Η παραφωνία της Goldman για το ΧΑ, το σίριαλ με τη Viva Wallet, τα Σαουδαραβικά deals, το παράδειγμα του Νότου, η απόβαση της ΔΕΗ στη Β. Ελλάδα, το επενδυτικό ραντάρ στην Αίγυπτο, το sell off στα ομόλογα και ο κινεζικός ηλιακός ΟΠΕΚ

Παρά τις θετικές εκθέσεις για το ΧΑ, την αισιοδοξία δεν συμμερίζεται η Goldman Sachs. Ο οίκος παραμένει ουδέτερος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ως τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 1.475 μονάδες, με το περιθώριο μεταβολής να είναι αρνητικό σε σχέση με τις τιμές του δείκτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Goldman Sachs, προβλέπεται μείωση 4% στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη για το 2025 και αύξηση 2% το 2026.

Αναφορικά με τη μερισματική απόδοση, η οποία εκτιμάται σε 8%, σύμφωνα με την Goldman Sachs ανεβάζει τη συνολική προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη σε όρους δολαρίου στο 5%. Για το λόγο αυτό, οι αναλυτές της Goldman Sachs καταλήγουν ότι η σύσταση είναι ουδέτερη.

Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, οι προτιμήσεις για την αγορά συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στη διαφοροποίηση εντός των διαφόρων περιοχών των αναδυόμενων αγορών και αντανακλούν τα θέματα της στήριξης της πολιτικής, των θεμελιωδών μεγεθών και της ανθεκτικότητας.

Με το σκεπτικό αυτό, η Goldman Sachs εμμένει στην οverweight σύστασή της για τις μετοχές της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας και της Χιλής στη Λατινική Αμερική.

Παράλληλα, αναβαθμίζει τις μετοχές της Τουρκίας σε marketweight λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών, της ισχυρής ανάκαμψης των κερδών από τη συρρίκνωση το 2024 και της ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών από την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά τις ιδέες για τοποθετήσεις σε μετοχές, η Goldman Sachs συνεχίζει να προτιμά τις ποιοτικές εταιρείες με υψηλή εκτίμηση για κέρδη και ισχυρούς ισολογισμούς, καθώς και τις μετοχές που επωφελούνται από τα επιτόκια και προσφέρουν ισχυρή αύξηση κερδών, σε αγορές με περαιτέρω περιθώρια μείωσης των επιτοκίων το 2025, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.


Μετά την Αίγυπτο, σειρά έχει η Σαουδική Αραβία, ο επόμενος σταθμός στον οποίο «ποντάρει» ενεργειακά η Αθήνα. Το επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να εξετάσει όλες τις ευκαιρίες συνεργασίας που προσφέρει η χώρα στην ενέργεια, τονώνοντας τις σχέσεις της μαζί της, με σκοπό την ανάπτυξη σε νέα ενεργειακά πεδία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ωριμάσει σημαντικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, Saudi Greek Interconnection, οι μελέτες σκοπιμότητας της οποίας θα είναι έτοιμες το 2025. Οι μελέτες αυτές για το έργο που θα συνδέσει για πρώτη φορά την Ευρώπη με την Αραβική Χερσόνησο, έχουν ήδη ανατεθεί. Το καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας «τρέχει» η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών, ΑΔΜΗΕ και National Grid.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, στην οποία συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του έργου αλλά και οι γενικότερες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του καθαρού υδρογόνου και των ΑΠΕ.

Θα ακολουθήσει την Δευτέρα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ με τον ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών επιβεβαιώθηκε και το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για συνεργασία με την Ελλάδα για εξαγωγές φθηνής πράσινης ενέργειας μέσα από τον τομέα του καθαρού υδρογόνου αλλά και των φωτοβολταϊκών.


Δεν φαίνεται να έχει τέλος το σίριαλ της συμφωνίας μεταξύ Viva Wallet και JP Morgan, το οποίο κρατάει, περίπου, δύο χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες το mega deal του ενός δισ. ευρώ, για να φθάσουμε στο σήμερα όπου η JP Morgan, η οποία κατέχει το 48,5%, περίπου, της Viva κατέθεσε νέα αγωγή κατά της werealize.com (WRL), συμφερόντων Χάρη Καρώνη που είναι ο έτερος βασικός μέτοχος της Viva.

Τα πρώτα σύννεφα, μετά το deal άρχισαν να συσσωρεύονται πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2024 και ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου είχαμε τις πρώτες καταθέσεις αγωγής της JP Morgan αλλά και ανταγωγής των ιδρυτών και μετόχων της Viva. Η δικαστική απόφαση που βγήκε τον Ιούνιο οδήγησε σε μια διπλή ερμηνεία.

Η μεν πλευρά της Viva Wallet υποστήριξε ότι δικαιώθηκε καθώς πράγματι το δικαστήριο έκρινε πως η αποτίμηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ. Η πλευρά της JP Morgan είχε αναφέρει πως ο δικαστής επιβεβαίωσε ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς των ΗΠΑ, κάτι που είχε επισημανθεί στη διοικητική ομάδα της Viva από την αρχή, και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε υπόδειξη ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει από την ανάπτυξή της. Μάλιστα, όπως πρόσθεσαν, ήταν πάντα πρόθεση της εταιρείας να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Viva, στις ΗΠΑ ή αλλού, με την επιφύλαξη του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου.

Με την κατάθεση νέων αγωγών της αμερικανικής τράπεζας σε Ελλάδα και Βρετανία, η JP Morgan, ουσιαστικά, ζητά από τον ιδρυτή της Viva και άλλα τρία στελέχη που διορίστηκαν από τη Werealize. com (∆ημήτριο Μαυρογιάννη, ∆ημήτριο Μιχαλογιαννάκη και Θεόδωρο Κάτσα) αποζημίωση ύψους 916 εκατ. ευρώ και την έκδοση δικαστικής διαταγής για εκτέλεση της μεταξύ τους συμφωνίας μετόχων, που ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιάσει. Σύμφωνα με την JP Morgan, της έχουν στερήσει από την αξία της επένδυσής της στη Viva μέσω παράνομων ενεργειών από τον Μάρτιο του 2022 και μετά. Παράλληλα, από το αγγλικό δικαστήριο ζητάει να υποχρεώσει τη WRL να σεβαστεί τη συμφωνία μετόχων, μεταξύ άλλων μέσω ασφαλιστικών μέτρων.


Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένεται να διευρύνουν την παρουσία τους στην Αίγυπτο με στόχο να αξιοποιήσουν την αναπτυξιακή συγκυρία που προσφέρει η χώρα τόσο στον κλάδο των ΑΠΕ, όσο και στα έργα υποδομών και ενεργειακής μετάβασης.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις συμμετέχοντας στο ελληνο-κυπριο-αιγυπτιακό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο φάνηκαν αποφασισμένες να επενδύσουν στις υποδομές της χώρας, ενισχύοντας τη δραστηριότητα και την παρουσία τους εκεί.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδείχθηκαν τόσο στον τομέα των ΑΠΕ, όσο και στην αλυσίδα εφοδιασμού των έργων της βιομηχανίας βιωσιμότητας ήταν πολλαπλές.

Οι εγχώριοι «παίκτες» έδειξαν έμπρακτα την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην αγορά της Αιγύπτου, ενώ το μήνυμα που δόθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας Αιγύπτου και Κύπρου που συμμετείχαν στο φόρουμ ήταν ότι υπάρχει πολιτική βούληση οι τρεις χώρες να συμπορευτούν στον ενεργειακό τομέα με κεντρικό άξονα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την επιτάχυνση των διασυνδέσεων και τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των επενδύσεων ενεργειακής μετάβασης στην Αίγυπτο έχει φυσικά το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου του ομίλου Κοπελούζου, με την ελληνική και την αιγυπτιακή πλευρά να θέτουν στο Κάιρο επί τάπητος τα επόμενα βήματα του project.

Ουσιαστικά, «ανοίγει» μια μεγάλη προοπτική να αναδειχθεί αρχικά η αγορά της Αιγύπτου με σκοπό τη μεγάλη παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτεί μέσω της Ελλάδας, την Ευρώπη. Συν τοις άλλοις, όμως, προσφέρει «εύφορο» έδαφος για ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας εκτός Ελλάδας.


Σε τρεις κοινούς παράγοντες οφείλεται η υπεραπόδοση των οικονομιών των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και συγκεκριμένα της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, σύμφωνα με το τελευταίο report της Capital Economics.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης στις χώρες της περιφέρειας, λόγω της υψηλότερης μετανάστευσης. Σύμφωνα με την Capital Economics η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στην Ισπανία, όπου θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση καθώς και στην Ιταλία, όπου σχεδιάζεται η αύξηση του αριθμού για τις βίζες εργασίας.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά στην ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και στο μέλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Capital Economics, ενώ το 2012 οι τουριστικές εισπράξεις, μόνο από ξένους επισκέπτες, αντιστοιχούσαν στο 3% του ΑΕΠ των χωρών της περιφέρειας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 είχαν υπερβεί το 5%.

Ο τρίτος παράγοντας είναι τα κονδύλια του Next Generation EU (NGEU), τα οποία θα συνεχίσουν να εισρέουν τα επόμενα δύο χρόνια. Συνολικά, τα σχέδια του προγράμματος στις χώρες της περιφέρειας περιλαμβάνουν δάνεια και επιδοτήσεις ύψους περίπου 10% του ΑΕΠ.

Αν και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι χώρες αυτές θα προλάβουν να εκταμιεύσουν όλα τα κονδύλια ως τη λήξη της προθεσμίας, η Capital Economics εκτιμά ότι η ώθηση στο ΑΕΠ θα είναι εμφανής, παρά το ενδεχόμενο κάποια ποσά να μείνουν αναξιοποίητα.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Capital Economics εκτιμά ότι το 2024 έκλεισε με ανάπτυξη 2,3%, ενώ αναμένονται ρυθμοί 2% το 2025 και 1,9% το 2026.


Άλλη μία επένδυση της ΔΕΗ «παίρνει σάρκα και οστά» στην Δυτική Μακεδονία με την έναρξη κατασκευής μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης στην περιοχή.

Ο όμιλος τηρεί τις δεσμεύσεις του από την πρόσφατη συμφωνία με τις τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης και επενδύει εξολοκλήρου στην περιοχή προχωρώντας την υλοποίηση της συμφωνίας. Από τα χρέη που είχαν προκύψει από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια και από τη χρήση ηλεκτρολέβητων προς τη ΔΕΗ, τα οποία έφτασαν τα 129 εκατ. ευρώ, βρέθηκε τελικά η λύση, η οποία μάλιστα θα εξασφαλίσει φθηνή θερμαντική ενέργεια για 150.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Η περιοχή έχει μπει για τα καλά στο επενδυτικό ραντάρ της ΔΕΗ, καθώς υπενθυμίζεται ότι εκτός από την τηλεθέρμανση, ο όμιλος έχει προωθήσει σημαντικές επενδύσεις σε πολλαπλούς και σύγχρονους πλέον τομείς εκεί. Πρόκειται για έργα στους τομείς των φωτοβολταϊκών, της αποθήκευσης, της αντλησιοταμίευσης αλλά και προσεχώς των data centers.

Η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης θα εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2026. Μέσω αυτής διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Η νέα μονάδα θα χαρακτηρίζεται ως «πλήρως συμπαραγωγική», εξασφαλίζοντας ενεργειακή εξοικονόμηση άνω του 10% και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%. Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης θερμικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, περιλαμβάνοντας και την ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5, με στόχο την επάρκεια θερμικής ισχύος και την αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας.


H υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο δυνατό τεστ στη θητεία της καθώς το κόστος δανεισμού σκαρφαλώνει για τρίτη συνεχή μέρα και η τσουλήθρα της στερλίνας στην αγορά συναλλάγματος συνεχίζεται. Το sell off στην αγορά ομολόγων τις τελευταίες μέρες οδήγησε την απόδοση των 30ετών βρετανικών ομολόγων σε υψηλό 26 ετών με την άνοδο να συνεχίζεται την Πέμπτη.

Η εξασθένηση της στερλίνας και η έντονη πίεση στα βρετανικά ομόλογα παραπέμπει σε συγκρίσεις με την κρίση προϋπολογισμού που ώθησε την πρώην πρωθυπουργό Liz Truss σε παραίτηση το 2022. Όμως, η πτώση στα ομόλογα δεν ήταν τόσο ακραία όσο το 2022 και δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως τότε που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί σε επείγουσες αγορές ομολόγων.

Παραδοσιακά, τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν τα νομίσματα, αλλά η βουτιά της στερλίνας στα $1,23 την Πέμπτη είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός. Αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση ίσως να χάνει τον έλεγχο του χρέους και του πληθωρισμού.


Ο κινεζικός «ηλιακός ΟΠΕΚ» φαίνεται πως ξεκινά επιτυχημένα την ζωή του. Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 30 κινεζικές επιχειρήσεις παραγωγής πολυκρυσταλλικού πυριτίου (polysilicon) και άλλων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλιακών πάνελ για την βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Όπως είχε αποκαλύψει το Bloomberg, πάνω από 30 από τις πιο σημαντικές εταιρείες του κλάδου υπέγραψαν την σχετική συμφωνία στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης της Κινεζικής Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας (China Photovoltaic Industry Association, CPIA). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, η συμφωνία προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων ορίων παραγωγής για το 2025 για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά και ο σκοπός της είναι η μείωση της παραγωγής και η αύξηση των τιμών.

Αυτή η συμφωνία που κατά το Bloomberg βασίζεται πάνω στα πρότυπα της οργάνωσης των πετρελαιοπαραγωγών κρατών (ΟΠΕΚ) και αποτελεί μία προσπάθεια αποφυγής της αυτοκαταστροφής των κινεζικών εταιρειών του κλάδου, οι οποίες είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες παγκοσμίως. Η τεράστια αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αυτών των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει έναν ανελέητο πόλεμο τιμών που έχει πλέον γονατίσει τις περισσότερες από αυτές, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στην παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο. Την ίδια στιγμή που η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή ενέργεια έχει γίνει η φθηνότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μέθοδος αύξησης της δυναμικότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας ενέργειας, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες είναι σχεδόν αποκλειστικά κινεζικές, έχουν αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να είναι συνεχώς ζημιογόνες.

Η σύναψη αυτής της συμφωνίας αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μία κίνηση απελπισίας προκειμένου να διασφαλιστεί σημαντικού ποσοστού των επιχειρήσεων του κλάδου μέσα στο 2025. Είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος αλλά υπάρχουν κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις. Όπως ανέφερε το Bloomberg σε χθεσινό του άρθρο, η τιμή του πολυκρυσταλλικού πυριτίου έχει αρχίσει να ανεβαίνει δειλά και βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 10% περίπου από τα χαμηλά που σημειώθηκαν πριν από έναν μήνα.

Σε ανακοίνωση της ένωσης των εταιρειών που παράγουν αυτό το πολύ βασικό υλικό, αναφέρεται πως «τα μέτρα αυτοπειθαρχίας που έλαβε ο κλάδος έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται και οι περικοπές στην παραγωγή συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών». Την ίδια στιγμή, όμως, η ένωση επισήμανε πως η κατάσταση παραμένει ακόμα δύσκολη, κυρίως λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου αποθεμάτων που υπάρχει ήδη στην αγορά. Τις επιφυλάξεις του κατέγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες του και ο αναλυτής Dennis Ip της Daiwa Capital Markets, ο οποίος προβληματίζεται σχετικά με το επίπεδο τήρησης των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η κάθε εταιρεία.

Ο ίδιος επισήμανε πως ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό περικοπής της παραγωγής για τον κάθε παραγωγό πολυκρυσταλλικού πυριτίου. Το Bloomberg ανέφερε και μία άλλη πηγή προβληματισμού, δηλαδή το επίπεδο ζήτησης για το 2025. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο του διεθνούς πρακτορείου, οι νέες εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 8% το 2025 σε σχέση με το 2024, από 34% το 2024 σε σχέση με το 2023 και 76% το 2023 σε σχέση με το 2022 (αυτά σύμφωνα με το Bloomberg BNF). Στο τωρινό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η προσφορά, αυτό το επίπεδο αύξησης της ζήτησης φαίνεται μάλλον ανεπαρκές για να διορθώσει τα πράγματα. Δύσκολο να πούμε από τώρα αν θα πετύχει τον σκοπό του ο «ηλιακός ΟΠΕΚ», δεν μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε τους Κινέζους για έλλειψη προσπάθειας.


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.