Επιμέλεια Κώστας Στούπας
Ενθουσιασμός με «άσφαιρα»...
Ενθουσιασμός αλλά με επιφυλάξεις στο πίσω μέρος του μυαλού ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης. Οι συνετοί εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο για εξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων με τρόπους που να εμφανίσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πιθανές εκπλήξεις. Οι πιο τολμηροί ποντάρουν στο σενάριο των νέων υψηλών που περιγράψαμε χθες.
Το κλίμα του ενθουσιασμού στο ταμπλό το πρόδωσε η χαμηλός όγκος των συναλλαγών.
ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤC και ΑΛΦΑ ηγήθηκαν της χθεσινής αντίδρασης με πάνω από 6%. ΙΝΛΟΤ και ΟΠΑΠ ηγούνται της εβδομαδιαίας απόδοσης και αυτό ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Από πλευράς αποτελεσμάτων σήμερα δημοσιεύουν ΟΛΘ και Κρι-Κρι..
Ομοιότητες: Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 οι ΗΠΑ είχαν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση. Τα ελλείματα λόγω του πολέμου του Βιετνάμ και ο πληθωρισμός κινούνταν απειλητικά και οι ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα υποχωρούσαν έναντι της ΕΣΣΔ.
Ο πρόεδρος Νίξον τότε αποκαθήλωσε το δολάριο από το κανόνα του χρυσού που οι ΗΠΑ είχαν βάλει μέσω της συμφωνία του Bretton Woods και επέβαλε δασμούς 10% στις εισαγωγές.
Προκειμένου να ελέγξει το πληθωρισμό επέβαλε σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ΕΣΣΔ κατέπληξε την υφήλιο αναπτύσσοντας σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα. Ο Τραμπ σήμερα προσπαθεί να πετύχει το αντίστροφο...
Ο Νίξον ξεκίνησε την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από το εμφύλιο πόλεμο του Βιετναμ, ενώ ο Τραμπ έχει υποσχεθεί την επίτευξη συμφωνίας στο πόλεμο της Ουκρανίας.
Η θητεία του Νίξον βέβαια τελείωσε άδοξα με το σκάνδαλο Watergate…
Χρυσός: Καθώς όπως λέει ο σοφός λαός «το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη» η το τελευταίο ράλι του χρυσού φαίνεται να έπιασε στον ύπνο του αναλυτές που τρέχουν να αναβαθμίσουν τις τιμές στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις της εν μέσω κλιμακούμενων γεωπολιτικών κινδύνων, εκτιμώντας ότι σε έναν χρόνο από τώρα, το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να βρίσκεται στα 4.000 δολάρια.
Η στήλη θα έβλεπε ακόμη καλύτερες προοπτικές στις μετοχές των ορυχείων τα περιθώρια κέρδους των οποίων αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό όταν αυξάνεται η τιμή του χρυσού και μειώνεται η τιμή του πετρελαίου.
ΜΥΤΙΛ: Περί το 8% χθες η ανοδική αντίδραση της μετοχής. Στην αγορά ακούγεται πως σύντομα θα βγουν και άλλες ειδήσεις σε σχέση με τη στροφή του ομίλου στις δραστηριότητες που αφορούν τα εξοπλιστικά. Η μετοχή μετά ένα σύντομο ξέσπασμα βρίσκεται εκεί που βρισκόταν πριν ένα περίπου χρόνο.
ΙΝΤΚΑ: Κάποιοι διατείνονται πως το ενδιαφέρον που εμφανίζεται στο ταμπλό άπτεται της ενδεχόμενης εμπλοκής του ομίλου στα εξοπλιστικά. Ισχυρίζονται π.χ. πως η πώληση της IDE έχει φέρει τον όμιλο σε επαφή με ισραηλινές επιχειρήσεις που ψάχνουν δίοδο στην ευρωπαϊκή αγορά των εξοπλισμών.
Η εκτίμηση της στήλης είναι πως στο επόμενο διάστημα θα ακούσουμε πολλά τέτοια σενάρια και καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι... Θα συνιστούσαν περισσότερη προσοχή στην ΙΝΛΟΤ...
ΕΥΡΩΒ: Η απόκτηση του 25% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Prosperty RE, μια εταιρεία τεχνολογίας στο χώρο των ακινήτων αποτελεί άλλο ένα βήμα διασποράς των πηγών των εσόδων των εγχώριων τραπεζών.
Εδώ η τράπεζα κάνει μία σημαντική κίνηση αφού μέσο αύξησης απέκτησε το 25% και θα προωθήσει στην πλατφόρμα της εταιρείας 800 ακίνητά της εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος ικανοποιεί τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».
Υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα άλλα 500 ακίνητα και υπολογίζεται ο αριθμός τους να φτάσει τα 2000 ακίνητα. Να σημειωθεί πως το στεγαστικό είναι μεγάλο θέμα στη χώρα καθώς και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά υπάρχει και μεγάλη έλλειψη ακινήτων.
Υπενθυμίσουμε ότι δραστηριότητες στο κλάδο των ακινήτων ξεκίνησε πρόσφατα η Εθνική με την ψηφιακή πλατφόρμα Uniko σε συνεργασία με την Qualco, ενώ η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε εξαγορές ακινήτων με στόχο την διαφοροποίηση των εσόδων της.
CENERGY(CENER): Η τιμή της μετοχής μετά την αναταραχή που δημιούργησαν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ είναι σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα είναι κάτω από την αύξηση κεφαλαίου που είχε γίνει στα 9 ευρώ.
Από την άλλη το υψηλό ανεκτέλεστο και ο κλάδος των καλωδίων που δραστηριοποιείται έχει εξαιρετικές προοπτικές και είναι μεγάλα τα projects που θα γίνουν παγκοσμίως και υπάρχει έλλειψη ειδικά στα καλώδια που προορίζονται για τις ΑΠΕ.
Για φέτος στοχεύει σε EBITDA 330 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 είχε καθαρά κέρδη 139,4 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των 1,75 δισ. ευρώ δίνει ελκυστικό P/E συγκρινόμενο και με το growth που έχει.
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς θα δημοσιεύσει αποτελέσματα η Κρι-Κρι.
Το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται από την Piraeus Securities κάπως αδύναμο λόγω των τιμών του γάλακτος, οι οποίες ανέβηκαν και αντιστάθμισαν τις αναπροσαρμογές τιμών που έγιναν.
Έτσι αναμένεται ζημιά 1,3 εκατ. ευρώ αλλά πάντα είναι αδύναμο το συγκεκριμένο τρίμηνο. Το μέρισμα αναμένεται από τη χρηματιστηριακή στα 0,41 ευρώ.
Η χρηματιστηριακή περιμένει κάτι να ακούσει για το 2025 και κυρίως για την επέκταση στις ΗΠΑ στο frozen yogurt μετά τις ανακοινώσεις των δασμών. Η Eurobank Equities περιμένει πως για το σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 255 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 18% και τα καθαρά κέρδη στα 38,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20%.
Φρεγατομαχία: Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια ο υπουργός ενόπλων δυνάμεων της Γαλλία μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επισήμως, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας.
Αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης ήταν η υπογραφή ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων και τη γαλλική εταιρεία MBDA για τους 16 πυραύλους Exocet διττού ρόλου...
Η γαλλική εταιρεία Naval Group έχει προτείνει τη συμπαραγωγή τριών νέων φρεγατών τύπου Belharra (FDI) σε ελληνικά ναυπηγεία. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τοπικής γραμμής παραγωγής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με τα οποία η Naval Group έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.
Η επιλογή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αντί των Ναυπηγείων Ελευσίνας της ONEX φαίνεται να βασίζεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, καθώς η ONEX υποστηρίζεται από αμερικανικό κρατικό fund. Η γαλλική πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις για τη μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας σε αμερικανικά χέρια.
Η εναλλακτική επιλογή αφορά το πρόγραμμα της αμερικάνικης φρεγάτας Constellation.
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σχεδίασης των φρεγατών κλάσης Constellation. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον σχεδιασμό αυτών των σκαφών.
Η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό αλλά ενδεχομένως και στη συμπαραγωγή των φρεγατών, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και η διάσταση που υπάρχει με την ΕΕ στα αμυντικά( και όχι μόνο) ζητήματα σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του προγράμματος της Constellation δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και αναστολές.
Αυτά φαίνεται να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού. Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά σαν προσωρινή-μεταβατική λύση να προσανατολίζεται στην απόκτηση δυο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου FREMM κλάσης Bergamini από το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.
ΕΛΒΟ: Η καθυστέρηση της εξαγοράς της πολύπαθης επιχείρησης από τους ισραηλινούς δεν αποδίδεται τόσο στο υπερτριπλάσιο των 3 εκατ. τίμημα που ζητούν οι πωλητές όσο την οριστικοποίηση του σχήματος των αγοραστών και κυρίως του business plan.
Elpedison: Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο πιθανός μήνας ανακοινώσεων σύμφωνα με πληροφορίες για την αλλαγή ονόματος της Elpedison.
Επί της ουσίας, αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στη νέα Elpedιsοn, υπό τον πλήρη έλεγχο πλέον της HelleniQ Energy μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% της εταιρίας από την ιταλική Edison.
Πριν λίγες εβδομάδες θυμίζουμε την αλλαγή στο τιμόνι της εταιρείας με τον Γιώργο Μίχο να αναλαμβάνει τα ηνία αντικαθιστώντας τον επί σειρά ετών επικεφαλής εταιρίας Νίκου Ζαχαριάδη.
Πηγές του ομίλου έχουν τονίσει πολλάκις ότι στόχος είναι η οργανική ανάπτυξη με τον έλεγχο σε πρώτη φάση του 10% της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της παραγωγής ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος και της λιανικής πώλησης ηλεκτρισμού.
Το τελικό τίμημα της εξαγοράς του 50% της Elpedison υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 190 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί το τίμημα που έχει συμφωνηθεί είναι 164 εκατ. ευρώ, με πιθανές αναπροσαρμογές ύψους έως 31 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα καθοριστεί επακριβώς, αφού γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον ισολογισμό της Elpedison από πληρωμές που της οφείλονται.
Goldman Sachs(GS): Η τράπεζα εξέπληξε θετικά χθες καθώς τα κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η μεταβλητότητα είχε αμφίσημα αποτελέσματα καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες της τράπεζας άνθησαν, επωφελούμενοι από τις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ τα έσοδα από το συμβουλευτικό έργο των επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών μειώθηκαν.
Η Goldman εμφάνισε κέρδη 4,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή κέρδη ανά μετοχή 14,12 δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή 12,33 δολαρίων με έσοδα 14,77 δισ. δολ.
Η μετοχή από την αρχή του χρόνου έχει σχηματίσει ένα μεγαλοπρεπή καθοδικό σχηματισμό που προμηνύει συνέχιση της διόρθωσης...
Τιταν: Στην επέκταση της βάσης των αποθεμάτων αδρανών του ομίλου ΤΙΤΑΝ σε περιοχές υψηλιακής αναπτυξιακής δυναμικής στην Ελλάδα αποσκοπεί η εξαγορά της ΛΑΤΕΚΑΤ Σούλας ΑΒΕΤΕ, εταιρείας λατομείων στη Θεσσαλία.
Η ΛΑΤΕΚΑΤ διαθέτει αποθέματα άνω των 100 εκατ. τόνων και αποτελεί έναν σημαντικό προμηθευτή αδρανών υλικών της Κεντρικής Ελλάδας.
Η ΤΙΤΑΝ , σύμφωνα με το πλάνο της επενδύει αναμένοντας αυξημένους όγκους πωλήσεων, και συνεχίζει να αναζητά νέες επενδυτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής παρουσίας της στην Ελλάδα.
Η εξαγορά της ΛΑΤΕΚΑΤ αποτελεί συνέχεια της εξαγοράς, το 2024, ενός λατομείου αδρανών υλικών στην Αττική, καθώς και την οριστικοποίηση μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας στη Νότια Πελοπόννησο, εξασφαλίζοντας επιπλέον αποθέματα άνω των 60 εκατ. τόνων.
Εκτός από τα νέα αποθέματα, η ΤΙΤΑΝ επενδύει στην ανακύκλωση Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις της στη Βορειανατολική και Δυτική Αττική (Μαλακάσα, Ξηρόρεμα) και συνεχίζοντας με επενδύσεις στην Κρήτη, την Κεντρική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ, εκτός από τη μακροπρόθεσμη δυναμική της τοπικής αγοράς, το λατομείο της ΛΑΤΕΚΑΤ θα υποστηρίξει την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023.
Ακίνητα: Στην παροχή κινήτρων προκειμένου να επιστρέψουν οι κενές κατοικίες στην αγορά των ενοικιαζόμενων εστιάζει η Alpha Bank στην ανάλυσή της με θέμα«Decoding Housing Affordability in Greece».
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας σε μια αγορά όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης, αλλά κυρίως για την τόνωση της προσφοράς.
Στις πρωτοβουλίες αυτές θα μπορούσαν να περιληφθούν: η περαιτέρω παραμετροποίηση του πλαισίου της Golden Visa, η ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η λεπτομερής επανεξέταση και καταγραφή των δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς λόγω χρεών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με βιώσιμο τρόπο, καθώς και πιο δραστικά μέτρα για την αξιοποίηση κενών κτιρίων όπου είναι δυνατόν. Ακόμη απαιτούνται περαιτέρω ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έτσι ώστε ένας ικανός αριθμός ακινήτων να επιστρέψει στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης.
Τα στοιχεία της έρευνας της Alpha Bank δείχνουν, ακόμη, το ότι τα ενοίκια των κατοικιών είναι ακριβότερα από τις δόσεις στεγατικών δανείων. Σύμφωνα με αυτά, το 52% δαπανά περισσότερο από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός του αποκλειστικά για την πληρωμή του ενοικίου. Για όσους ιδιοκατοικούν και πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, το αντίστοιχο ποσοστό, διαμορφώνεται σε 42%.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, οι 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια. Η επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, φαίνεται να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των προσδοκιών για τις τιμές των κατοικιών, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις μελλοντικές τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια.
Galini Sea View: Για τις 8 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του πεντάστερου ξενοδοχείου Galini Sea View στην Κρήτη, μετά τους άγονοπυς πλειστηριασμούς που προηγήθηκαν.
Η τιμή εκκίνησης του ξενοδοχείου είναι σημαντικά μειωμένη, στα 9,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 65% της αρχικής τιμής εκκίνησης, την πρώτη φορά που εκπλειστηριάστηκε, η οποία ήταν 12,78 εκατ.ευρώ.
Το “Galini Sea View” βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, σε σημείο που περιλαμβάνει πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων, όπως βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κλπ).
Διαθέτει συνολική επιφάνεια δόμησης 3.046,87 τετραγωνικών μέτρων, συνολική δυναμικότητα 128 δωματίων. Επίσης, διαθέτει εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα 50 τ.μ., εξωτερική πισίνα 310 τ.μ., γυμναστήριο, σάουνα, εστιατόριο με μπουφέ, δύο εστιατόρια, δύο μπαρ, εγκαταστάσεις συνεδριάσεων/δεξιώσεων, χώρους πρασίνου, ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης κ.α.
ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ Vs ΑΚΡΙΒΕΙΑ 1-0: Πάντα με παραξένευαν τα ρεπορτάζ πριν πλησιάσουν οι μέρες των διακοπών και τα αντίστοιχα όταν φτάναμε κοντά σε αυτές τις ημέρες. Τα πρώτα είχαν επίκεντρο την ακρίβεια και πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα ο κόσμος, κάτι που φυσικά ισχύει. Τα δεύτερα έκαναν λόγο για τη μαζική φυγή των εκδρομέων και πόσο άδειες είναι οι μεγάλες πόλεις.
Όσοι κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες και όσοι έχουν εικόνα από νησιά θα είδαν πως ξεκίνησε δυναμικά η χρονιά. Και τα στοιχεία της Aegean Airlines αυτό δείχνουν. Από τη μία συνέπεσε το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα, έκλεισαν και τα σχολεία, και το εκμεταλλεύτηκαν όσοι μπορούσαν. Τα αεροπλάνα έχουν μεγάλες πληρότητες, από 75% και πάνω.
Η κίνηση θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη λένε οι εκτιμήσεις, με τους Έλληνες να αναχωρούν προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι κορυφαίες επιλογές για εξωτερικό, για όσους ταξιδεύουν από Αθήνα είναι το Παρίσι, η Λισαβόνα και οι Βρυξέλλες και ελληνικοί προορισμοί Κέρκυρα, Σαντορίνη και Χανιά από Αθήνα και Ηράκλειο, Κως και Ρόδος από Θεσσαλονίκη.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.