Η γεωπολιτική και ενεργειακή αναταραχή στην Ευρώπη την προηγούμενη διετία, δημιούργησε νέες πραγματικότητες για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία. Στους νέους στόχους που τέθηκαν για διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας και των διαδρομών διέλευσής τους, η Ελλάδα κατάφερε να απαντήσει με δυναμικό τρόπο εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά της δεδομένα. Εξέχουσα θέση στην προσπάθεια αυτή, αναμένεται να έχει και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα που προετοιμάζει ο Όμιλος Κοπελούζου για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την αφρικανική ήπειρο.
Μέσα και από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Αιγύπτου με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, η Ελλάδα προωθεί τη δυνατότητά της να εξελιχθεί σ’ ένα σημαντικό πυλώνα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αποτελώντας τον ενεργειακό σύνδεσμό της με την Αφρική.
Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι το έργο «GREGY», όπως είναι γνωστή η ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα, καθώς μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και σε παράγοντα ενίσχυσης των διηπειρωτικών σχέσεων αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη γεωστρατηγική ασφάλεια της Ευρώπης.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Ελλάδας «GREGY», εκτός από τη στήριξη των δύο χωρών, αλλά και της Βουλγαρίας, έχει ήδη λάβει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο. Η επίσημη ένταξή του στη λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI/PMI θα επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα είναι σίγουρα η χώρα που θα αποτελέσει τον διάδρομο για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αφρικανική ήπειρο προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως αντίστοιχα η Ισπανία για τη Δυτική μέσω της Αλγερίας.
Με τον τρόπο αυτό, το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. και ισχύος 3.000 μεγαβάτ θα μεταφέρει φθηνή, πράσινη ενέργεια τόσο στην ελληνική βιομηχανική αγορά, όσο και στην ευρωπαϊκή, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σύμφωνα με τις επιταγές της ενεργειακής μετάβασης.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θα βγει πολλαπλά κερδισμένη τόσο σε επίπεδο οικονομίας, μέσα από τις πολλές δυνατότητες που θα παρέχονται στην εγχώρια βιομηχανία για παραγωγή προϊόντων πράσινης ετικέτας, όσο φυσικά και σε επίπεδο γεωπολιτικής, καθώς απ’ αυτήν θα μεταφέρεται στην Ευρώπη πράσινη, οικονομικά ανταγωνιστική και σε μεγάλες ποσότητες αφρικανική, ηλεκτρική ενέργεια.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, επιβεβαίωσε την εκτίμηση της διοίκησης για το 2023, σημειώνοντας πως τα ισχυρά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου δείχνουν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για έσοδα 2,06-2,14 δισ. ευρώ και EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από το προμέρισμα που ανακοίνωσε ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, οδηγώντας σε ράλι τη μετοχή στη χθεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα η αποτίμηση ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ και ο οργανισμός σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση πίσω από την Coca Cola, προσπερνώντας τον ΟΤΕ.
Τώρα οι αναλυτές κοιτάζουν υψηλότερα και έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις εκτιμήσεις του για υψηλότερη συνολική διανομή και μάλλον και EBITDA. Στην τηλεδιάσκεψη ειπώθηκε πως ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος και ξεκινάει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024.
Η επιβράβευση των μετόχων είναι προτεραιότητα και δεν θα επηρεάσει το ύψος της διανομής η αγορά ιδίων. Επίσης, αναφέρθηκε πως πλέον θα υπάρχει πιο ισορροπημένη εικόνα στο ποσό που θα δίνεται ως προσωρινό μέρισμα και στο ποσό που θα δίνεται ως τελικό. Αυτό βέβαια, αυξάνει την εκτίμηση κάποιων για ακόμα πιο υψηλό συνολικό μέρισμα.
H νέα εξαγορά της Mytilineos και ο σχεδιασμός της διοίκησης αναφορικά με τις επενδύσεις που θα γίνουν έκανε πάλι τους αναλυτές να δημοσιεύσουν νέα reports. Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Citi, με αφορμή την ανακοίνωση εξαγοράς της Imerys Βωξίτες επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία αυτής της εξαγοράς για τη Mytilineos, διατηρώντας τη σύσταση «buy» και την τιμή-στόχο στα 45 ευρώ.
Τόσο η Morgan Stanley, όσο και η Citi εκτιμούν ότι η εξαγορά, σε ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο των μετάλλων, μέσω: Της ενδυνάμωσης της καθετοποίησης, καθώς η εταιρεία διπλασιάζει τα αποθέματά της σε βωξίτη, μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή της από εισαγωγή βωξίτη από το εξωτερικό. Το παραπάνω θα βελτιώσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής της αλουμίνας και του αλουμινίου.
Λόγω της επάρκειας, πλέον, σε βωξίτη, έρχεται πιο κοντά η πιθανή αύξηση της ετήσιας παραγωγής αλουμίνας από τους 865.000 τόνους στους 1.250.000 τόνους. Παράλληλα, ενισχύεται σημαντικά η προοπτική της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων σπανίων γαιών και γαλλίου της εταιρείας, με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των ευρωπαϊκών αναγκών στο γάλλιο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταρεία θα επενδύσει επιπλέον 100 εκατ. περίπου για έρευνα και για ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων, για περιβαλλοντικές αναπλάσεις, όπου απαιτούνται, καθώς και για ανανέωση εξοπλισμού. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί επίσης και από τις συγκεκριμένες στηρίξεις -προβλέψεις του CRM Act, η δημοσιοποίηση των οποίων επίκειται.
«Ζεσταίνεται» το κλίμα σιγά-σιγά στο χρηματιστήριο και πλησιάζει η ώρα που θα δούμε να αυξάνεται μετά από χρόνια ξανά ο αριθμός των εισηγμένων και μάλιστα με σημαντικές εταιρείες να περνούν το κατώφλι. Η γενική συνέλευση της Noval Property πήρε απόφαση για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο και προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διασπορά που απαιτείται από τον κανονισμό εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.
Εγκρίθηκε επίσης η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 10,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές το οποίο θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Πριν την είσοδο στο χρηματιστήριο θα γίνει reverse split των μετοχών με αναλογία 1 νέα για κάθε 2,5 παλιές και έτσι ο συνολικός αριθμός των μετόχων που υπάρχουν σήμερα θα μειωθεί από 268,6 εκατ. μετοχές σε 107,4 εκατ. μετοχές.
Η συγκεκριμένη ΑΕΕΑΠ δεν θα είναι η μόνη, αφού πρέπει να εισαχθούν και οι άλλες ομοειδείς, όπως η Orilina και η Trade Estates της Fourlis, για την οποία η διοίκηση έχει πει πως η εισαγωγή θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο φέτος. Παράλληλα προς το χρηματιστήριο οδεύει η Optima Bank και το Ελ.Βενιζέλος, ενώ φουντώνουν οι πληροφορίες και για είσοδο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Αναφορικά με την Trade Estates, η διοίκηση της Fourlis με αφορμή τη δημοσίευση αποτελεσμάτων εξαμήνου ανέφερε πως προετοιμάζεται για τη δημόσια πρόσφορά, μία στρατηγική απόφαση που θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία των εμπορικών δραστηριοτήτων τροφοδοτώντας την αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα, είναι και σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Reds για την εξαγορά του Smart Park. Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Fourlis οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 16% και στα 246,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA 76,1% και στα 17,1% και τα κέρδη προ φόρων και τόκων 39,2% και στα 10,9 εκατ. ευρώ.
Η μεταμόρφωση της ελληνικής βιομηχανίας κρασιού και εμφιαλωμένου νερού, η ευρύτερη διάδοσή τους στις αγορές του εξωτερικού αλλά και η ανάπτυξη του ελληνικού οινοτουρισμού αποτελούν τους βασικούς στόχους της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Οινοποιείων ΑΕ και της εταιρείας ANTE Inc., της οικογένειας Αντετοκούνμπο, η οποία υλοποιήθηκε με την εξαγορά ποσοστού 10% της πρώτης από την δεύτερη.
Η Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία έχει εξαγοράσει και τα εμφιαλωμένα νερά Ιόλη από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αποκτήθηκε μαζί με τα σήματα Μπουτάρη, τον περασμένο Νοέμβριο από τους Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, οι οποίοι μέσω της Premia Properties έχουν επενδύσει και στο real estate.
Η ανάπτυξη της εταιρείας είναι δυναμική και εκτιμάται ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με κύκλο εργασιών 14 εκατ.ευρώ, έναντι 10 εκατ.ευρώ πέρσι, δηλαδή με αύξηση 40%, ενώ θα προσπαθήσει να διευρύνει και τις εξαγωγές, οι οποίες καταλαμβάνουν περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Ελληνικά Οινοποιεία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο 2023 που ανέρχεται στο 80%, ενώ για το σύνολο της χρονιάς η αύξηση της παραγωγής εκτιμάται σε 30%.
Οι πιο σημαντικές αγορές στις οποίες εξάγει η Ελληνικά Οινοποιεία είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Αγγλία.
Η Goldman Sachs μειώνει την πιθανότητα να εισέλθει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες στο 15% από 20% που προέβλεπε πριν. Σε έκθεσή της αναφέρει οτι τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και από την αγορά εργασίας ήταν ο κύριος λόγος που αναθεώρησε την εκτίμησή της. Αναμένει επιτάχυνση και πάλι στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και άνοδο στους πραγματικούς μισθούς αφαιρουμένου του πληθωρισμού.
Οι καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιταχύνθηκαν τον Ιούλιο, ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού ενισχύει τις προσδοκίες οτι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η προσέγγιση του επικεφαλής της Fed που μίλησε πρόσφατα για «προσεκτικά βήματα» δείχνει οτι μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτεμβριο δεν «παίζει» ως επιλογή και ότι το εμπόδιο για μια αύξηση τον Νοέμβριο είναι σημαντικό. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει βαθμιαίες μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης ανά τρίμηνο, αρχίζοντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Kirin 9000. Αυτό είναι το όνομα του νέου μικροεπεξεργαστή ο οποίος είναι η κινητήρια δύναμη του νέου κινητού τηλεφώνου της κινεζικής Huawei, του Mate 60 Pro. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις αυτού του μικροεπεξεργαστή θα απασχολούσαν μόνο τους ειδικούς της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών. Οι συνθήκες όμως δεν είναι φυσιολογικές, καθώς μιλάμε για την Huawei η οποία είναι ίσως η πιο «κυνηγημένη» κινεζική επιχείρηση. Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, οι αμερικανική κυβέρνηση πιέζει έντονα την εταιρεία, η οποία έχει κατηγορηθεί πως λειτουργεί σαν παρακλάδι του κινεζικού στρατού.
Οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί είναι πολύ σκληρές, ενώ με αφορμή την υπόθεση Huawei έχει μπει στο στόχαστρο ολόκληρη η κινεζική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Βασικός στόχος των κυρώσεων και των αυστηρών περιορισμών που έχουν τεθεί στην εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας από τις δυτικές εταιρείες προς την Κίνα είναι η επιβράδυνση της τεχνολογικής προόδου της κινεζικής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών.
Την Δευτέρα που μας πέρασε, το Bloomberg δημοσίευσε ένα άρθρο ειδικά για τον μικροεπεξεργαστή Kirin 9000. Όπως φαίνεται, το διεθνές πρακτορείο ανέθεσε στην εταιρεία TechInsights την αξιολόγηση των δυνατοτήτων του μικροεπεξεργαστή. Η TechInsights θεωρείται διεθνώς μία από τις πιο έγκυρες φωνές σε οποιοδήποτε ζήτημα είναι σχετικό με την βιομηχανία μικροεπεξεργαστών.
Οι ειδικοί της TechInsights παρέλαβαν τον Kirin 9000 στα εργαστήρια της στην Οττάβα του Καναδά και προσπάθησαν να μάθουν όλα τα μυστικά του. Πριν προχωρήσουμε στα συμπεράσματα των ερευνητών, πρέπει να επισημάνουμε πως ο συγκεκριμένος μικροεπεξεργαστής έχει κατασκευαστεί στην Κίνα από την τοπική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, την Semiconductor Manufacturing International Corporation (0981 Hong Kong), η οποία είναι κάτι αντίστοιχο της ταϊβανέζικης Taiwan Semiconductor (TSM NYSE).
Λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις διάφορες δυτικές χώρες, η SMIC συναντά μεγάλες δυσκολίες στην προμήθεια εξελιγμένων εξαρτημάτων και μηχανημάτων, ειδικά στον τομέα των λιθογραφικών μηχανών της ASML (ASML AMSTERDAM, NYSE).
Όπως όμως μάθαμε από τους ειδικούς της TechInsights, η πρόοδος που έχει σημειώσει η κινεζική κατασκευάστρια microchips είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα περίμεναν όσοι βλέπουν το πόσο δυνατά πιέζονται από τις ΗΠΑ η Huawei και η SMIC. Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών της TechInsights, ο Kirin 9000 έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία των 7 νανομέτρων και είναι ο πιο σύγχρονος που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Κίνα.
Το γεγονός πως η SMIC κατάφερε να κατασκευάσει μικροεπεξεργαστή με τις επιδόσεις του Kirin 9000 δείχνει πως η κινεζική βιομηχανία microchips έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε πείσμα των κυρώσεων και όλων των δυσκολιών.
Κατά τον αντιπρόεδρο της TechInsights, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία δήλωση ισχύος από την πλευρά της Κίνας, καθώς φαίνεται πως η SMIC έχει επιτύχει σημαντική τεχνολογική πρόοδο. Όπως διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο του Bloomberg, οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές συμφωνούν πως η SMIC τους αιφνιδίασε με την πρόοδό της αλλά αρκετοί από αυτούς εκτιμούν πως δεν θα μπορέσει να κάνει πολλά ακόμα πράγματα.
Οι δύσπιστοι υποστηρίζουν πως, κατά πάσα πιθανότητα, η κινεζική βιομηχανία δεν θα μπορέσει να παράξει μεγάλες ποσότητες από αυτούς τους επεξεργαστές. Επίσης, εκτιμούν πως θα της είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει στην παραγωγή ακόμα πιο εξελιγμένων μικροεπεξεργαστών. Όπως πάντα, ο καιρός θα μας δείξει ποια είναι η πραγματική κατάσταση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.