H απόβαση μεγάλων παικτών στη Ρουμανία, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, η «τρέλα» στις αγορές κατά τον Κρούγκμαν, το κύμα επενδύσεων στις μπαταρίες, στο σφυρί η Sprider, το φάντασμα των ομολόγων και δύο mega deals στην ενέργεια

Στο ραντάρ των ισχυρών ενεργειακών «παικτών» της χώρας έχει μπει η Ρουμανία, η οποία αποδείχθηκε ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις τους. Συνολικά 2.000 ενεργές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων καταγράφονται στη Ρουμανία, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 5,8 δισ. ευρώ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και συντηρούν περί τις 20.000 θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα, όμως, στον τομέα της πράσινης ενέργειας, η επενδυτική όρεξη των ελληνικών ομίλων είναι μεγάλη. Η Ελλάδα αποτελεί για τη Ρουμανία τη δεύτερη σημαντικότερη χώρα προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων με απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων 4,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι.

Οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη Ρουμανία κυρίως για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης χώρας πέραν της εγγύτητας με την Ελλάδα, της πολύ μεγάλης αγοράς, αλλά και της διακηρυγμένης στροφής προς την πράσινη ενέργεια είναι η εύκολη αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ.

Κομβικό ρόλο παίζει, επίσης, και το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές ελεύθερες εκτάσεις για χωροθέτηση τόσο φωτοβολταικών, όσο και αιολικών, ενώ ειδικά οι ανατολικές περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονται από πλούσιο αιολικό δυναμικό.

Η Ρουμανία είχε παραγωγική ισχύ από Α.Π.Ε. 11,4 GW (62,3% του συνολικού ενεργειακού της μίγματος, έναντι 54,3% το 2020). Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Integrated National Energy and Climate Plan – INECP) 2021-2030, προβλέπεται εγκατεστημένη ισχύς από Α.Π.Ε. 76,2% της συνολικής έως το 2030 και 87,8% έως το 2050.


Στην οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο Τραμπ αποδίδει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την άνοδο των αποδόσεων ως ένα «premium τρέλας» καθώς και όσα δηλώνει ο Τραμπ για την οικονομική πολιτική ως «τρελά πράγματα».

Ο Πολ Κρούγκμαν εκτιμά ότι οι κινήσεις στην αγορά, τόσο στο χρηματιστήριο, όσο και στα ομόλογα οφείλονται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου σχετικά με την επιβολή δασμών, την προσάρτηση της Γροιλανδίας, τις εμμονικές αναφορές του για τον Καναδά, τον οποίο χαρακτηρίζει ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ καθώς και στην άρνησή του να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, όπως αυτή του αμερικανικού τίτλου δεκαετούς διάρκειας μπορεί να αντανακλά την τρομακτική υποψία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί τελικά να πιστεύει πραγματικά τα τρελά πράγματα που λέει για την οικονομική πολιτική και θα ενεργήσει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις αυτές» ανέφερε σε σχετική του δημοσίευση ο Κρούγκμαν υπό τον τίτλο «Yπάρχει premium τρέλας στα επιτόκια;».


Νέο ράλι έκανε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας έως τα 2,80 ευρώ, σε υψηλά 45 μηνών. Η μετοχή είναι αρκετά κοντά στο ιστορικό υψηλό της, το οποίο το είχε φτάσει στις 8 Απριλίου 2021 κλείνοντας στα 2,8450 ευρώ. Η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή-στόχο για τον ΑΔΜΗΕ στα 3,8 ευρώ, από τα 3,2 ευρώ που ήταν προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τη σύσταση αγοράς που έχει δώσει για τη μετοχή.

Οι αναλυτές μιλούν για ισχυρές επιδόσεις από την εταιρεία, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 43% στα 278 εκατ. ευρώ το 2023 και να οδεύουν προς νέα άνοδο 20% το 2024.

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ έχει ακολουθήσει το ισχυρό λειτουργικό momentum, σημειώνοντας ράλι 30% το 2023 και δίνοντας περαιτέρω αποδόσεις 19% το 2024.

Η υψηλότερη κερδοφορία αναμένεται να οδηγήσει σε διπλασιασμό των πληρωμών μερισμάτων μετά το 2025 (μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή το 2025 και 0,15 ευρώ το 2026 από 0,06 ευρώ το 2023), οδηγώντας σε μια ελκυστική μερισματική απόδοση της τάξης του 5-6%, αναφέρουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει από τις υψηλότερες αυξήσεις του RAB στην Ευρώπη, καθώς αναμένεται στα μέσα του 2025 να ξεκινήσει η λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, με εκτιμώμενο RAB μεγαλύτερο των 710 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, αναμένεται να είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς το WACC του θα έχει premium 1% με δεδομένο ότι είναι ένα project ιδιαίτερης σημασίας και το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ κατά την πλήρη λειτουργία του.


Δώδεκα χρόνια μετά την πτώχευση της άλλοτε ισχυρής, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρείας Sprider Stores, συμφερόντων της οικογενείας Χατζηϊωάννου και οι πλειστηριασμοί των ακινήτων της εξακολουθούν να την απασχολούν.

Για τις 5 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός ενός ακινήτου που ανήκει στην πτωχευμένη εταιρεία. Πρόκειται για ένα οικόπεδο στην Ανθούσα, στον Δήμο Παλλήνης έκτασης 7,59 στρεμμάτων το οποίο εκλειστηριάζεται για τρίτη φορά, με τιμή εκκίνησης τα 342.000 ευρώ.

Εκτός από τον επικείμενο πλειστηριασμό έχουν πραγματοποιηθεί άλλοι δύο. Τον Μάιο του 2023 εκπλειστηριάστηκε η βασική παραγωγική μονάδα ειδών ένδυσης της Sprider Stores στην Ξάνθη. Ο πλειστηριασμός αυτός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Ήταν η τέταρτη προσπάθεια πώλησης του εργοστασίου, καθώς είχαν προηγηθεί άλλοι δύο άγονοι πλειστηριασμοί. Ακόμη, ένας τρίτος πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022 είχε τεθεί σε αναστολή.

Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι ένα εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 25.055,08 τ.μ, το οποίο έχει οικοδομηθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 48.822,00 τ.μ.. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε το 2001 και αποτελείται από ένα κύριο κτίριο βιομηχανικής χρήσης, βοηθητικούς χώρους, δεξαμενές νερού, δεξαμενή φυσικού αερίου, στεγασμένους χώρους στάθμευσης κλπ., συνολικής επιφάνειας 902,25 τ.μ.


Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό που αφορά στις αυτόνομες μπαταρίες, «ξεκλειδώνοντας» κεφάλαια που αναμένεται να φτάσουν τα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Ενέργειας θα εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς κανενός είδους ενίσχυση, αλλά με κίνητρο την αδειοδότηση των έργων με διαδικασίες fast track, κάτι που αυξάνει κατά πολύ την ανταπόκριση των επενδυτών.

Έτσι, οι αυτόνομες μπαταρίες, συνολικής πλέον ισχύος 2 GW, ισχύς που αυξήθηκε από το υπουργείο λόγω της απήχησης και του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το 1,5 GW, έχουν τραβήξει τα βλέμματα της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι το πλαφόν τίθεται στα τουλάχιστον 2 GW, από τα οποία το 1,5 GW θα αφορά μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες προορίζονται για το σύστημα μεταφοράς. Για το δίκτυο διανομής προορίζονται μπαταρίες συνολικής ισχύος 0,5 – 0,6 GW.

Όσον αφορά στη γεωγραφική διασπορά των έργων, θα υπάρχουν χωροταξικά κριτήρια, ενώ προτεραιότητα θα δίνεται σε έργα που αφορούν περιοχές με υπερπροσφορά πράσινης παραγωγής.

Τα 1,5 GW θα κατανεμηθούν με πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, το οποίο θα συνυπολογίζει την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών σε κάθε περιοχή, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποθήκευση τα μεσημέρια. Στα υπόλοιπα 500 - 600 MW που θα συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, θα δοθεί προτεραιότητα στα έργα που βρίσκονται στην πιο κοντινή απόσταση από τα σημεία σύνδεσης.

Είναι λογικό να δίνεται η έμφαση σε περιοχές στις οποίες έχουν γίνει ήδη ή είναι στα «σκαριά» σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ προκειμένου να αποσοβηθούν προβλήματα συμφόρησης των δικτύων.


Eνώ οι αγορές ομολόγων των ΗΠΑ και της Βρετανίας υφίστανται ένα ξεπούλημα που ανεβάζει τις αποδόσεις, η ευρωζώνη φαίνεται να ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό από τη θύελλα αυτή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο εν μέσω ανησυχιών για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και στις δύο χώρες. Στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί λιγότερο από το μισό παρά τις επικείμενες εκλογές που αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την ακροδεξιά.

Αλλά ακόμη και στη Γαλλία και στην Ιταλία που έχουν βαριά φορτία χρέους, η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα ήταν πολύ μικρότερη απ' ό,τι στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Μια εξήγηση είναι οτι οι πολιτικές της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες. Αυτό μπορεί να αναγκάσει τη Fed να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μαζί τους το κόστος δανεισμού.


Δύο σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, η μία φημολογούμενη και η άλλη μόλις ανακοινωμένη, επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον για τον κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η μεγαλύτερη αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία κατασκευής μετασχηματιστών εξετάζει την πιθανότητα να πουληθεί.

Η Virginia Transformer, η οποία εδρεύει στο Roanoke της πολιτείας της Virginia και δεν είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο. Από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο μαθαίνουμε πως έχει πέντε εργοστάσια στην Βόρεια Αμερική, στα οποία κατασκευάζει μετασχηματιστές διαφόρων ειδών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, πλήθος εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων και από την βιομηχανία data centers. Ο αγώνας δρόμου για την κατασκευή όλο και περισσότερων data centers από τις τεχνολογικές εταιρείες έχει αυξήσει κατά πολύ την ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα τα τελευταία χρόνια και, όπως φαίνεται θα συνεχίσει να την αυξάνει για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξήσει κατακόρυφα τις δουλειές της Virginia Transformer και των ομοειδών της εταιρειών. Όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές για την πώληση της επιχείρησης για ένα τίμημα που πιθανολογείται πως θα είναι της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως τονίζει το διεθνές πρακτορείο, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η Virginia Transformer θα πουληθεί, αλλά είναι βέβαιο πως οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν μετασχηματιστές είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Όπως ανέφερε προ μηνών η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, η ιαπωνική Hitachi Energy, η βιομηχανία εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ενέργειας είναι σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθεί στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση από τους πελάτες της. Κατά το Bloomberg, αυτό σημαίνει πως εταιρείες σαν την Virginia Transformers αποτελούν ελκυστικούς στόχους εξαγοράς από μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου ή από εταιρείες private equity.

Μία μέρα νωρίτερα, το Bloomberg είχε αποκαλύψει πως η μεγάλη αμερικανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Constellation Energy (CEG NASDAQ) βρισκόταν σε συζητήσεις για την πιθανή εξαγορά της Calpine Corporation, μίας εταιρείας παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ και τον Καναδά που βρίσκεται εκτός χρηματιστηρίου. Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ανέφερε πως η Constellation σκόπευε να ξοδέψει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τις μετοχές της Calpine και να αναλάβει το σύνολο του δανεισμού της.

Μόλις δημοσιεύθηκε το σχετικό άρθρο, η μετοχή της Constellation έπεσε (στην συνεδρίαση της Τετάρτης 8ης Ιανουαρίου) έπεσε αρκετά καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν ακούγοντας ένα τόσο μεγάλο ποσό. Τελικά έκλεισε πεσμένη κατά 4,60% ενώ μέσα στην συνεδρίαση είχε πέσει μέχρι και κατά 10,80%. Λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, δηλαδή την Παρασκευή 10η Ιανουαρίου, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η οποία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Bloomberg.

Τελικά η Constellation Energy συμφώνησε να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Calpine και να αναλάβει το σύνολο του δανεισμού της, πληρώνοντας τους μετόχους της Calpine με έναν συνδυασμό μετρητών και μετοχών της Constellation. Η αξία του τιμήματος, με βάση το κλείσιμο της 8ης Ιανουαρίου ανέρχεται κοντά στα 26,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 11% χαμηλότερα από το τίμημα που είχε αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.

Αυτό φαίνεται πως ενθουσίασε τους επενδυτές, οι οποίοι οδήγησαν την μετοχή της Constellation σε άνοδο της τάξης του 20% στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, πιθανότατα γιατί ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ και η νέα επιχείρηση θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση και να κερδίσει πολύ από αυτό. Καθώς η πείρα μας διδάσκει πως η επιτυχία των μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων σπάνια μπορεί να κριθεί αμέσως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως ο ενθουσιασμός των επενδυτών είναι δικαιολογημένος. Σιγουρευόμαστε όμως πως ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται όντως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.