Iσχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς, οι κορυφές της Ideal, η ενεργειακή πίεση στην Κύπρο, το 7 στα 7 της Helleniq Energy, οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, οι εκατομμυριούχοι της UBS, οι επενδύσεις της Μασούτης και το ινδικό ρύζι

Υψηλή ζήτηση που υπερκάλυψε την έκδοση πάνω από έξι φορές, εκδηλώθηκε για το «πράσινο» ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι προφορές έφτασαν στα 4 δισ. ευρώ από 234 λογαριασμούς, με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου συμπιέστηκε στο 4,625%, από την περιοχή του 5% όπου είχαν τεθεί οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης (IPT).

Το ομόλογο θα είναι «πράσινο» senior preferred 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας ανακλήσιμο μετά τα 4 έτη. Το ποσό θα κατευθυνθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της βάσης MREL, ενώ υπενθυμίζεται πως η τράπεζα έχει δείκτη 26%, δηλαδή πάνω από το στόχο του Ιανουαρίου 2025 που είναι 24,9%.

Οι ειδήσεις για την Πειραιώς είναι πυκνές, καθώς η Moody’s της έδωσε και την επενδυτική βαθμίδα. Σε κάθε περίπτωση η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για το ομόλογο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση Μεγάλου και στο management της τράπεζας, καθώς και στο αναπτυξιακό της πλάνο.


Πίεση ασκείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κύπρο και στους διοικούντες ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις της ρυθμιστικής αρχής και να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΑΔΜΗΕ. Ελληνική Κυβέρνηση, Κομισιόν αλλά και η Nexans που έχει αναλάβει το έργο πιέζουν προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος, αλλά να μην χαθούν και λεφτά. Μαθαίνουμε πως η Κομισιόν ασκεί περισσότερη πίεση και μάλλον έχει δώσει και τελεσίγραφο.

Η διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθούν χρήματα αλλά και χρόνος. Σε μία άλλη διασύνδεση, αυτή της Κρήτης με την Αττική, όπου ο διαγωνισμός για την πώληση του 20% της Αριάδνη έχει πάρει παράταση μέχρι τέλος Ιουλίου, φαίνεται πως αυτό έχει γίνει γιατί υπήρξαν πολλά ερωτήματα και έπρεπε να δοθούν αρκετές διευκρινήσεις. Ίσως όμως μέχρι τέλος του Ιουλίου να έχουμε τις προσφορές. Στην αγορά υπάρχει η πληροφορία ότι ίσως υπάρξει μόνο ένας υποψήφιος.


Από τις λίγες μετοχές που ξεχωρίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. είναι η μετοχή της HelleniQ Energy. Από την πρώτη μέρα η στήλη ανέδειξε τη βελτίωση της συμπεριφοράς και χθες παρά την αποκοπή του μερίσματος οι τοποθετήσεις ήταν εμφανείς. Η μετοχή είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αν χθες δεν είχε την αποκοπή των 0,60 ευρώ που αντιστοιχούσε σε υψηλή μερισματική απόδοση, θα ήταν ξανά ανοδική.

Δηλαδή ενώ έκοψε το μέρισμα δεν το έχασε όλο, όπως συνηθίζεται όταν μία μετοχή κόβει το σχετικό δικαίωμα. Πολλά σενάρια έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα αλλά ας μείνουμε στα γνωστά που έχουν επιβεβαιωθεί. Η διοίκηση θέλει να αποδεσμευτεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και αν γίνει αυτό θα πάρει κάποια καλά χρήματα, αλλά θέλει μάλλον και να αγοράσει το ποσοστό της Edison στην Elpedison, ώστε να έχει το 100%, τώρα που θα χωρίσουν οι δρόμοι τους. Η αγορά περιμένει επίσης την επόμενη φάση αποκρατικοποίησης μέσα στο 2025, όπου θα είναι το χρηματιστηριακό γεγονός της χρονιάς...


Μία ακόμη μετοχή με μεγάλο περιθώριο ανόδου ανέδειξε η Piraeus Securities και είναι αυτή της Ideal. Η χρηματιστηριακή ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και τιμή στόχο τα 8,5 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 42% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Πιστεύει ότι η Ideal προσφέρει μία ελκυστική επενδυτική περίπτωση με αποδόσεις που ξεπερνούν την αγορά και προέρχονται από ένα επιχειρηματικό μοντέλο ιδιωτικού κεφαλαίου.

Έχει 130 εκατ. ευρώ για εξαγορές και η διοίκηση εξετάζει διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την εταιρική αξία των στόχων πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που θα έφερνε καλύτερη αποτίμηση. Από την άλλη μία εκτίμηση με κάποιες παραδοχές κοντά στις εκτιμήσεις της διοίκησης θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή στόχο από τα 8,5 ευρώ στα 10,6 ευρώ. Η χρηματιστηριακή αποτιμά τον κλάδο της πληροφορικής στα 3,6 ευρώ ανά μετοχή, τον κλάδο των πολυκαταστημάτων στα 3,1 ευρώ ανά μετοχή και τα μετρητά από την πώληση του βιομηχανικού κλάδου συν τις λοιπές συμμετοχές στα 2,7 ευρώ. Σημειώνεται πως η Piraeus Securities είναι η τρίτη χρηματιστηριακή που καλύπτει την Ideal μετά την Pantelakis και την Eurobank Equities.


Οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι περσινές πλημμύρες αποτελούν, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Wood τους πιο κρίσιμους κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτό γιατί οι οικονομικές τους επιπτώσεις επηρεάζουν αρνητικά κυρίως τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και πιθανότατα μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες για πιθανή υποβάθμιση της οικονομίας.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκτίμηση για άνοδο 2,8% της οικονομικής ανάπτυξης το 2024 και 3% το 2025 είναι οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, οι επενδύσεις και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν προκειμένου να ενισχύσουν τα ιδιωτικά projects.

Παράλληλα θετικός παράγοντας για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι και η πολιτική σταθερότητα, καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν υποδηλώνουν κάποια επικείμενη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Άλλοι παράγοντες που χρήζουν προσοχής, σύμφωνα με τη Wood είναι η αύξηση των εταιρικών καταθέσεων με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις είναι, μεν, ζωηρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, προβληματισμό πρέπει να δημιουργεί και ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός, αλλά και η υποτονικότητα της αγοράς εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας δυσκολεύεται να μειωθεί περαιτέρω σε διατηρήσιμη βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή, αναφέρει ο οίκος.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης της Δ.Μασούτης στην Αττική, η οποία συνδυάζει την κατασκευή και λειτουργία ενός καταστήματος Grand Μασούτης και ταυτόχρονα την παράλληλη ανέγερση δυο εννεαόροφων πολυκατοικιών.

Το κόστος της επένδυσης η οποία υλοποιείται σε ιδιόκτητο χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Τρείς Γέφυρες ανέρχεται σε 30 εκατ.ευρώ. Το ύψος αυτό την καθιστά ως τη μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται στον Δήμο Αθηναίων.

Το Grand Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες, θα είναι το δεύτερο στην Αττική μετά το Grand κατάστημα στη Γλυφάδα, και θα αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο περίπου 2.000 τμ, ενώ οι δύο πολυκατοικίες που θα ανεγερθούν ακριβώς από πάνω, θα διαθέτουν 110 διαμερίσματα. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ, ένα θα εξυπηρετεί το κατάστημα για τη στάθμευση οχημάτων του καταστήματος, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο και θα εξυπηρετεί τη στάθμευση οχημάτων των κατοίκων των δύο οικιστικών συγκροτημάτων.


Σε 52 από τις συνολικά 56 ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου πρόκειται, μέσα στην επόμενη πενταετία, να συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των εκατομμυριούχων, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έκανε η UBS.

Η μεγαλύτερη άνοδος εκτιμάται ότι θα γίνει στην Ταϊβάν όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% λόγω της άνθησης της βιομηχανίας μικροτσίπ και της αύξησης της μετανάστευσης από πλούσιους ξένους.

Την ανάπτυξη αυτή ακολουθούν η Τουρκία (43%), το Καζακστάν (37%), η Ινδονησία (32%) και η Ιαπωνία (28%). Οι δύο κόμβοι στους οποίους εδρεύουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως, οι ΗΠΑ και η ηπειρωτική Κίνα, πρόκειται να δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 16% και 8% αντίστοιχα.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% και 9% αντίστοιχα, θα έχουν μια πιο «φυσική» ανάπτυξη, ενώ οποιαδήποτε ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντισταθμιστεί από εκροές κεφαλαίων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στις φυσικές αλλαγές στην κατανομή του πλούτου, καθώς η παγκόσμια οικονομία περνά από διαρθρωτικές αλλαγές και τα κεφάλαια μετακινούνται σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, άλλοι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση των εκατομμυριούχων περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων από τη Βρετανία κατά της Ρωσία. Η UBS διαπίστωσε ότι η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου ανέκαμψε το 2023, και ήταν 4,2% μετά από πτώση 3% το 2022.


Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο ετοιμάζεται να ανακουφίσει την παγκόσμια αγορά και αρκετές φτωχές χώρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες του Bloomberg. Όπως διαβάσαμε σε άρθρο του διεθνούς πρακτορείου, η κυβέρνηση της Ινδίας σκέπτεται να πάρει μέτρα διευκόλυνσης των εξαγωγών ρυζιού.

Η ινδική κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές των κυριότερων ποικιλιών ρυζιού προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων. Η μείωση του όγκου των εξαγωγών ήταν αρκετά σημαντική – μεγαλύτερη του 20% για τις περισσότερες ποικιλίες – και πέτυχε εν μέρει τον στόχο της διατήρησης της τιμής του ρυζιού σε χαμηλά επίπεδα. Αν πιστέψουμε όμως τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας, την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί πολύ τα αποθέματα και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ. Και σαν παράπλευρη απώλεια, έχουν ανεβεί πολύ οι τιμές των διαφόρων ποικιλιών ρυζιού σε πολλές ασιατικές χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές από την Ινδία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι τιμές αναφοράς για το ρύζι στην Ασία βρέθηκαν τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 ετών και έκτοτε παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως η κυβέρνηση σκέπτεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων ποικιλιών γιατί φοβάται πως με την έλευση της νέας σοδειάς από τις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου, η αγορά ρυζιού θα βρεθεί σε κατάσταση υπερεπάρκειας με φόβο να καταρρεύσουν οι τιμές. Όπως φοβάται τις υψηλές τιμές για τους καταναλωτές ρυζιού, η κυβέρνηση της Ινδίας φοβάται και τις χαμηλές τιμές για τους καλλιεργητές τους οποίους πολύ συχνά αναγκάζεται να επιδοτήσει για να μην επαναστατήσουν.

Οι πληροφορίες αυτές είναι προς το παρόν ανεπιβεβαίωτες αλλά η δημοσιοποίησή τους έστειλε στα ύψη τις μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με τις εξαγωγές ρυζιού. Αν τελικά επιβεβαιωθούν, θα συνιστούν μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για πολλές χώρες της Ασίας αλλά και της Αφρικής. Τα στατιστικά στοιχεία των ινδικών αρχών δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των ινδικών εξαγωγών κατευθύνεται σε πολύ φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Από το σύνολο των εξαγωγών ρυζιού όλων των ποικιλιών εκτός από το μπασμάτι για την περίοδο 2022 - 2023, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή ποσοστό 8,80% κατευθύνθηκε προς την Μπενίν της Δυτικής Αφρικής. Στην δεύτερη θέση ήταν η Κίνα με 8,50% και στην τρίτη μία άλλη αφρικανική χώρα, η Σενεγάλη, με 7,50%, ενώ λίγο πιο πίσω βρίσκονται η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Τόγκο και η Γουινέα.

Από τους 15 πρώτους εξαγωγικούς προορισμούς του ινδικού ρυζιού, οι 10 είναι στην Αφρική και οι άλλοι 5 στην Ασία. Αν εξαιρέσουμε την Κίνα, όλες αυτές οι χώρες είναι αρκετά φτωχές και κάποιες από αυτές, όπως η Σομαλία και το Μπανγκλαντές είναι πολύ φτωχές. Το αν θα χαμογελάσουν ή όχι σε μερικούς μήνες από τώρα θα εξαρτηθεί από το πόσο καλή θα είναι η σοδειά στην Ινδία.

Κατά το Bloomberg, οι καλλιεργητές ρυζιού βρίσκονται στην μέση περίπου της διαδικασίας της σποράς της νέας σοδειάς, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η περίοδος των μουσώνων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ινδικού υπουργείου γεωργίας, το ικανοποιητικό ύψος βροχόπτωσης έχει ωθήσει τους καλλιεργητές να σπείρουν έκταση κατά 19% μεγαλύτερη από πέρυσι. Όπως έχουν τα πράγματα, αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο, το ρύζι θα είναι σίγουρα φθηνότερο από το φθινόπωρο και μετά.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Διαβάστε Περισσότερα