Ξεκάθαρος πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης ο κατασκευαστικός κλάδος και κυρίως η Intrakat, αφού πλέον ξεπέρασε και τα 400 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στα 143 εκατ. ευρώ. Σε πολυετή υψηλά και αυτή η μετοχή με τον κλάδο να έχει υψηλό ανεκτέλεστο και φυσικά να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τα μεγάλα έργα που ετοιμάζονται. Η Ελλάδα λόγω της κρίσης είχε μείνει αρκετά πίσω στις υποδομές και τώρα έχει την ευκαιρία να καλύψει το χαμένο έδαφος και η Intrakat εξελίσσεται σε δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική στην Ελλάδα και σε σημαντικό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη. Οι επενδυτές στην ουσία δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Intrakat.
Στα ύψη ανεβάζει το περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Axia καθώς έδωσε νέα τιμή στόχο στα 21,20 ευρώ από 18,20 ευρώ, εννοείται με σύσταση αγοράς. Όπως αντιλαμβάνεστε με τη μετοχή να είναι στα 14 ευρώ και κάτι, το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 50%. Όπως αναφέρει πρόκειται για ένα κορυφαίο όμιλο που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη και έχει το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, αλλά και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ μέσω της Τέρνα Ενεργειακή με πάνω από 2 GW σε λειτουργία και διάφορα στάδια υλοποίησης.
Επίσης αναπτύσσει το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και θα αναπτύξει και το καζίνο στο Ελληνικό μαζί με την Hard Rock. Αναμένει επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα με τα μεγάλα ποσά που θα δαπανηθούν για υποδομές, ενώ μέσω των παραχωρήσεων περιμένει διανομές μετρητών ύψους 6 δισ. ευρώ με βάση τα χρόνια που μένουν για την ολοκλήρωση των συμβάσεων. Χαρακτηρίζει επίσης υγιή τον ισολογισμό, ο οποίος υποστηρίζει την περαιτέρω επέκταση με τη μόχλευση να αναμένεται να αυξηθεί λόγω της ανάληψης της Εγνατίας Οδού.
Σε υψηλά έξι ετών αναρριχήθηκε χθες η μετοχή της ΕΧΑΕ, καθυστερημένα θα λέγαμε με βάση τις προσδοκίες. Τώρα οι επενδυτές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει εισροές και η πρώτη εταιρεία που ωφελείται είναι η συγκεκριμένη. Επίσης θα θυμίσουμε ξανά πως οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την αρχή του έτους είναι στα 108 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση κατά μέσο όρο. Βάλτε τώρα στην εξίσωση και τις εισαγωγές που αναμένονται και το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια κρίσης, υπάρχει αέρας αισιοδοξίας. Το Ελ. Βενιζέλος, οι εταιρείες ακινήτων, κάποιες μικρότερες επίσης εταιρείες που αναμένονται και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την αγορά ομολόγων μπορούν να δώσουν στην ΕΧΑΕ μία αποτίμηση σημαντικά υψηλότερη από την τρέχουσα των 330 εκατ. ευρώ.
Η έκδοση του ομολογιακού της Μυτιληναίος ύψους έως 500 εκατ. ευρώ που θα εισαχθεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χ.Α. έρχεται να υπενθυμίσει και τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς, τώρα που η εποχή είναι καλή για το χρηματιστήριο, αλλά και που οι επενδυτές αναζητούν καλύτερη απόδοση έναντι των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων των τραπεζών.
Μάλιστα η συγκεκριμένη έκδοση με απόδοση 4-4,5% προφανώς και αναμένεται να έχει σχετικά εύκολη κάλυψη καθώς έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές και την ώρα που οι επενδυτές αναζητούν καλές αποδόσεις. Προφανώς και θα αποτελέσει και οδηγό για να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.
Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές στα μικρομεσαία. Μία από τις μετοχές που ξεχωρίζει γιατί οι βασικοί μέτοχοι τη στήριξαν σε περιόδους όπου όλες οι μετοχές υποχωρούσαν ήταν η Ικτίνος. Τώρα βλέπουν τη μετοχή 20% υψηλότερα, αφού από τα 0,50 ευρώ έχει πάει στα 0,61 ευρώ και προφανώς έχουν δικαιωθεί. Χθες η μετοχή έκανε υψηλό όγκο και προφανώς θα θέλει να ξεπεράσει κάποια τεχνικά εμπόδια και να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό. Όμως παρατηρούμε πως δεν τρέχουν όλες οι μετοχές. Κυρίως κίνηση εκτός από τα βαριά που έχουν εντολές από το εξωτερικό κάνουν και τα ποιοτικά μικρομεσαία, αυτά που έχουν story ανάπτυξης ή και ισχυρά θεμελιώδη. Μία τέτοια είναι η Πετρόπουλος, η οποία χθες έγραψε νέα πολυετή υψηλά (23 ετών). Θα σημειώσουμε πως προχθές έκοψε μέρισμα και η τιμή ενισχύθηκε. Συμπλήρωσε 4 ανοδικές συνεδριάσεις και αν προσθέσουμε και το μέρισμα που ήταν πάνω από 0,20 ευρώ τότε η απόδοση είναι ακόμα μεγαλύτερη και πάνω από 50% από την αρχή του έτους.
Νέες επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, προγραμματίζει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, καθοδηγούμενη από την μητρική της, καναδική, Eldorado Gold. Στόχος των επενδύσεων αυτών είναι να φτάσει η χώρα μας στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο παραγωγής χρυσού μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όταν η επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας και κυρίως στις Σκουριές φθάσουν σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Eldorado Gold Ελλάδας κ. Χρήστο Μπαλάσκα, η Ελλάδα μπορεί να φτάσει στην ετήσια παραγωγή 6,7 τόνων χρυσού, έναντι 1,6 που είναι σήμερα, ενώ η παραγωγή της Σουηδίας ανέρχεται σε 8,1 τόνους και της Φινλανδίας σε 7,7 τόνους.
Παράλληλα, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση στις Σκουριές οι εξαγωγές χαλκού θα αυξηθούν από ένα δισ. ευρώ σήμερα, σταδιακά σε 11 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εικοσαετία, με βάση την πορεία του επενδυτικού πλάνου.
Ακόμη, η επένδυση μπορεί να συνεισφέρει στην επιδιωκόμενη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, προσθέτοντας παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία. Η διετία 2023 - 2025 σηματοδοτεί την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών, ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλευτικό έργο χρυσού και χαλκού.
Η παραγωγή χαλκού στις Σκουριές μπορεί να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για παραγωγή και ανακύκλωση του μετάλλου σε μεγάλο ποσοστό εντός ευρωπαϊκών χωρών. Οι Σκουριές αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, του οποίου η ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2035.
Το ρόλο της επενδυτικής βαθμίδας και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού, αλλά και τις τάσεις του τουρισμού για φέτος και τις επόμενες χρονιές, ανέλυσε μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος της HIG, η οποία αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Ειδικότερα σκιαγράφησε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας όπως αυτή περνάει από τις επενδύσεις, αλλά και τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Συγκεκριμένα για την επενδυτική βαθμίδα είπε ότι «αυτή θα αλλάξει το προφίλ των επενδυτών και τα κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα. Τα οποία θα είναι μακροπρόθεσμα, με ορίζοντα είκοσι ετών , ενδεχομένως και περισσότερο, από πέντε έως δέκα έτη που είναι αυτήν τη στιγμή».
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό τόνισε ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει την επενδυτική δυναμική που καταγράφεται. Τέλος για τον τουρισμό, στον οποίο να σημειωθεί ότι η HIG έχει επενδύσει σε περισσότερα από εννέα ξενοδοχεία και προγραμματίζει και νέες εξαγορές, είπε ότι η φετινή χρονιά δείχνει καλά σημάδια, χωρίς όμως «να μπορούμε να προεξοφλήσουμε κατά πόσο καλύτερη θα είναι συγκριτικά με την περσινή». Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει την ίδια καλή πορεία, αναφέροντας ως παραδείγματα τις οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν βασική δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας.
Βασικός κινητήριος μοχλός για τον τουρισμό είναι το εισόδημα των ξένων, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Αν αυτό μειώνεται όπως στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, προσέθεσε, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, η HIG ήδη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδα και πιστεύει ότι η αναβάθμιση υπηρεσιών και η ανάδειξη βασικών προορισμών μπορούν να δημιουργήσουν το απαραίτητο πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Στην εφαρμογή ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου, το οποίο θα ενισχύσει έμπρακτα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προχωρούν τα ΕΛΤΑ στο πλαίσιο τις αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού του δικτύου και των υπηρεσιών τους. Η αναδιοργάνωση έχει στόχο την ανάδειξη των ΕΛΤΑ σε μια σύγχρονη και πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της αγοράς και κυρίως στις απαιτήσεις των πελατών σε όλη την Ελλάδα.
Για το σκοπό αυτό, θα προχωρήσουν και στο ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στη δημιουργία υποδομών που μειώνουν το χρόνο αναμονής και διευκολύνουν την εξυπηρέτηση στα κέντρα διαλογής.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης και ολιστικής επαναπροσέγγισης της εξυπηρέτησης πελατών, το οποίο θα εκπονηθεί στους επόμενους 18 μήνες, περιλαμβάνει ένα νέο οικοσύστημα διανομής με ενοποιημένο και πλήρως εκσυγχρονισμένο δίκτυο με υποκαταστήματα σε όλη την επικράτεια με τα κόστη να διατηρούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα καθώς και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των υποκαταστημάτων σε κομβικές περιοχές.
Τα ΕΛΤΑ, βάσει του σχεδίου αναδιοργάνωσης, πρόκειται ακόμη να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά των ταχυμεταφορών , διευρύνοντας τη συνεργασία τους με τα ΕΛΤΑ Courier. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της «πράσινης» μετάβασης θα προβούν σε ανασχεδιασμό των δρομολογίων και θα ανανεώσουν το στόλο τους με οχήματα προηγμένης τεχνολογίας που θα μειώσουν σημαντικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης προβλέπει , ακόμη, νέο, υβριδικό μοντέλο παρουσίας που δεν στηρίζεται μόνο στο φυσικό δίκτυο των υποκαταστημάτων.
O πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμα δρόμο να καλύψει με πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων και συρρίκνωση του ισολογισμού της τα επόμενα χρόνια, παρά τις εντεινόμενες αντιδράσεις στην προοπτική περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να ετοιμάζεται για την ένατη συνεχή αύξηση στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 27 Ιουλίου και πιθανώς για άλλη μια τον Σεπτέμβριο.
Ο πληθωρισμός στις 20 οικονομίες του ευρώ έπεσε στο 5,5% αυτόν το μήνα από 6,1% τον Μάιο, σημειώνοντας την έβδομη συνεχή επιβράδυνση του στο τελευταίο οκτάμηνο. Όμως, ο δομικός πληθωρισμός στον οποίο εστιάζει η ΕΚΤ υποχώρησε ελάχιστα, στο 6,8% από 6,9%.
Ο Nagel, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, πιστεύει ότι ο ισολογισμός του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια μετά τη διόγκωσή του από τις μαζικές αγορές ομολόγων και τα δάνεια που χορηγήθηκαν στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας έκανε αίσθηση. Ειδικά για την περίπτωση του γαλλίου και του γερμανίου, τα οποία είναι υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών, καλωδίων οπτικών ινών και διαφόρων οπλικών συστημάτων και αμυντικού εξοπλισμού. Όπως βλέπουμε στο σχετικό θέμα που δημοσιεύθηκε στο Liberal, από την 1η Αυγούστου και έπειτα, οι εξαγωγείς θα είναι υποχρεωμένοι να ζητούν άδεια για να πουλήσουν αυτά τα δύο μέταλλα στους πελάτες τους εκτός Κίνας.
Πέρα από αυτό, θα πρέπει να μην αφήνουν καμία αμφιβολία για την ταυτότητα των πελατών και για τις χρήσεις για τις οποίες αγοράζουν το γάλλιο και το γερμάνιο. Η κινεζική κίνηση δεν είναι και τόσο αιφνιδιαστική ύστερα από τους σοβαρούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες στις εξαγωγές εξοπλισμού προς τις κινεζικές βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών. Έρχεται μάλιστα την ίδια περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει την δική της πολιτική για την μείωση της εξάρτησής των χωρών μελών της από πρώτες ύλες που προέρχονται από την Κίνα.
Θεωρητικά, η απόφαση της Κίνας θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλές δυτικές χώρες και θα τις προειδοποιήσει πως η Κίνα δεν θα ανέχεται για πολύ ακόμα την επιβολή περιορισμών που έχουν ως στόχο την απομόνωσή της. Η άποψη των αναλυτών του Reuters Pete Sweeney και Robyn Mak προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε λίγο διαφορετική βάση.
Όπως μας υπενθυμίζουν, η Κίνα είχε επιβάλει παρόμοιους περιορισμούς το 2010, όταν απαγόρευσε για ένα διάστημα τις εξαγωγές 17 σπανίων γαιών προς την Ιαπωνία ύστερα από μία διαμάχη εδαφικού χαρακτήρα. Εκτός από το γεγονός πως η Κίνα καταδικάστηκε για την ενέργεια αυτή από τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου (WTO), αυτή η κίνηση είχε κάνει τελικά κακό στην Κίνα, αφού έκανε όλο τον κόσμο να ξυπνήσει και να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την μείωση της εξάρτησης από πρώτες ύλες στις οποίες η Κίνα έχει στρατηγική θέση.
Έτσι, αυτές τις μέρες, οι κινεζικοί εξαγωγικοί περιορισμοί δεν είναι το ίδιο επιζήμιοι όσο ήταν το 2010. Κάτι άλλο, ακόμα πιο σημαντικό, το οποίο επισημαίνουν οι δύο αναλυτές, είναι το ότι η Κίνα δεν έχει πραγματικά μεγάλα περιθώρια για να στριμώξει τις δυτικές εταιρείες παραγωγής μικροεπεξεργαστών. Αν οι μεγάλες δυτικές εταιρείες χρειαστεί πραγματικά να περιορίσουν την παραγωγή τους λόγω έλλειψης γαλλίου ή γερμανίου, ο μεγάλος χαμένος θα είναι τελικά η κινεζική βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων.
Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών κινητών τηλεφώνων να κατασκευάζονται από κινεζικές βιομηχανίες αλλά ελάχιστα από αυτά μπορούν να παραχθούν χωρίς τα microchips που κατασκευάζουν οι αμερικανικές, ιαπωνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Αν λοιπόν πιστέψουμε τους δύο αναλυτές του Reuters, μπορεί η Κίνα να θέλει να στείλει κάποια προειδοποιητικά μηνύματα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έχει και πολύ μεγάλα περιθώρια πριν αρχίσει να πυροβολεί τα πόδια της!
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.