Στο κλαμπ των billionaires ο όμιλος Aktor, η τουρκική σφήνα (και) οι Κύπριοι στην Αθήνα, ο πήχης της Attica Group, οι αναταράξεις στις αγορές λόγω δασμών, τα βαριά σφυριά στους πλειστηριασμούς, τα χαρτονομίσματα της ΕΚΤ και η ώρα του αμερικανικού χρέους

Στο club των δισεκατομμυριούχων από σήμερα (4 Φεβρουαρίου) και τυπικά η Aktor καθώς εισάγονται προς διαπραγμάτευση 43,5 εκατ. μετοχές περίπου, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο όμιλος με αποτίμηση πλέον 1 δισ. ευρώ έχει βάλει στόχο και την είσοδό του στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ το επενδυτικό του πρόγραμμα έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

Υπενθυμίζεται πως ο CEO του ομίλου έχει ανακοινώσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που στόχο θα έχουν να μετασχηματίσουν και να ισχυροποιήσουν τον όμιλο, αλλά και να διαφοροποιήσουν τα EBITDA, ώστε να μπορεί και η αποτίμηση της εταιρείας να παίζει με υψηλότερους δείκτες, όπως συμβαίνει πανευρωπαϊκά. Το 2030 ο στόχος είναι να φτάσει ο τζίρος στα 3,2 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 165 εκατ. ευρώ. Από την Prodea απέκτησε ακίνητα αξίας 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα οποία θα αποφέρουν άμεσα έσοδα και θα στηρίξουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ με στόχο συνολική ισχύ 1,5 GW.  


Ταρακούνησε τις αγορές ο Ντόναλντ Τραμπ με την ανακοίνωση των δασμών και τώρα περιμένουν οι αγορές τις επόμενες ανακοινώσεις του. Εταιρείες με δραστηριότητα στις ΗΠΑ και εξαγωγές είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν. Η Ευρώπη κατέγραψε σημαντικές απώλειες με κλάδους όπως ένδυση και αυτοκινητοβιομηχανίες να πιέζονται περισσότερο. Χρειάζεται προσοχή, σημείωναν χρηματιστές, γιατί ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει ο νέος πρόεδρος όλες του τις αποφάσεις. Βέβαια, θα υπάρξουν και αντίποινα από τις χώρες που επέβαλε δασμούς στα προϊόντα τους.

Όπως καταλαβαίνετε δεν έχουμε τελειώσει με τον πληθωρισμό. Πάλι θα τον δούμε να αυξάνεται, ενώ ο φόβος είναι μην επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Αν γίνει αυτό ίσως δούμε έκρηξη στον πληθωρισμό. Στην Ελλάδα, σχεδόν όλο το ταμπλό πιέστηκε, αν και όπως λένε αναλυτές, δεν έχουμε πολλές εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ. Ο όμιλος Viohalco μάλλον είναι ο μόνος, αλλά και πριν από μερικά χρόνια όταν είχαν πάλι επιβληθεί δασμοί, δεν είχε επηρεαστεί σημαντικά. Βέβαια, αν υπάρξει ντόμινο, μπορεί να επηρεαστεί η παγκόσμια ανάπτυξη και φυσικά και η οικονομία των ΗΠΑ.


Ψηλά τον πήχη έχει βάλει η διοίκηση της Attica Group σύμφωνα με όσα είπε χθες σε μεγάλα funds στο Λονδίνο. Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι μεγάλο για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2029, αλλά η εταιρεία παράγει υψηλές ταμειακές ροές και θα μπορέσει να τις χρηματοδοτήσει, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα EBITDA και θα μειώσει τη μόχλευση. Ουσιαστικά, η διοίκηση περιμένει πως από 4,8 φορές που είναι τώρα η μόχλευση, δηλαδή η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, θα μειωθεί στις 2,1 φορές.

Το 2029 περιμένει πως τα EBITDA θα ανέλθουν στα 238-262 εκατ. ευρώ από 111 που είναι τώρα. Δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν. Επενδύσεις θα γίνουν σε πολλά μέτωπα, όπως σε πιο οικολογικά πλοία με καύσιμα χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, καλύτερα πλοία, περισσότερους προορισμούς, ξενοδοχεία κ.α. Το 2025 θα επενδύσει 145-155 εκατ. ευρώ, το 2026 85-95 εκατ. ευρώ, το 2027 80-90 εκατ. ευρώ, το 2028 90-100 εκατ. ευρώ και το 2029 65-75 εκατ. ευρώ. Από τις επενδύσεις αυτές μόνο το 30% θα είναι με δανεισμό. Παράλληλα σκοπεύει να δίνει σε μερίσματα 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε έτη και παρά τις επενδύσεις.


Βλέπουμε πως κάθε φορά που εκδίδεται μια NAVTEX στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, η Τουρκία αντιδρά. Για άλλη μια φορά  η Άγκυρα έδειξε τις διαθέσεις της στο καλώδιο που θα συνδέει τις δύο χώρες, επιβεβαιώνοντας ότι ο γεωπολιτικός παράγοντας παραμένει η κυριότερη αβεβαιότητα για την υλοποίηση του project.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εμφανίζεται να παρακολουθεί στενά τις εργασίες της θαλάσσιας έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου και, μάλιστα, εκτός της ζώνης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιοχών τουρκικής δικαιοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε δείξει ξανά τα «δόντια» της το καλοκαίρι στην Κάσο, όταν και «έκανε» και τότε αισθητή την παρουσία της με πέντε τουρκικά πλοία για να παρακολουθήσει την κατάσταση.

Όπως μαθαίνουμε τώρα, το τουρκικό πλοίο παρακολουθεί τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ύψος του Αγίου Νικολάου από το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume» και το «NG Worker». Εργασίες που διεξάγονται στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου. Μάλιστα, τα ερευνητικά πλοία πλέουν εντός διεθνών υδάτων (6,5 νμ) βόρεια της Κρήτης με την τουρκική πλευρά να στέλνει για ακόμα μια φορά το δικό της μήνυμα.

Αυτά και άλλα πολλά, όπως η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης του έργου, αναμένεται να συζητήσουν πάντως την Πέμπτη στην Αθήνα φτάνει η κυπριακή αποστολή υπό τον νέο Πρόεδρο της ΡΑΑΕΚ Πόλυ Λεμονάρη, η οποία θα τα πει τόσο με τη δική μας ΡΑΕΕΥ, όσο και με τον ΑΔΜΗΕ. 


Πέντε μεγάλα ονόματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των 4.500, περίπου, πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί για τον τρέχοντα μήνα.

Στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει ο πλειστηριασμός ακινήτου του Ανδρέα Κορασίδη, ιδρυτή και CEO της πτωχευμένης Ράδιο - Κορασίδης. Το ακίνητο με τιμή εκκίνησης 281.000 ευρώ είναι ένα οικόπεδο στην Άνω Βούλα, έκτασης 676 τετραγωνικών μέτρων.

Μια εβδομάδα, μετά θα εκπλειστηριαστεί με τιμή εκκίνησης τα 85.000 ευρώ ένα αγροτεμάχιο στη Μύκονο, εμβαδού 5,420 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Γρυπάρη, του οποίου το όνομα συνδέεται με τα  κέντρα διασκέδασης Caprice και Sea Satin.

Στις 14 Φεβρουαρίου βγαίνει εκ νέου «στο σφυρί» το ακίνητο της Στακόρ στη Λεωφόρο Αθηνών, με τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 7,79 εκατ. ευρώ.

Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνει πλειστηριασμός ακινήτου της ιστορικής βιομηχανίας Καπνική Μιχαηλίδης. Πρόκειται για το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στο Κιλκίς, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με τιμή εκκίνησης μειωμένη στα 4.219.150 ευρώ.

Ο πιo ακριβός πλειστηριασμός είναι αυτός του Ιπποδρόμου που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου με , επίσης, «ψαλιδισμένη» τιμή εκκίνησης στα 24,11 εκατ. ευρώ.


Μπετόβεν, πουλιά ή ποτάμια; H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε αναζήτηση νέου σχεδίου για τα χαρτονομίσματα του ευρώ και στην πιθανή θεματολογία φιγουράρουν μεγάλες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως ο Γερμανός μουσικοσυνθέτης Λούντβικ βαν Μπετόβεν ή ποταμοί και πουλιά.

Θα είναι ο πρώτος ανασχεδιασμός των ευρωχαρτονομισμάτων από την εισαγωγή τους πριν από 23 χρόνια και η επιθυμία της ΕΚΤ είναι τα κάνει πιο ελκυστικά. Στη σημερινή τους μορφή απεικονίζουν γέφυρες και παράθυρα.

Οι σχεδιαστές των νέων χαρτονομισμάτων θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε εναλλακτικά μοτίφ, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό ή έναν συνδυασμό ποταμών, πουλιών και ευρωπαϊκών θεσμών.

Όσον αφορά το μοτίφ του πολιτισμού, αν η ΕΚΤ καταλήξει σε αυτό, τα έξι νέα χαρτονομίσματα του ευρώ θα φιγουράρουν την Ελληνίδα σοπράνο της όπερας Μαρία Κάλας, τον Μπετόβεν, την Πολωνό-Γαλλίδα επιστήμονα Μαρί Κιουρί, τον Ισπανό συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τον Ιταλό καλλιτέχνη και εφευρέτη Λεονάρντο ντα Βίντσι και την ακτιβίστρια ειρήνης Μπέρτα φον Σούτνερ της Αυστρίας.

Τα ονόματα αυτά προτάθηκαν από ομάδα ειδικών και επελέγησαν από την ΕΚΤ. Όμως, ένα πρόβλημα είναι ότι αντιπροσωπεύουν μόνο έξι από τις 20 χώρες της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ θα ανοίξει τον διαγωνισμό φέτος και θα επιλέξει το νέο design των χαρτονομισμάτων το 2026.


Ο Scott Bessent, νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (Treasury Secretary) θα περάσει την Τετάρτη την πρώτη σοβαρή δοκιμασία του. Όπως διαβάσαμε στο Bloomberg, το υπουργείο του προβλέπεται να εκδώσει μία ανακοίνωση την οποία περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσοι ασχολούνται με την αμερικανική κρατική αγορά δανειακών τίτλων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται κάθε τρεις μήνες και σχετίζεται με το πρόγραμμα των  νέων δανειακών εκδόσεων του αμερικανικού δημοσίου.

Συνήθως, αυτή η ανακοίνωση περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το ύψος των νέων εκδόσεων, την διάρκεια των προς έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων και τις προβλεπόμενες ημερομηνίες έκδοσής τους, όπως και μία γενική αναφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δανειακών εκδόσεων, έτσι ώστε οι αγορές να μην είναι στο σκοτάδι σχετικά με το τι τους περιμένει. Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται πάντα αρκετά σημαντικό αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Οικονομικών υπό την ηγεσία της απελθούσας Janet Yellen είχε δώσει μεγαλύτερο βάρος στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την έκδοση τίτλων μικρής χρονικής διάρκειας, μειώνοντας τις εκδόσεις των τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας.

Πολλοί ρεπουμπλικανοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Bessent, είχαν κατηγορήσει την Yellen πως σκοπίμως απέφευγε την έκδοση των τίτλων μεγάλης διάρκειας προκειμένου να βοηθήσει πολιτικά τους δημοκρατικούς στις εκλογές του 2024. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, τα επιτόκια των τίτλων μεγάλης διάρκειας, και κυρίως αυτά των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, παρέμεναν αφύσικα χαμηλά εξαιτίας των επιλογών της Yellen. Αυτό είχε ως συνέπεια και την παραμονή των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα και τελικά την ενίσχυση της οικονομίας και την ελάφρυνση των βαρών αρκετών πολιτών. Η άποψη αυτή υποστηρίζει λίγο πολύ πως η Yellen και οι δημοκρατικοί χειραγωγούσαν κατά κάποιον τρόπο την αγορά ομολόγων για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Ο Bessen έχει κατηγορήσει επίσης ανοικτά την Yellen, λέγοντας πως η σκόπιμη καθυστέρηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων θα προκαλέσει μελλοντικά σημαντική ζημιά γιατί τα ομόλογα αυτά θα εκδοθούν κάποια στιγμή σε μεγαλύτερο αριθμό και με υψηλότερα επιτόκια. Οι αυριανές ανακοινώσεις του υπουργείου θα δείξουν στις αγορές ομολόγων αν ο Bessent σκοπεύει να αλλάξει αμέσως αυτή την πολιτική της προκατόχου του. Όπως είδαμε στο σχετικό άρθρο του Bloomberg, αυτό θα φανεί από την διατύπωση της αυριανής ανακοίνωσης.

Στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα στις αντίστοιχες ανακοινώσεις περιλαμβανόταν η φράση «δεν αναμένουμε την αύξηση των εκδόσεων δανειακών τίτλων μεγάλης χρονικής διάρκειας για τα επόμενα αρκετά ημερολογιακά τρίμηνα». Γνωρίζοντας τις απόψεις του νέου υπουργού σχετικά με το θέμα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων εκτιμούν πως σε αυτή την διατύπωση θα δούμε κάποιες αλλαγές που θα δείχνουν πως η νέα ηγεσία σκοπεύει να αλλάξει σύντομα την πολιτική του υπουργείου και να αυξήσει τον αριθμό των εκδόσεων δανειακών τίτλων μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Αυτό ακούγεται αρκετά λογικό, καθώς ο υπουργός θα ήθελε λογικά να βάλει γρήγορα την σφραγίδα του στην πολιτική του υπουργείου. Αυτή την χρονική στιγμή όμως, μία τέτοια κίνηση μπορεί να είναι κάπως επικίνδυνη, καθώς στις αγορές επικρατεί μία σχετική αναταραχή για το θέμα της επιβολής υψηλών δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ πάνω στα προϊόντα που εισάγονται από διάφορες χώρες.

Μία τέτοια ανακοίνωση θα αύξανε την αβεβαιότητα στην αγορά αφού λογικά θα οδηγούσε στην  άνοδο των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, καθώς θα αυξανόταν η προσφορά τους στις αγορές. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο Scott Bessent θα αποφασίσει να ξεκινήσει γρήγορα τις αλλαγές, όπως έχουν κάνει ήδη αρκετοί συνάδελφοί του, ή αν θα προτιμήσει να αποφύγει την πρόκληση νέας αναστάτωσης στις αγορές, καθώς ξέρουμε πως οι αγορές μετοχών δεν  ενθουσιάζονται όταν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ξεφεύγουν ανοδικά. Κάποια στιγμή αύριο το βράδυ θα έχουμε μάθει την απάντηση.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.