Η Alpha Bank απογειώνεται, η ΔΕΗ απ’ το ναδίρ στο ζενίθ, η Πειραιώς των εκπλήξεων, η Helleniq Energy το ψήνει για deal και οι μαρτυριάρηδες της Β. Μακεδονίας

Δε χωράει αμφιβολία πως οι ελληνικές εισηγμένες έχουν πλέον αλλάξει πίστα. Γιατί δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και χρειάζονταν κεφάλαια που οι ορκωτοί είχαν ανησυχίες και διάφορά που μόνο θετικά για τη χώρα και το χρηματιστήριο δεν ήταν. Έτσι όποιος βλέπει σήμερα τις ίδιες αυτές εταιρείες που θα δούμε παρακάτω, μόνο αισιοδοξία για το μέλλον μπορεί να νιώθει.


Ξεκινώντας από την Alpha Bank, μετά από πολλά δύσκολα χρόνια, αυτά των μνημονίων με ανακεφαλαιοποιήσεις και μεγάλες χασούρες για τους επενδυτές, τώρα όχι μόνο έχει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή που ανοίγει άλλους δρόμους, αλλά και τα αποτελέσματα που δημοσίευσε δείχνουν πως βρίσκεται σε φάση απογείωσης. Το είπε και στην τηλεδιάσκεψη ο CEO της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης τονίζοντας πως η συμφωνία με την UniCredit εναρμονίζεται με τους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, όσο και για την ίδια την τράπεζα και πλέον γίνεται μέρος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου.

Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε για το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ οδήγησαν και τη διοίκηση σε μία ακόμη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων που έχει κάνει. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 188 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα στα 208,1 εκατ. ευρώ.

Τώρα η διοίκηση βλέπει κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,30 ευρώ έναντι 0,29 ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Οι αναλυτές σημειώνουν πως η μετοχή είναι φθηνή καθώς διαπραγματεύεται 0,44 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια για το 2023 που αντιστοιχεί σε discount 37% έναντι των ομοειδών του Νότου.


Η επόμενη φυσικά έκπληξη είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πριν από λίγα χρόνια έκανε την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και έκτοτε έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο. Χρηματιστηριακά παρά τη μεγάλη άνοδο παραμένει η φθηνότερη τράπεζα. Δημοσίευσε για το τρίτο τρίμηνο εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ και 0,55 ευρώ σε επίπεδο εννεαμήνου. Η πορεία δείχνει πως θα ξεπεραστούν οι προβλέψεις της διοίκησης για το 2023, οι οποίες έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,65 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 15,4%.

Η διοίκηση ανέφερε πως δεν αποκλείει τα 0,70 ευρώ ανά μετοχή. Ιστορικό χαμηλό καταγράφεται για τις λειτουργικές δαπάνες με υποχώρηση 8% φέτος. Επίσης καταγράφεται ετήσια αύξηση 12% των καθαρών εσόδων από προμήθειες στο τρίτο τρίμηνο λόγω της ενίσχυσης εργασιών asset management. Άλλωστε, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται επίσης πως ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στο 5,5%, ενώ συνεισφέρει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με 800 εκατ. ευρώ δάνεια στο 9μηνο και με δυνατές επιδόσεις στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μετοχή της τράπεζας είναι η πιο φθηνή έναντι των συστημικών με p/e 4,3 φορές έναντι μέσου όρου 5,1% των 3 άλλων συστημικών και δείκτη εκτιμώμενο δείκτη p/tbv 0,58 φορές έναντι 0,91 φορές των ομοειδών της Ευρώπης.


Η τρίτη εισηγμένη εταιρεία που σφραγίζει την αλλαγή πορείας της χώρας δεν είναι άλλη από τη ΔΕΗ. Πριν μερικά χρόνια ο ορκωτός είχε μεγάλες ανησυχίες και η εξυπηρέτηση των δανείων δεν ήταν σίγουρη. Η διοίκηση Στάσση έχει φέρει μεγάλες αλλαγές και πλέον ο ισολογισμός έχει ισχυροποιηθεί και η διοίκηση ανακοινώνει τη μία εξαγορά μετά την άλλη, ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ.

Ο έλεγχος της Κωτσόβολος περνάει στα χέρια της με την καταβολή 200 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Η εξαγορά θα φέρει εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών, αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών. Σημειώνεται πως για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022 και το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. (στη βάση του IFRS 16).

Η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. 


Το ανοδικό σερί συνεχίζεται, αλλά οι εκροές επιμένουν: Ο Γενικός Δείκτης έκανε το 4 στα 4 στα θετικά εβδομαδιαία κλεισίματα συμπληρώνοντας ένα καλό ράλι 100 μονάδων από το σημείο εκκίνησης της ανόδου. Παρόλα αυτά η εβδομάδα έκλεισε εκ νέου με μικρές εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία εξωτερικού. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής οι εκροές της εβδομάδας ήταν 87 χιλιάδες ευρώ συμπληρώνοντας 9 συνεχόμενες εβδομάδες αιμορραγίας. Λίγο τα έντοκα, λίγο οι δημόσιες προσφορές μετοχών ενδεχομένως να πίεσαν τις εξαγορές μεριδίων. Η εβδομάδα που ξεκινάει δεν έχει τέτοιου είδους γεγονότα, άρα κάπου εδώ οι εισροές θα πρέπει να επανακάμψουν.


Χωρίς αλλαγές ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην αναδιάρθρωση του Νοεμβρίου.


Έναρξη διαπραγμάτευσης: Από τη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση του νέου παραγώγου επί της μετοχής της Optima. Επίσης εισέρχονται προς διαπραγμάτευση 250.000 μετοχές της εταιρίας Ευρωσύμβουλοι από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης. Την Τρίτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Intralot, πιθανότατα η κίνηση αυτή θα συνδυαστεί και με τη μετάταξη της εταιρίας σε καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης. Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών Trade Estates στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με κωδικό «ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ».


Από σήμερα επιστρέφουμε στην καθιερωμένη ώρα διαπραγμάτευσης των αμερικανικών αγορών: 16:30 – 11:00.


Σήμερα ολοκληρώνεται και η Δημόσια Πρόταση της Παυλίδης για το υπόλοιπο της ελεύθερης διασποράς της Mermeren σε τιμή αισθητά χαμηλότερη από την τρέχουσα


Το διυλιστήριο της Lucoil στο Burgas είναι προς πώληση και απ' ό,τι φαίνεται έχει περιέλθει της προσοχής της Helleniq Energy. Επί του παρόντος δεν υπάρχει έμπρακτο ή κάποιο τυπικό ενδιαφέρον ωστόσο η διοίκηση της εταιρίας λόγω της εγγύτητας του διυλιστηρίου με την Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων της Helleniq η απόφαση να εμπλακεί στην αγορά του διυλιστηρίου η εταιρία είναι και πολιτική. Σε πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας της Βουλγαρίας αναφέρθηκε ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από επενδυτές, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η διαδικασία θα προχωρήσει. Μόνο εφόσον υλοποιηθεί η πώληση του διυλιστηρίου ο φορολογικός συντελεστής των κερδών θα κατέλθει στο 15% από 60% που είναι τώρα.To διυλιστήριο της Lukoil στο Burgas είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη ΝΑ Ευρώπη. Το 50% της παραγωγής εξάγεται στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Βόρειας Μακεδονίας η θυγατρική της Τιτάν, Cementarnica Usje, ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών 77% στο εννεάμηνο (19 εκατ. δολάρια). Τα οργανικά έξοδα είμαι μειωμένα 17% έναντι του περυσινού εννεαμήνου, ενώ τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 2%. Θετική η πρώτη ένδειξη, όχι αναγκαστικά δεσμευτική για όσα θα ακούσουμε στα ενοποιημένα αποτελέσματα 9μήνου της ερχόμενης Πέμπτης.


Aφού ανέβασαν τα επιτόκια στην κορυφή του βουνού, το ερώτημα που πλανάται πλέον στους επενδυτικούς κύκλους είναι αν τα επιτελεία των κεντρικών τραπεζών - Fed, EKT, Tράπεζα της Αγγλίας - θα αρχίσουν να τα κατεβάζουν πάλι. Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να υποχωρεί γρήγορα (2,9%) και την οικονομία της να οδεύει προς στασιμότητα ή ύφεση, οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να βλέπουν μειώσεις επιτοκίων από τον Απρίλιο του 2024, ενώ στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας από τον επόμενο Αύγουστο.

Η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τη δυναμική της, ωστόσο, ακόμη και εκεί αρχίζουν να διακρίνονται ρωγμές αν κρίνει κανείς από τη σημαντική συρρίκνωση της μεταποίησης.

Συνεπώς δεν πρέπει να εκπλήσσει το ότι οι αγορές τιμολογούν σήμερα 70% πιθανότητα οτι ο άγριος κύκλος νομισματικής σύσφιξης της Fed το τελευταίο 20μηνο έχει περατωθεί και πως θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το φως που αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ είναι μουσική στα αυτιά των χρηματιστηριακών αγορών που κατέγραψαν την καλύτερη εβδομάδα της χρονιάς. Μένει να δούμε αν οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αρχίσουν και πάλι να αποκρούουν την προοπτική αυτή μέχρις ότου επιτευχθεί η πλήρης τιθάσευση του πληθωρισμού.


Οι επενδύσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Αραβικού Κόλπου συνεχίζονται. Αυτή την φορά όχι από την Σαουδική Αραβία αλλά από τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είναι έτοιμα να αποφασίσουν ένα μεγάλο επενδυτικό άνοιγμα στην Ινδία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του από την Πέμπτη, το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Οι επενδύσεις αναμένεται να γίνουν μέσα από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια των ΗΑΕ, όπως το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), το Mubadala Investment Company και το ADQ και μέσα από άλλα επενδυτικά σχήματα που ελέγχονται ή διευθύνονται από τον Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, αδελφό του προέδρου των ΗΑΕ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, όπως το Royal Group και το International Holding Company.

Ο Σεΐχης Ταχνούν είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ADQ και του ADIA. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές του νέου έτους. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ηγεσίας των ΗΑΕ φαίνεται πως έχει παίξει η συνάντηση του Σεΐχη Μοχάμεντ με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι τον περασμένο Ιούλιο κατά την διάρκεια της πέμπτης επίσκεψης του Μόντι στα ΗΑΕ από το 2014 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του.

Η αναφορά στις συχνές επισκέψεις του Ινδού πρωθυπουργού στην χώρα του Κόλπου δεν είναι τυχαία και δείχνει την σημασία που δίνει στις σχέσεις με τα ΗΑΕ. Αρκεί να επισημάνουμε πως η τελευταία επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στα Εμιράτα πριν από αυτές του Μόντι ήταν αυτή της Ίντιρα Γκάντι το 1981.

Η τοποθέτηση των σχετικών ανακοινώσεων (έστω και αν θα είναι αόριστες) στην αρχή του νέου έτους δεν αποκλείεται καθόλου να έχει σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης άνοιξης στις οποίες ο Μόντι θα προσπαθήσει να πετύχει την εκλογή του για τρίτη συνεχή φορά.

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, οι πηγές του Bloomberg αναφέρουν πως οι επενδύσεις που σχεδιάζονται θα περιλαμβάνουν την αγορά μεριδίων σε σημαντικά έργα υποδομής όπως και την αγορά μεριδίων σε εταιρείες του δημόσιου τομέα. Οι δύο χώρες έχουν ήδη πολύ στενές οικονομικές σχέσεις και, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις, οι δύο χώρες θέλουν να κάνουν ακόμα πιο στενές τις οικονομικές του σχέσεις και σκοπεύουν να ανεβάσουν την αξία των ετήσιων εμπορικών συναλλαγών που δεν σχετίζονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία προς τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 40 δισ. περίπου.

Γνωρίζοντας πως τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ έχουν περιουσιακά στοιχεία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, δεν είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως οι επενδύσεις των 50 δισ. είναι κάτι που μπορεί να γίνει, είναι όμως δύσκολο να πούμε το πότε ακριβώς. Το ίδιο ισχύει και με την δέσμευση που ανέλαβαν νωρίτερα φέτος τα ΗΑΕ για επενδύσεις 51 δισεκατομμυρίων στην Τουρκία στα πλαίσια της στήριξης της οικονομίας της, αφού μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα συγκεκριμένο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.