O όμιλος Aktor στο κατώφλι του FTSE, το ρεκόρ της Τιτάν, η ώρα του MSCI, τα βλέμματα στην Fed, το ελληνικό φάρμακο στη Σαουδική Αραβία, τα πονταρίσματα για ΕΚΤ, η τσουλήθρα του ευρώ και η κατρακύλα του λιθίου

Οι αλλαγές στον δείκτη FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν αναμενόμενες. Το ενδιαφέρον ωστόσο βρίσκεται στις επιλαχούσες εταιρείες. Στην πρώτη θέση στη λίστα των αναπληρωματικών βρίσκεται ο όμιλος Aktor και οι πιθανότητες έκτακτης εισαγωγής μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι αυξημένες αν η ελεύθερη διασπορά της Τέρνα Eνεργειακή πέσει κάτω από 15%.


Μπορεί να συμπλήρωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις αλλά συνεχίζει να απογοητεύει η αγορά μας, γιατί παρά τα καλά αποτελέσματα και τις θετικές προοπτικές που ανακοινώνονται στις τηλεδιασκέψεις, οι μετοχές συνεχίζουν να έχουν πωλητές. Και όταν κάποιος αγοραστής εμφανίζεται, η ανοδική κίνηση δεν έχει διάρκεια. Μπορεί να βγαίνουν κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις που συγκρατούν το γενικό δείκτη, αλλά φαίνεται πως η διάσπαση κρίσιμων σημείων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Είναι επίσης μεγάλο το διάστημα που δεν έχει τάση η αγορά και απογοητεύει πολλούς. Δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως μαθαίνει η στήλη, που πουλάνε τις μετοχές που έχουν και αποχωρούν. Από την άλλη εντοπίζουμε αρκετά στελέχη εταιρειών να είναι στην πλευρά των αγοραστών. Σήμερα, έχει rebalancing δεικτών MSCI και την περασμένη Παρασκευή υπήρχαν πληροφορίες για αξιόλογες εκροές και πάλι.

Δεν υπήρχε αλλαγή στη σύνθεση του MSCI Greece Standard, μόνο η Ελλάκτωρ αφαιρείται από τον Small Cap, αλλά κάποια βαριά χαρτιά σήμερα (25/11) θα έχουν αξιόλογες πωλήσεις. Ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που την περασμένη βδομάδα δεν πήγε καλά η αγορά, εκτός από τον γεωπολιτικό κίνδυνο που επηρέασε σημαντικά.


Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται η μετοχή της Τιτάν, αφού από τη μία τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν πολύ ισχυρά (237 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη) και από την άλλη αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 η είσοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με αναλυτές θα ξεκλειδώσει αξία η κίνηση και θα φανεί το discount που είχε για καιρό. Επιπλέον, καλές είναι οι προοπτικές τόσο στις ΗΠΑ, λόγω των μεγάλων έργων που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν, όσο και στην Ελλάδα, η οποία επίσης έχει πολλά έργα που θα δίνουν δουλειά για καιρό στον όμιλο.


Σήμερα στη μία θα γίνει η επαναληπτική γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, με θέμα την έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης με την Ενεργειακός Κόμβος που ανήκει στον βασικό μέτοχο της ΕΚΤΕΡ και έχει περιουσιακό στοιχείο ένα πολύ καλό ξενοδοχείο στην Πάρο. Μένει να δούμε αν θα έχει αυτήν τη φορά απαρτία, ώστε να πάρει απόφαση και τι εξηγήσεις θα δώσει η διοίκηση. Στις 11 Νοεμβρίου, είχε αναβληθεί η γενική συνέλευση καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία, αλλά η διοίκηση αποχώρησε με γοργό ρυθμό μη απαντώντας στις ερωτήσεις των μετόχων. Ελπίζουμε και αυτήν τη φορά να δώσουν δυναμικό «παρών» οι μικρομέτοχοι.


Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να δείξουν αν οι υπεύθυνοι της χάραξης της νομισματικής πολιτικής κλίνουν προς το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης, δεδομένης της σειράς ανοδικών οικονομικών εκπλήξεων από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους έως τον Νοέμβριο. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο σκεπτικό πίσω από τη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης εν μέσω οικονομικής ανθεκτικότητας, καθώς και στις προοπτικές των επιτοκίων για το μέλλον. Η πρόοδος στη μάχη για τον πληθωρισμό έχει επίσης επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, οπότε θα αναζητηθούν διευκρινίσεις ως προς την προσέγγιση της Fed για την εξισορρόπηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού.


Νέο κεφάλαιο στη συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας ανοίγει η συνάντηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θ. Τρύφων με τον υπουργό Υγείας της χώρας Fahad Aljalajel, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Η συνάντηση αυτή δημιουργεί νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών στη Μέση Ανατολή, προάγοντας την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Oι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της υγείας και την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στη Σαουδική Αραβία, μια αγορά με στρατηγική σημασία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τρυφών, «η Σαουδική Αραβία αποτελεί μια στρατηγική αγορά για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή. Εξετάζουμε διάφορες μορφές επέκτασης των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών μας στη χώρα και οι προοπτικές φαίνονται πολύ ενθαρρυντικές».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Aljalajel χαρακτήρισε τη συζήτηση παραγωγική και είπε ότι προσβλέπει στην ενδυνάμωση της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη, δήλωσε ενθουσιασμένος από τις ευκαιρίες που προσφέρει ο μετασχηματισμός του τομέα υγείας στη Σαουδική Αραβία, τόσο στον τομέα της ψηφιακής υγείας, όσο και των φαρμάκων.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως υψηλό το επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.


Τον περασμένο μήνα (Οκτώβριο), ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% σε ετήσια βάση, από 1,7% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,7% τον Οκτώβριο για δεύτερο σερί μήνα. Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Οκτωβρίου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% και επανέλαβε ότι οι αποφάσεις πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα.

Η ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι «η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο» και ότι «οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται από τις πρόσφατες αρνητικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας». Τον Νοέμβριο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένουν αύξηση 2,3% στον πληθωρισμό.

Η μέτρηση για το δομικό κομμάτι αναμένεται στο 3,0%, Παρ' όλα αυτά, στην αγορά επιτοκίων ως την Πέμπτη ήταν πλήρως τιμολογημένη μια ακόμη μείωση κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου, με 20% πιθανότητα για μια πιο μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μ.β. Την περασμένη Παρασκευή η πιθανότητα αυξήθηκε στο 50% με αποτέλεσμα την υποχώρηση του ευρώ αλλά και την πίεση στις τραπεζικές μετοχές καθώς η υποχώρηση του επιτοκίου αναφοράς του ευρώ θα μειώσει τα έσοδα από τόκους της επόμενης χρονιάς. Επομένως τα στοιχεία του πληθωρισμού Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη είναι έως και κομβικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


Οι 36 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου βρίσκονται ίσα βάρκα ίσα νερά με πέρυσι. Πριν οι haters σηκώσουν ψηλά τις γροθιές αναφωνώντας «σας τα είχαμε πει» ας λάβουν υπόψη δύο σημαντικές παραμέτρους. Τα φετινά κέρδη έχουν επιβαρυνθεί από 350 εκατ. ευρώ που αφορούν την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων. Και ακόμα δεν έχει φανεί στα νούμερα η «χοντρή». Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή της Masdar η εικόνα της κερδοφορίας από τα έκτακτα θα αποκατασταθεί. Και με το παραπάνω.


Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η α’ φάση του συνεδρίου του ΣΕΔ (Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου) στο Electra Palace. Κρυπτονομίσματα, ΑΙ και ESG κυριαρχούν ως θέματα στη βασική ατζέντα του διημέρου. Η είσοδος είναι δωρεάν και χρειάζεται δήλωση συμμετοχής. Η δεύτερη φάση του συνεδρίου θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 11 Ιανουαρίου του 2025.


Μια σημαντική παράμετρος της ωφέλειας του online στον ΟΠΑΠ είναι ότι η εκκαθάριση των στοιχημάτων και των παιχνιδιών καζίνο γίνεται σε μηδενικό χρόνο σε αντίθεση με το επίγειο δίκτυο που έχει κάποιες ημέρες καθυστέρηση ανάλογα με την απόσταση του πρακτορείου από τα αστικά κέντρα. Η διαφορά μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη, αλλά όταν μιλάμε για τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ένα τρίμηνο οι ελεύθερες ταμειακές ροές δυναμώνουν ακόμα περισσότερο λόγω των μικρότερων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης. Στο γ’ τρίμηνο η online συνεισφορά στο GGR ήταν 31% ήτοι 173 εκατ. ευρώ.


Στην Ισπανία πέρασε η επέκταση για τρία χρόνια της έκτακτης φορολογίας των τραπεζικών κερδών. Ο φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 1% και 7% και θα αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες ανάλογα τον όγκο των εσόδων τους από δανεισμό, αντί του σημερινού σταθερού συντελεστή 4,8%. Για τις τράπεζες των οποίων ο ετήσιος όγκος εισοδήματος από τόκους υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, ορίζει συντελεστή 7%.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε στη Ρουμανία να επιδοτεί τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας. Το πλάνο έχει ορίζοντα έως το τέλος του 2031. Οι δικαιούχοι των κρατικών ενισχύσεων θα επωφεληθούν από μείωση φόρου μεταξύ 75% και 85%, ανάλογα με την «έκθεσή τους στον κίνδυνο του ανταγωνισμού από εξωτερικούς παίκτες». Η εφαρμοστέα μείωση δεν πρέπει να οδηγεί σε επιβάρυνση μικρότερη από 0,5 ευρώ/MWh. Με τη σειρά τους, οι δικαιούχοι θα πρέπει είτε να εφαρμόσουν ορισμένες συστάσεις που διατυπώθηκαν μετά τον ενεργειακό έλεγχο, είτε να καλύψουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές που δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είτε να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% της ενίσχυσης σε έργα που οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας την Παρασκευή καθώς οι traders στην αγορά ισοτιμιών αυξάνουν τα πονταρίσματα οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια επιθετικά για να τονώσει την ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το κοινό νόμισμα των 20 χωρών-μελών της ευρωζώνης έχασε πάνω από 1% έναντι του δολαρίου. Βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Νέα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης συρρικνώθηκε περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν.

Η πιθανότητα μιας μείωσης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα από την ΕΚΤ εκτοξεύτηκε στο 50% από 15% την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον strategist της JP Morgan Private Bank, τα τελευταία στοιχεία σίγουρα βάζουν το ενδεχόμενο μείωσης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο τραπέζι. Το σορτάρισμα του ευρώ είναι το προτιμητέο trade της τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος.


Από το φθινόπωρο του 2022 μέχρι τώρα, η τιμή του λιθίου στις διεθνείς αγορές έχει πέσει κατά περισσότερο από 80%, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ανόδου της παραγωγής σε συνδυασμό με την χαμηλότερη του αναμενομένου ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έτσι δικαιώθηκαν παράγοντες της αγοράς όπως ο Ίλον Μασκ, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τότε πως το λίθιο είχε φθάσει σε παράλογα υψηλές τιμές εξαιτίας της βιασύνης ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών και βιομηχανιών μπαταριών να εξασφαλίσουν έγκαιρα αρκετές ποσότητες λιθίου για τα εργοστάσιά τους.

Το ερώτημα τώρα είναι αν έχουμε φθάσει σε παράλογα χαμηλά επίπεδα τιμών. Η εξέλιξη της τιμής του λιθίου στις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες δείχνει πως ίσως ισχύει κάτι τέτοιο. Ένα άρθρο του Bloomberg αναφέρει πως έχει σημειωθεί άνοδος της τιμής του μετάλλου κατά 11% μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ η ανάκαμψη από τις χαμηλές τιμές που είχαν σημειωθεί νωρίτερα μέσα στην χρονιά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η ανάκαμψη των τιμών οφείλεται στις περικοπές της παραγωγής σε διάφορα ορυχεία λιθίου ανά τον κόσμο, στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα λόγω των κινήτρων που έχουν δώσει οι αρχές για την αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων με νέα και στην προσπάθεια κινεζικών επιχειρήσεων να φτιάξουν όσο περισσότερες μπαταρίες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν για να τα στείλουν σε εξαγωγές πριν ξεσπάσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος.

Όπως όμως εκτιμά η Annie Lee, η δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου που υπογράφει το άρθρο, είναι νωρίς για να πει κανείς πως τα δύσκολα έχουν περάσει για το λίθιο. Μπορεί να έχουν ανακοινωθεί περικοπές στην παραγωγή αλλά ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις επεκτείνουν ακόμα και τώρα τις δραστηριότητές τους. Από την άλλη μεριά, η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να συνοδευθεί από αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κατά συνέπεια για την ζήτηση για λίθιο.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις που αυξάνουν την παραγωγή, το άρθρο του Bloomberg μας παρέπεμψε στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού λιθίου στον κόσμο, της χιλιανής Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM NYSE) την 20η Νοεμβρίου. Όπως είπαν τα στελέχη της επιχείρησης, τα κέρδη μειώθηκαν σημαντικά για ένα ακόμα ημερολογιακό τρίμηνο, καθώς η τιμή πώλησης του λιθίου που πούλησε η εταιρεία ήταν 24% χαμηλότερη από την τιμή του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Πέρα από αυτό, η SQM εκτίμησε πως η οι τιμές πώλησης θα πέσουν και στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης είπε πως παρά το γεγονός πως η ζήτηση αυξάνεται με δυνατό ρυθμό, ιδίως από την Κίνα, η πίεση στις τιμές λόγω μίας προσωρινής υπερπροσφοράς συνεχίζεται. Η εταιρεία εκτιμά πως η ζήτηση θα ανεβαίνει κατά 16% με 18% ετησίως για τα πέντε χρόνια και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή της και αναμένει να φθάσει τους 230.000 τόνους ετησίως στην επόμενη διετία, από 195.000 φέτος.

Η χιλιανή εταιρεία μπορεί να το κάνει αυτό γιατί έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής και μπορεί να πουλά με κέρδος ακόμα και τώρα. Αυτό όμως εξουδετερώνει εν μέρει τις περικοπές που κάνουν οι πιο αδύναμες εταιρείες, περίπου για 190.000 τόνους συνολικά από το τέλος του 2023, και πιθανώς να καθυστερήσει την ανάκαμψη των τιμών. Πιθανότατα, αυτό βολεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του γενικότερου εξορυκτικού κλάδου οι οποίες θα μπορέσουν να εξαγοράσουν σε χαμηλές τιμές τις μικρότερες εταιρείες που δεν μπορούν να αντέξουν το σημερινό επίπεδο τιμών.

Δεν αποκλείεται μέχρι να έρθει η πραγματική ανάκαμψη τιμών να δούμε τις εταιρείες του κλάδου να μειώνονται σε αριθμό μέσα από την διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων, ίσως κατά τα πρότυπα της εξαγοράς της Arcadium Lithium (ALTM NYSE) από την Rio Tinto (RIO NYSE LONDON SYDNEY).

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.