-Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Από τη μια οι ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊου και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, και από την άλλη η δύναμη πυρός που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας, γνωστό και ως PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ .
-Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτουργεί ως δίκτυ ασφαλείας για τους επενδυτές και η κατά σειρά πέμπτη εφετινή έξοδος στις αγορές, αποδείχθηκε και εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο 1,152% για 15 έτη, όταν η αντίστοιχη έκδοση πριν από 8 μήνες (και προ κορονοϊού) είχε πραγματοποιηθεί με επιτόκιο 60% υψηλότερο σε σχέση με χθες, δηλαδή στα 1,875%. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα πούλησε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,187%. Κατά συνέπεια, μέσα στην μαυρίλα υπάρχουν και κάποια καλά νέα.
-Και με την ευκαιρία αφού ο λόγος είναι για ομολογιακές εκδόσεις, η στήλη υπενθυμίζει ότι αύριο Παρασκευή στις 4μμ λήγει η προθεσμία εγγραφής για τη δημόσια προσφορά του ομολόγου έως 200 εκατ. του ΟΠΑΠ. Με εύρος 2,15%-2,50% σε μια περίοδο που τα επιτόκια καταθέσεων δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό (μέσο επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος από το 0,36% στο 0,33% κατά την ΤτΕ) και κυρίως με εκδότη τον ΟΠΑΠ, η συγκεκριμένη έκδοση δείχνει σοβαρή επιλογή.
-Σωστές προθέσεις για ουσιαστική βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, διατηρεί η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Β. Λαζαράκου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε πως είναι σε συζητήσεις με το Χ.Α. για διαγραφή εισηγμένων εταιριών που είναι επί μακρόν σε αναστολή. Μόνον διασυρμός είναι για το Χρηματιστήριο να αναφέρονται ακόμη στο «ταμπλό» ως εισηγμένες, μετοχές όπως ο Τηλέτυπος, η Πήγασος, η Κεραμεία Αλλατίνη, η ΝΕΛ κά. Καλύτερα ένα χρηματιστήριο 80 σοβαρών (και κυρίως υπαρκτών) εισηγμένων, παρά περισσότερων προσμετρώντας και τα… ζόμπι.
-Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν τελικά θα γίνει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, κι αν γίνει, αν θα ασχοληθεί ουσιαστικά ή όχι με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι πληροφορίες της στήλης από διαφορετικές πηγές συγκλίνουν ότι το ματς θα τελειώσει με τη CVC να κερδίζει δύο μηδέν. Όσοι παρακολουθούν τις συγκεκριμένες εξελίξεις υποστηρίζουν ότι θα εκπλαγούν αν το CVC τελικά δεν αποκτήσει τη Vivartia και την Εθνική Ασφαλιστική, πριν το τέλος του έτους