσκολο σχέδιο, μέχρι και την τελευταία στιγμή πολλές κρίσιμες τεχνικές, νομικές και λογιστικές λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές. Όλες οι τιτλοποιήσεις πάγωσαν. Η οδηγία SSΜ να κάνουν όλοι χρήση της διαδικασίας του Ηρακλή, οδηγεί σε αναγκαστικές καθυστερήσεις.
3) Ο φόβος των stress tests είναι μπροστά μας. Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για τη νέα δοκιμασία. Ως τότε οι διοικήσεις προετοιμάζονται και αποφασίζουν με βάση τα σενάρια των συμβούλων για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
- Είναι γεγονός ότι η Εurobank έχει βάλει και άλλα fund στη συζήτηση για το deal με Cairo και FPS, όπως είναι γεγονός επίσης ότι έγκυρες πηγές της Εurobank υποστηρίζουν πως η υπόθεση θα κλείσει με επιτυχία σε ένα δεκαήμερο.
- Οι servicers και η ανακτησιμότητα των δανείων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Γ. Ζαββός με τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θ. Μητράκο.
- Αν και με τον MSCI ποτέ κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα, όπως υποστηρίζουν οι επαΐοντες, οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη σύνθεση των δεικτών θα είναι έκπληξη. Κατά τους ειδικούς το μόνο που περιμένουμε να δούμε στις 26/11 (closing auction) είναι κάποιο limited flow στις ελληνικές μετοχές από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που έχουν benchmark τους δείκτες MSCI.
- Παρά το κλίμα στο ΧΑ που δεν επιτρέπει πολλά χαμόγελα, συζητούνται διάφορες δουλειές. Αν δεν έβγαινε μια επίσημη ανακοίνωση δεν θα είχαμε μάθει ποτέ ότι ο σεΐχης Faisal Al Thani του Κατάρ ήταν στην Αθήνα και συζήτησε, χωρίς επιτυχία, την επιθυμία του να αγοράσει τη Μεγάλη Βρετανία και το King George. Αντίθετα όμως, άλλες δουλειές «ωριμάζουν» στο παρασκήνιο και πλησιάζει η ώρα να έρθουν στη δημοσιότητα.