Black Box 8/10/2018

Black Box 8/10/2018

- Με αγωνία για την πορεία του χρηματιστηρίου ξεκινά η εβδομάδα. Τι πρέπει να περιμένουμε; Η απάντηση είναι απλή: Αν το «ξύλο» στις τραπεζικές μετοχές είχε ως βασικές αιτίες αφενός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι παροχές πέφτουν βροχή κι αφετέρου ότι οι επενδυτές θεωρούν δύσκολους έως ανέφικτους τους νέους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τίποτε από τα δύο δεν άλλαξε μέσα στο σαββατοκύριακο.

- To αντίθετο μάλιστα. Έχει προστεθεί μία επικίνδυνα κλιμακούμενη ευρωπαϊκή κρίση, καθώς η σύγκρουση Ιταλίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι θα είναι ανελέητη και με πολλά επεισόδια. Επιπλέον τις επόμενες μέρες έρχονται και εποπτικά – κυρωτικά θέματα από την Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία θα ξεκινήσουν νέο κύκλο αναστάτωσης στην αγορά.

-Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο πείθουν τους ξένους επενδυτές, οι πρωτοβουλίες που παίρνει κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια. Στο κυβερνητικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα το ύψος των NPEs που θα «σηκώσουν» τα σχήματα που επεξεργάζεται κυβέρνηση, ΕΕΤ και ΤΧΣ, η στάση που θα τηρήσουν DG Comp και ESM, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις (αντιδράσεις οίκων αξιολόγησης, αγορά ομολόγων κλπ) από την εφαρμογή του σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν το «σωσίβιο» είναι αποτελεσματικό, όπως όλοι ευχόμαστε, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει πριν περάσουν έξι μήνες.

- Στο μεταξύ τα προβλήματα πυκνώνουν. Και η στήλη εξηγείται αμέσως: Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη από κλιμάκια του SSΜ έλεγχος στις  τράπεζες για τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια. Τι μας περιμένει; Είναι νωρίς να το πούμε, αλλά το γεγονός ότι γίνεται ένας τόσο στοχευμένος έλεγχος δεν επιτρέπει ιδιαίτερο εφησυχασμό.

- Θα έχετε προσέξει την συζήτηση που γίνεται για την πιστότητα ή μη των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Μια συζήτηση που πολλοί κάνουν ότι μπορούν για να περάσει απαρατήρητη. Περίπου σε δυόμισι μήνες η ΔΕΗ θα
κλείσει τη χρήση 2018 και θα εμφανιστεί ο καινούργιος ορκωτός ελεγκτής, ο οποίος θα πρέπει να επικυρώσει το ισολογισμό της ΔΕΗ. Πιστεύετε ότι  θα το κάνει χωρίς να διατυπώσει καμία επιφύλαξη; Θα βάζατε στοίχημα γι'' αυτό; Κι αν διατυπώσει γνώμη με έμφαση, τότε το χρηματιστήριο τι πρέπει  να κάνει με τη μετοχή;

- Στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πέρασε την περασμένη εβδομάδα μερικές άβολες ώρες στο γραφείο του αρμόδιου Εισαγγελέα προσπαθώντας να εξηγήσει την υπόθεση της Folli Follie.

- Ο παραδοσιακός άξονας συνεργασίας που υπήρχε μεταξύ της διοίκησης του  Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως έχει σπάσει εξαιτίας του σκανδάλου της Folli Follie. Η σχετική φήμη κυκλοφορούσε  στην αγορά, αλλά φαίνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπροστά στο βάρος των ευθυνών που δημιουργεί η παταγώδης αποτυχία του στην υπόθεση Folli Follie, προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Κι όχι μόνον σε ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά και δημόσια. Για αυτό και σε συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, δηλώνει ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης είναι στην κρίση είτε  του Χρηματιστηρίου, είτε της Επιτροπής, λέγοντας ουσιαστικά: Μα γιατί ρωτάτε εμένα; ρωτήστε τον Λαζαρίδη.

- Είναι η ίδια συνέντευξη στην οποία ο Χαράλαμπος Γκότσης παραδέχεται ότι «πράγματι υπήρξε μια ανώνυμη καταγγελία ή οποία αφού ερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο περί λογιστικής παρατυπίας και στη συνέχεια πήρε το δρόμο της συνήθους διαδικασίας. Τα ευρήματα αυτά δεν  δικαιολογούσαν την εντολή για ευρύτερο έλεγχο στην εταιρεία...». Πώς
είναι εκείνο το παραδοσιακό; Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά και...

- Η ειρωνεία είναι ότι η συνέντευξη του Χαράλαμπου Γκότση για τη «λογιστική παρατυπία» της Folli Follie, δημοσιεύεται κάτω από ρεπορτάζ για βολικές προσημειώσεις ακίνητων της οικογένειας Κοτσολιούτσου. Δηλαδή πως με ένα δάνειο 36 εκατ. έγραψαν προσημειώσεις στα ακίνητα της οικογένειας και τώρα δεν μπορούν να κατασχεθούν από τις αρχές.