H CVC το σκέφτεται για αποεπένδυση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κερδίζει πόντους, η Mytilineos βλέπει κορυφές και η MOH στο επίκεντρο

Οι επενδύσεις των μεγάλων funds διεθνώς ωριμάζουν σε περίοδο από πέντε έως επτά χρόνια. Και αυτό γιατί τόσο χρονικό διάστημα θέλει μια επένδυση να αποδώσει ή όχι και ας μην ξεχνάμε πως τα funds κατά τη διάρκεια του ανωτέρου διαστήματος έχουν υποχρεώσεις απέναντι στις διοικήσεις και στους μετόχους τους.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ωρίμασαν οι συνθήκες για αποεπένδυση του κολοσσού CVC από τον κλάδο υγείας. Σε περίπτωση που υπήρχε κάποιος αγοραστής με καλό τίμημα το fund θα προχωρούσε στην πώληση assets που έχει στη χώρα μας. Σε πρώτη φάση έρχονται κλινικές και διαγνωστικά κέντρα και σε δεύτερη φάση ακόμα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία. Έως τέλος του έτους αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις, ενώ υπενθυμίζεται πως η CVC ελέγχει το Υγεία, το Metropolitan, το Metropolitan General, όμιλο διαγνωστικών κέντρων και κλινική στην Κρήτη.


Η ΓΕΚ κερδίζει συνεχώς πόντους μετά τη διανομή της επιστροφής κεφαλαίου των 20 λεπτών ανά μετοχή η οποία δεν έγινε αισθητή στη μετοχή αφού η τιμή στο ταμπλό «χώνεψε» αμέσως τη διαφορά. Εκτός από την αυξημένη χρηματική διανομή (πέρυσι ήταν 12 λεπτά) και τις συστηματικές αγορές ιδίων μετοχών, η περίοδος στην οποία εισερχόμαστε είναι άκρως ενδιαφέρουσα για το επενδυτικό κοινό καθώς ολοκληρώνονται οι αναθέσεις εμβληματικών έργων παραχωρήσεων (Αττική οδός, ΒΟΑΚ).  Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών αυτών, η ΓΕΚ έχει ένα εξαιρετικό track record ανάλογων περιπτώσεων που την τοποθετεί στη θέση των φαβορί και στους δύο διαγωνισμούς.


Για να αντιληφθείτε τα περιθώρια ανόδου ή την κρυμμένη αξία που έχουν πολλές ελληνικές μετοχές, αναλογιστείτε πως η μετοχή της Mytilineos με απόδοση 75% από την αρχή του έτους, βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των εγχώριων και ξένων αναλυτών οι οποίοι δίνουν περιθώριο επιπλέον ανόδου έως και 65%! Προφανώς και οι επενδύσεις του ομίλου, ο μετασχηματισμός αλλά και το όνομα του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχουν κάνει τους ξένους να παραμιλάνε για τον όμιλο.

Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, άργησαν κάπως, γιατί ο κ.Μυτιληναίος το είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, πως αν διαπραγματευόταν στο εξωτερικό με όρους άλλων ομοειδών θα έπρεπε η τιμή να ήταν εκεί που τώρα δίνουν τιμή στόχο οι ξένοι. Η Morgan Stanley λοιπόν, είναι «ταύρος» για τη μετοχή και σημειώνει πως είναι μοναδική επενδυτική επιλογή στους τομείς που δραστηριοποιείται και αναβάθμισε την τιμή στόχο στα 45 ευρώ με περιθώριο ανόδου 26% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε περίπτωση όμως θετικού σεναρίου οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα μπορούσε να πάει ακόμα και στα 60 ευρώ! Εννοείται πως διατηρεί τη σύσταση αγοράς αναφέροντας ότι ο όμιλος είναι μια επενδυτική επιλογή μοναδική στον τομέα της, καθώς προσφέρει στους επενδυτές ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα μπορεί να εξευρεθεί είτε σε αμιγώς ενεργειακές, είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές εταιρείες. Μάλιστα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι η πρώτη που ανεβάζει την πρόβλεψή της για τα EBITDA του 2023 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.  Συγκεκριμένα, για το 2023 οι αναλυτές περιμένουν 1,03 δισ. ευρώ,  έναντι 968 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.


Βελτιώνεται από την τρέχουσα εβδομάδα η ειδησεογραφία καθώς θα έχουμε δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Αύριο (Τρίτη 29 Αυγούστου) δημοσιεύει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου η Motor Oil. Προφανώς και δεν μπορούν να επαναληφθούν οι περσινές επιδόσεις, ενώ και το περιβάλλον δεν ήταν και τόσο υποστηρικτικό. Ωστόσο, αναμένονται να είναι καλά τα αποτελέσματα και βέβαια σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξει η αξία του ομίλου.

Η Piraeus Securities περιμένει πως μετά από 4 δυνατά τρίμηνα ένα πιο ήπιο λόγω του αδύναμου περιβάλλοντος διύλισης, των χαμηλών περιθωρίων και της συντήρησης που έγινε για δύο μήνες. Τα προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο αναμένονται στα 173 εκατ. ευρώ από 509 εκατ. ευρώ πέρυσι και τα καθαρά κέρδη στα 72 εκατ. ευρώ από 407 εκατ. ευρώ πέρυσι. Περιμένει ζημία από την αποτίμηση των αποθεμάτων 25 εκατ. ευρώ από κέρδος 105 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 Όμως σημειώνει πως παρά το αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, αναμένει πως οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο σημερινό ισχυρό περιβάλλον υψηλών περιθωρίων και στις ισχυρές βραχυπρόθεσμες προοπτικές (με βάση τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου και την περιορισμένη προσφορά διύλισης), εξέλιξη που υποδηλώνει άλλο ένα ισχυρό έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή αναμένει πως θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις εκτιμήσεις της για την αποτίμηση του ομίλου μετά τα αποτελέσματα και προς το παρόν επαναλαμβάνει τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς. Η Οptima Bank από την πλευρά της αναφέρει πως εξαιρώντας την επίπτωση των αποθεμάτων και των έκτακτων δαπανών περιμένει προσαρμοσμένο EBITDA 163 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 407 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό.

Περιμένει απώλειες 20 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των αποθεμάτων και δημοσιευμένο EBITDA 143 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 47 εκατ. ευρώ από 488 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο τα κέρδη αναμένονται στα 338 εκατ. ευρώ. 


Η εξαγορά ή επιστροφή της Mermeren και όλου του ομίλου Παυλίδη, στον Χριστόφορο Παυλίδη, έφερε άνοδο στη μετοχή. Οι λόγοι που εξαγοράστηκε από τη Dolit Investments λίγους μήνες μετά την πώλησή της από την οικογένεια Παυλίδη δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά πλέον μόνος ο Χριστόφορος Παυλίδης θα αναλάβει το έργο της περαιτέρω ανάπτυξης του ομίλου. Η εισηγμένη Mermeren στην Ελλάδα μέσω Ελληνικών Πιστοποιητικών έχει ελάχιστη διασπορά, αλλά σύμφωνα με επενδυτές που την παρακολουθούν, η εξαιρετικά χαμηλή τιμή για μία τέτοια εταιρεία (αδάνειστη, υψηλές ταμειακές ροές και κορυφαίο μάρμαρο) και η επιστροφή ενός επιχειρηματία που γνωρίζει να την τρέξει, έφερε άνοδο και μετά από τρεισήμισι μήνες βρέθηκε πάλι στα 40 ευρώ.


Όσο θα πλησιάζουμε προς την ερχόμενη Πέμπτη που είναι η τελευταία ημέρα του μήνα τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον της αγοράς. Οι δύο μετοχές που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις του MSCI είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο. Από τη μία πλευρά η Τράπεζα Πειραιώς με δυνητικές εισροές 45 εκατ. μετοχών και από την άλλη πλευρά η Τέρνα Ενεργειακή με  δυνητικές εκροές 2,9 εκατ. μετοχών. Στην περίπτωση της Τερνα επισημαίνεται ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός ανοικτών συμβολαίων σε παράγωγα που λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι θέσεις αντιστοιχούν σε αξίες μετοχών 22,8 εκατ. ευρώ (ρεκόρ όλων των εποχών για την εταιρία) ή το 8,5% της αξίας όλων των ανοικτών θέσεων στο χρηματιστήριο παραγώγων. Ενδεχομένως η ερχόμενη Παρασκευή, μία ημέρα μετά την αναδιάρθρωση του MSCI, να μας δώσει μεγαλύτερη πληροφόρηση για το πόσες από αυτές τις θέσεις συνδέονται να με την έξοδο της μετοχής από τον δείκτη.

Αναδιαρθρώσεις θα έχουμε μέσα στο Σεπτέμβριο και για τους δείκτες FTSE Russel: H μετοχή της Viohalco θα εισαχθεί στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap ενώ η μετοχή του ΟΛΠ όπως και της Cenergy προστίθενται στον Mid Cap. Στους δείκτες FTSE All World και FTSE All Cap προστίθενται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ.


Η Eurobank αύξησε εκ νέου την συμμετοχή της στο 48,1% στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου πριν ξεκινήσει η υποχρεωτική δημόσια πρόταση δρομολογώντας την απόκτηση πλειοψηφικού ελέγχου. Η Eurobank αγοράζει σε τίμημα που αντιστοιχεί 0,86 φορές την καθαρή θέση μιας τράπεζας που έχει μερίδιο αγοράς 25,8% στις χορηγήσεις και 30,6% στις καταθέσεις με δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων 3,4% και δείκτη κάλυψης 51%. Συνδυαστικά τα μεγέθη της Ελληνικής τράπεζας με την υφιστάμενη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο ανεβάζουν τα μερίδια αγοράς σε καταθέσεις και δάνεια στην 1η και 2η δεύτερη θέση αντίστοιχα. Η ολοκλήρωση των ρυθμιστικών εγκρίσεων και της δημόσιας πρότασης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει 9 - 12 μήνες.


Ράλι σε υψηλό τριμήνου έκανε το δολάριο πριν από την ομιλία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell με τους traders να ποντάρουν στο σενάριο «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» όσον αφορά στην πορεία των επιτοκίων. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των άλλων νομισμάτων των χωρών του G10, πιέζοντας τη στερλίνα και το ευρώ σε χαμηλά 10 εβδομάδων.

Η δύναμη που ξαναβρίσκει το δολάριο δείχνει οτι πιθανώς να αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια, καθώς οι αντοχές της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου διαψεύδουν τις προσδοκίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης.


Ο Μπιλ Ντάντλεϊ είναι ένας από τους πιο γνωστούς, και με ενδιαφέρουσες απόψεις, αρθρογράφους του Bloomberg. Ήταν για αρκετά χρόνια επικεφαλής του παραρτήματος της Fed στην Νέα Υόρκη και πριν από αυτό ήταν ο βασικός οικονομολόγος της Goldman Sachs. Στο liberal markets έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στις απόψεις του. Τελευταία φορά ήταν στις αρχές Ιουλίου  όταν ο Ντάντλεϊ είχε προβλέψει πως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα ανέβαιναν προς το 4,5% (εκείνες τις μέρες ήταν στο 3,85%).

Αυτή η πρόβλεψή του είχε γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από αρκετούς οικονομολόγους και αναλυτές και μάλιστα μία ομάδα αναλυτών της Morgan Stanley είχε δημοσιεύσει μία δική της έκθεση με την οποία ουσιαστικά τον λοιδορούσε και υποστήριζε πως οι αποδόσεις αυτών των ομολόγων θα ακολουθούσαν την ακριβώς αντίθετη πορεία. Αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός πως οι αποδόσεις τους τώρα είναι κοντά στο 4,22% και πριν λίγες μέρες έφθασαν και στο 4,30%, είναι προφανές πως (προς το παρόν τουλάχιστον) οι εκτιμήσεις του Ντάντλεϊ φαίνονται πολύ πιο σωστές από αυτές των αναλυτών της Morgan Stanley.

 Σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο του, ο Ντάντλεϊ προσπαθεί να μην θριαμβολογήσει, παραδεχόμενος πως δεν περίμενε πως η άνοδος των αποδόσεων θα ερχόταν τόσο γρήγορα. Επιμένει όμως στην βασική του εκτίμηση και μάλιστα υποστηρίζει πως στην ουσία έχει τελειώσει η εποχή των χαμηλών επιτοκίων που ζούμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχουμε μπει στην εποχή πιο υψηλών επιτοκίων. Αναφέρει μάλιστα και ορισμένα από τα βασικά του επιχειρήματα:

α) το γεγονός πως η αμερικανική οικονομία φαίνεται να αντέχει τα υψηλότερα επιτόκια δείχνει πως το «ουδέτερο σημείο» για τα επιτόκια αναφοράς είναι πλέον πιο υψηλό από ότι στο παρελθόν και ειδικότερα στην περίοδο από το 2008 μέχρι πρόσφατα,

β) το γεγονός πως οι ανάγκες δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου θα είναι αρκετά αυξημένες τα επόμενα χρόνια θα φέρει κατά πάσα πιθανότητα ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια, όπως και η διαφαινόμενη αύξηση του ελλείματος του αμερικανικού κρατικού προϋπολογισμού και γ) την άποψή του πως οι επενδυτές σταδιακά θα αρχίσουν να διαπιστώνουν πως η κατοχή ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο από παλαιότερα, κάτι που σημαίνει πως στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουν να «απαιτούν» υψηλότερα επιτόκια.

Ο Ντάντλεϊ αναφέρεται κυρίως στην πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τα επόμενα χρόνια και αναγνωρίζει πως η βραχυπρόθεσμη πορεία τους θα εξαρτηθεί από πολλούς περιστασιακούς παράγοντες. Υποστηρίζει όμως σταθερά πως η σταθερή οικονομική ανάπτυξη που χαρακτήρισε την αμερικανική οικονομία μετά το 2008 ανήκει οριστικά στο παρελθόν και βρισκόμαστε πλέον σε μία διαφορετική εποχή, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι τα υψηλότερα επιτόκια. Ουδείς είναι βέβαια αλάνθαστος, και το γεγονός πως ο Ντάντλεϊ είχε δίκιο πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια δεν σημαίνει πως θα έχει δίκιο και στην συνέχεια. Σημαίνει όμως πως καλό είναι να ακούσουμε αυτά που λέει.     

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.