Το διακύβευμα για τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας που διαγράφουν οι «Big 5» έχοντας ένα ανεκτέλεστο «μαμούθ» 16 δισ. ευρώ και έργα 40 δισ. ευρώ που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους πόρους, είναι δίχως αμφιβολία οι Παραχωρήσεις.
Και αυτό γιατί έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, διασφαλίζουν ταμειακές ροές σε χρόνια βάση, δίνοντας στους ομίλους σωστή κεφαλαιακή διάρθρωση μαζί με άλλες βασικές παραμέτρους, όπως η ρευστότητα. Σε αυτό το πεδίο η παραχώρηση της Αττικής Οδού, όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει, αποτελεί την κορωνίδα στο στέμμα των παραχωρήσεων τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έκβαση του διαγωνισμού και το μεγάλο τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ που προσέφερε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελούν το μεγαλύτερο διαγωνισμό στην 10ετή ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ. Η ολοκλήρωση όμως της διαγωνιστικής διαδικασίας περνά όπως φαίνεται, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλους διαγωνισμούς, από το δρόμο των προσφυγών.
Ο βασικός κίνδυνος είναι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που ίσως οδηγήσει σε επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, η οποία λήγει τον Οκτώβριο του 2024. Σε κάθε περίπτωση, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και η φάση ανάπτυξης που γνωρίζει ο κλάδος των κατασκευών μετά από πολλά χρόνια απραξίας, δεν αναιρείται.
Αντιθέτως η ένταση του ανταγωνισμού κρατάει τον κλάδο στο προσκήνιο, όπου θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα, με τα στοιχήματα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων, της ανεύρεσης προσωπικού και της χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελούν τον γρίφο της επόμενης μέρας.
«Καρδιοχτυπούν» και πάλι οι long στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού μετά την ωραία κίνηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, χθες ήταν απαραίτητη η συνέχεια. Όμως βγήκε εκ νέου πίεση και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης «έσπασε» κρίσιμες στηρίξεις όπως αυτή του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών και έκλεισε ακριβώς πάνω στον απλό. Δυστυχώς το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ευμετάβλητο και μας επηρεάζει. Βγάλαμε μία αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας με την πολύτιμη συνεισφορά των μετοχών του ΟΤΕ, της Μυτιληναίος και της Jumbo, αλλά δεν ήταν αρκετή και τελικά κλείσαμε στο χαμηλό ημέρας. Για να δούμε σήμερα…
Χαμηλό πέντε μηνών έχουν γράψει, εκτός από το Γενικό Δείκτη και πολλές μετοχές και έτσι έχουν απωλέσει το σύνολο των κερδών που είχαν λόγω του αποτελέσματος των εκλογών. Ξεκάθαρα οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο ελκυστικές και οι αναλυτές σημειώνουν πως οι επενδυτές πρέπει να στραφούν σε μετοχές με καλά μερίσματα και κερδοφορία (ΟΠΑΠ, Jumbo), αλλά και σε αμυντικές (ΟΤΕ, Coca Cola). Βλέπουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις και μία πίεση σε μετοχές με υψηλό δανεισμό, λόγω των υψηλότερων τόκων που καταβάλουν πλέον, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάποιες μπορούν με το growth που έχουν να καλύψουν αυτό το έξοδο.
Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έφερε ζημιές σε πολλές κρατικές τράπεζες, και ειδικά στη γερμανική ή και στη Βελγίου. Κάποιες αντιμετώπισαν και θέμα στα ίδια κεφάλαια, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις προκειμένου να αλλάξει την πολιτική η κεντρική τράπεζα και να μην πληρώνουν υψηλούς τόκους στις τράπεζες του ευρωσυστήματος.
Αυτό ήταν ένα θέμα που στις αρχές του έτους είχε δημιουργήσει προβληματισμό, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούσε εξαίρεση, αφού το μίγμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και πώς το χειρίστηκε την έκανε να έχει κέρδη αντί ζημιές που είχαν οι άλλες. Ωστόσο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 έχει την εκτίμηση ότι δε θα δοθεί μέρισμα για τη χρήση 2023 από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά πάντως, αλλά αυτή η αναφορά έφερε μεγάλες πιέσεις στη μετοχή και μάλιστα ο όγκος συναλλαγών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις εκτινάχθηκε στα ύψη. Η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και δεκαετίες δίνει κάθε χρόνο μέρισμα (0,6384 ευρώ καθαρό για τη χρήση 2022) και έχει ίσως τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές στο Χ.Α. οι οποίοι βλέπουν τη μετοχή ως ομόλογο.
Να σημειωθεί πως ο τρόπος διανομής των μετρητών της Τράπεζας της Ελλάδος, διαφέρει από τις άλλες εισηγμένες, αφού πρώτα παίρνει μέρισμα το κράτος, σχεδόν το σύνολο των κερδών και μετά οι μέτοχοι. Επιπλέον σημειώνεται πως δεν έχει υποχρέωση δημοσίευσης αποτελεσμάτων εξαμήνου, άρα θα μάθουμε την πορεία των αποτελεσμάτων με τη δημοσίευση των ετήσιων.
Οι μεταβολές των βασικών μετόχων ενίοτε σημαίνουν την εμπιστοσύνη στη διοίκηση και αυτό στην Ideal, συμβαίνει για δεύτερη φορά.. Εξηγούμαστε: Όπως στην εξαγορά της BYTE η οικογένεια Βυζάντιου απέκτησε και κατέχει επιμέρους μετοχές στην IDEAL, έτσι και στην περίπτωση των Αττικών Πολυκαταστημάτων η τριανδρία του management (Λαμπρόπουλος, Μπούμης, Δουλαβέρης) μέσω μιας εταιρίας που ελέγχεται από τον Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη, κατέχουν πλέον ποσοστό 8,20% της IDEAL Holdings.
Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 50% των νέων μετοχών που εκδόθηκαν από την IDEAL. Το «στόρι» δεν τελειώνει εδώ, καθώς διαβάζοντας και τα ονόματα των υπόλοιπων μετόχων του Attica, διαπιστώνει κανείς ότι και αυτοί που ήταν ήδη μέτοχοι της IDEAL. με τη συναλλαγή αύξησαν το ποσοστό τους.
Η κίνηση της διοίκησης του Attica, που αποτελείται από έμπειρους επιχειρηματίες, δείχνει σαφή εμπιστοσύνη στην IDEAL Holdings αφού παραμένουν με ένα σημαντικό ποσοστό, προφανώς θέλοντας να εκμεταλλευτούν τις υπεραξίες που φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν στο μέλλον.
Στο ύψος ρεκόρ της δυναμικότητας των 13,3 GW ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Μυτιληναίος, το οποίο αποτελείται από έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται και έργα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, μέγιστης ισχύος έγχυσης περί τα 1,3 GW.
Παράλληλα η Μυτιληναίος εδραιώνει την ήδη δυναμική της παρουσία και στο εξωτερικό με την ανάληψη της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 373 MW στο Kent της Βρετανίας, το Cleve Hill Solar Park, το οποίο είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο ηλιακό έργο στη χώρα. Η σύμβαση υπεγράφη με την Quinbrook Infrastructure Partners, εξειδικευμένο διαχειριστή επενδύσεων. Η αξία του συμβολαίου για την Μυτληναίος είναι 114 εκατ.στερλίνες.
Με την επένδυση αυτή η Μυτιληναίος εδραιώνει μεν τη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, με στόχο να υποστηρίξει και την προσπάθεια απανθρακοποίησης των δυο χωρών, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει και θέσει υπό κατασκευή ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων συνολικής ισχύος 365 MW και συνεχίζει να επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη έργων στον τομέα των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η Μυτιληναίος υπέγραψε μία ακόμα σύμβαση στο Warwickshire για το «project H», για λογαριασμό της specialist asset manager Gresham House με την οποία διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία στη χώρα. Η κατασκευή του εν λόγω φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 27,91 MW αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στις αρχές του 2024.
Παρουσία σε 20 χώρες της Ευρώπης διαθέτει ο ισραηλινός ξενοδοχειακός όμιλος Fattal που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 1,57 δισ.ευρώ.
Ο Όμιλος Fattal ο οποίος δραστηριοποιείται και στη χώρα μας με το εμπορικό σήμα Leonardo διαθέτει τέσσερα ξενοδοχεία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Ναύπλιο, μια επένδυση που εκτιμάται σε 80 εκατ.ευρώ, περίπου.
Για το τελευταίο απόκτημά του, το ξενοδοχείο NYX Esperia Palace που βρίσκεται στη θέση του παλαιού Esperia στην οδό Σταδίου, το οποίο ανέστειλε τις δραστηριότητές του το 2010 επένδυσε 25 εκατ.ευρώ. Το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 212 δωματίων άρχισε ήδη να λειτουργεί. Παράλληλα, ο όμιλος προγραμματίζει και άλλες επενδύσεις καθώς θεωρεί ότι η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στον τουριστικό κλάδο. Ακόμη, το ενδιαφέρον του ομίλου Fattal επικεντρώνεται και στην Αθήνα όπου στοχεύει να αποκτήσει περισσότερα ξενοδοχεία.
Tα ομόλογα θα συνεχίσουν να πέφτουν, εκτός εάν μια πτώση των μετοχών αναζωογονήσει την ελκυστικότητα των κινητών αξιών σταθερού εισοδήματος, σύμφωνα με την τράπεζα Barclays. «Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό επίπεδο αποδόσεων που αυτομάτως θα τραβήξει αρκετούς αγοραστές ώστε να δημιουργηθεί ένα διατηρήσιμο ράλι. Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου τα ομόλογα θα κάνουν ουσιαστική κούρσα, αν οι αγορές μετοχών κάνουν μεγάλη βουτιά τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρουν οι αναλυτές.
Η αναστάτωση στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έφερε σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται για υψηλότερο κόστος δανεισμού για μακρύτερο διάστημα. Το ξεπούλημα μετριάστηκε την Τετάρτη αλλά οι traders είναι σε επιφυλακή για συνέχεια της μεταβλητότητας, ιδιαίτερα αν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή είναι πιο δυνατά απ' ό,τι αναμένεται.
Σύμφωνα με την Barclays, η Fed δεν θα χαλαρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης που την κάνει πωλητή κρατικών ομολόγων. Επιπρόσθετα, η αύξηση της προσφοράς ομολόγων λόγω του διογκούμενου δημιοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ ανεβάζει τις αποδόσεις. Η μοίρα της αγοράς ομολόγων είναι στα χέρια της χρηματιστηριακής αγοράς. Η πτώση του δείκτη S&P 500 το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι αρκετή για να πυροδοτήσει ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων, θα χρειαστεί περαιτέρω πτώση.
Ο Σεπτέμβριος μπορεί να ήταν γενικά κακός για τις χρηματιστηριακές αγορές αλλά έδωσε αρκετές ελπίδες στις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να μπουν στο χρηματιστήριο (και στις επενδυτικές τράπεζες που οργανώνουν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές). Οι ελπίδες ήρθαν κυρίως λόγω της άνετης κάλυψης τριών δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ. Τα IPO της Arm Holdings (ARM NASDAQ), της Klaviyo (KVYO NYSE) και της Instacart (CART NASDAQ) πήγαν πολύ πιο καλά από όσο αναμενόταν πριν μερικές εβδομάδες και ξεκίνησαν την διαπραγμάτευσή τους στα χρηματιστήρια σημειώνοντας σημαντική άνοδο (μέχρι και 40%) από την τιμή της δημόσιας εγγραφής.
Στην συνέχεια όμως οι τιμές τους υποχώρησαν και πλησίασαν πάλι στην τιμή της εγγραφής, επηρεασμένες και από την χειροτέρευση του κλίματος στις διεθνείς αγορές. Η Instacart βρίσκεται τώρα σχεδόν 10% κάτω από τα 30 δολάρια, η Arm είναι σχεδόν 4% πάνω από τα 51 δολάρια και η Klaviyo είναι 8% πάνω από τα 30 δολάρια. Η σχετική υποχώρηση μετρίασε τον αρχικό ενθουσιασμό και στενοχώρησε όσους είχαν ελπίσει πως αυτές οι εγγραφές θα ήταν η αρχή μίας νέας περιόδου αυξημένου ενδιαφέροντος για τα IPO.
Την ίδια στιγμή όμως, μία αρχική δημόσια εγγραφή στην Νότια Κορέα δείχνει πως, υπό προϋποθέσεις, ένα IPO μπορεί να πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμα και μέσα σε κλίμα χρηματιστηριακής απαισιοδοξίας. Χθες ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Doosan Robotics Inc (454910 SEOUL) στο χρηματιστήριο της Σεούλ στην Νότια Κορέα.
Όπως μαρτυρά η επωνυμία της, η επιχείρηση ασχολείται με την ρομποτική και ειδικά με την κατασκευή ρομποτικών βραχιόνων που εκτελούν διάφορα καθήκοντα μακριά εκτός εργοστασίων. Οι βραχίονες αυτοί έχουν σταθερή βάση και χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια (για το τηγάνισμα κοτόπουλου ή την προετοιμασία καφέ), στα αεροδρόμια για την διαλογή και μεταφορά των αποσκευών και σε άλλες παρεμφερείς εργασίες. Βασικός μέτοχος της Doosan Robotics είναι η Doosan Co. (000150 SEOUL), η οποία κατέχει το 68,2% μετά την εισαγωγή της θυγατρικής της στο χρηματιστήριο.
Η εταιρεία άντλησε 421 δισεκατομμύρια won, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 310 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει στρατηγικές εξαγορές και για την διεθνή της επέκταση. Είναι βέβαιο πως η διοίκηση και οι μέτοχοι της Doosan Co. χάρηκαν πολύ με το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης της μετοχής αφού αυτή κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε από τα 26.000 won και έκλεισε την πρώτη μέρα στο χρηματιστήριο με άνοδο 98% στα 51.400 won αφού ενδιαμέσως είχε φθάσει να ανεβαίνει μέχρι και 160%. Η ενθουσιώδης υποδοχή που της επιφύλαξαν οι επενδυτές δεν προκαλεί έκπληξη αφού η Νότια Κορέα είναι η πρώτη στον κόσμο στην «υιοθεσία» ρομπότ. Σύμφωνα με το Bloomberg, σε κάθε δέκα βιομηχανικούς εργάτες αντιστοιχεί και ένα ρομπότ.
Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, οι μετοχές των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τον κλάδο της ρομποτικής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο χρηματιστήριο της Σεούλ μέσα στο 2023. Αν οι μετοχές της Doosan Robotics κρατήσουν τα κέρδη της πρώτης ημέρας τις επόμενες εβδομάδες, είναι βέβαιο πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της ρομποτικής θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και ίσως να δούμε σύντομα και άλλες εταιρείες να αποφασίζουν να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστηρίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.