Black Box: Η βάφτιση των ΕΛΠΕ, οι συναντήσεις του Κυριάκου, ψήνεται «μπαμ» με εξαγορά εισηγμένης και οι φαρμακοβιομήχανοι ρίχνουν δισ.

Την τράπουλα της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ανακατεύουν το τελευταίο διάστημα συμφωνίες και κυοφορούμενα deals, ενώ εταιρείες με καλές παραγωγικές εγκαταστάσεις και logistics έχουν μπει στο μικροσκόπιο εγχώριων και διεθνών παικτών.

Σε αυτή την αγορά ο ρόλος του Σπύρου Θεδοωρόπουλου είναι, αν μη τι άλλο καθοριστικός, πρώτον γιατί έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων με δυνατότητα εξαγωγών και δεύτερον γιατί διαθέτει γνώση του κλάδου, εμπειρία και σίγουρα κεφάλαια για να υποστηρίξει το πλάνο του.

Η αγορά περιμένει τα επόμενα βήματά του και τον συνδέει με ό,τι κινείται ή παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Μιας και μιλάμε για ενδιαφέρον θα πρέπει να σταθούμε σε μια εταιρεία που φαίνεται ότι είναι σε φάση αναδιάρθρωσης του δανεισμού από τη Βόρεια Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τους μετόχους της αν ευόδωσαν οι διαπραγματεύσεις για τα δάνειά της. Η εταιρεία, αν και είχε δύσκολη χρονιά το 2021, έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις  και η αγορά τη θέλει ανάμεσα σε δύο μνηστήρες. Οι πληροφορίες της στήλης όμως επιμένουν και για τρίτο. Τα deals ζυμώνονται και ο μήνας που έρχεται για πολλούς φέρνει βροχή συμφωνιών...

---

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι κινήσεις που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και εξηγούμαστε: Συναντάται πριν λίγες μέρες με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Tamim bin Hamad Al-Thani. Χθες την πόρτα του Μαξίμου πέρασε o πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης και οι δύο συναντήσεις έχουν κοινή συνισταμένη: Την ενέργεια. Στο Μαξίμου βλέπουν πως έρχεται δύσκολος χειμώνας και προσπαθούν να επιταχύνουν την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και να θωρακίσουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Έτσι λοιπόν το ενδιαφέρον από ΗΑΕ και Κατάρ εντοπίζεται στον χώρο της ενέργειας, όπου οι παραδόσεις LNG στη Ρεβυθούσα θα αυξηθούν από τις παραπάνω χώρες. Επίσης, ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους Άραβες και αναμένεται να έχουμε και επενδύσεις από εταιρείες. Τόσο το Κατάρ, όσο και τα ΗΑΕ βλέπουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου LNG και παράλληλα «σκανάρουν» και επενδύσεις σε real estate και τουρισμό.

---

Τρέχουν οι επενδύσεις των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων, οι οποίοι υλοποιούν ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού η χώρα μας θα αναδειχθεί σε παραγωγικό και ερευνητικό Κέντρο ( hub) της Ευρώπης, θα ενισχυθεί η αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα και αναμένεται επίσης να αυξηθούν οι εξαγωγές μειώνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα. Δεν είναι μόνο αυτό όμως, καθώς δημιουργούνται καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ενώ η Ελλάδα πλέον ηγείται της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, μέσω της…ελληνικής.

Υπενθυμίζεται πως χθες, συνολικά 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, ύψους 519,28 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν και θα υλοποιηθούν έως τα τέλη του 2023 στο πλαίσιο της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

---

Ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ξεπέρασαν τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και ίσως σήμερα να αποτυπωθούν στην πορεία της μετοχής. Ήδη η μετοχή είχε ανακάμψει, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ισχυρά κέρδη, αλλά λίγοι περίμεναν συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο 367 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα EBITDA σκαρφάλωσαν στα 535 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και στα 633 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο ήταν στα 371 εκατ. ευρώ. Σε δημοσιευμένο επίπεδο, μαζί δηλαδή με το κέρδος από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα EBITDA ανήλθαν στα 1,24 δισ. ευρώ και τα καθαρά στα 872 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 2,13 δισ. ευρώ.

Σημαντική επίδοση, ενώ το τρίτο τρίμηνο έχει περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και μικρή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των περιθωρίων διύλισης. Σημειώνεται πως στο δεύτερο τρίμηνο τα περιθώρια διύλισης βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο CEO των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε πως «μέσα στο τρίμηνο προχωρήσαμε περαιτέρω την υλοποίηση της στρατηγικής μας με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπου πλέον έχουμε δημιουργήσει έναν καινούργιο επιχειρηματικό πυλώνα σαν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην αγορά.

Αντίστοιχα, η ανάπτυξη στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό μας προχωρά, με τη συνεργασία με την ExxonMobil στα οικόπεδα της Κρήτης να δίνει νέα προοπτική στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ανάλογα, εκτιμούμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με έσοδα άνω των 250 εκατ. που θα κατευθυνθούν προς νέες μορφές ενέργειας και θα επιτρέψουν και μια επιπλέον διανομή στους μετόχους μας». Το επιπλέον μέρισμα είναι 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

---

Και μιας και ο λόγος για τα ΕΛΠΕ, σήμερα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθεί η σύγκληση γενικής συνέλευσης. Με αντικείμενο τη λήψη απόφασης σχετικά με το νέο όνομα των ΕΛΠΕ, το οποίο και θα προταθεί στους μετόχους. Το logo και το όνομα θα συμβαδίζουν με τις νέες εξελίξεις της αγοράς ενέργειας και το logo επιμελήθηκε γνωστή εταιρεία του εξωτερικού. Εν αναμονή ανακοινώσεων…

---

 Ξεπερνά το 60% η πτώση της μετοχής της Lavipharm από την αρχή του έτους, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των μικρομετόχων της. Χθες είχε μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση κατά 6,38%. Αφορμή για την πτώση, φυσικά η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που ανακοινώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, ύψους έως 58 εκατ. ευρώ με τους βασικούς μετόχους να βάζουν τα 34 εκατ. ευρώ, εισφέροντας ουσιαστικά άυλο περιουσιακό στοιχείο (διαδερμικό κατά της πίεσης που κυκλοφορεί στην Ιταλία) και οι υπόλοιποι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν 24 εκατ. ευρώ.

Ακόμα είναι άγνωστη η τιμή διάθεσης και οργιάζουν τα σενάρια στην αγορά, χωρίς κάποιο να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Είναι μεγάλη η αύξηση, αλλά κυρίως αναπτυξιακή. Στις 30 Αυγούστου είναι η Γενική Συνέλευση και αν οι επενδυτές παρευρεθούν, θα πρέπει η διοίκηση να εξηγήσει καλά τι θέλει να κάνει. Πάντως ακούγεται πως υπάρχουν κάποιοι πρόθυμοι που θέλουν να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η ολοκλήρωση της αύξησης ακόμα και αν καλυφθεί μόλις κατά 34 εκατ. ευρώ, από τους βασικούς μετόχους, βγάζει άμεσα τη μετοχή από την επιτήρηση.

---

H εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την απειλή ύφεσης έχουν παγιδεύσει το ευρώ σε μονόδρομο αδυναμίας. Σύμφωνα με την ING, αν οι τιμές φυσικού αερίου παραμείνουν υψηλές και οι ελλείψεις στις προμήθειες σημαντικές, η διολίσθηση του κοινού νομίσματος προβλέπεται παρατεταμένη. Ο οίκος εκτιμά ότι μια εξασθένηση του στα $0,9800 είναι πιθανότερη από μια ανάκαμψη του πάνω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Capital Economics, η οποία βλέπει ότι η οικονομική επιδείνωση της ευρωζώνης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας του ευρώ. Η ανάκαμψή του από τα μέσα Ιουλίου αποδείχτηκε βραχύβια, επισημαίνει σε έκθεσή της, και τα νέα στην Ευρώπη συνεχίζουν να χειροτερεύουν. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς απ’ ότι προβλέπονταν, ενώ άλλοι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν επερχόμενη ύφεση.

Στρατηγικός αναλυτής της Citigroup προέβλεψε στο CNBC ότι το ευρώ θα υποχωρήσει αρκετά κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, λόγω του ενεργειακού σοκ στην Ευρώπη. Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες που ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις ενέργειας.

---

Το Πεκίνο προσπαθεί να επενδύσει στο μετασύμπαν (metaverse) και ξεκινά με τις νέες ζώνες καινοτομίας της πόλης. Σε ένα σχέδιο δράσης για τα επόμενα δύο χρόνια, οι κυβερνητικοί παράγοντες οραματίζονται μεγαλύτερο ρόλο για το μετασύμπαν στην τουριστική και πολιτιστική δράση. Η δημοτική αρχή της πόλης παρουσίασε λεπτομερώς το διετές «Σχέδιο Δράσης Καινοτομίας και Ανάπτυξης του Metaverse Urban Sub-Center του Πεκίνου».

Το σχέδιο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπάρχουσα ανάπτυξη του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου και «το σχέδιο εφαρμογής για το Πεκίνο για την οικοδόμηση μιας πόλης σημείο αναφοράς για την παγκόσμια ψηφιακή οικονομία».

Αυτό περιλαμβάνει ένα θεματικό πάρκο metaverse και «έξυπνα ξενοδοχεία». Δεν παρέχονται προϋπολογισμοί για πραγματικές επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις. Ο όρος «metaverse» επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες και το σχέδιο του Πεκίνου φαίνεται να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα όραμα για ένα metaverse που σε μεγάλο βαθμό σημαίνει απλώς εικονική πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται, πως η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στις αρχές του 2021, αλλά έκτοτε εξακολουθεί να ενδιαφέρεται έντονα για την τεχνολογική ανάπτυξη blockchain και τις ψηφιακές οικονομίες. Αν και οι όγκοι είναι ασαφείς, το ψηφιακό γουάν της Κίνας είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό ψηφιακό νόμισμα που έχει εκδοθεί από Κεντρική Τράπεζα παγκοσμίως.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.