Το ορεκτικό της ΔΕΗ
Ένας από τους τομείς, οι οποίοι αποτελούν και αναμένεται να αποτελέσουν ακόμα περισσότερο το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, είναι αυτός της ενέργειας, και ειδικά της πράσινης. H γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE, λοιπόν, μετά από συναντήσεις με τραπεζικά στελέχη (σας είχαμε ενημερώσει σχετικά τον προηγούμενο μήνα...) και διαβουλεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ, μαθαίνουμε πως είναι έτοιμη να συστήσει την κοινοπραξία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Άλλωστε, οι συναντήσεις με τη διοίκηση Στάσση έχουν πυκνώσει και, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, αναμένεται να πέσουν υπογραφές. Η κοινοπραξία αναμένεται να συσταθεί μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την RWE, με στόχο την ανάπτυξη projects πράσινης ενέργειας. Αυτά για αρχή. Για επιδόρπιο τα λέμε μετα...
----
Μπορεί να μην το φωνάζουν, όμως τελικά οι ελληνικές τράπεζες μάλλον θα πουν το «ναι» στη bad bank που έχει προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Δεν ξέρουμε αν η αντίδρασή τους θα ήταν το ίδιο άμεση αν δεν είχε προηγηθεί η άτυπη ντιρεκτίβα της Κομισιόν. Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες στέλνουν το εξής μήνυμα στις χώρες-μέλη: «φτιάξτε εθνικές bad bank για τις οποίες θα βάλει εγγυήσεις το δημόσιο και μην περιμένετε αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων πριν ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση». Αναλάβετε τις ευθύνες σας, με άλλα λόγια…
Θα υλοποιηθεί και ο «Ηρακλής ΙΙ» και η «bad bank» (ή AMC όπως είναι η επίσημη ορολογία) ή θα πάμε σε μία μόνο λύση μεταξύ των δύο μετά το τέλος του «Ηρακλή Ι»; Ποντάρουμε στο πρώτο. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν γίνουν μέσα στο 2021 όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια δύσκολα θα δουν άσπρη μέρα οι ελληνικές τράπεζες. Ξέρουν επίσης ότι για να έρθει ταχύτερα η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δώσει το δικό τους τελεσίγραφο για να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Η μείωση των NPLs θα ξεμπλοκάρει και χρηματιστηριακά τις τράπεζες κάτι που η αγορά περιμένει πολλά χρόνια.
Φαντάζεστε να περάσει η πανδημία, να τα βρουν στην Ευρώπη για την τραπεζική ένωση και οι ελληνικές τράπεζες να μείνουν εκτός νυμφώνος μέχρι να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα κόκκινα δάνεια; Για να γίνει πιο ξεκάθαρο τι ακριβώς διακυβεύεται, να πούμε εδώ ότι η τραπεζική ένωση είναι συνυφασμένη με την εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο…
----
Οι Ολλανδοί άνοιξαν -τα ήδη ανοιχτά χαρτιά τους- για την προτεινόμενη σύνθεση του Δ.Σ της Ελλάκτωρ στην επικείμενη γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου. Πρόσωπα - εκπλήξεις δεν υπήρξαν. Ο τέως ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος είχαμε από καιρού γράψει ότι κάνει ταχύρρυθμα Ολλανδικών. Ο δε Γιώργος Μυλωνογιάννης συγκαταλέγονταν επίσης στα φαβορί για τη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου. Αν κάτι έκανε εντύπωση είναι πως οι σύμβουλοι της Reggeborgh δεν απέφυγαν τον πειρασμό να προσθέσουν στο κατά τα άλλα πλούσιο βιογραφικό του Γ. Μυλωνογιάννη ότι είναι και σύμβουλος του πρωθυπουργού για φορολογικά θέματα. Τι να θέλουν να υπονοήσουν άραγε σε μια τέτοια επιχειρηματική ανακοίνωση;
----
Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις διοικήσεις των εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή κρατικών οργανισμών όπου τοποθετούνται «παλαίμαχοι» ή ενίοτε και μη επιτυχημένοι πολιτικοί. Ήταν πάντα μια παλιά κακή πρακτική του παρελθόντος, και λίγα έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα παρότι η εμπειρία έχει δείξει πως ένας πολιτευτής δεν μπορεί να είναι πάντα επιτυχημένος μάνατζερ. Εις εξ αυτών, όπως μαθαίνουμε, σε θέση ευθύνης σε μεγάλη εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται μάλιστα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, διεκδικεί όλο και πιο ενεργό ρόλο, μαζεύοντας σωρηδόν αιτήματα, μοιράζοντας υποσχέσεις και μπλοκάροντας αποφάσεις του Δ.Σ. Φέρνει, όμως, διαρκώς σε δύσκολη θέση τη διοίκηση της εταιρείας. Η υπόθεσή του εν λόγω πρώην υπουργού και νυν στελέχους, έχει αναφερθεί εμμέσως και σε πόρισμα της KPMG που επισημαίνει τις αρρυθμίες στη λειτουργία του Δ.Σ του συγκεκριμένου Οργανισμού. Μέχρι στιγμής δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός.
----
Το νέο έτος και συγκεκριμένα τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να περιμένουν οι μέτοχοι της ΒΙΟΤΕΡ, της πρώτης κατασκευαστικής εταιρείας που πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους το 1975, για να μάθουν πληροφορίες για το σχέδιο εξυγίανσης. Ένα σχέδιο που μπήκε στο τραπέζι το 2018 και τότε η διοίκηση έλεγε πως σε 7 χρόνια θα έχει εξυγιανθεί πλήρως η εταιρεία. Ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποια είναι τα 23 ακίνητα της εταιρείας που αποτελούν τα ασημικά της, τι προβλέπεται για τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας που στο εξάμηνο ήταν 99,67 εκατ. και βέβαια το σημαντικότερο. Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο, ή για ποιον θα χρησιμεύσει ως κλειδί για το ΧΑ; Στο μεσοδιάστημα η μετοχή που βρίσκεται χωρίς ουσιαστική δραστηριότητα, ενταγμένη στην επιτήρηση, έχει απογειωθεί με κέρδη 320% μέσα στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις...
----
Οι επιπτώσεις της πανδημίας για την ΣΙΔΜΑ δεν είναι σημαντικές. Η αλήθεια είναι πως η εταιρεία ίσως και να μην άντεχε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά της μεγέθη. Μαθαίνουμε πως η διοίκηση εκφράζει την ικανοποίησή της για κινήσεις που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα. Η απορρόφηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική αποτελεί μια κίνηση, που πιστώνεται στη διοίκηση. Η αύξηση του περιθωρίου κέρδους, μέσω αύξησης της τιμής των πρώτων υλών, όμως, αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Άλλωστε η τύχη ευνοεί τους... τολμηρούς και ικανούς. Βοηθάει, πάντως, και η συμφωνία με την Σιδενόρ, έτσι;
----
Σε νεκρό χρόνο, είχαμε γράψει πως η Goldman Sachs έχει προσεγγίσει 80 επενδυτές, εκ των οποίων οι 19 εκφράζουν ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα τελευταία 24ωρα , ήρθαν και οι διαρροές οι οποίες επιβεβαιώνουν πλήρως, τη στήλη. Μαθαίνουμε τώρα πως η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να αξιολογηθούν οι επενδυτές, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Ανάμεσά τους θα δει κανείς μεγάλες εταιρείες ενεργειακών δικτύων, ιταλικών, γερμανικών και γαλλικών συμφερόντων. Και μία συμμετοχή – έκπληξη. Το αν θα είναι αυτή, που θα μπει στο μαγαζί, μένει να αποδειχθεί, εκ του αποτελέσματος.
----
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του «Παπουτσάνη», εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει 1 για κάθε 14 μετοχές δωρεάν στους μετόχους της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο όρος αυτός υπήρχε στη συμφωνία ανάμεσα στην οικογένεια Δαυϊδ και την ομάδα Γκάτζαρου / Tασσόπουλου.
----
Επενδυτικός οργασμός, πάντως, καταγράφεται και στην γαστρονομική σκηνή της Αθήνας και όχι μόνο. Οι προσδοκίες για ένα σημαντικά καλύτερο καλοκαίρι, από πλευράς εισροής τουριστών, αλλά και για πλήρη επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα, έχουν οδηγήσει σε συμπράξεις και συνεργασίες πολλά και ενδιαφέροντα σχήματα. Όπως αυτό του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος με το Δειπνοσοφιστήριο για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου και υψηλών standards project στο Νέο Φάληρο.
----
Δε μας νοιάζουν τα έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό λέει εμμέσως πλην σαφώς σε απάντηση της η διοίκηση της Ελλάκτωρ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από σχετικά δημοσιεύματα. Ιδού τι λέει η εισηγμένη, διότι έχει ενδιαφέρον η διατύπωση: «Με απόφασή της η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε, κατόπιν έρευνας που είχε ξεκινήσει από το έτος 2017, στην ΑΚΤΩΡ τη μη επιλεξιμότητα από κάθε έργο που χρηματοδοτεί για 15 μήνες.
Αντίστοιχος περιορισμός, επιβλήθηκε και στα λοιπά μέλη της κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχε η ΑΚΤΩΡ, με προγενέστερες αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας κατόπιν συμβιβασμού που συνήψαν αυτά για άλλα χρονικά διαστήματα. Η ως άνω κοινοπραξία έχει αναλάβει έργο βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία το έτος 2016. O ανωτέρω περιορισμός επιβλήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση λόγω αποδιδόμενης παραβίασης εκ μέρους των μελών της Κοινοπραξίας των κανόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι λόγω παραβίασης κανόνων της ελληνικής, ευρωπαϊκής ή τοπικής νομοθεσίας, τα όσα δε αναφέρονται σε σχέση με τις κατηγορίες (περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) είναι απολύτως ανακριβή.
Η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην Εταιρεία μας όσο και στην ίδια την θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αφού ο μεν περιορισμός αφορά την ΑΚΤΩΡ (και τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ) για έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ούτως ή άλλως από μακρού χρόνου η ΑΚΤΩΡ δε συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από τη Παγκόσμια Τράπεζα. Τέλος διευκρινίζουμε ότι ό Όμιλος όπως ήδη έχει δημοσιοποιήσει σε προγενέστερες παρουσιάσεις του, ιδίως στον τομέα κατασκευής έχει αποφασίσει και πλέον εστιάζει γεωγραφικά στην ανάληψη έργων κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία με επιλεκτική προσέγγιση ως προς την ελαχιστοποίηση του ρίσκου που αναλαμβάνει».
----
Το eshop.masoutis.gr, της εταιρείας Μασούτης, προχωρά σε συνεργασία με το you.gr, το ηλεκτρονικό κατάστημα του Ομίλου Quest. Έτσι οι επισκέπτες του eshop.masoutis.gr, θα έχουν πλέον πρόσβαση μέσα από το υπάρχον περιβάλλον ηλεκτρονικών αγορών στη γκάμα προϊόντων που διαθέτει το you.gr.
---
Στην Εύβοια δρομολογείται το μεγαλύτερο project ΑΠΕ στην Ελλάδα. Λέγεται «Καρυστία», είναι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αποτελείται από 18 αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 360 MW και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2022. Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην χώρα γιατί δεν αθροίζει πολλά επιμέρους έργα ανά την Ελλάδα. Είναι ένα ενιαίο έργο σε μια περιοχή με τα 18 πάρκα να έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο σύστημα.
Το σύνθετο αυτό project, ύψους 585 εκατ ευρώ θα διασυνδέει την Εύβοια με την Αττική με υποβρύχιο καλώδιο μήκους 69 χλμ, κατασκευής των Fulgor (μέλος του ομίλου Ελληνικά Καλώδια) και Assosdivers. Θυμίζω ότι μέρος των αδειών από το σύνολο των 360 MW προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο των αιολικών της εταιρείας RF Oμαλιές που εξαγόρασε προ μηνών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την RF Energy. Στην ουσία η ΤΕΝΕΡΓ με το συγκεκριμένο έργο, έρχεται ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο των 2,8 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2025, που θα ξεπεραστεί εφόσον η πολιτεία δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και μπορέσουν να πάρουν μπροστά το έργο αντλησιοταμίευσης σε Αμφιλοχία και το υβριδικό στο Αμάρι.