Νέα εποχή ξεκινάει για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Masdar. Ο Γιώργος Περιστέρης κατάφερε να φέρει σε πέρας ένα πολύ σύνθετο deal, καθώς, λόγω της δραστηριότητας της εταιρείας, των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και της δραστηριότητας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες που έπρεπε να ξεκαθαριστούν. Χθες όμως πέρασαν τα πακέτα και η Masdar είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος και θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά δύναμη πυρός 880 εκατ. ευρώ περίπου και πλέον έχει γίνει κυρίαρχος στις παραχωρήσεις, μετά την απόκτηση της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού. Επιπλέον, έχει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ στις κατασκευές. Η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά 25 περίπου ετών και οι αναλυτές βλέπουν επιπλέον περιθώριο, γιατί στο μέλλον οι παραχωρήσεις θα δίνουν μετρητά στον όμιλο και καλή απόδοση στους μετόχους. Σήμερα, η εταιρεία θα δημοσιεύσει αποτελέσματα εννεαμήνου, με τους αναλυτές να περιμένουν καλύτερη πορεία από πέρυσι. Συγκεκριμένα, περιμένουν προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 95,5 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Την Δευτέρα ξεκινάει ένα ακόμη αρκετά σημαντικό συνέδριο, για τις ελληνικές εταιρείες, όπως ξαναγράψαμε πρόσφατα. Αυτό της Morgan Stanley σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ και τις τραπεζικές χρηματιστηριακές. Ένα από τα ενδιαφέροντα τραπέζια, εκτός αυτό που θα είναι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί, αμέσως μετά το breakfast, θα είναι αυτό με τους τραπεζίτες το μεσημέρι. Όλοι οι CEOs των συστημικών θα είναι εκεί να απαντήσουν σε ερωτήματα που θα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον μείωσης πλέον των επιτοκίων, αλλά και στην ταχύτερη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να είχε καλύτερη πορεία, λόγω της πορείας των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά έδειξαν και πάλι αδυναμία οι τράπεζες και κάποια άλλα βαριά χαρτιά, που γι’ αυτά βέβαια θα μπορούσαμε να πούμε πως απλά διόρθωσαν, γιατί είχαν κάνει κίνηση τις προηγούμενες μέρες. Η άντληση ρευστότητας από θεσμικούς και ιδιώτες, λόγω της εξαγοράς και της επικείμενης δημόσιας πρότασης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ανοίγει την κουβέντα για το τι θα κάνουν οι επενδυτές τα κεφάλαια. Οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές και ίσως δίνουν ή δώσουν καλές ευκαιρίες εισόδου. Funds και αμοιβαία κεφάλαια, μάλλον θα πρέπει, βάσει των κανονισμών που τα διέπουν, να βρουν κάτι ανάλογο να επενδύσουν, δηλαδή ενέργεια.
Μία ακόμη περίοδος, με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήταν το εννεάμηνο του 2024 για την Energean, με αύξηση της παραγωγής και βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών. Στο τρίτο τρίμηνο, τα EBITDA σημείωσαν άλμα που έφτασε το 61%, ενώ ιδιαίτερα στην αγορά του Ισραήλ, η παραγωγή σημείωσε 40% αύξηση σε ετήσια βάση, «φτάνοντας» τα 135.000 βαρέλια ισοδύναμο πετρελαίου.
«Κλειδί» αποτελούν οι συμφωνίες με την Carlyle σε Ιταλία, Αίγυπτο και Κροατία, ενώ η εταιρεία συνεχίζει σταθερά τη δραστηριότητά της τόσο στο Ισραήλ, όσο και στις μικρές παραγωγές σε Ελλάδα και Βόρεια Θάλασσα. Μάλιστα, ενδιαφέρον προξενεί το γεγονός ότι ενώ «μικραίνει» το μέγεθος, η παραγωγή από αυτές τις περιοχές, με επίκεντρο αυτήν του Ισραήλ, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη, καταγράφουν ανοδική πορεία.
Στο μεταξύ, από το 2026 θα αρχίσουν πάλι να «πιάνουν δουλειά» τα γεωτρύπανα στο Ισραήλ για το mega project ανάπτυξης του κοιτάσματος Katlan. Αυτό αναμένεται όχι μόνο να ξεκλειδώσει επιπλέον αξία στο ισραηλινό υπέδαφος, αλλά και να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο στο Ισραήλ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Katlan προβλέπει τη δημιουργία συστήματος τεσσάρων γεωτρήσεων σε μία μεγάλη παραγωγική γραμμή με αγωγούς περίπου 30 χιλιομέτρων, με την επένδυση να φτάνει τα 1,2 δισ. δολάρια και σε αυτήν περιλαμβάνονται η πραγματοποίηση των δύο πρώτων παραγωγικών γεωτρήσεων στις δομές «Αθηνά» και «Ζευς», τα οποία περιέχουν 26 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, «μπαίνοντας» σε παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2027.
Επιπλέον, το mega project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, υπενθυμίζεται ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την πρώτη φάση της επένδυσης.
Παράλληλα, ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, κατά τις δηλώσεις του για τις θετικές επιδόσεις της εταιρείας, έσπευσε να «χαιρετίσει» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, τονίζοντας ότι η παραγωγή από τα κοιτάσματα στο Ισραήλ παρέμεινε ανεπηρέαστη από τα γεωπολιτικά γεγονότα, σημειώνοντας, μάλιστα, αύξηση 39% σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα οι δραστηριότητές του ομίλου παρείχαν ενεργειακή ασφάλεια στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της βελτιστοποίησης της παραγωγής από το FPSO «Energean Power», με πολύ μεγάλο ποσοστό της παραγωγής να «ανήκει» σε φυσικό αέριο.
Ανακοίνωσε, επίσης, ακόμα ένα τριμηνιαίο μέρισμα, ανεβάζοντας το σύνολο που διανεμήθηκε στους μετόχους από την ανακοίνωση της πολιτικής της εταιρείας το 2022 σε 541 εκατομμύρια δολάρια.
Δύο πλειστηριασμοί που ξεχωρίζουν είναι προγραμματισμένοι για τον Δεκέμβριο. Για τις 13 Δεκεμβρίου, έχει δρομολογηθεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για το φωτογραφικό αρχείο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Ο αρχικός έγινε στις 20 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης τα 244.516,60 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός ήταν άγονος και για τον επόμενο, η τιμή εκκίνησης έχει υποχωρήσει στα 3/4 της μέσης τιμής των εκτιμήσεων, δηλαδή στο ποσό των 183.387,45 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στη διαδικασία είχαν παρέμβει 71 φωτορεπόρτερ, που είχαν συνεργαστεί με διάφορα έντυπα της πτωχευμένης «Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.», οι οποίοι εγείρουν σειρά ζητημάτων σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα του φωτογραφικού υλικού.
Στις 18 Δεκεμβρίου θα διενεργηθεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός του ακινήτου της «Αλλατίνη», με τιμή εκκίνησης 3.007.125 ευρώ, η οποία είναι μειωμένη στο 75% της μέσης τιμής των εκτιμήσεων.
Την ίδια μέρα θα γίνει και ο δεύτερος επαναληπτικός πλειστηριασμός για ένα ακόμη σκέλος του συγκροτήματος στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Πρόκειται για ένα γήπεδο συνολικής επιφάνειας 13.430,44 τ.μ., με κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 5.960,31 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί πλέον στο ½ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών και συγκεκριμένα στις 883.500 ευρώ.
Η ένταση της ανάπτυξης των υπηρεσιών στις χώρες του «ευρωπαϊκού νότου» και συγκεκριμένα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, και ειδικότερα η ώθηση που έλαβαν οι οικονομίες αυτές από τον τουριστικό τομέα είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν υπεραπόδοση και για το 2025.
Η αναβίωση της δραστηριότητας των υπηρεσιών, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, έχει επεκταθεί πέρα από τον τουριστικό τομέα, με τη μέση αύξηση στις υπηρεσίες υψηλής αξίας όπως τα ακίνητα, τα χρηματοοικονομικά και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, να είναι σχεδόν διπλάσια απ' ό,τι στις υπηρεσίες ταξιδιού και φιλοξενίας. Η Ελλάδα είναι η σχετική εξαίρεση σε αυτή την τάση.
Παράλληλα, η ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και η στροφή προς υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας διευκόλυναν την ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας στις παραπάνω χώρες. Συγκεκριμένα και στις τρεις χώρες, η αύξηση της παραγωγικότητας ξεπέρασε τις επιδόσεις της υπόλοιπης ζώνης του ευρώ, με την Ισπανία να είναι η πιο αργή σε αυτό το μέτωπο. Οι επενδύσεις κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή.
Οι δυνατότητες κάλυψης του επενδυτικού χάσματος που έχουν επιδείξει η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μετά την πανδημία εξακολουθούν να είναι θετικές, με αποτέλεσμα η αμερικανική τράπεζα να διατηρεί θετική άποψη για τις τρεις, αυτές, οικονομίες και ειδικά για το δημόσιο χρέος τους.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η απόδοση στα 10ετή ομόλογα αναφοράς της Γαλλίας βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με την απόδοση στα αντίστοιχης διάρκειας ελληνικά. Η απόδοση στα γαλλικά 10ετή, που παραδοσιακά θεωρούνταν από τα ασφαλέστερα στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 3,03% την Πέμπτη, στα ίδια επίπεδα με αυτήν των αντίστοιχων ελληνικών που πριν χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.
Την περασμένη Τρίτη η διαφορά απόδοσης, το yield spread, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία άγγιξε σχεδόν τις 90 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2012, για την ακρίβεια διευρύνθηκε στις 89 μονάδες βάσης. Η αγορά είναι ανήσυχη για το ενδεχόμενο απόρριψης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Την άνοιξη που μας πέρασε, η μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο, η BHP (BHP NYSE, LONDON, SYDNEY) έκανε ανεπίσημη πρόταση εξαγοράς στην ανταγωνίστριά της, Anglo American (AAL LONDON). Τα νέα είχαν οδηγήσει πολύ ψηλά τη μετοχή της AAL, ανεβάζοντάς την στα υψηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2023. Οι μεγάλοι μέτοχοι της Anglo American δεν πείσθηκαν τελικά από την πρόταση της BHP και προτίμησαν το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και θεωρήθηκε πιο ρεαλιστικό και λιγότερο επικίνδυνο.
Ο Duncan Wanblad υποσχέθηκε στους μετόχους να αλλάξει τη μορφή της εταιρείας και να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της σε τρεις τομείς. Την εξόρυξη χαλκού, την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος υψηλής ποιότητας, μέσω της συμμετοχής της στην Kumba Iron Ore Ltd (KIO JOHANNESBURG) και την παραγωγή λιπασμάτων. Αυτό σήμαινε πως η Anglo American θα έπρεπε να «απαλλαγεί» από το μερίδιό της στη νοτιοαφρικανική Anglo American Platinum (AMS JOHANNESBURG), από τα ορυχεία άνθρακα στην Αυστραλία και από την εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών De Beers.
Η πρόταση που είχε κάνει η BHP προέβλεπε πως μετά την εξαγορά, θα κρατούσε ουσιαστικά τις δραστηριότητες εξόρυξης χαλκού της Anglo American και θα απαλλασσόταν από όλες τις υπόλοιπες. Οι μεγάλοι μέτοχοι της Anglo διάλεξαν την πρόταση του Wanblad, καθώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιο γρήγορα και δεν θα προσέκρουε σε πιθανές πολιτικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις στη Νότιο Αφρική, εξαιτίας της πώλησης της Kumba Iron Ore. Και στις δύο περιπτώσεις που μόλις αναφερθήκαμε, ο βασικός στόχος είναι η αύξηση της περιουσίας των μετόχων, καθώς η μετοχή της Anglo American είχε υστερήσει πολύ σε σχέση με άλλες εταιρείες εξόρυξης τα τελευταία χρόνια.
Αυτό σημαίνει πως το σχέδιο του Wanblad θα πετύχει μόνο αν η μετοχή της εταιρείας σημειώσει μεγάλη άνοδο την επόμενη διετία και αν ξεπεράσει σημαντικά την τιμή στην οποία είχε φθάσει όταν έγινε γνωστή η ανεπίσημη πρόταση εξαγοράς από την BHP, δηλαδή περίπου τις 28 λίρες Αγγλίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτές τις μέρες βρίσκεται λίγο κάτω από τις 24 λίρες, τιμή που είναι απογοητευτική, αν κάποιος σκεφθεί πως την άνοιξη του 2022 ήταν πάνω από 40 λίρες.
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν δύο σημαντικές κινήσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου του διευθύνοντος συμβούλου. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης των 5 ορυχείων άνθρακα στην Αυστραλία, για ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3,78 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με αγοραστή την αμερικανική εταιρεία Peabody Energy Corp (BTU NYSE). Δύο ημέρες μετά, την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε πως εισέπραξε περίπου 530 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μέρους του μεριδίου της στην Anglo American Platinum, τη μεγαλύτερη παραγωγό πλατίνας στον κόσμο.
Η Anglo πούλησε το 6,60% της θυγατρικής της και έμεινε πλέον με ένα μερίδιο σχεδόν 67% το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα μηδενιστεί μέσα στο πρώτο μισό του 2025. Τα επόμενα βήματα θα είναι η έξοδος από τη δραστηριότητα εξόρυξης νικελίου και η πώληση ή η απόσχιση της κορυφαίας εταιρείας διαμαντιών De Beers. Η πώληση της De Beers σε καλή τιμή δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς οι τιμές των διαμαντιών βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό ίσως καθυστερήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τελικά, όμως, αυτή θα προχωρήσει, και τότε η αξία της εταιρείας και η τιμή της μετοχής θα εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τιμή του χαλκού, που θα είναι πλέον το σημαντικότερο προϊόν της επιχείρησης. Αυτό θα κρίνει και το αν ο Wanblad θα θεωρηθεί τελικά επιτυχημένος ή όχι και, εμμέσως, το αν η Anglo American θα καταφέρει να σταθεί μόνη της στη διεθνή αγορά ή δεν θα αποφύγει την πώλησή της σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Όπως και να έχει το πράγμα, λογικά κάποια στιγμή η μετοχή, με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα μπορέσει τελικά να πάρει μπρος.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.