Η Εθνική εντυπωσίασε στο roadshow, το ράλι στη μετοχή, το growth της Autohellas, το στοίχημα του MSCI, η τελευταία της Reds, η μάχη στα smartphones, οι ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις τραπεζών και ο σκουπιδιάρης του διαστήματος

Πολύ καλά, λένε οι πληροφορίες της στήλης, πως πήγε η παρουσίαση της Εθνικής Τράπεζας στο roadshow της Goldman Sachs που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και το θετικό μήνυμα που έλαβαν οι επενδυτές αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής. Προφανώς και η έγκριση του μερίσματος έχει ξαναβάλει στο επίκεντρο τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και το discount που υπάρχει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών ίσως θα πρέπει να κλείσει αναφέρουν χρηματιστές.

Η Eurobank Equities διατηρεί την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 10,37 ευρώ με σύσταση αγοράς. Αυτό σημαίνει πως στην τιμή στόχο ο δείκτης P/TBV θα είναι 1,24 φορές από 0,95 που είναι σήμερα με βάση τα εκτιμώμενα κεφάλαια του 2024 από τη χρηματιστηριακή. Επίσης η Deutsche Bank αύξησε την τιμή στόχο στα 9,50 ευρώ από 8,95 ευρώ με αφορμή τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών.


 Ίσως να είναι και υπερβολική η πίεση που έχει δεχθεί η μετοχή της Autohellas με βάση τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού που δείχνουν ότι πάει εξαιρετικά κατά τους πρώτους 5 μήνες για τη χώρα και η καλή πορεία, αν δεν συμβεί κάτι, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ένα θέμα που έχει επισημάνει φυσικά και η διοίκηση είναι πως ο ανταγωνισμός στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις είναι μεγάλος και πιέζει τις τιμές.

Από την άλλη η έναρξη της υποχώρησης των επιτοκίων είναι πλέον γεγονός και ίσως από το 2025 να δούμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των τόκων που θα ελαφρύνει το βάρος που επωμίζονται σήμερα οι εταιρείες και η Autohellas. Να θυμίσουμε πως η διοίκηση έχει πει πως η μόχλευση της εταιρείας σε σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού είναι χαμηλή και αυτό της δίνει περιθώρια να κοιτάξει και άλλες εξαγορές προκειμένου να αποκτήσει growth. Η μετοχή πρόσφατα βρέθηκε σε χαμηλό 15 μηνών και φαίνεται πως κοντά στα 11,50 ευρώ επιβεβαιώνει μία διαγραμματική στήριξη που έχει.


Επιστροφή αγοραστών μετά από καιρό στη μικρή κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ που όμως είχε εντυπωσιακή κερδοφορία το 2023 και διαθέτει μονοψήφιο p/e. Μάλιστα οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες της στήλης λένε πως το 2024 θα είναι ακόμα καλύτερο σε κέρδη και με την επένδυση στο ξενοδοχείο και την αγορά του ξενοδοχείου στην Πάρο βελτιώνει τα ίδια κεφάλαια. Στόχος της διοίκησης είναι να πάρει το ανώτερο πτυχίο, άρα η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων είναι απαραίτητη για να το πετύχει.

Και χωρίς αυτό όμως το υψηλό ανεκτέλεστο δίνει έργα για το άμεσο μέλλον και άρα εκτιμάται ότι τα κέρδη θα αυξηθούν εφόσον και τα περιθώρια παραμείνουν στα καλά επίπεδα που είναι σήμερα. Από την άλλη η διοίκηση σε μία προσπάθεια να αυξήσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής, θα προτείνει στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 28 Ιουνίου το split των μετοχών. Έτσι η μία μετοχή θα σπάσει σε δύο και ο συνολικός αριθμός από 11,25 εκατ. μετοχές θα πάει στα 22,5 εκατ. μετοχές.


Στις 11 Ιουνίου του 2013 ο MSCI υποβάθμισε την Ελλάδα σε αναδυόμενη Αγορά. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε και η επόμενη ημερομηνία σταθμός φαίνεται ότι πλησιάζει. Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αγορών (accessibility review) που παρακολουθεί ο MSCI και τα αποτελέσματα με τις όποιες αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις (market classification) θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Και οι δύο ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10:30 κεντρική ώρα Ευρώπης.


Τα κινητά τηλέφωνα έγιναν «έξυπνα» και τώρα εξελίσσονται σε ευφυή». Ήδη οι εταιρίες Samsung και Google στις νέες σειρές τηλεφώνων ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αλλάζοντας εκ νέου την αγορά.  Μεταφράσεις ομιλίας και κειμένου σε πραγματικό χρόνο, αναζητήσεις με χειρονομίες πάνω σε εικόνες, υπαγόρευση εικόνων και άλλα πολλά που αλλάζουν το βαθμό χρήσης της νέας γενιάς κινητών είναι στον προθάλαμο της παραγωγής.

Η Apple ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ωστόσο αναμένεται τον Σεπτέμβριο στην επόμενη έκδοση του iphone να δούμε νέες εφαρμογές και ένα πιο έξυπνο –ή μήπως ευφυές;- λειτουργικό. Μεγάλος κερδισμένος η Nvdia που έχει την τεχνολογία AI που χρειάζεται η αγορά τηλεπικοινωνίων. Η εταιρία στοχεύει να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση και στα δύο λειτουργικά συστήματα των τηλεφώνων καθώς έχει πλέον κατακτήσει την αγορά των data centers αφήνοντας τα υπόλοιπα στον ανταγωνισμό. Και μάλλον αυτό της δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στη νέα αγορά τηλεφώνων και μια αποτίμηση άνω των 3 τρισ. δολαρίων.


Η Δευτέρα 17 Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της Reds στο χρηματιστήριο. Ο βασικός μέτοχος έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 96% και υπάρχει σταθερή ζήτηση στο ταμπλό στην τιμή της τελευταίας δημόσιας πρότασης (€2,70). ‘Όσοι είναι ακόμα μέτοχοι μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους και να αποφύγουν την γραφειοκρατία του squeeze out.


Οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε εθνικό επίπεδο είναι αναγκαίο να προηγηθούν πριν από διασυνοριακά deals στον τραπεζικό κλάδο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos o οποίος δεν διευκρινίζει αν η ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως στην επιθετική εξαγορά της ισπανικής τράπεζας Sabadell από την ανταγωνίστρια BBVA. Η BBVA έχει ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ στην επιθετική εξαγορά των 12 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον De Guindos, η ΕΚΤ είναι της άποψης ότι αυτό που θα δημιουργήσει μία ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά που θα είναι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Ωστόσο, μερικές φορές για να φτάσεις εκεί πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις σε εθνικό επίπεδο. Η πρόταση της BBVA απορρίφθηκε από τη Sabadell τον προηγούμενο μήνα. Παρόμοιο εγχείρημα το 2020 κατέληξε ανεπιτυχώς. Το συγχωνευμένο σχήμα θα είχε μερίδιο 21,9% στην ισπανική αγορά δανείων, λίγο χαμηλότερο από το 25% της Caixabank.


«Ο σκουπιδιάρης του διαστήματος έκανε άλμα 51% στο ντεμπούτο του στο χρηματιστήριο του Τόκυο». Αυτός ήταν, σε κάπως ελεύθερη μετάφραση, ο τίτλος του άρθρου του Reuters σχετικά με την είσοδο της εταιρείας Astroscale (186A TOKYO) στο ιαπωνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη που μας πέρασε. Η εταιρεία δεν μας είναι εντελώς άγνωστη στο liberal.gr, καθώς είχαμε μία πρώτη επαφή μαζί της πριν σχεδόν έναν μήνα (Οι διαστημικές business με δορυφόρους και απορρίμματα | Liberal.gr).

Όπως είχαμε δει τότε, η νεοφυής αυτή εταιρεία φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών στο διάστημα και συγκεκριμένα να απομακρύνει τα διαφόρων ειδών «διαστημικά σκουπίδια», η παρουσία των οποίων συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τους διάφορους δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς και άλλες ανθρώπινες κατασκευές που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη αλλά και για διαστημόπλοια που βρίσκονται κατά καιρούς σε κίνηση.

Η εταιρεία όμως δραστηριοποιείται, ή καλύτερα σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί, και σε άλλους τομείς, όπως ο ανεφοδιασμός και η επισκευή δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά. Η επιχείρηση ιδρύθηκε στην Σινγκαπούρη το 2013 από τον ηλικίας 51 ετών  Ιάπωνα Νobu Okada, ο οποίος πριν από αυτό είχε δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον τομέα της πληροφορικής και παρείχε επιχειρηματικές συμβουλές, ενώ σύμφωνα με το Reuters είχε δουλέψει στο ιαπωνικό υπουργείο οικονομικών.

Στο Bloomberg διαβάσαμε πως ο Okada ξεκίνησε την Astroscale χρησιμοποιώντας το μισό των αποταμιεύσεων του, δηλαδή 200.000 δολάρια. Με την πάροδο του χρόνου, η Astroscale συγκέντρωσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και είχε ήδη αντλήσει πάνω από 380 εκατομμύρια δολάρια μέχρι την  είσοδό της στο χρηματιστήριο. Στην τελευταία χρηματοδότηση πριν την εισαγωγή της, η εταιρεία είχε συγκεντρώσει 83,6 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η τράπεζα Mizuho, η Development Bank of Japan, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος  Yusaku Maezawa και η Mitsubishi Electric Corporation.

Σε αυτόν τον «γύρο» χρηματοδότησης, οι επενδυτές αποτίμησαν την αξία της εταιρείας κοντά στα 950 εκατομμύρια δολάρια. Κατά την εισαγωγή της, η Astroscale άντλησε περίπου 18,85 δισεκατομμύρια γιέν (σχεδόν 120 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), πουλώντας 12,49 εκατομμύρια νέες μετοχές σε Ιάπωνες και 9,68 εκατομμύρια σε διεθνείς επενδυτές στην τιμή των 850 γιέν ανά μετοχή.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Reuters, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν πολύ μεγάλο και η έκδοση καλύφθηκε κατά περίπου 30 φορές, καθώς το αντικείμενο δραστηριοποίησης της εταιρείας είναι πολλά υποσχόμενο και η εταιρεία είναι από τις πρωτοπόρες στον τομέα. Προς το παρόν βέβαια, όπως συμβαίνει με όλες τις εταιρείες startup, η εταιρεία είναι έντονα ζημιογόνα και ο κύκλος εργασιών της είναι πολύ μικρός.

Στο προηγούμενο οικονομικό έτος, το οποίο είχε λήξει τον Απρίλιο του 2023, ο κύκλος εργασιών ήταν 1,79 δισεκατομμύρια γιέν (περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια) και οι ζημιές 9,26 δισ. γιέν (περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια). Οι επενδυτές όμως κοιτούν μπροστά και ενθαρρύνονται και από τα μέχρι στιγμής αρκετά θετικά αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών των συστημάτων της στο διάστημα.

Έτσι, η μετοχή την πρώτη μέρα εκτινάχθηκε και έφθασε μέχρι τα 1.581 γιέν, πριν κλείσει στα 1.375. Την Πέμπτη και την Παρασκευή όμως μετριάσθηκε ο ενθουσιασμός και η μετοχή έκλεισε την εβδομάδα στα 1.009 γιέν, δηλαδή σχεδόν 19% πάνω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής. Σε αυτή την τιμή, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι 114 δισεκατομμύρια γιέν (περίπου 735 εκατομμύρια δολάρια). Το «ξεφούσκωμα» της μετοχής και το γεγονός πως οι μεγάλοι επενδυτές αγόρασαν πέρυσι τα μερίδιά της σε αρκετά υψηλότερη αποτίμηση μάλλον διευκολύνει όσους τολμηρούς επενδυτές θέλουν να δοκιμάσουν ένα επενδυτικό «ταξίδι στο διάστημα».

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.