H Εθνική των ρεκόρ, η ώρα της Alpha Bank, το καλεντάρι του Αυγούστου, τα θετικά μεγέθη της Optima, η mega επένδυση της Premia, ανησυχία για την οικονομία, πρωταθλητής το ΧΑ, τα πονταρίσματα για Fed και η μάχη του χαλκού

Η Εθνική Τράπεζα δημοσίευσε χθες εξαιρετικά και ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Όμως το διεθνές κλίμα δεν άφησε το χρηματιστήριο να αναπτύξει τη δυναμική του, καθώς οι ανησυχίες λόγω της αύξησης της έντασης στη Μέση Ανατολή, επισκίασαν τα καλά αποτελέσματα. Η Εθνική δημοσίευσε εξαιρετική πορεία σε όλους τους τομείς με τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο να ανέρχονται στα 670 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 26% έναντι του περσινού διαστήματος και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 18,3%. Αυτή η πορεία έκανε τη διοίκηση να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της.

Τώρα περιμένει απόδοση κεφαλαίων πάνω από 16% έναντι 15% που ήταν ο αρχικός στόχος και κέρδη ανά μετοχή 1,4 ευρώ από 1,2 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Τα αποτελέσματα επίσης υποστηρίζουν τις δεσμεύσεις για αύξηση των μερισμάτων. Ήδη η πρόβλεψη είναι για 40% επί των κερδών του 2024. Προφανώς και τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα στο επόμενο placement του ΤΧΣ για να γίνει και αυτή ιδιωτική. Ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής, τόνισε, ότι η επιταχυνόμενη πιστωτική επέκταση και μία ισχυρή γραμμή αναμονής νέων δανείων στον επιχειρηματικό κλάδο είναι οι οδηγοί στην αύξηση του στόχου για περισσότερα νέα δάνεια.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα γεννούν κέρδη και κεφάλαια. Έτσι αναβάθμισε ανοδικά και τον εξής στόχο για φέτος: Η πιστωτική επέκταση θα φθάσει τα 1,5 δισ. ευρώ φέτος, έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ με την καθαρή πιστωτική επέκταση εξαμήνου να έχει φθάσει ήδη στα 900 εκατ. ευρώ.


Σήμερα, η Alpha Bank κλείνει τον κύκλο των δημοσιεύσεων των συστημικών τραπεζών και δεν αναμένεται να αποτελέσει εξαίρεση. Θα κινηθεί και αυτή στο πάνω μέρος των εκτιμήσεων και μάλλον θα δούμε και από εδώ αναβαθμίσεις εκτιμήσεων. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο κάνουν λόγο για δημοσιευμένα καθαρά κέρδη 142 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα 172 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Piraeus Securities σημειώνουν πως θα επιταχύνει το καθάρισμα των δανείων, εξέλιξη που είναι θετική, φέρνοντας την τράπεζα πιο κοντά στις ομοειδείς στην ποιότητα των δανείων. Οι προοπτικές της χορήγησης δανείων θα υποστηρίξουν την εκτίμηση της διοίκησης για το 2024. Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως ο δείκτης P/TBV είναι στις 0,55 φορές για το 2025 έναντι στόχου για 0,88 φορές βάσει της εκτίμησης της και δίνει τιμή στόχο τα 2,6 ευρώ επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή. Η Optima Bank περιμένει στο δεύτερο τρίμηνο καθαρά δημοσιευμένα κέρδη 132,6 εκατ. ευρώ και στο εξάμηνο 343,7 εκατ. ευρώ. Η Eurobank Equities περιμένει προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 178 εκατ. ευρώ.


Εκτός συστημικών τραπεζών πολύ θετικά μεγέθη που έφεραν αναβαθμίσεις δημοσίευσε για το πρώτο εξάμηνο και η Optima Bank. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 69 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση πλέον να περιμένει καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρήσης πάνω από 134 εκατ. ευρώ όταν η προηγούμενη εκτίμηση ήταν  για 124 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τώρα θέτει τον πήχη για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 24% έναντι 20% που ήταν η αρχική εκτίμηση.


Επειδή η στήλη θα πάει διακοπές σας έχουμε μαζέψει όλα τα κρίσιμα γεγονότα και τις αποκοπές που θα γίνουν τον Αύγουστο στο χρηματιστήριο, ώστε να είστε ενημερωμένοι μέχρι το τέλος του μήνα. Ξεκινάμε λοιπόν: Σήμερα, 2 Αυγούστου, δημοσιεύει αποτελέσματα η Alpha Bank και ολοκληρώνονται οι δημοσιεύσεις από τον κλάδο. Στις 5 Αυγούστου οι μετοχές της Alpha Real Estate διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,26 ευρώ ανά μετοχή. Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η ΔΕΗ και στις 7 Αυγούστου ο ΟΤΕ. Επίσης, στις 7/8 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των δωρεάν μετοχών που δίνει η Orilina με αναλογία 1 νέα για κάθε 8,8 περίπου παλιές.

Στις 2 Αυγούστου θα γίνει η αποκοπή του σχετικού δικαιώματος. Πετρόπουλος και Ideal δημοσιεύουν στις 8 Αυγούστου. Στις 9/8 δημοσιεύουν BriQ Properties και Intercontinental International και από τη λογιστική αυτή κατάσταση θα καθοριστεί η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Στις 19/8 η Μπλε Κέδρος κόβει το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0361 ευρώ ανά μετοχή και στις 22/8 η Κρι-Κρι ύψους 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 26/8 η Βιοκαρπέτ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,02 ευρώ ανά μετοχή, και στις 27/8 η ΕΥΑΘ χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0276 ευρώ ανά μετοχή. Στις 28/8 η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου των 0,25 ευρώ και στις 29/8 δημοσιεύουν αποτελέσματα HelleniQ Energy και Austriacard.


Νέα επένδυση στον τομέα του τουρισμού, ύψους 112,5  εκατ.ευρώ θα πραγματοποιήσει η εισηγμένη εταιρεία real estate Premia Properties, μετά από σχετική συμφωνία που υπέγραψε με την εταιρεία NLTG HH Greece.

H Premia, με βάση τη συμφωνία θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας Sunwing Hotels Hellas στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Sunwing Kallithea Beach στη Ρόδο, και το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club, το οποίο ανήκει στην κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Sunwing Hotels Hellas, τη Helios Palace SA.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της Premia για επέκταση στον αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό κλάδο, η οποία εκτός από αναμενόμενα έσοδα θα αυξήσει σημαντικά και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης.

Ο όμιλος NLTG λειτουργεί επιτυχημένα τα δύο ξενοδοχεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα 50 χρόνια το Sunwing Kallithera Beach και 40 χρόνια το Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club. Ο όμιλος θα συνεχίσει να τα λειτουργεί μέσω της μακροχρόνιας συμφωνίας μίσθωσης των ξενοδοχείων, με αρχική διάρκεια 15 ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον δέκα χρόνια. Πρόκειται δηλαδή για μια συναλλαγή «sale and lease back» στον κλάδο των ξενοδοχείων.


Σε τρεις βασικούς επιχειρηματικούς τομείς οφείλεται η υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο στις 106,8 μονάδες έναντι 110,5 μονάδες τον Ιούνιο. Οι τομείς αυτοί είναι η βιομηχανία, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει να εξασθενεί.

Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διατηρήθηκαν αμετάβλητες, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν.

Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν οριακά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν.

Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίζονται, ενώ παράλληλα εξασθενούν οριακά οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να εξασθενούν επίσης.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ αποδίδει την υποχώρηση αυτή και στη «διόρθωση» της έντονα ανοδικής πορείας που είχε τους προηγούμενους μήνες.

Ο προβληματισμός, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, φαίνεται πως έχει βάση στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στην εγχώρια κατάσταση. Οι αυξημένες αβεβαιότητες, διεθνώς, και οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να πιέζουν, τουλάχιστον, το εξωστρεφές μέρος των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να ανησυχεί τα νοικοκυριά αφού το 56% από αυτά, αναμένει και νέα άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 61% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» και ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.


Τον τίτλο του «πρωταθλητή» επιδόσεων για τον μήνα Ιούλιο, αποδίδει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Deutsche Bank.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε σχετικό τους report τα κέρδη της ελληνικής αγοράς τον Ιούλιο ανήλθαν σε 7%, ποσοστό που την κατατάσσει στον κορυφή των χρηματιστηρίων που παρακολουθεί.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ανάμεσα στις 38 επενδύσεις που παρακολουθεί η Deutsche Bank, η μοναδική που ξεπέρασε τις αποδόσεις του ΧΑ ήταν το γιεν, το οποίο ενισχύθηκε κατά 7,3% έναντι του δολαρίου, λαμβάνοντας στήριξη από την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια, στο τέλος του μήνα.

Πάντως, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας δύο μισών, όπου στο πρώτο μισό ο S&P 500 σημείωσε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

Σε κάποιο βαθμό, το ράλι αυτό ήταν το αποτέλεσμα όλο και πιο αδύναμων στοιχείων, τα οποία πυροδότησαν αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τη Fed έως τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Όμως, οι αγορές «γύρισαν» στα μισά του μήνα και οι μετοχές της κατηγορίας Magnificent 7 σημείωσαν σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να χάσει 10% από τα υψηλά του και να εισέλθει και επίσημα σε φάση διόρθωσης.

Οι τιμές των εμπορευμάτων επίσης υποχώρησαν, με ισχυρές πιέσεις στην ενέργεια, τα βιομηχανικά μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε κατά 6,6%, ο χαλκός κατά 4,9%, η σόγια έχασε 10,6% και το σιτάρι 4,7%.


O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προβλέπει ότι η Fed θα προβεί σε δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. «Μια απαλή προσγείωση της οικονομίας είναι πιθανή με αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και χαμηλό ποσοστό ανεργίας και εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 2,1% από 2,5% το 2023» αναφέρουν οι αναλυτές. Η συγκράτηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο με τις χαμηλότερες τιμές αγαθών να αντισταθμίζουν την αύξηση του κόστους υπηρεσιών είναι η βελτίωση που θα βοηθήσει τη Fed να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.

Η Fed διατήρησε τα παρεμβατικά επιτόκια στο εύρος του 5,25%-5,50% μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την περασμένη Τετάρτη. Τα επιτοκιακά futures τιμολογούν 17% πιθανότητα μιας μείωσης 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο από 5% πριν τη συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της Fed Jerome Powell. Με βάση τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, υπάρχει μεγαλύτερη πεποίθηση ότι συνολικά η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του 2024, οδηγώντας τα παρεμβατικά επιτόκια στο εύρος του 4,50%-4,75%.


Μπορεί η BHP (BHP LONDON, NYSE, SYDNEY) να μην κατάφερε να εξαγοράσει την Anglo American (AAL LONDON) και τα πολύτιμα κοιτάσματα και ορυχεία χαλκού που διαθέτει, αλλά δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Την Τρίτη που μας πέρασε ανακοίνωσε την εξαγορά της καναδικής εταιρείας Filo Corporation (FILO TORONTO), σε συνεργασία με την επίσης καναδική Lundin Mining (LUN TORONTO). Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε στην ουσία τις σχετικές πληροφορίες που είχαν δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε ρεπορτάζ του Bloomberg από τη 12η Ιουλίου.

Η συμφωνία είναι κάπως πολύπλοκη και δεν υπάρχει λόγος να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειές της. Η ουσία της είναι πως η BHP, δηλαδή η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο, θα αποκτήσει το 50% της Filo η οποία είναι η ιδιοκτήτρια μίας μεγάλης έκτασης με κοιτάσματα χαλκού, χρυσού και ασημιού στα σύνορα Χιλής Αργεντινής. Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Lundin, η BHP θα αποκτήσει μερίδιο 50% και στο ορυχείο Josemaria της Lundin, το οποίο γειτονεύει με την έκταση της Filo.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η BHP και η Lundin θα προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις με σκοπό να καταφέρουν σε λίγα χρόνια να θέσουν σε λειτουργία ορυχεία χαλκού στο project της Filo και να τα συνδυάσουν με το project Josemaria προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα λειτουργίας. Η BHP θα πληρώσει αρχικά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλλει σημαντικά ποσά για μερικά χρόνια, μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα ορυχεία. Θεωρητικά, η BHP δεν αγοράζει φθηνά τα περιουσιακά στοιχεία της Filo, συνυπολογιζόμενων και των απαραίτητων επενδύσεων.

Όπως όμως επισημαίνει το Bloomberg, αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο, καθώς είναι δύσκολο για οποιαδήποτε εξορυκτική επιχείρηση να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικά ορυχεία, εν λειτουργία ή ακόμα και πριν λειτουργήσουν. Είναι γνωστό πως ο Mike Henry, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχει βάλει σαν στόχο του τη σημαντική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στον τομέα του χαλκού, προσβλέποντας σε σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια. Πριν δύο χρόνια εξαγόρασε την αυστραλιανή Oz Minerals και πριν μερικούς μήνες επιχείρησε να κάνει κάτι παρόμοιο με την Anglo American.

Η στρατηγική του Henry δεν είναι παράλογη, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο αναμένεται πως θα αυξάνεται σταθερά για πολλά χρόνια ακόμα λόγω του ότι είναι απόλυτα απαραίτητο για τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση και την πράσινη οικονομία. «Πληρώνει ακριβά» για αυτές τις εξαγορές αλλά πιστεύει πως αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στις μεγάλες ανταγωνίστριές του και κυρίως στη Rio Tinto (RIO NYSE, LONDON, SYDNEY) η οποία κινείται πολύ πιο συντηρητικά υπό την ηγεσία του Jacob Stausholm.

Όπως όμως επισημαίνει ο Anthony Currie του Reuters Breakingviews, η απροθυμία του Stausholm να πληρώσει ακριβά μπορεί να του κοστίσει και να μείνει πίσω στην κούρσα για την εξασφάλιση μεγάλου μεριδίου αγοράς στην παγκόσμια αγορά χαλκού. Το αφεντικό της Rio Tinto μπορεί να ελπίζει σε μία περαιτέρω πτώση της τιμής του χαλκού, η οποία θα ρίξει τις τιμές των εταιρειών που έχει στο στόχαστρό του. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο.

Μπορεί η τιμή του κόκκινου μετάλλου να υποχώρησε προς τα 4,10 δολάρια/λίβρα από τα ιστορικά υψηλά των 5,10 δολαρίων/λίβρα που είχε φθάσει τον Μάιο αλλά αν κρίνουμε από τις πρόσφατες ειδήσεις από την Κίνα, η περαιτέρω σημαντική πτώση δεν θεωρείται πολύ πιθανή. Όπως διαβάσαμε προχθές στο Bloomberg, οι Κινέζοι αγοραστές χαλκού έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται εκ νέου και η ζήτηση φαίνεται πως δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τα τωρινά επίπεδα. Αυτό μπορεί να έχει στο νου του ο Mike Henry της BHP κινούμενος τόσο επιθετικά για την απόκτηση όλο και περισσότερων ορυχείων χαλκού.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.