Πατάει γκάζι το ταμπλό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γιγαντώνεται, το πισωγύρισμα της ΜΟΗ και το αίτημα της Eurobank στο ΤΧΣ

Ανεξάρτητα από τη σημερινή κίνηση του Γενικού Δείκτη η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s πρόκειται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα τον δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν στα χρηματιστηριακά γραφεία, σε συνδυασμό με την επενδυτική βαθμίδα της DBRS, θα φέρει στο ΧΑ ποιοτικότερα και μαζικότερα κεφάλαια.

Ας μην ξεχνάμε πως την Moody’s τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι θεσμικοί επενδυτές, ενώ τηρούσε την πιο αυστηρή στάση για την ελληνική οικονομία, βάζοντάς την τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Πλέον, η απόσταση έχει μειωθεί και απέχουμε ένα σκαλοπάτι από το Investment Grade.

Οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση μεταρρυθμίσεων, μείωση του επενδυτικού κενού με την Ευρώπη, ανάπτυξη για τις ελληνικές τράπεζες, συρρίκνωση του χρέους και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.

Παράλληλα, ανάβουν πράσινο φως για τις τραπεζικές μετοχές και θεωρούν πως το timing θα είναι ιδανικό έως το 2025 για το ΤΧΣ, προκειμένου να προχωρήσει σε αποεπένδυση από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.


Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται ο μεγαλύτερος παραχωρησιούχος στην Ελλάδα με την Αττική Οδό, αφού θα αποκτήσει και την Εγνατία Οδό. Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναμενόταν, την ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Η Αττική Οδός κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990. Έχει μήκος 70 χλμ. και αποτελεί τον περιφερειακό δακτύλιο της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τη σπονδυλική στήλη του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής, όπου κατοικούν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι. Η μέση ημερήσια κίνηση κατά το τέλος του 2022 είχε ήδη ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τον αυτοκινητόδρομο να σημειώνει μια μέση ετήσια αύξηση κυκλοφορίας της τάξης του 4% τα τελευταία 10 χρόνια.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ η βαριά του συντήρηση θα έχει ολοκληρωθεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα δεδομένα κυκλοφορίας των τελευταίων 20 χρόνων, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο έργο μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε δύσκολες καταστάσεις, κατατάσσοντάς το μεταξύ αυτών με το χαμηλότερο ρίσκο.

Το τίμημα των 3,270 δισ. ευρώ προβλέπεται να καταβληθεί εφάπαξ κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης και η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να προέλθει από έναν συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων του ομίλου (σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία στο τέλος του α’ τριμήνου τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανέρχονταν σε 1,6 δισ. ευρώ) και τραπεζικού δανεισμού, όπως έχει προβλεφθεί και στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως η Axia βλέπει εταιρική αξία της Αττικής Οδού από 2 έως 7 ευρώ, ενώ έχει δώσει τιμή στόχο τα 21,20 ευρώ. Η Piraeus Sec. έχει δώσει τα 20,7 ευρώ δηλαδή το περιθώριο ανόδου είναι εύκολα 50%.


Με την ανώτατη τιμή για αγορά ιδίων μετοχών από τη Motor Oil να είναι στα 23 ευρώ, προφανώς και δε μπορούν να γίνουν εύκολα αγορές αυτήν την περίοδο. Αυτό το εντόπισε η διοίκηση και συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 11 Οκτωβρίου ώστε να ακυρώσει την παλιά απόφαση και να λάβει απόφαση για νέα. Πάντως, από την έναρξη του εγκεκριμένου προγράμματος και μέχρι και την 14η Σεπτεμβρίου 2023 έχουν αποκτηθεί 1.734.544 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης 19,22 ευρώ ανά μετοχή.

Στο καινούριο πρόγραμμα η διοίκηση προτείνει αγορά έως 5 εκατ. ιδίων μετοχών μέχρι 31 Μάϊου 2025 και με έναρξη στις 25 Οκτωβρίου. Κατώτατο όριο προτείνονται τα 8 ευρώ και ανώτατο τα 31 ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση από τότε που εισήχθη η μετοχή στον ΜSCI Greece Standard (10 Φεβρουαρίου) η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής διαμορφώνεται συστηματικά πέριξ των 23 ευρώ ή υψηλότερα.

Το διάστημα από 2 Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 14η Σεπτεμβρίου 2023 ο αριθμός των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν 175 και η μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας, σταθμισμένη με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, διαμορφώθηκε υψηλότερα του ανώτατου εγκεκριμένου ορίου των 23 ευρώ ανά μετοχή σε 85 περιπτώσεις που αντιστοιχεί στο 48,57% των συνεδριάσεων. Καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό το τρέχον πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών, που ενέκρινε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 30ης Ιουνίου 2022, ανενεργό.


Αυτήν την εβδομάδα (Τετάρτη 20/9) θα μάθουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου της Cenergy και θα δούμε προφανώς και το αποτέλεσμα όλων των τελευταίων ανακοινώσεων. Γιατί αν κάποιος ανατρέξει μόνο στις τελευταίες ανακοινώσεις θα δει ότι ο όμιλος θα έχει δουλειές για πολλά χρόνια ακόμα. Προφανώς και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο και οι επενδυτές έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση για τις επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα και ξέρουν ήδη πως οι μηχανές δουλεύουν «στο full».

Έτσι η μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε για μία ακόμη φορά πως έχει εξαιρετική συμπεριφορά και μετά τη διόρθωση που έκανε, έφυγε δυνατά υψηλότερα προσεγγίζοντας και πάλι τα 7 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο είχε αύξηση πωλήσεων 27% και αύξηση αναπροσαρμοσμένου EBITDA 95%, διαμορφούμενο στα 44 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει πλέον ισχυρό brand και μπορεί να διαλέγει εκείνες τις δουλειές που από όσες του προτείνονται να έχει το υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Τότε είχε ανεκτέλεστο 2,27 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως η εκτίμηση της διοίκησης για αναπροσαρμοσμένο EBITDA στο σύνολο της χρήσης είναι από 180 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. ευρώ.  


Περασμένα μεγαλεία: Πριν από 24 χρόνια στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999 σημειώθηκε το ιστορικό υψηλό του Γενικού Δείκτη στις 6.355 μονάδες με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να βρίσκεται στα 212,7 δισ. ευρώ και τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές του μήνα να εκτοξεύονται στα 1,28 δισ. ευρώ. Από τις τότε εισηγμένες μετοχές οι τρεις με τις καλύτερες αποδόσεις (χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα που έχουν μοιραστεί) είναι η Jumbo με 1.150%, η Μυτιληναίος με 131% (προσαρμοσμένη απόδοση για τις μετοχές της ΜΕΤΚΑ) και ο Καρέλιας με 244%. Η Εθνική Τράπεζα ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (12,9 δισ. ευρώ), ενώ οι 19 πρώτες εταιρείες στην κατάταξη των κεφαλαιοποιήσεων είχαν αποτίμηση όσο όλο το ΧΑ σήμερα (83 δισ. ευρώ).


Πέρα από τις δυσάρεστες συνέπειες των πλημμυρών οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν γεμίσει τους ταμιευτήρες. Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο βαθμός πλήρωσης των ταμιευτήρων πανελλαδικά ήταν στο 57,6%, φέτος στις 10 Σεπτεμβρίου έγραψε 67,3% με εισροές υδάτων κυρίως στις γεωγραφικές περιοχές της Θεσσαλίας ή γύρω από αυτήν. Η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα ανέβηκε σχεδόν 50%, φθάνοντας 63% πληρότητα, ενώ το Καστράκι έφθασε το 102%. Οι ταμιευτήρες τροφοδοτούν υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ τα οποία έχουν και το φθηνότερο κόστος στο μίγμα παραγωγής.


Η Γενική Εμπορίου συνεχίζει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της. Το εξάμηνο είναι το καλύτερο στην ιστορία της με τζίρο στα 27,2 εκατ. ευρώ (+37,5%), όσο είχε κάνει σε όλη τη χρήση του 2018. Τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα 7% στα 3,7 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία αυξημένη 8,6% στα 2,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει μηδενίσει τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό και διαπραγματεύεται με μονοψήφιο ΡΕ. Από το 2014 συστηματικά μοιράζει μέρισμα και αποτελεί ένα από ποιοτικά μικρά καλά χαρτιά του ΧΑ.


Η E-Net μπήκε στη σύνθεση του δείκτη Small Cap FTSE-Russel, αλλά απ' ό,τι φαίνεται αυτή δεν θα είναι η τελευταία εισαγωγή της εταιρείας σε δείκτη ως το τέλος του έτους. Αν δεν υπάρξουν συνταρακτικές αλλαγές ως το τέλος Οκτωβρίου η μετοχή πάει «καρφί» για εισαγωγή στη σύνθεση του FTSE-25. Δεν είναι και λίγο για μια εταιρεία που πριν τρία χρόνια έκανε μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά να φθάνει στην «αφρόκρεμα» των κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ. Και μάλιστα με επιδόσεις και αυξανόμενη κερδοφορία που υποστηρίζονται και από τις πρόσφατες εξαγορές της.


Πληροφορίες αναφέρουν πως ως το τέλος της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, η Eurobank θα απευθύνει αίτημα για την εξαγορά των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο τίμημα και φυσικά στην αποτίμηση των δύο ανεξάρτητων αποτιμητών.


Οι traders εδώ και δύο μήνες ποντάρουν ενάντια στο ευρώ με βάση την εκτίμηση οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να σφίξει περισσότερο τη νομισματική της πολιτική με την οικονομία της ευρωζώνης να επιδεινώνεται. Η άποψη αυτή ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την 10η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και το σήμα που έδωσε η πρόεδρος της, Christine Lagarde, οτι ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων κορυφώθηκε.

Στην αγορά ισοτιμιών η ΕΚΤ έδωσε στους «ταύρους» του δολαρίου έναν ακόμα λόγο να σορτάρουν το ευρώ. Τα hedge funds επίσης έχουν γυρίσει αρνητικά στο ευρώ στο μεγαλύτερο βαθμό από το ξεκίνημα της χρονιάς με τους αναλυτές να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία χαμηλότερα, κατά μέσο όρο στο $1,09 προς το τέλος της χρονιάς από $1,12 πριν. Το κοινό νόμισμα υποχωρεί τις εννέα τελευταίες εβδομάδες και έχει χάσει 5,6% έναντι του δολαρίου από το υψηλό που σημείωσε στα μέσα Ιουλίου. Οι ανησυχίες οτι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό έχουν αποθαρρύνει τους ταύρους του ευρώ.


Για πολλά χρόνια, ο Μπιλ Γκρος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων. Η εταιρεία που είχε δημιουργήσει, η Pimco είχε αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση στην διαχείριση χαρτοφυλακίων που επένδυαν σε ομόλογα και ο Γκρος είχε για πολλά χρόνια τον τίτλο του Bond King, δηλαδή του βασιλιά των ομολόγων. Κάποια στιγμή πριν αρκετά χρόνια, ο Γκρος αποχώρησε από την Pimco και έχασε την θέση του στο βασίλειο των ομολόγων από τον Τζεφ Γκούντλαχ της επενδυτικής εταιρείας Doubleline.

Ο Γκούντλαχ εξακολουθεί να αποκαλείται Bond King από μεγάλο μέρος του διεθνούς οικονομικού Τύπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι συμφωνούν πως είναι όντως μία τόσο μεγάλη φυσιογνωμία. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ένας από τους επικριτές του είναι ο προκάτοχός του στον θρόνο του βασιλείου των ομολόγων. Την Δευτέρα που μας πέρασε, στο συνέδριο Future Proof που έγινε στην Καλιφόρνια, ο Γκρος προκάλεσε αίσθηση όταν υποστήριξε πως ο Γκούντλαχ δεν αξίζει αυτόν τον τίτλο επειδή τα κεφάλαια που διαχειρίζεται δεν είναι και τόσο πολλά, με τον τωρινό βασιλιά των ομολόγων να απαντά αρκετά απαξιωτικά.

Αυτή η διαμάχη αρχίζει να θυμίζει λίγο τηλεοπτικές εκπομπές τύπου reality και προφανώς δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε παραπάνω. Όπως όμως μας θύμισε το Barron’s, αυτό που ίσως μας είναι χρήσιμο είναι οι ιδέες τους για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος τις οποίες παρουσίασαν στους συνέδρους.

Ξεκινώντας λοιπόν από τον Γκούντλαχ, μαθαίνουμε πως οι επενδύσεις με τις οποίες αναζητά υψηλές σταθερές ετήσιες αποδόσεις είναι βασικά τρεις. Η αγορά χρεογράφων που βασίζονται πάνω σε στεγαστικά δάνεια για εμπορική ακίνητη περιουσία (όχι δηλαδή για κατοικίες), η αγορά δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και η αγορά ομολόγων μακρινής λήξης.

Και οι τρεις αυτές επενδυτικές επιλογές φαίνεται να βασίζονται στην ιδέα πως δεν θα αργήσει η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων αναφοράς. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αποφεύγει τους δανειακούς τίτλους του αμερικανικού δημοσίου που λήγουν σύντομα, φοβούμενος πως όταν έρθει η ώρα της λήξης τους τα επιτόκια θα έχουν πέσει χαμηλότερα και θα είναι πολύ δύσκολο να βρει ασφαλείς επενδύσεις με καλά (υψηλά) επιτόκια.

Από την μεριά του ο Γκρος μάλλον αιφνιδίασε τους ακροατές του παρουσιάζοντας μία επιλογή που ήταν «της μόδας» πριν πολλά χρόνια αλλά πλήγωσε πολλούς επενδυτές. Ο Γκρος είπε πως έχει τοποθετήσει το 40% του χαρτοφυλακίου μετοχών του σε μετοχές των MLPs. Τα MLP (Master Limited Partnerships) είναι εταιρείες ειδικού τύπου οι οποίες έχουν σαν σκοπό να δίνουν πολύ μεγάλα μερίσματα στους μετόχους τους.

Τα έσοδα αυτών των εταιρειών προέρχονται συνήθως από την διαχείριση αγωγών μεταφοράς πετρελαίου ή φυσικού αερίου και τα τέλη διέλευσης που εισπράττουν. Ένα βασικό χαρακτηριστικό τους είναι και η αρκετά ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Το πρόβλημα με τα MLPs είναι πως, όπως αποδείχθηκε πριν περίπου δέκα χρόνια, είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πράγμα που σε συνδυασμό με το γεγονός πως συχνά χρησιμοποιούν πολλά δανειακά κεφάλαια οδήγησε κάποιες από αυτές σε μεγάλες περιπέτειες το 2015 και ζημίωσε κατά πολύ τους μετόχους τους. Αυτή εξηγεί και την απορία που ένιωσαν όσοι άκουσαν τον πρώην Bond King να προτείνει τα MLPs σε ένα συνέδριο με θέμα τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.