Η αφύπνιση του ΟΤΕ (και) τα big deals, τα σπασμένα φρένα της Cenergy, το ράλι της Coca Cola, η ακτινογραφία της Τράπεζας Κύπρου, οι επενδύσεις της Παπαστράτος, το σκανάρισμα της αγοράς, η πτώση στον ΟΛΠ, η Λαγκάρντ και ο Πάουελ

Καλημέρα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού να ευχηθούμε. Στο διάστημα που η στήλη απουσίαζε, η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η πτώση της αγοράς στις 5 Αυγούστου λόγω των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά γρήγορα οι επενδυτές άλλαξαν άποψη και η πτώση αποτέλεσε μία ευκαιρία για τοποθετήσεις στις αγορές μετοχών του πλανήτη.

Καλούτσικη και η δική μας αντίδραση, αλλά οι συνεδριάσεις ήταν υποτονικές αφού οι επενδυτές ήταν ελάχιστοι. Ελπίζουμε πως σταδιακά από την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα να βελτιωθεί. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε σε μία βελτίωση, αφού θα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου από εισηγμένες εταιρείες, αλλά και την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουμε το rebalancing των δεικτών MSCI, εξέλιξη που πάντα «απογειώνει» τις συναλλαγές. Cenergy, Motor Oil και HelleniQ Energy δημοσιεύουν μέσα στην εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη αντίστοιχα).


Οι προοπτικές της Cenergy είναι ισχυρές με τη μετοχή να δείχνει την αξία της και την περασμένη εβδομάδα καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο φάνηκε η βελτίωση με τα καθαρά κέρδη να κάνουν άλμα 54% και το ανεκτέλεστο να ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ. Για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA μεταξύ 230-250 εκατ. ευρώ. Από την άλλη τα διυλιστήρια αναμένεται να εμφανίσουν δυνατά αποτελέσματα, αλλά η έκτακτη φορολογία και η πτώση των περιθωρίων διύλισης θα επηρεάσουν συνολικά τη χρήση.

Οι αναλυτές περιμένουν τις τηλεδιασκέψεις για να έχουν εικόνα κυρίως του τρίτου τριμήνου, όπου συνεχίστηκε η διολίσθηση των περιθωρίων προσεγγίζοντας πλέον τα κανονικά επίπεδα. Την Παρασκευή η έξοδος της Motor Oil από τον MSCI Greece Standard θα επηρεάσει τη μετοχή (ήδη την έχει επηρεάσει από την ανακοίνωση) και θα δούμε εκροές κεφαλαίων.


Η στήλη έχει επισημάνει την αλλαγή συμπεριφοράς της μετοχής του ΟΤΕ το προηγούμενο διάστημα, με την αγορά να περιμένει αλλαγή στάσης από τον νέο επικεφαλής, Κώστα Νεμπή, τουλάχιστον στη μερισματική πολιτική. Η μετοχή έχει αντιδράσει και κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κάποια νέα που οι αναλυτές τα βλέπουν θετικά. Πρόσφατα ανακοινώθηκε συνεργασία με τη NOVA για παροχή αθλητικού περιεχομένου με 3 ευρώ επιπλέον το μήνα. Έτσι οι συνδρομητές των δύο εταιρειών θα μπορούν με μία επιπλέον συνδρομή να έχουν το αθλητικό περιεχόμενο και των δύο.

Επίσης ο ΟΤΕ βελτιώνει περαιτέρω το δικό του περιεχόμενο με μία νέα συνεργασία, με τη Netflix. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Optima Bank τα νέα είναι θετικά και περιμένουν αύξηση των εσόδων από τη συνδρομητική μεσοπρόθεσμα. Να προσθέσουμε επίσης πως η Cosmote TV θα δίνει τα κανάλια Novasports δωρεάν για τους πρώτους δύο μήνες έως και τις 31 Οκτωβρίου!


Η μετοχή της Coca Cola 3E από την αρχή του έτους έχει μία εντυπωσιακή πορεία με αποτέλεσμα να βρεθεί σε υψηλά 4 και πλέον ετών. Ουσιαστικά κατάφερε πριν λίγες εβδομάδες να πιάσει τις τιμές που είχε πριν την πανδημία. Με καθυστέρηση θα λέγαμε αφού πριν καιρό πολλές άλλες μετοχές όχι μόνο είχαν πιάσει τις προ Covid-19 τιμές, αλλά τις είχαν ξεπεράσει. Είχε βέβαια και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που είχαν επίσης επηρεάσει σημαντικά την πορεία της. Τώρα όμως έχει άνοδο 20% από την αρχή του έτους και πορεία καλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Η Eurobank Equities λόγω της πορείας υποβάθμισε τη σύσταση σε διακράτηση από αγορά με την τιμή στόχο να παραμένει στα 33,50 ευρώ, αλλά να έχει πλέον μικρό περιθώριο ανόδου. Κοιτάζοντας όμως την έκθεση βλέπουμε πως από τη μία η μετοχή έχει καλύτερη πορεία από τον MSCI EU Bvgs δείκτη, των ομοειδών δηλαδή, αλλά από την άλλη τα θεμελιώδη είναι ισχυρά και η μετοχή διαπραγματεύεται με discount. Το μέσο P/E για το 2024 του δείκτη είναι 17,4 φορές και για το 2025 15,6 φορές, έναντι 14,7 και 13,7 της Coca Cola αντίστοιχα. Και σε όρους όμως EV/EBITDA η Coca Cola έχει 8,9 και 8,2 φορές για τις χρήσεις 2024 και 2025 και ο μέσος όρος είναι 10 και 9,2 φορές.


Η ελεύθερη διασπορά της Τράπεζας Κύπρου με βάση το τελευταίο μετοχολόγιο είναι περίπου 67,84%, ωστόσο αν αφαιρεθούν οι ίδιες μετοχές και ποσοστά μικρότερα του 5% η ελεύθερη διασπορά είναι 50,5%. Ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το επενδυτικό κεφάλαιο Lamesa Investments Ltd με 9,3%. Ακόμα η CarVal Investors κατέχει το 9,079% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Senvest Management LLC κατέχει το 8,7% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κατέχει ποσοστό 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τάκης Αράπογλου διαθέτει 106.500 μετοχές ή το 0,02%, ενώ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Κωνσταντίνος Ιορδάνου κατέχει 1.347.979 μετοχές ή το 0,30% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου κατέχει 5.027 μετοχές. Παρόλα αυτά η είσοδος της εταιρίας στο ΧΑ δεν σημάνει την βέβαιη ένταξή της στην επόμενη αναθεώρηση του FTSE-25 τον προσεχή Νοέμβριο. Ενώ τα κριτήρια διασποράς και κεφαλαιοποίησης (2 δισ. ευρώ) ικανοποιούνται η Τράπεζα Κύπρου θα χάσει την ένταξή της στον FTSE-25 για δύο συνεδριάσεις, αφού δεν θα έχει πιάσει το όριο των 30 συνεδριάσεων σε συνεχή διαπραγμάτευση βάση του ισχύοντος κανονισμού καθώς η περίοδος εξέτασης λήγει στις 30 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Cosco Shipping Ports, τον Ιούλιο του 2024, μεταφέρθηκαν 369 χιλιάδες TEU μέσω των προβλητών II και III παρουσιάζοντας κάμψη 4,8% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Ο ρυθμός της επιβράδυνσης περιορίζεται καθώς στους προηγούμενους μήνες είχαν παρατηρηθεί υψηλά διψήφια ποσοστά μείωσης. Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024 διακινήθηκαν συνολικά 2,327 εκατομμύρια TEUs υποχωρώντας 11,5% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά την προβλήτα I, τον Ιούλιο η κίνηση αυξήθηκε 20% σε ετήσια βάση σε περίπου 55 χιλιάδες TEUs, ενώ για τους πρώτους 7 μήνες του έτους η προβλήτα I καταγράφει πτώση 3,5% σε ετήσια βάση.


Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες σχετικές με την καινοτομία, για επιχειρήσεις που εισάγουν τις μετοχές τους στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ καθώς και κίνητρα για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μέσα στον ίδιο μήνα θα κατατεθεί και δεύτερο νομοσχέδιο που θα αφορά στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό 20ετίας, ενώ θα περιλαμβάνει και τις φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα την πρόβλεψη και τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το ένα μέρος θα αφορά την αποκατάσταση ζημιών από πρόσφατες και παλαιότερες φυσικές καταστροφές, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση βασικών υποδομών ενάντια σε πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα κίνητρα των επιχειρήσεων, εκτός των προαναφερόμενων θα γίνει πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Ακόμη, με αυτό θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Ειδικά για τα κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες προβλέπεται η αύξηση από τα 300.000 στα 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων για τις οποίες ισχύει η έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα, όταν αυτές πραγματοποιούνται από angel investors, δηλαδή επενδυτικά funds που χρηματοδοτούν start ups αλλά και οποιονδήποτε επενδύει σε ελληνικές startups με βάση το μητρώο του Elevate Greece.


Σε 700 εκατ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στην Ελλάδα η Παπαστράτος, από το 2017, όταν δηλαδή πραγματοποίησε το μεγάλο μετασχηματισμό στο εργοστάσιό της, έχοντας δημιουργήσει περί τις 400 νέες θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία μετασχημάτισε τη λειτουργία του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού.

Μάλιστα, μόνο για το 2023 η Παπαστράτος προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 118,87 εκατ. ευρώ που αφορούσαν κυρίως στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της εγκαταστάσεων με νέες γραμμές παραγωγής.

Στους στόχους της εταιρείας είναι να διευρύνει περισσότερο την εξωστρέφειά της. Ήδη, η Παπαστράτος έχει εξελιχθεί σε μια καθαρά εξαγωγική δύναμη, καθώς σχεδόν το 60% των παραγόμενων προϊόντων σήμερα, εξάγεται σε 20 χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία.

Από το τέλος του 2023 βρίσκονται σε λειτουργία έξι τροποποιημένες και έξι πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA. Επίσης, λειτουργούν τρεις γραμμές παραγωγής φίλτρων και τέσσερις γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Η βελτιστοποίηση της παραγωγής και η εξωστρέφεια αντικατοπτρίζονται και στα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση 2023 όπου οι καθαρές πωλήσεις της ανήλθαν σε 763 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με 2022 που ήταν 657 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε 291 εκατ. ευρώ έναντι 231 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση κατά 26%, ενώ σε ό,τι αφορά στα EBITDA ήταν 181 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ για το 2022. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 85 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022.


Aυξάνεται ο αριθμός των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης που υποστηρίζουν άλλη μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μόνο μια πολύ αρνητική έκπληξη από τα μακροοικονομικά στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να καθυστερήσει την κίνηση αυτή, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters από τη σύνοδο του Jackson Hole.

Tα επιχειρήματα υπέρ μιας νέας μείωσης επιτοκίων στις 12 Σεπτεμβρίου, στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, είναι κυρίως ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι πιο αδύναμη από τις προσδοκίες, οι μισθολογικές αυξήσεις επίσης μετριάζονται και το ξεκίνημα κύκλου χαλάρωσης από τη Fed στην άλλη όχθη του Ατλαντικού κάνει τη δουλειά της ΕΚΤ πιο εύκολη, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο.

Όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Martin Kazaks, «οι προβολές της ΕΚΤ τον Ιούνιο έβλεπαν άλλες δύο μειώσεις φέτος και σήμερα δεν βλέπω κάποιο λόγο για να μην γίνει αυτό». Πάντως, ο επικοινωνιακός χειρισμός μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο θα είναι δύσκολος καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθούν προσδοκίες για πρόσθετη μείωση τον Οκτώβριο.

Η τιμολόγηση της αγοράς πρέπει να συνάδει με την πολιτική των τριμηνιαίων μειώσεων. Οι αγορές τιμολογούν 90% πιθανότητα μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο και βλέπουν άλλη μια μέχρι το τέλος της χρονιάς για να ακολουθήσουν περισσότερες μειώσεις το 2025. Τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αρκετά υψηλά, παρά την κίνηση Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουν ανασταλτική δράση για την ανάπτυξη. Οπότε η αναμενόμενη μείωση θα ισοδυναμεί με πιο ελαφρύ «πάτημα των φρένων».


O επικεφαλής της Fed στην ομιλία του στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ την Παρασκευή είπε αυτό που ήθελε να ακούσει η Wall Street, ότι επιτέλους έφτασε η ώρα για επιτοκιακές μειώσεις. Το μήνυμα του Jerome Powell αμέσως ανέβασε τη χρηματιστηριακή αγορά με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να κερδίζει 1%, τις ομολογιακές αποδόσεις να παίρνουν την κατιούσα και την ισοτιμία του δολαρίου να χάνει έδαφος. Ο Powell επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το κόστος χρήματος τον Σεπτέμβριο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μειώσεων αργότερα.

Οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν σε όλη την καμπύλη αποδόσεων με την απόδοση των διετών ομολόγων να πέφτει κάτω από το 4%. Η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έπεσε πέντε μονάδες βάσης στο 3,81% και το δολάριο έχασε 0,8%. Η βρετανική λίρα σκαρφάλωσε σε υψηλό 2,5 ετών έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά την ομιλία του Powell και τις ενδείξεις ότι η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδυναμώνεται. 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.