Η δυναμική του ΟΠΑΠ, το ράλι της Πειραιώς και τα χρυσά «φτερά» της Eldorado...

Επιμέλεια Κώστας Στούπας

«Ψήνεται» επένδυση μαμούθ σε ελληνικά drones… Δύο εισηγμένες σχεδιάζουν την ελληνο-ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική κυριαρχία στα μη επανδρωμένα. Ισραηλινή εταιρεία βολιδοσκοπεί εισηγμένη για συνεργασία και συμπαραγωγή. Εκτίναξη παραγγελιών σε ελληνικές εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού. Η άνοδος των τιμών ξυπνά αρκετούς βασικούς μετόχους που κοιτάνε το ταμπλό και βγάζουν σχέδια από το συρτάρι...
 
Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα της Metlen εξάπτει τις προσδοκίες των επενδυτών. Η δυναμική του ΟΠΑΠ θρυμμάτισε τις προβλέψεις των αναλυτών. Το ράλι της Πειραιώς από την αρχή του χρόνου και το κρυφό χαρτί της τράπεζας για την επόμενη τριετία... Η κορύφωση ενός μακροχρόνιου κύκλου για τον Τιτάνα και τα χρυσά «φτερά» της Eldorado... Η επάνοδος της γεωπολιτικής δημιουργεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον ΑΔΜΗΕ.

 

1)Η ευκαιρία του αιώνα

Οι πληροφορίες της στήλης είναι ήδη σαφείς. Αρκετοί εγχώριοι όμιλοι καθώς και ξένες επιχειρήσεις σχεδιάζουν με ταχύτητα την στροφή τους στις δραστηριότητες αμυντικού εξοπλισμού.

-Μια μεγάλη είδηση η οποία θα βάλει φωτιά στα τουρκικά επιτελεία και ενδεχομένως αποδειχτεί η σημαντικότερη επιχειρηματική εξέλιξη της επόμενης (και όχι μόνο) δεκαετίας αφορά τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στη δημιουργία μονάδας ανάπτυξης και παραγωγής UAV, UUV και USV στην Ελλάδα.

Περί τίνος πρόκειται;

Είναι απλό.

Ιπτάμενα drones: Αυτά είναι γνωστά ως UAV (Unmanned Aerial Vehicles ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη).
Υποβρύχια drones: Αυτά συνήθως αναφέρονται ως UUV (Unmanned Underwater Vehicles ή μη επανδρωμένα υποβρύχια).

Πλωτά drones: Ονομάζονται USV (Unmanned Surface Vehicles ή μη επανδρωμένα επιφανειακά οχήματα).
Πρόκειται για ένα σχέδιο που λογίζεται σαν η ελληνική με ευρωπαϊκές πλάτες απάντηση στην αντίστοιχη τουρκική διεθνή παρουσία.

Της κίνησης πρωτοστατούν δυο ελληνικές εισηγμένες οι οποίες βολιδοσκοπούν άλλες μικρότερες επιχειρήσεις για συμμετοχή ή εξαγορά προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου. Ήδη έχουν λάβει χώρα οι πρώτες προσεγγίσεις. Εξ ου και η πληροφόρηση.

Ταυτόχρονα όμως αναζητούν και ξένο παίκτη με τεχνογνωσία για συμμετοχή στο εγχείρημα. Στην τρέχουσα ειδησεογραφία δεν έχει γραφτεί τίποτα σχετικό. Μια προσεκτική ανάγνωση κάποιων δημοσιευμάτων όμως, για κάποιον που γνωρίζει την πληροφορία, «δένει» την ιστορία.

Η διεθνής επιχειρηματική παρουσία αμφότερων των ομίλων που πρωταγωνιστούν αποτελεί στοιχείο που αυξάνει την αξιοπιστία του εγχειρήματος.

Επίσης, η συμπεριφορά των μετοχών των δυο εταιρειών δεν μπορώ να ισχυριστώ πως ...αγνοεί την είδηση.
Καθώς το ζήτημα άπτεται και της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας, περισσότερες πληροφορίες λίαν συντόμως όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.

Η εκτίμηση της στήλης είναι πως άπαντες οι εγχώριοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εμπλακούν στις αμυντικές δραστηριότητες όπως ακριβώς ενεπλάκησαν στις ενεργειακές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.
Στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις στην άμυνα θα υπερβούν ενδεχομένως και εκείνες στην ενεργειακή μετάβαση.

Υπάρχουν όμως και άλλες εξελίξεις που αφορούν στον αμυντικό τομέα που περιήλθαν σε γνώση μας.

- Με πληροφόρησαν πως ισραηλινή επιχείρηση κυβερνοασφάλειας που θέλει να επωφεληθεί των ευρωπαϊκών εξελίξεων έχει θέσει σαν στόχο είτε την εξαγορά ελληνικής εισηγμένης ή την δημιουργία κοινής θυγατρικής στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρει τεχνογνωσία για την ανάπτυξη σχετικών προϊόντων. Το πελατολόγιο της μικρής εγχώριας εισηγμένης αποτελεί μια καλή βάση για το ξεκίνημα ενώ η πρόσβαση της χώρας μας στα σχεδιαζόμενα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα αποτελεί το ουσιαστικό κίνητρο.

Φαίνεται πως το Ισραήλ μέσω Ελλάδας προσπαθεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα μέσω Ισραήλ προσπαθεί να ανακόψει την τουρκική διείσδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα. Το σχέδιο είναι αμοιβαία επωφελές τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.

-Η τρίτη περίπτωση αφορά μικρή μη εισηγμένη που δραστηριοποιείται στον αμυντικό τομέα εδώ και δεκαετίες η οποία βλέπει τα μεγέθη της ήδη να εκτοξεύονται. Οι πωλήσεις το 2024 αναμένεται να εξαπλασιαστούν ενώ οι παραγγελίες ήδη χρειάζονται χρόνια να εκτελεστούν. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις γραμμές παραγωγής και για να το πετύχει εξετάζει την είσοδο στο ΧΑ προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια. Πρόκειται για χαμηλού προφίλ επιχείρηση της οποίας το προϊόν έχει διεθνή διαπίστευση από παγκόσμιους παίκτες.

-Στον χορό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπουν και τα ελληνικά ναυπηγεία τα οποία έχουν εξυγιανθεί τα τελευταία χρόνια και στα οποία έχουν γίνει οι σχετικές επενδύσεις. Βέβαια χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού των εγχώριων αμυντικών προμηθειών. Απαίτηση στρατηγικής συμμετοχής εγχώριων επιχειρήσεων στα αμυντικά προγράμματα με την μεταφορά τεχνογνωσίας από διεθνείς αναδόχους.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τους μέτεορ και την μη πρόσκληση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που πρωτοστατούν και στενοί σύμμαχοι όπως η Γαλλία επιβάλλει να στηριζόμαστε περισσότερο στα δικά μας πόδια. Το μήνυμα φαίνεται πως έχει ληφθεί.

Αυτά τα ολίγα για σήμερα. Προσεχώς περισσότερα...

2) Το σκηνικό δεν θυμίζει με τίποτα '99...ακόμη!
 
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία στην Ελλάδα θυμίζει το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90. Υπό αυτήν την έννοια το ερώτημα είναι αν βρισκόμαστε μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια πριν το σκάσιμο της «φούσκας» των dot.com’s;

Στις διεθνείς αγορές έχουν βγει αστρονομικά κέρδη και κατά συνέπεια κάποιοι αναζητούν στην διεθνή περιφέρεια αγορές και χαρτιά που έχουν μείνει πίσω.

Αυτό που αρχίζει να γίνεται ορατό δια γυμνού οφθαλμού, για κάποιους που γράφουν μερικές δεκαετίες εμπειρία στην ελληνική αγορά, είναι η κινητοποίηση αρκετών βασικών μετόχων στην προοπτική να κερδίσουν περισσότερα από το ταμπλό παρά από την εταιρεία τους.

Όσο οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέπουν μπορεί να δούμε απίστευτες καταστάσεις ( και προς τις δύο κατευθύνσεις) καθώς η αγορά μας παραμένει ρηχή.

Πριν μερικούς μήνες οι ενεργοί κωδικοί στην ελληνική αγορά έφτασαν τις 30.000 ενώ τον τελευταίο καιρό μειώθηκαν κάτω από 25.000 καθώς κάποιοι φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις εν όψει κάποιας διόρθωσης.
Τούτο όμως αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για τη συνέχιση της ανόδου καθώς αν δεν καταρρεύσει ο κόσμος διεθνώς, υπάρχουν «καύσιμα» που θα συντηρήσουν το καλό κλίμα.

Την περίοδο της «φούσκας» είχαμε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της περιόδου είναι πως κάτω από την επιφάνεια «ψήνονται» πολλές επιχειρηματικές εξελίξεις οι οποίες φιλοδοξούν να έχουν συνέπειες στα μεγέθη των εταιρειών και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Το ΧΑ αυτήν την περίοδο από την αρχή του χρόνου προηγείται των αποδόσεων των αξιοπρόσεκτων αγορών με 18,81%. Ακολουθεί ο κινέζικος Hang Seng με 16,68%, ο ιβηρικός IBEX με 15,76% και η Ιταλία με 13,35% κλπ... Ο πατριάρχης απάντων των δεικτών ο S&P 500 φέτος γράφει αρνητική απόδοση περί το 3%.
Στους πρωταθλητές των αποδόσεων από 1/1 είναι και ο αγαπητός για τον υπογράφοντα τη στήλη χρυσός με 38,06% όπως και το ασήμι με 37,79%(με βάση τις τιμές της Παρασκευής όλα αυτά).

Έχουμε και λέμε λοιπόν

-ΜΥΤΙΛ: Πρωταθλήτρια της περασμένης εβδομάδας ήταν η μετοχή της Metlen με 9,90%(+27% από 1/1). Η αύξηση της συμμετοχής ουσιαστικά του Prem Watsa σε μια τιμή περί τα 40 Ευρώ προκάλεσε έξαψη στην αγορά, το ίδιο και οι εξελίξεις που αφορούν το γάλλιο, το σκάνδιο και το γερμάνιο... Το σφρίγος που παρουσιάζει το ταμπλό υποστηρίζει πως ενδεχομένως υπάρχουν και άλλες εξελίξεις. Ο όμιλος τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο και τον παρακολουθώ, παρουσιάζει εκπληκτική προσαρμοστικότητα στις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις.

-ΤΙΤC: Ακολουθεί η μετοχή του Τιτάνα μιας από τις παλαιότερες εταιρείες του ΧΑ με σημαντική έκθεση στην αμερικάνικη αγορά. Ο κλάδος του τσιμέντου είναι έντονα κυκλικός και τώρα φαίνεται πως βρισκόμαστε στο πάνω τόξο.

Με τόσους πολέμους που υπόσχεται η γεωπολιτική ένταση λόγω του ξαναμοιράσματος του κόσμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται πως στο μέλλον θα απαιτηθεί αρκετό τσιμέντο για ανοικοδόμηση.
 
- ΟΠΑΠ: Στην τελευταία έκθεση η Edison παραδέχεται τις αστοχίες της καθώς τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα της εκτίμησής της για το 2024 αλλά ξεπέρασαν και αυτά που περίμενε ο οίκος για το 2025.
Παρά ταύτα τώρα μειώνει την τιμή στόχο στα 22 ευρώ από 22,4 ευρώ ενώ αυξάνει την εκτίμηση για το EBITDA στα 832 εκατ. ευρώ, όταν με βάση την εκτίμηση της διοίκησης θα έπρεπε να αναμένει τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κοντά στα 19 Ευρώ γράφει κέρδη περί το 20% από την αρχή του χρόνου, σχηματίζει κεφαλαιοποίηση της τάξης 6,95 δισ. Ευρώ και μοιράζει μέρισμα 1,60 Ευρώ.
Τουτέστιν, παρ’ τους στο γάμο σου...

-ΠΕΙΡ: Απόδοση εβδομάδας 5,83% και από την αρχή του έτους πάνω από 43%. Οι ελληνικές τράπεζες εν αντιθέσει με τις ξένες, επειδή προέρχονται από μια χρεοκοπία και πολλαπλούς μηδενισμούς έχουν πλέον καθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της σαβούρας στα χαρτοφυλάκια και διαθέτουν καταθέσεις για πιστωτική επέκταση. Αυτά είναι γνωστά όμως τα αναφέρουν άλλωστε όλες οι εκθέσεις «καλόφημων» και μη οίκων...
Κάτι που χρειάζεται να προσέξουμε μεσο-μακροπρόθεσμα είναι η προσπάθεια της τράπεζας να ηγηθεί της νέας εποχής με την fintech Snappi που επίσημα θα λανσαριστεί προσεχώς.

Ως το 2028 οι στόχοι της digital bank snappi είναι να φθάσουν οι καταθέσεις της τα 2,5 δισ. ευρώ, τα δάνεια στα 600 εκατ. ευρώ ενώ ο αριθμός των πελατών της να φθάσει το 1,9 εκατ. άτομα. Το 2025 ξεκίνησε με 100 χιλιάδες πελάτες και έως το 2026 στόχος είναι να φτάσουν τους 600 χιλιάδες, και έως το 2028 τους 1,9 εκατ. πελάτες με παράλληλη επέκταση στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η ψηφιακή τράπεζα έχει αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η μετοχή από την αρχή του χρόνου γράφει κέρδη πάνω από 40% και στην τιμή των 5,40 Ευρώ σχηματίζει μια κεφαλαιοποίηση 6,76 δισ. Ευρώ.
Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης...
 
-ΑΔΜΗΕ: Μεγάλες εντολές από το εξωτερικό είχε στις τελευταίες συνεδριάσεις ο ΑΔΜΗΕ και έτσι όχι μόνο κάλυψε την πτώση που είχε γράψει όταν αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή των εργασιών για τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρου, αλλά έγραψε και νέα ιστορικά υψηλά.

Η απάντηση βρίσκεται στο χθεσινό (Κυριακάτικο) πρωτοσέλιδο της Καθημερινής με τίτλο «Επιχείρηση επιστροφή στην Κάσο» όπου το θέμα της διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ επανέρχεται με γεωπολιτικές πλάτες. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Ισραήλ όπου συνάντησε το Νετανιάχου...
Τυχαία όλα αυτά; Δεν νομίζω...
Η μετοχή από την αρχή του χρόνου τρέχει με 15,7% και στα 2,98 Ευρώ σχηματίζει κεφαλαιοποίηση 691 εκατ. Ευρώ.
 
-ΑΣΚΟ: Την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψε κέρδη 8,63% και από την αρχή του χρόνου γράφει πάνω από 30%. Αν και μικρή περιφερειακή πολλά χρόνια τώρα την θυμάμαι να έχει φανατικούς θαυμαστές. Η εταιρεία παιχνιδιών έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 48 εκατ. και ταμείο περί τα 16 εκατ. Ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο όμιλος διαθέτει σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ για λόγους διασποράς κινδύνου σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες στον τουρισμό. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια λοιπόν...  


-Eldorado Gold (EGO): Ο χρυσός ίπταται πάνω από τις 3.000 δολάρια και οι μετοχές ορυχείων έχουν μείνει πίσω. Η BMO Capital Markets έθεσε πρόσφατα τιμή-στόχο τα €26.67, ενώ η RBC Capital Markets αναβάθμισε τις προοπτικές της. Το έργο Σκουριές της εταιρείας, που είναι πλέον ολοκληρωμένο κατά 60%, παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με προσδοκίες αύξησης της παραγωγής κατά πάνω από 50%...
 



3)Οι αναγνώστες ρωτούν
 
Ομόλογα με απόδοση 10% σε δυο χρόνια

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να με συμβουλέψετε για κάποια επενδυτικά προϊόντα, τα οποία μου τα πρότεινε ένας σύμβουλος επενδύσεων της G...

Αυτά αφορούν αγορά ομολόγων Google πενταετούς διάρκειας, από δευτερογενή, τα οποία λήγουν σε δύο χρόνια και δίνουν επιτόκιο 10% στη λήξη τους. Στην ερώτηση γιατί δίνουν τόσο μεγάλο επιτόκιο, η απάντηση που πήραμε είναι γιατί οι αγοραστές κάνανε rollover σε ένα δεκαετές, της ίδιας της εταιρείας, που βγήκε τώρα.
Η ερώτηση ή δική μου είναι γιατί προτιμήσανε να πάνε στο δεκαετές ομόλογο και να μην περιμένουν τη λήξη του πενταετούς; Είναι κάποια παγίδα ή μήπως προβλέπεται αναταραχή από την αγορά και έτσι τοποθετούνται χρήματα σε αξιόπιστες και μεγάλες εταιρείες;
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ν.Θ

Απάντηση: Επισυνάπτω link με τις τιμές των ομολόγων της GOOGLE ή ALPHABET
Όταν ανοίξεις τον υπολογιστή σου ή οριζόντια στο κινητό σου για να έχεις μεγαλύτερη έκταση οθόνης θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχουν αυτά που σου προτείνουν.

Η στήλη YTM Yield To Maturity απόδοση στην λήξη με βάση την τρέχουσα τιμή δεν δείχνει καμία τόσο ψηλά.
Όσο πιο μακριά πας λόγω του πιθανού ρίσκου το 100 της ονομαστικής το αγοράζεις από 84 μέχρι 55 για τις λήξεις 2030, 2050 αντίστοιχα και αυτό ανεβάζει τις αποδόσεις ενώ τα κουπόνια είναι όλα χαμηλά.
Στην πρώτη στήλη έχει την ταυτότητα του κάθε ομολόγου.

Ζήτα από την χρηματιστηριακή να σου δώσουν τις ταυτότητες των ομολόγων που προτείνουν για την συναλλαγή και έτσι θα είμαστε πολύ πιο ακριβείς.

[email protected]

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.