Mε το «καλημέρα» η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γράφει κέρδος 15% στην Αττική Οδό μετά τη συναλλαγή με το επενδυτικό κεφάλαιο της Latsco που αποκτά το 10% της εταιρείας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου. Έτσι μετά τη συναλλαγή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δείξει κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας της συμμετοχής της 77 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν 671 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός από τις 4 συστημικές 2,66 δισ. ευρώ, χωρίς όμως αναγωγή στη μητρική.
«Πόδι» βάζει η Cenergy Holdings στην αγορά της Αμερικής, μέσω της mega επένδυσης στο Μέριλαντ, κάνοντας ένα νέο βήμα, το οποίο κοστίζει συνολικά 200 εκατ. δολάρια.
Με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση της Cenergy Holdings προχωρά στα επόμενα βήματα και με σκοπό τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας στις ΗΠΑ και ειδικότερα της πρώτης φάσης του project που αφορά τα χερσαία καλώδια, ανακοίνωσε πως προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση μετοχών έως 200 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο άνοιξε χθες, κλείνει αύριο και η τιμολόγηση θα γίνει την Παρασκευή, με μέγιστη τιμή 9,86 ευρώ. Ανάδοχοι στην αύξηση είναι η Goldman και η HSBC, ενώ από την Ελλάδα επικεφαλής είναι η Alpha Bank. Μετά την ΑΜΚ, το free float της μετοχής θα ανέλθει στο 30%. Θα προτιμηθούν παλαιότεροι μέτοχοι Ελλάδας, στον βαθμό που τους αναλογεί το μέρος της αύξησης, ενώ δεν υπάρχει δικαίωμα προτίμησης, ούτε συμμετέχει η μητρική ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η στήλη μαθαίνει πάντως πως το ποσό της ΑΜΚ αναμένεται να καλυφθεί με μεγάλη επιτυχία.
Η Αμερική έχει «αγκαλιάσει» και με το παραπάνω το άλμα της εταιρείας και το απέδειξε έμπρακτα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει δώσει ήδη 58 εκατ. δολάρια φορολογική απαλλαγή για το νέο εργοστάσιο, ενώ έχει εξασφαλίσει τη γενικότερη στήριξη και υποδοχή από την πολιτεία του Μέριλαντ. Οι νέες θέσεις που θα «προσφέρει» το εργοστάσιο στην περιοχή άλλωστε θα είναι αρκετές, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος αναμένεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του 2027. Κι όλα αυτά σε μια αγορά με μεγάλα περιθώρια κέρδους, διπλάσια από αυτά της Ευρώπης, στην οποία εγκρίνεται μόνο το 10% των αιτημάτων και η Cenergy είναι μέσα σε αυτές.
Οι αμοιβές, τα έξοδα και οι προμήθειες αναδοχής για το ενημερωτικό δελτίο της Cenergy θα ανέλθουν έως τα 9,1 εκατ. ευρώ. Στα 200 εκατ. ευρώ που επιθυμεί να αντλήσει η εταιρεία, το κόστος διαμορφώνεται σε 4,55%.
Συμπληρώνεται σιγά σιγά και το «καλεντάρι» των -προαιρετικών- ανακοινώσεων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών. Κατά μία ημέρα νωρίτερα έφεραν με πρόσφατες ανακοινώσεις τα αποτελέσματά τους οι Σαράντης, Τράπεζα Πειραιώς και η Optima. Μέχρι στιγμής, η Σαράντης είναι η εταιρεία που ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων το πρωί της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου. Οι Τράπεζες που πάντα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου με την Τράπεζα Πειραιώς και ολοκληρώνουν στις 19 Δεκεμβρίου με την Τράπεζα Αττικής. Οι υπόλοιπες ημερομηνίες των τραπεζικών εννεαμήνων είναι: Εθνική Τράπεζα 5 Νοεμβρίου, Eurobank 7 Νοεμβρίου, Alpha Bank 8 Νοεμβρίου, Optima Bank 11 Νοεμβρίου ενώ η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ημερομηνία.
Στις αλλαγές βαθμίδας του γ’ τριμήνου της συναλλακτικής δραστηριότητας των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ παρατηρούνται 11 αλλαγές. Από αυτές, μόνο οι Τράπεζα Αττικής και Χαϊδεμένος έχουν αναβαθμιστεί από τη χαμηλή στη μέση βαθμίδα. Έξι εταιρείες έχουν υποβαθμιστεί στη χαμηλή από τη μεσαία, ενώ δύο από την υψηλή στη μεσαία.
Μετά τη Cenergy και η Flexopack στήνει παραγωγική μονάδα στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Πενσυλβάνια. Η συνολική επένδυση έχει τετραετή διάρκεια υλοποίησης, είναι αρχικού ύψους 33 εκατ. δολαρίων και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Η παρουσία της εταιρείας εκεί δικαιολογείται καθώς το αμερικάνικο πελατολόγιο της διευρύνεται με πολυετείς σχέσεις με κτηνοτροφικές και αγροτικές εταιρείες. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνεισφέρουν περί τα 132,5 δισ. δολάρια ετησίως στην οικονομία της Πενσυλβάνια.
Το υψηλό επίπεδο των DTCs (αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων), το οποίο αποτελούσε μια μακροχρόνια πιστωτική πρόκληση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, υπονομεύοντας την ποιότητα των κεφαλαίων τους, αποτελεί ένα ζήτημα προς άμεση επίλυση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAs), καλύπτουν πλέον το 6% των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών (DTCs στα 12,5 δισ. ευρώ περίπου - στο 50% περίπου του CET1). Ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι περίπου 15 δισ. ευρώ αναγνωρίζονται ως κεφάλαια, σύμφωνα με τους κανόνες Basel ΙΙΙ, αποτελώντας πάνω από το 70% των εποπτικών κεφαλαίων.
Τυχόν μέτρα για την επιτάχυνση της απόσβεσής τους και τη μείωση της ποσόστωσης στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών, θα λαμβάνονταν θετικά από πιστωτικής πλευράς, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης. Εάν οι τράπεζες ακολουθήσουν αυτήν τη γραμμή, θα σημαίνει ότι αποτελεί μια εφικτή επιλογή με βάση τα business plans τους, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι και η ρυθμιστική αρχή θα χαιρετίσει μια τέτοια εξέλιξη.
Από την άλλη, στο ερώτημα του κατά πόσο οι διοικήσεις των τραπεζών θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να λάβουν κάτι ως αντάλλαγμα, ήτοι υψηλότερα payouts, η Moody’s δεν θεωρεί πως η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελέσει εργαλείο διαπραγμάτευσης για έγκριση υψηλότερων payouts.
H δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η πιστωτική επέκταση, καθοδηγούμενη επίσης από έργα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εξακολουθούν να είναι επαρκείς, ώστε οι τράπεζες να διατηρήσουν ικανοποιητικούς δείκτες κερδοφορίας και αποδόσεις για τους μετόχους τους. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τις θετικές προοπτικές αξιολόγησης (θετικό outlook) που έχει θέσει αυτήν τη στιγμή η Moody’s και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
«Βαρίδι» για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί για φέτος στο 0,7% και για το 2025 στο 1%, θα αποτελέσουν οι δημοσιονομικές πολιτικές και κυρίως αυτές της Γαλλίας και της Ιταλίας που στοχεύουν στη μείωση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., καθώς βασικός στόχος του νέου πλαισίου είναι η βιωσιμότητα των χρεών και οι χώρες έχουν περισσότερο χρόνο (έως 7 χρόνια) για να υλοποιήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους.
Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3% εκτιμάται, σύμφωνα με τη Morgan Stanley στο 2030, ενώ για την Ιταλία, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί αισιόδοξη τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2025, αλλά βλέπει τις επίσημες ανακοινώσεις σαν μια ισχυρή ένδειξη ότι η ιταλική κυβέρνηση παίρνει τη μείωση του ελλείμματος στα σοβαρά.
Οι εκτιμήσεις του οίκου για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% το 2025, με τον πληθωρισμό στο 2,9% και 2,3% αντίστοιχα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 1% το 2025, με το χρέος να πέφτει στο 152,9% και 147,1% αντίστοιχα.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της, αργότερα αυτόν το μήνα, σύμφωνα με συνέντευξη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, Francois Villeroy de Galhau, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, o Joachim Nagel, που δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην προοπτική μιας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Και οι δύο είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει προβεί σε δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και οι αγορές προσδοκούν επιτάχυνση του ρυθμού χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, με κινήσεις τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν γρηγορότερα απ' ό,τι προέβλεπαν οι αξιωματούχοι της.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, στο 1,8%, και σύμφωνα με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει, επίσης, προς το επίπεδο αυτό το 2025. Στις αγορές, οι πληθωριστικές προσδοκίες βλέπουν τον πληθωρισμό, το 2025, χαμηλότερα από το 1,8%, πιο κάτω από τις προβολές της ΕΚΤ. «Τα τελευταία δύο χρόνια, το κύριο ρίσκο ήταν να υπερβεί ο πληθωρισμός τον στόχο του 2%. Σήμερα πρέπει να προσέξουμε το αντίστροφο ρίσκο, να πέσει χαμηλότερα από τον στόχο, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και της παρατεταμένης ανασταλτικής νομισματικής πολιτικής» δήλωσε ο de Galhau.
Σπανίως βλέπουμε μία πολύ μεγάλη διεθνή επιχείρηση να απολογείται δημοσίως για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και για τα επιχειρηματικά λάθη που έχουν γίνει. Και όμως, αυτό έγινε χθες στη Νότιο Κορέα, λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Samsung Electronics (005930 SEOUL). Η επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στον τομέα των μικροεπεξεργαστών μνήμης και είναι πολύ ισχυρή και σε αρκετούς άλλους τομείς στον χώρο της πληροφορικής, των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών επιδόσεών της για το πιο πρόσφατο τρίμηνο, ο Jun Young-hyun, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη διεύθυνση του τομέα μικροεπεξεργαστών, που είναι ο πιο σημαντικός για την επιχείρηση, αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει προς τους μετόχους. Με δήλωσή του υποσχέθηκε να αναδιοργανώσει τον τομέα του με σκοπό την, όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή του τομέα, σε θετική πορεία. Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χθες ήταν κατώτερα των αναμενομένων και έδειξαν πως η ανάκαμψη που έχει υποσχεθεί η διοίκηση δεν προχωρά όσο γρήγορα πρέπει.
Ο Jun επισήμανε πως οι καιροί είναι δύσκολοι και πρόσθεσε πως η διοίκηση αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η επιχείρηση. Δεν δίστασε να αναφέρει πως οι επιδόσεις της εταιρείας έχουν δώσει την αφορμή για την εκδήλωση αμφιβολιών για την ανταγωνιστικότητα της Samsung Electronics σε επίπεδο τεχνολογικής προόδου, προκαλώντας συζητήσεις ακόμα και για περίοδο κρίσης για την επιχείρηση. Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος της εταιρείας τόνισε πως η Samsung έχει μία μακριά ιστορία επιτυχημένης αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών και μετατροπής τους σε σημαντικές ευκαιρίες.
Τόνισε δε πως, αντί να ψάξει για λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, η έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Samsung Electronics. Αυτό που δεν πάει καλά στην επιχείρηση, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, είναι η αδυναμία της να ακολουθήσει τις εξελίξεις στον τομέα των microchips που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως παραδέχθηκε η εταιρεία σε ξεχωριστή γνωστοποίηση προς τις εποπτικές αρχές του τοπικού χρηματιστηρίου, η καθυστέρηση στην παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου μικροεπεξεργαστή που χρησιμοποιείται στα συστήματα της Nvidia για την «εκπαίδευση» των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσε την ευκαιρία στη μεγάλη Κορεάτισα αντίπαλό της, την SK HYNIX (000660 SEOUL) να της αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς και να την αφήσει πίσω σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως έχει γίνει και απέναντι στην αμερικανική Micron Technology (MU NASDAQ). Τώρα, η Samsung κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να δώσει γρήγορα στην κυκλοφορία τη νέα ομάδα μικροεπεξεργαστών μνήμης που θα της δώσει τη δυνατότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μεγαλώσει και πάλι τα περιθώρια κέρδους, που έχουν μειωθεί λόγω μειωμένων πωλήσεων σε ένα εξόχως κερδοφόρο τομέα. Εκτός αυτού όμως, φαίνεται πως η κορεατική εταιρεία δεν έχει σημειώσει την επιθυμητή πρόοδο στον αγώνα της να γίνει μία άξια αντίπαλος της ταϊβανέζικης κατασκευάστριας μικροεπεξεργαστών Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM NYSE, 2330 TAIPEI).
Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Jay Y. Lee, είχε παρουσιάσει το όραμά του να ξεπεράσει την TSM στον τομέα της παραγωγής microchips για λογαριασμό τρίτων, μέχρι το 2030. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή η προσπάθεια αποδεικνύεται πιο δύσκολη του αναμενόμενου. Το αποτέλεσμα των τεχνολογικών καθυστερήσεων και των μεγάλων επενδύσεων για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας είναι τα μειωμένα περιθώρια κέρδους και η αναιμική ανάπτυξη των πωλήσεων.
Αυτό με τη σειρά του έχει φέρει τη σημαντική πτώση της μετοχής και την απαισιοδοξία των χρηματιστηριακών αναλυτών. Στα 60.300 κορεατικά γουόν, η μετοχή βρίσκεται δίπλα στα χαμηλά του τελευταίου δωδεκάμηνου και 32% κάτω από τα υψηλά. Για τους γενναίους επενδυτές που πιστεύουν πως ο Jun θα τα καταφέρει γρήγορα, ίσως να είναι μία καλή ευκαιρία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.