Αυτό με τη διαγραφή του χρέους έχει γίνει εμμονή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και μεταξύ στελεχών που υποτίθεται γνωρίζουν από οικονομικά ή έχουν περάσει από κρίσιμους υπουργικούς θώκους, αλλά που τελικά αποδεικνύεται πως παραμένουν αδαείς ή στη χειρότερη περίπτωση κάνουν μικροπολιτική θεωρώντας πως απευθύνονται σε αδαείς.
Η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για παράδειγμα βγήκε να προτείνει με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» διαγραφή των χρεών της πανδημίας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από τον προϋπολογισμό.
Το επιχείρημα της πρώην υπουργού για την προτεινόμενη Σεισάχθεια είναι πως ήδη το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στο 210% του ΑΕΠ και η Ελλάδα κινδυνεύει μετά την πανδημία να αποκλειστεί από τις αγορές και να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Κάτι δεν πάει καλά, όμως, σε αυτή την εξίσωση. Γιατί αν η κυβέρνηση αποφασίσει ας πούμε να διαγράψει τα χρέη της πανδημίας από τα οποία 10 δισ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσουν» στις τράπεζες, και να απεμπολήσει την επιστροφή των χρημάτων της επιστρεπτέας ενίσχυσης η οποία αισίως αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, είτε θα πρέπει να δανειστεί το λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να δανειστεί ξανά και ξανά από τις αγορές για να καλύψει τη ζημιά και να κρατικοποιήσει τις τράπεζες.
Κι επειδή υποπτευόμαστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να κρατήσει το λεφτόδεντρο αποκλειστικά για τον εαυτό του, η μόνη διέξοδος θα είναι και πάλι τα δανεικά από τις αγορές. Τα οποία δανεικά αν δεν μας απατούν οι γνώσεις μας θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το Δημόσιο χρέος, και θα εκτινάξουν το έλλειμμα. Τότε είναι λοιπόν που οι δανειστές θα μας ζητήσουν να τα βρούμε κόβοντας μισθούς και συντάξεις, να αυξήσουμε ξανά και ξανά τους φόρους και αντί να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ να τον τριπλασιάσουμε. Και τότε δεν θα μιλάμε για νέο μνημόνιο αλλά για κάτι πολύ χειρότερο.
Καλή η αντιπολίτευση, κάλλιστη η αλήθεια ακόμη και αν δεν είναι αρεστή.
---
Συνήθως οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών παρεμβαίνουν δημοσίως για να αποτρέψουν τη δημιουργία φούσκας στην αγορά.
Τις περισσότερες φορές βέβαια όταν αποφασίσουν να το πράξουν είναι ήδη πολύ αργά, όπως έγινε το Σεπτέμβριο του 1999 από τον τότε διοικητή της ΤτΕ Λουκά Παπαδήμου. Όμως η παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα στο Reuters την Παρασκευή – εκ πρώτης όψεως - έγινε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η άφθονη ρευστότητα που προσφέρει η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις (για να το πούμε κομψά) τόσο στις αγορές ομολόγων όσο και στα Χρηματιστήρια. Στην Ελλάδα ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό, αλλά αυτή τη στιγμή οι τιμές αρκετών εταιρικών ομολόγων τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα και αδικαιολόγητα ύψη. Ελληνικά εταιρικά ομόλογα η ΕΚΤ δεν αγοράζει, αλλά τα αντίστοιχα του Δημοσίου κατέρριψαν όλα τα ρεκόρ μετά την ένταξη τους στο πρόγραμμα πανδημίας PEPP. Oλα αυτά μέχρι πριν από μία εβδομάδα όταν ξεκίνησε η «μεγάλη διόρθωση» στις αγορές ομολόγων.
Ο .Γ. Στουρνάρας ζήτησε από την ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση του, οι αποδόσεις των μακροχρόνιων τίτλων δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη δεδομένα. Ο διοικητής της ΤτΕ προφανώς δεν επιδιώκει με την παρέμβαση του να συντηρήσει την επίπλαστη ευδαιμονία των αγορών. Παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι αν ενδώσει η ΕΚΤ στις πιέσεις των αγορών σήμερα, αύριο θα χρειαστεί να αυξήσει το «πακέτο» στήριξης. Όμως σε αυτή την εξαιρετική εύθραυστη κατάσταση που βρίσκονται κυρίως οι πιο ευάλωτες οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Στουρνάρας φοβάται ότι αν η αγορά των ομολόγων εκτροχιαστεί, τα πρώτα θύματα θα είμαστε εμείς.
---
Διψήφιος και όχι μονοψήφιος, όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει, είναι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων που «χτύπησαν την πόρτα» της Lamda Development για το project της κατασκευής των δύο πύργων κατοικιών και γραφείων στο Ελληνικό. Ως γνωστόν, η εισηγμένη επιδιώκει να δημιουργήσει κοινοπραξίες με υποψήφιους ενδιαφερόμενους με στόχο την ανάπτυξη των δύο κτιρίων. Έλαβε λοιπόν ενδιαφέρον από περίπου 15 σχήματα τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην αλλοδαπή και αξιολογούν το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησής τους στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Επόμενος «σταθμός»; Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με τη διαδικασία να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι το Πάσχα.
---
Είχαμε προβλέψει ότι τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάκτωρ δεν «έκλεισαν» με την αλλαγή της διοίκησης. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και πάλι μετά το σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Άρη Ξενόφου ότι η πρόταση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης μετόχων της εταιρείας, συνιστά «επικίνδυνες αστειότητες». Η Greenhill Investments των Μπάκου - Καϋμενάκη απάντησε αμέσως, σχολιάζοντας αντίστοιχα: «Επικίνδυνη αστειότητα είναι να ανατίθεται η διοίκηση της Ελλάκτωρ σε κάποιον που ένα μήνα πριν ενεργούσε ώστε να αποκλειστεί η Άκτωρ από τον διαγωνισμό της Εγνατίας». Και βέβαια έπεται συνέχεια....
Προσαρμοσμένες επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ, ελεύθερες ταμειακές ροές πάνω από 470 εκατ. ευρώ και ενίσχυση των υποδομών φέρνει το 2021 για τον Όμιλο ΟΤΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ενημέρωσης επενδυτών από τον ισχυρό άντρα του Μεγάρου, ο οποίος προβλέπει άνοιγμα της αγοράς, αύξηση των εσόδων και σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το β’εξάμηνο του τρέχοντος έτους και έπειτα. Η συναλλαγή της πώλησης της θυγατρικής της Ρουμανίας, αναμένεται να κλείσει στο β’εξάμηνο του 2021.
---
-Η στήλη έγκαιρα σας έχει ενημερώσει για την κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο των logistics. Yπάρχει ζήτηση, ενώ οι εταιρείες real estate που έχουν στο portfolio τους ακίνητα προχωρούν σε πωλήσεις. Έτσι λοιπόν η Πειραιώς Real Estate σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά στην πώληση οικοπέδου στο Ρέντη. Πρόκειται για το ακίνητο που στεγάζει – και - τις αποθήκες της e-fresh, ενώ το ενδιαφέρον, όπως μαθαίνουμε, είναι ζωηρό.
---
Συζητήσεις, συναντήσεις και διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Παϊρης με τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς η εταιρεία επιδιώκει να ολοκληρώσει άμεσα την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, με στόχο να περιορίσει το χρηματοοικονομικό της κόστος και να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις factoring με δικαίωμα αναγωγής έναντι απαιτήσεων πελατών, ενώ ο υπόλοιπος δανεισμός αφορά κεφάλαιο κίνησης, το οποίο είναι ελεύθερο υποθηκών, ενώ τα όρια πιστώσεων ανανεώνονται κάθε έτος
---
-Mε στόχο την επέκταση της δραστηριότητάς της στην Αργεντινή κινείται η διοίκηση της Lavipharm όπως πληροφορείται η στήλη. Η εμπορική διάθεση των διαδερμικών συστημάτων της νιτρογλυκερίνης για την πρόληψη της στηθάγχης και της φεντανύλης κατά του ισχυρού πόνου, διευρύνεται ραγδαία με συνεργασίες με νέους διανομείς σε νέες αγορές. Σημειώνεται πως τα δύο αυτά προϊόντα συμβάλλουν πάνω από 15% στον τζίρο της εταιρείας. Η διοίκηση της εισηγμένης παρά τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, καταγράφει ανοδικές τάσεις στις πωλήσεις. Η ενίσχυση της παρουσίας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για την εισηγμένη.
---
Παρά την κρίση που δημιουργεί η πανδημία η B&F συνεχίζει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Νέο κατάστημα και ενίσχυση της παρουσίας στις αγορές του εξωτερικού ξεχωρίζουν στο επενδυτικό της πλάνο. Σημειώνεται πως η εισηγμένη ήδη έχει πραγματοποιήσει το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και ενός στη Ρουμανία. Ενώ σύμμαχος στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό είναι η σύμβαση παροχής πίστωσης ύψους 12 εκατ.ευρώ που συνήψε με την Εθνική Τράπεζα πριν ακριβώς ένα χρόνο. Τα χρήματα αυτά συμβάλλουν και στη χρηματοδότηση της πρόωρης εξαγοράς του ακινήτου της έδρας της εταιρείας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
---
Drive through, έκρηξη παραγγελιών μέσω πλατφορμών και αύξηση του takeaway φέρνουν ανάπτυξη για την Premier Capital Hellas. H εταιρεία «έριξε» στην αγορά 1,7 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία νέου McDonald’s στο Ίλιον. Το νέο εστιατόριο έρχεται από το μέλλον, με σειρά ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών.