Εκρηκτική είναι η ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που θα διαθέσει το ΤΧΣ και έχει καλυφθεί πάνω από 11 φορές το βιβλίο. Υπενθυμίζεται πως με το άνοιγμα του βιβλίου η κάλυψη είχε ξεπεράσει τις έξι φορές. Αυτό σημαίνει πως οι ξένοι δεν θα πάρουν τις μετοχές που θα ζητήσουν, αλλά σημαντικά λιγότερες και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε αγορές μέσα από το ταμπλό, προκειμένου να αποκτήσουν τον αριθμό που πρέπει να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους λόγω της βελτίωσης της διασποράς.
Το εύρος που έχει δοθεί είναι μεταξύ 7,3 ευρώ και 7,95 ευρώ. Αν τελικά πουληθεί το 10% στο πάνω όριο τότε το ΤΧΣ θα λάβει 725 εκατ. ευρώ περίπου. Το ΤΧΣ θα μείνει με ένα ποσοστό 8,3% το οποίο όμως είναι επενδυτικό και δε θα χρησιμοποιηθεί ώστε να επηρεάζονται αποφάσεις της τράπεζας, κάτι που ζητούσαν οι ξένοι επενδυτές. Σήμερα, μία ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς θα κλείσει το βιβλίο και θα ολοκληρωθεί η διάθεση των μετοχών.
Η μετοχή της Jumbo έχει ανακάμψει το τελευταίο διάστημα, μετά και την πτώση που κατέγραψε λόγω του placement του Απόστολου Βακάκη, αλλά και της προειδοποίησης για την πορεία των εσόδων. Όμως η απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών και τα αποτελέσματα εξαμήνου την επανέφεραν. Μάλιστα πλέον θα έλεγε κανείς ότι είναι κοντά στο πάνω όριο που έχει θέσει η διοίκηση για την αγορά ιδίων μετοχών. Από την άλλη οι αναλυτές συνεχίζουν να πιστεύουν στο story ανάπτυξης και επαναλαμβάνουν τις θετικές τους εκτιμήσεις.
Η Χρυσοχοΐδης AXEΠΕΥ έδωσε τιμή στόχο τα 30 ευρώ για τη μετοχή, σημειώνοντας πως αποτελεί μία αξιόλογη επενδυτική επιλογή, με σαφή περιθώρια ανάπτυξης που παραμένει υποτιμημένη. Ακόμη και με συντηρητικές εκτιμήσεις από τη χρηματιστηριακή, προκύπτει μία αποτίμηση πολύ μεγαλύτερη από τα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και από τα 27,2 ευρώ που είναι η τιμή που αγόρασαν οι επενδυτές τις μετοχές του κ. Βακάκη, αλλά και το άνω όριο της αγοράς ιδίων μετοχών.
Στην τιμή στόχο η μετοχή διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2025 (327 εκατ. ευρώ) 12,5 φορές που δείχνει υψηλός σε σύγκριση με το μέσο όρο της δεκαετίας, αλλά τώρα αναφέρει πως είναι η ώρα να γίνει re-rating των ελληνικών μετοχών συνολικά και να απολαύσουν υψηλότερους πολλαπλασιαστές.
Ώρα Cenergy καθώς σήμερα (2/10) έχει προγραμματιστεί να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών προκειμένου να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ. Η γενική συνέλευση θα δώσει εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο ώστε να αποφασίσει το πώς θα γίνει η αύξηση. Υπενθυμίζεται πως η Viohalco, βασικός μέτοχος, δεν θα έχει συμμετοχή προκειμένου να μειώσει το ποσοστό της και να αυξηθεί η διασπορά, κάτι που θέλουν οι ξένοι επενδυτές.
Από την άλλη οι μέτοχοι μειοψηφίας θα έχουν δικαίωμα προτίμησης. Η Cenergy έχει ήδη αγοράσει την έκταση στο Μέρυλαντ για την κατασκευή του εργοστασίου, άρα θα χρειαστεί λιγότερα από 200 εκατ. δολάρια για την κατασκευή του. Χρήματα που θα περισσέψουν από αυτά που θα αντλήσει θα πάνε σε άλλες επενδύσεις. Το εργοστάσιο μπορεί να είναι έτοιμο τέλος του 2027 με αρχές του 2028.
Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε η διοίκηση της ΕΚΤΕΡ και ο βασικός μέτοχος να κάνουν τη συγχώνευση της «Ενεργειακός Κόμβος», η οποία διαθέτει πολυτελέστατο ξενοδοχείο 100 δωματίων στην Πάρο, πλήγωσε τη μετοχή. Η ανακοίνωση δεν έδινε σωστές εξηγήσεις, ενώ πριν 10 μήνες η ΕΚΤΕΡ είχε αγοράσει το 56% της εταιρείας με 2,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 44% θα το πάρει τώρα δίνοντας μετοχές στον βασικό μέτοχο.
Όμως η αξία αυτών των μετοχών υπερβαίνει σημαντικά την αξία του 56%. Οι επενδυτές θορυβήθηκαν αφού το 44% πληρώνεται παραπάνω από το 56% και προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών, έστω και αν αυτή η κίνηση της Έκτερ βάζει τις βάσεις για να μπορέσει να πάρει το πτυχίο έβδομης τάξης και να έχει ελεύθερο όριο στα έργα που αναλαμβάνει.
Η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, έβγαλε αρκετές πιέσεις ειδικά σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων. Ειδικά τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την τελευταία μέρα, στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών. Έτσι είδαμε πιέσεις σε επιλεγμένες μετοχές. Μέταλλα (Κορδέλλου, Τζιρακιάν), Interlife, Κυριακούλης, Medicon, Mevaco, Δρομέας, Δομική Κρήτης, Βιοκαρπέτ, Moda Bagno και μερικές ακόμα εταιρείες είδαν τις μετοχές να υποχωρούν, σε κάποιες περιπτώσεις και με αυξημένο όγκο, επειδή τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν.
Αντιμέτωπη με το αρνητικό ρεκόρ των 112 πλειστηριασμών ακινήτων σε μια ημέρα βρίσκεται η εταιρεία 5Ε Α.Ε., διάδοχος της ιστορικής οινοποιίας - ποτοποιίας Άμβουργερ και Σια, γνωστή και από τη συνεργασία της με τη Ζυθοποιία Μάμος, στην Πάτρα.
Από τους 112 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου 2025 διακρίνεται αυτός που αφορά ένα μεγάλο οικόπεδο επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα, στο οποίο υπάρχουν παλαιές εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μάμος. Η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο ακίνητο ορίστηκε στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα ακίνητα είναι οικόπεδα που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Πάτρας και 105 οριζόντιες ιδιοκτησίες (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης και διαμερίσματα). Οι τιμές εκκίνησης διαμορφώνονται από 185.000 ως 2,78 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού BlackRock είναι της άποψης ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ενοποίησης της τραπεζικής της αγοράς. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο ισχυρή κεφαλαιαγορά και μια πιο ενοποιημένη τραπεζική αγορά», δήλωσε ο Larry Fink, επικεφαλής της BlackRock, στο Bloomberg, αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει την ενδεχόμενη συγχώνευση της Unicredit με την Commerzbank, καθώς η BlackRock είναι μέτοχος και στις δύο τράπεζες. Συγκεκριμένα, η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιτακλικής Unicredit και ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής Commerzbank.
Σε έκθεσή της, η Citigroup εκτιμά ότι η Unicredit θα κερδίσει πιθανότατα τη στήριξη των θεσμικών επενδυτών-μετόχων της σε περίπτωση που αποφασίσει να κάνει προσφορά εξαγοράς για την Comnmerzbank. Oι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας θεωρούν ότι ένας γάμος των δύο τραπεζών είναι το πιθανότερο σενάριο.
Μία επίδοξη ανταγωνίστρια της βασίλισσας των μικροεπεξεργαστών ετοιμάζεται για την είσοδό της στο Nasdaq μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής. Η Cerebras Systems είναι μία startup που έχει ως σκοπό τη δημιουργία microchips για χρήση σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία είχε καταθέσει την 1η Αυγούστου μία προκαταρκτική αίτηση για την εισαγωγή των μετοχών της στο Nasdaq και προχθές 30 Σεπτεμβρίου προχώρησε στο επόμενο βήμα, και υπέβαλε την οριστική αίτηση. Μαζί με την κατάθεση του σχετικού φακέλου, η εταιρεία δημοσιοποίησε και τα συνοπτικά της οικονομικά στοιχεία, μαζί με άλλες πληροφορίες για την κατάστασή της.
Από τα λίγα οικονομικά στοιχεία που διαβάσαμε στον διεθνή Τύπο είναι φανερό πως η εταιρεία είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο αλλά είναι επίσης φανερό πως αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό και είναι ακόμα ζημιογόνος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters στο σχετικό ρεπορτάζ του, ο κύκλος εργασιών για το 2023 ήταν 78,74 εκατομμύρια δολάρια από 24,62 εκατομμύρια για το 2022 και οι ζημιές χρήσεως ήταν 127,16 εκατομμύρια δολάρια για το 2023 από 177,72 δολάρια για το 2022.
Στο αντίστοιχο ρεπορτάζ το Bloomberg διαβάζουμε πως για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών ήταν 136,40 εκατομμύρια δολάρια από 8,7 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο και οι ζημιές χρήσεως ανήλθαν στα 66,6 εκατομμύρια δολάρια από 77,8 εκατομμύρια το 2023. (Παραθέτουμε τα στοιχεία όπως τα διαβάσαμε στα δύο διεθνή πρακτορεία). Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας και τον διευθύνοντα σύμβουλο Andrew Feldman, οι μικροεπεξεργαστές της θα φέρουν τα πάνω κάτω στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των υπολογιστικών συστημάτων που τη στηρίζουν.
Το βασικό microchip της Cerebras είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για την εκτέλεση εργασιών για την υποστήριξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας όπως τους διαβάσαμε στο Bloomberg, τα microchips της μπορούν να εργαστούν και σε μεγάλες ομάδες έτσι ώστε να αποκτήσουν τόσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ που να μπορούν να υποστηρίξουν τους «υπερυπολογιστές» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως προκύπτει από τα οικονομικά της στοιχεία, η εταιρεία βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τη Nvidia, η οποία πουλάει microchips για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά ημερολογιακό τρίμηνο. Ο Feldman όμως είναι βέβαιος πως η διαφορετική αρχιτεκτονική των δικών της συστημάτων θα κάνει πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις να στραφούν προς αυτήν.
Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η Group 42 Holding, μία εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας data centers από το Abu Dhabi, υπό τον έλεγχο της ηγεσίας της χώρας. Για τους πρώτους μήνες του 2024, η G42 ήταν υπεύθυνη για το 87% των πωλήσεών της, ενώ στην ίδια περίοδο του 2023 για το 83%. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως για να μπορέσει να πουλήσει τα microchips της στην G42, η Cerebras πρέπει να λάβει ειδική άδεια από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Η Cerebras έχει εξασφαλίσει αυτή την άδεια αλλά, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, όλα τα συστήματα που έχει αγοράσει η G42, καθώς και όλα όσα έχει παραγγείλει, χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν σε data center που λειτουργούν μέσα στις ΗΠΑ.
Η μεγάλη εξάρτηση από έναν μόνο πελάτη αποτελεί έναν δυνητικό κίνδυνο που πρέπει να αξιολογήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ύψος της αρχικής δημόσιας εγγραφής μπορεί να φτάσει μέχρι το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μέρος των οποίων θα καταλήξει στα ταμεία της Cerebras και το υπόλοιπο σε υφιστάμενους μετόχους που θα πουλήσουν μετοχές τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Αυτό που ξέρουμε είναι πως η μετοχή θα χρησιμοποιήσει το σύμβολο CBRS και πως τη διαδικασία θα συντονίσουν η Citigroup και η Barclays. Η συνέχεια … επί της οθόνης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.