Black Box: Οι επόμενες κινήσεις Λάτση. Ο Άδωνις βγαίνει μπροστά, mega deal στην ενέργεια, η νίκη της κυβέρνησης και το μπλόκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η στήριξη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην αγορά είναι δεδομένη και μας θυμίζει σε κάθε ευκαιρία. Από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα, έως την έμπρακτη στήριξη της αγοράς η συμβολή του είναι καθοριστική.  Ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις και επενδύσεις…δεν υπάρχει.  Έτσι λοιπόν με επίκεντρο το ενεργειακό κόστος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις και την ανάγκη να συνεχιστεί η επιδότηση, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Μασούτη. Η στήριξη του υπουργού είναι διαχρονική, όμως η είδηση κρύβεται αλλού. Όπως πληροφορείται το Black Box δρομολογούνται αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

---

Υποχώρησαν τελικά οι Κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ και έτσι κέρδισε η πρόταση της κυβέρνησης για τον Μανούσο Μανουσάκη. Ο CEΟ του ΑΔΜΗΕ ανανέωσε για τρία χρόνια τη θητεία του. Να θυμίσουμε πως οι Κινέζοι μέτοχοι δεν ήθελαν την ανανέωση της θητείας, γιατί επιθυμούσαν να έχουν τον έλεγχο για τα έργα που θα τρέξουν. Κάτι που προφανώς δεν πέρασε…

---

Η αναζήτηση νέων επενδυτικών πεδίων για την Μαριάννα Λάτση που την εκπροσωπεί το Latsco Family Office έχει γίνει σαφής από τον προηγούμενο Ιούλιο και την έξοδό της τότε από την Lamda Development. Από τότε έως σήμερα κάτω από την «ομπρέλα» του Familly Office έχουν ενταχθεί μια σειρά επενδύσεων και κινήσεων που «γυρίζουν» τα κεφάλαια με ταχύτητα που «ζαλίζει».

Πρόσφατα προχώρησε σε συμμετοχή μέσω AMK (μαζί με την EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Aπόστολο Tαμβακάκη) στην εταιρία leader στον τομέα της κυβερνοασφάλειας Obrela Security Industries, που εξαγόρασε την Encode.

Άλλοι τομείς που εμπλέκεται επενδυτικά πλην των παραδοσιακών της ναυτιλίας, ενέργειας και ακινήτων είναι αυτοί των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και ψηφιακής τραπεζικής, εταιρειών παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ασφαλείας και σε εταιρίες τεχνολογίας

Το τελευταίο deal είναι η μακροχρόνια συμφωνία μετοχικής συνεργασίας μεταξύ του επενδυτικού ταμείου SMERC και του Latsco Family Office. Ειδικότερα το επενδυτικό ταμείο ανακοίνωσε την απόκτηση μέσω της θυγατρικής της εταιρείας CORDIA, πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία ESA Security Solutions, ιδιοκτησίας του Latsco Family Office, το οποίο με την σειρά του εν συνεχεία θα πάρει μετοχές της Cordia με τις δύο εταιρείες να συνεργάζονται και να παραμένουν αυτόνομες .

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη συνεργασία να είναι μόνο η αρχή για το Latsco Family Office και το fund που στο επόμενο δίμηνο θα έχει αρκετές ειδήσεις να μας τροφοδοτήσει. Η συμμετοχή της Μαριάννας Λάτση και η επενδυτική στήριξη της δίνει ώθηση και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στα επιχειρηματικά εγχειρήματα των εταιριών του portfolio του fund της...

Η αγορά περιμένει δε να δει τις επόμενες κινήσεις της.

---

Η ενεργειακή κρίση που είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία έχουν κάνει ακόμη πιο επιτακτική για την ΕΕ, αλλά και για την Ελλάδα, την επίσπευση των διαδικασιών για «πράσινη ενέργεια» με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να αποτελεί το νέο «πεδίο μάχης» διεθνών αλλά και εγχώριων παικτών.

Η πρώτη μεγάλη είδηση για σύμπραξη στα υπεράκτια αιολικά αφορά σε συνεργασία με τη συμμετοχή ενός από τους μεγαλύτερους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους. Το deal είναι προ των πυλών και αφορά σε 700 με 800 MW στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Η επένδυση αναμένεται να ξεκλειδώσει άμεσα με την κατάθεση προς διαβούλευση στη Βουλή του νέου νομοσχέδιο για την ενέργεια που έρχεται στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο FIN FORUM 2022.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι δύο συνεργαζόμενες εταιρείες διαθέτουν Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, 500 και 200 MW αντίστοιχα. Η σύμπραξη αυτή έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα ξένων ισχυρών επενδυτών.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 GW έως το 2030, έργα που θα προχωρήσουν μέσα από συμπράξεις ελληνικών και ξένων εταιρειών, όπως γίνεται διεθνώς και θα κινητοποιήσουν επενδύσεις και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς και οι ξένοι παίκτες που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά των υπεράκτιων αιολικών, βλέπουν στην Ελλάδα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Στην αγορά οι εκτιμήσεις λένε ότι οι ελληνικές θάλασσες μπορούν να «σηκώσουν» αυτά τα τέσσερα με πέντε έργα ισχύος 500-600 MW το καθένα που θα μας φέρουν στον στόχο των 2GW.  Οι επενδύσεις σε αυτά εκτός από εξειδικευμένες είναι και πολύ μεγάλες καθώς για ένα έργο ισχύος περίπου 200 MW υπολογίζεται ότι το ύψος των επενδύσεων κυμαίνεται από 600 εκατ. έως 1 δις. ευρώ.

Στις  ελληνικές εταιρείες που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον είναι οι ΤΕΡΝΑ, Motor Oil , ΕΛΠΕ, όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Intrakat, Ελλάκτωρ, ΕΝΤΕΚΑ, Eunice, Jasper Wind, RF Energy και Resinvest και έχουν ήδη κάποιες θέσει σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για τη νέα αγορά των πλωτών αιολικών.

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα, μέσα από μια διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης θαλάσσιων αιολικών, βάσει μελέτης του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, είχαν επιλεγεί 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων εκείνες των Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Κω, Κάσου, Κέρκυρας, Εύβοιας και Αττικής. 

---

To ελληνικό χρηματιστήριο έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, εκτιμά η Goldman Sachs, τοποθετώντας τον στόχο για τον γενικό δείκτη του ΧΑΑ στις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου. Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές έχουν υποαποδώσει σημαντικά έναντι αυτής των ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες, που εξηγεί την ισχυρή υπεραπόδοση στις αρχές του 2022 που έφτασε το 12%. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο γενικός δείκτης θα σημειώσει άνοδο άνω του 30% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, με τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων να αυξάνονται κατά 20%.

Η Ελλάδα είναι επίσης ανάμεσα στις αγορές που προσφέρουν καλύτερο προφίλ ανταμοιβής/κινδύνου από τον δείκτη S&P500 μαζί με την Αίγυπτο, την Πολωνία και τη Σαουδική Αραβία.

---

Μαθαίνουμε πως οι τουριστικοί προορισμοί για το τριήμερο είναι sold out. Παρά τα όσα γίνονται στην Ουκρανία ακόμα και αυτές τις ώρες ξενοδόχοι δέχονται βροχή αιτημάτων για διανυκτερεύσεις το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Από την άλλη, οι ξενοδόχοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της τουριστικής σεζόν με όσα γίνονται. Αυτή η ανησυχία αποτυπώνεται και στον τίτλο του μεγαλύτερου εκπροσώπου του τουρισμού στο Χ.Α., την Aegean Airlines. Η χρονιά είχε ξεκινήσει δυνατά για τη μετοχή με ένα σερί 8 ανοδικών συνεδριάσεων. Από τα 4,80 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021 είχε βρεθεί πριν λίγες μέρες σχεδόν στα 6,30 ευρώ, μία άνοδο σχεδόν 30%. Με τα τελευταία γεγονότα η άνοδος αυτή έχει περιοριστεί στο 7,6% από την αρχή του έτους.

 ---

Οι μακροπρόθεσμες όμως συνέπειες του πολέμου δεν είναι ακόμα γνωστές. Πόσο σημαντική είναι η ρωσική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό; Η απάντηση είναι πολυπαραγοντική, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς. Κι αυτό για σειρά λόγων. Για παράδειγμα, φέτος ο στόχος ήταν για περίπου 500 χιλ. αφίξεις από τη Ρωσία, αριθμός που ούτε αποτελεί εξαιρετικά αμελητέα υπόθεση ούτε όμως, είναι σε θέση να καθορίσει την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Με άλλα λόγια, ο κλάδος του τουρισμού δεν μπορεί να στηριχθεί στους Ρώσους ταξιδιώτες κάτι που γνωρίζουν καλά οι ξενοδόχοι. Έτσι, με τα δεδομένα αυτά, οι παράγοντες του τουρισμού έχουν επικεντρωθεί στην προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην εκδηλωθεί μία μεγάλης κλίμακας ενεργειακή κρίση, με τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην στρατόσφαιρα. Το πρόβλημα όμως, των ανατιμήσεων ίσως, να είναι διαχειρίσιμο καθότι υπάρχουν «κλειδωμένες» τιμές σε σειρά προκρατήσεων, ενώ τα ξενοδοχεία δεν καταναλώνουν, το καλοκαίρι, σημαντική ποσότητα ενέργειας. Κάπως έτσι-του πολέμου στην Ουκρανία καιρού επιτρέποντος-φέτος εκτιμάται ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να αγγίξει τα επίπεδα του 2019. Τώρα μένει να φανεί εάν οι καλές αυτές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί ενόψει τουρισμού θα επιβεβαιωθούν διότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσεις εκτός από τις ανατιμήσεις και τον ανταγωνισμό από χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Αίγυπτος που βρίσκονταν την τελευταία διετία σε ύπνωση λόγω πανδημίας.

---

Ούτε τα εταιρικά ομόλογα έχουν γλιτώσει από το κύμα ρευστοποιήσεων που πλήττει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι επενδυτές αναζητούν ρευστότητα από παντού και μέσα στον πανικό και τον φόβο τους για τα χειρότερα, ρευστοποιούν και θέσεις σε εταιρικά ομόλογα, πολλά από τα οποία έχουν αγοράσει σχετικά πρόσφατα και μάλιστα οι εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν με σχετική ευκολία. Όλα διαπραγματεύονται κάτω από το 100.

---

Μπορεί το ρωσικό πετρέλαιο και οι ρωσικές εταιρείες που το εξορύσσουν και το εμπορεύονται να μην έχουν υποστεί κυρώσεις όπως οι τράπεζες της χώρας, στην πράξη όμως έχουν ήδη σχεδόν βγει εκτός αγοράς. Οι περισσότερες δυτικές εταιρείες εμπορίας πετρελαίου διστάζουν να αγοράσουν από τους Ρώσους παραγωγούς, αφού δυσκολεύονται να βρουν τελικούς πελάτες. Η Surgutneftgas είναι μία από τις πρώτες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες που αντιμετώπισε προβλήματα. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν πούλησε δύο φορτία πετρελαίου 100.000 τόνων το καθένα (κατά προσέγγιση 700.000 βαρέλια το κάθε φορτίο), λόγω του ότι οι τιμές που προσφέρθηκαν θεωρήθηκαν από την εταιρεία χαμηλές, ενώ την Δευτέρα που μας πέρασε ξαναπροσπάθησε αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε ένας αγοραστής.

Χθες Τετάρτη θα προσπαθούσε εκ νέου, αλλά το αποτέλεσμα της «δημοπρασίας» δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Από την άλλη μεριά, η πολύ γνωστή εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Trafigura, δεν κατάφερε να πουλήσει, προχθές Τρίτη, φορτίο ρωσικού πετρελαίου της ποικιλίας Ural, παρά το γεγονός ότι προσέφερε έκπτωση τουλάχιστον 18 δολαρίων ανά βαρέλι, την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, αφού ουδείς αγοραστής εμφανίστηκε.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς που μίλησαν στο Bloomberg, το 70% του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου είναι αυτή την στιγμή «παγωμένο», καθώς το τοπίο σχετικά με τις κυρώσεις είναι θολό και πολλοί δυτικοί έμποροι πετρελαίου, αλλά και πλοιοκτήτες, διστάζουν να ασχοληθούν, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση,  πολλοί δε από αυτούς φοβούνται την πιθανή αρνητική δημοσιότητα.

Προφανώς, σιγά σιγά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, και το 70% θα μειωθεί κατά πολύ, αφού είναι βέβαιο πως στο παιχνίδι θα μπουν αρκετές εταιρείες ασιατικών συμφερόντων, ειδικά αν οι Ρώσοι αναγκαστούν να πωλούν με μεγάλες εκπτώσεις. Προς το παρόν όμως, η έλλειψη του ρωσικού πετρελαίου κάνει ακόμα πιο σφικτή την κατάσταση στην διεθνή αγορά πετρελαίου, πιέζοντας τις τιμές ανοδικά. Το μόνο αισιόδοξο νέο, κάπως μεσοπρόθεσμο όμως, έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, όλο και περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου αποφασίζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να εκμεταλλευθούν τις πολύ υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, τα συνεργεία τους βρίσκονται σε ετοιμότητα και, κατά πάσα πιθανότητα, οι προβλέψεις για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου για το 2022 και το 2023 θα ξεπεραστούν πολύ εύκολα, ειδικά αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφασίσει να ξεχάσει κάποιες από τις αρχές της και καλέσει την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά».

---

Ο Υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας δεν σταματάει να εκπλήσσει με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει για να σηκώσει χρηματοδότηση. Από την ιστοσελίδα «Send Putin to Jupiter»  καλεί το κοινό να συνεισφέρει $2.99 δολάρια για τις ανάγκες του πολέμου. Το Υπουργείο απευθύνθηκε στο κοινό των κρυπτονομισμάτων, το οποίο έσπευσε να βοηθήσει.  Στο τελευταίο (μέχρι στιγμής) επεισόδιο, το Υπουργείο προσφέρει ένα airdrop, δηλαδή μια δωρεάν διανομή κρυπτονομίσματος σε όσους πραγματοποιήσουν τις δωρεές του μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Φυσικά είναι η πρώτη φορά που τα κοινωνικά δίκτυα και τα κρυπτονομίσματα παίζουν ρόλο σε έναν πόλεμο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.