Πώς γίνεται να είναι κάποιος σύμβουλος σε φορέα του δημοσίου και την ίδια ώρα να «συμβουλεύει» ιδιώτη που διαπραγματεύεται την εξαγορά περιουσιακού στοιχείου του εν λόγω «φορέα»;
Μπορεί να ξεκίνησε δυνατά η συνεδρίαση και να βγήκαν πωλήσεις στη συνέχεια που να περιόρισαν την όρεξη για μετοχές, οι αναλυτές πάντως εστιάζουν στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές που φέρνει η επενδυτική βαθμίδα και αυτές είναι σημαντικές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν και επομένως και το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος να εισέλθουν στη χώρα κεφάλαια που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να επενδύσουν λόγω έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας.
Οι αναλυτές έσπευσαν να εξηγήσουν τα οφέλη. Πιο αναλυτικά, η NBG Securities στο σχόλιό της αναφέρει πως «όπως υποστηρίξαμε πρόσφατα στην έκθεσή μας Investment Grade Benefits, το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Ειδικότερα για τις τράπεζες, η αναβάθμιση θα μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους επιτοκίου για τις μελλοντικές εκδόσεις ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, τα οποία αποτελούνται κυρίως από τίτλους ελληνικών δεκαετών ομολόγων (π.χ. επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ, χαμηλότερα κουρέματα αποτίμησης κ.λπ.). Επιπλέον, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα δώσει πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ (έως και 0,5 μονάδες το 2024).
Όσον αφορά στις κεφαλαιαγορές, θα οδηγήσει σε μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους επενδυτές υψηλής ποιότητας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα.
«Πιστεύουμε επίσης ότι η επιστροφή στο κλαμπ της επενδυτικής βαθμίδας και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω μείωση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη όρεξη για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες δημόσιες εγγραφές και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές» σημειώνουν οι αναλυτές.
Είπαμε ότι ο Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε μία απαράδεκτη δήλωση. Στο πνεύμα της δήλωσης … Ιωακειμίδη. Αλλά τον Μιλτιάδη έπεσαν να φάνε ζωντανό, ακόμη και όταν παραδέχτηκε το λάθος του και παραιτήθηκε.
Η Piraeus Securities σε έκθεσή της αναφέρει πως αναμένει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων:
α) μείωση του κόστους δανεισμού για τον ιδιωτικό τομέα (ο δημόσιος τομέας απολαμβάνει ήδη εξαιρετικούς όρους δανεισμού για το μακροπρόθεσμο χρέος του) λόγω της μείωσης της τρέχουσας απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου (ελληνικό δεκαετές) στο 3,9% κατά περίπου 20-30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την εκτίμησή της, δεδομένου ότι το 10ετές κρατικό ομόλογο της Πορτογαλίας έχει απόδοση 3,3% με αξιολόγηση χώρας 2 έως 3 βαθμίδες υψηλότερη από την Ελλάδα, β) οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις ξένες κεφαλαιαγορές, γ) ειδικά για τις τράπεζες, η απόφαση ανοίγει το δρόμο για χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και βελτιωμένη ρευστότητα λόγω της μείωσης του «κουρέματος» των εξασφαλίσεων της ΕΚΤ επί των τίτλων των ελληνικών ομολόγων και της συμπερίληψης των τίτλων αυτών σε όλες τις μελλοντικές πράξεις της ΕΚΤ (σημειώνεται ότι απαιτείται δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την ΕΚΤ, η οποία είναι πιθανό να συμβεί από την S&P ή/και τη Fitch στις επόμενες εκθέσεις τους), δ) θα επιταχύνει τις επενδυτικές αποφάσεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνολογία, ιδίως από ξένους επενδυτές που επενδύουν μόνο σε χώρες με καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (ο διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι 80% περίπου των παγκόσμιων κεφαλαίων επενδύουν μόνο σε χώρες με καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας).
Και για να μην ξεχνιόμαστε, η ΠΝΟ έχει κηρύξει για αύριο απεργία στην ακτοπλοΐα με ακαθόριστα αιτήματα. Σαν να λέμε ότι θέλησε να συμπαρασταθεί στα κατηγορούμενα μέλη της, αλλά δεν τόλμησε και να το παραδεχτεί δημόσια. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της αντίστροφης μηχανικής, μπορούμε να φανταστούμε κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν οι δηλώσεις που έγιναν από Βαρβιτσιώτη και Ιωακειμίδη…
Η αναβάθμιση αποτελεί επίσης βασικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνει η Piraeus Securities για τους εξής λόγους: α) Αποτιμήσεις: Η μείωση του κόστους κεφαλαίου μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου χώρας και του κόστους δανεισμού των εταιρειών μαζί με τις καλύτερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, β) Επενδυτικές ροές: Θα αυξηθεί η δεξαμενή των παγκόσμιων κεφαλαίων που επενδύουν σε ελληνικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένων των θεσμικών περιορισμών σε μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν σε αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας, γ) Ταξινόμηση της αγοράς: Θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση του ΧΑ στο καθεστώς του ανεπτυγμένου.
Στις κορυφαίες της επιλογές διατηρεί τη Jumbo με τιμή στόχο στα 32,80 ευρώ, τη Motor Oil έχοντας αυξήσει πρόσφατα την τιμή στόχο στα 31,30 ευρώ από 25,70 ευρώ, τον ΟΠΑΠ με τιμή στόχο 18,20 ευρώ από 16,80 ευρώ, τη ΔΕΗ με τιμή στόχο τα 15 ευρώ, την Τιτάν με τιμή στόχο τα 23,50 ευρώ από 21 ευρώ και προσθέτει και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή στόχο τα 21,10 ευρώ καθώς έχει περιθώριο ανόδου περίπου 60%.
Σε ξεχωριστή έκθεση για τις τράπεζες αναφέρει πως παραμένει θετική για όλες και στοχεύει σε δείκτη αποτίμησης προς ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 0,8 φορές για την Alpha Bank, 1 φορά για την Εθνική και 1,1 φορές για τη Eurobank. Διατηρεί συστάσεις υπεραπόδοσης και τις τιμές στόχους των 2,15 ευρώ για την Alpha Bank, των 2,20 ευρώ για την Eurobank και των 7,80 ευρώ για την Εθνική.
«Μείνετε στο πλοίο» αναφέρει στη δική της έκθεση η Eurobank Equities και σημειώνει πως οι ελληνικές μετοχές είχαν ένα μάλλον υποτονικό καλοκαίρι (Γ.Δ. +4,7% τον Ιούλιο, -1,6% το τον Αύγουστο), καθώς η προοπτική για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια φούντωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου των μετοχών εν μέσω φτωχότερων συνθηκών ρευστότητας, δεδομένου και της εποχικότητας.
Με τις ελληνικές μετοχές να έχουν ήδη αυξηθεί κατά 35% από την αρχή του έτους (οι τράπεζες +55%), η βραχυπρόθεσμη απόδοση ρίσκου φαίνεται συμμετρική, καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται με τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς καταλύτες. Δεδομένων των θετικών εγχώριων μεσοπρόθεσμων προοπτικών, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέσουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια των διορθώσεων που προκαλούνται από τις διεθνείς αγορές.
Οι κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάνουν ένα μείγμα ποιοτικών ονομάτων με υψηλή ορατότητα κερδών και αποδόσεις σε μετρητά (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος) που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές με υψηλότερο beta σε χαμηλή αποτίμηση, δηλαδή ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς.
Στα 3,2 δισ. ευρώ θα φτάσουν σε μια δεκαετία οι συνολικές επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός. Από τα κεφάλαια αυτά τα 1,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί ως σήμερα, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν την επόμενη δεκαετία.
Ήδη, η επένδυση στις Σκουριές βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και έχει στόχο την εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, όπως ο χαλκός, το λίθο, το κοβάλτιο και το αλουμίνιο, των οποίων η αυξανόμενη ζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση μετάλλων δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να καθιερωθεί ως μια νέα πηγή εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η αξία των συνολικών αποθεμάτων αποτιμάται σε 72 δισ. ευρώ.
Στόχος της Ελληνικός Χρυσός είναι οι εξαγωγές μετάλλων να υπερδεκαπλασιαστούν στο ίδιο διάστημα και να φθάσουν πάνω από 11 δισ. ευρώ έναντι ενός δισ.ευρώ που είναι σήμερα.
Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 120 εκατ.ευρώ, ενώ οι κοινωνικές επενδύσεις θα ανέλθουν σε 80 εκατ.ευρώ. Στόχος των παραπάνω επενδύσεων είναι να «ανέβει» η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδο παραγωγής χρυσού μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όταν όλα τα μεταλλεία φτάσουν σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα, καθώς μπορεί να προσφέρει ετήσια παραγωγή 6,7 τόνων χρυσού, έναντι 1,6 που είναι σήμερα, ενώ η παραγωγή της Σουηδία ανέρχεται σε 8,1 τόνους και της Φινλανδία 7,7 τόνους.
Μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών που αποτελούν τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου από την Ελλάδα, σχεδιάζονται από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα συστήματα μεταφοράς και συγκεκριμένα από την ΔΕΣΦΑ, Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και EUSTREAM.
Οι παραπάνω επενδύσεις, αλλά και η διαδικασία κατανομής μελλοντικής δυναμικότητας θα αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2024.
Οι χώρες που συμμετέχουν, δηλαδή, οι Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία αναγνώρισαν τη σημασία της υλοποίησης στοχευμένων έργων για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων στις παραπάνω χώρες.
Οι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών διαχείρισης που συμμετείχαν σε συνάντηση που διοργάνωσε η ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ παρουσίασαν και τα αποτελέσματα Market test που έχουν πραγματοποιήσει, καθώς και τις εκτιμήσεις για μελλοντική ζήτηση.
Η ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η δυναμική αυτή θα επεκταθεί με την χρήση των ίδιων υποδομών για μεταφορά ανεώσιμων αερίων και υδρογόνου.
Δύο νέους επικεφαλής για τις διευθύνσεις συμβουλευτικής και capital markets στην ηπειρωτική Ευρώπη ανακοίνωσε η Citigroup τη Δευτέρα, τον Λίνο Λέκκα και τον Patrick Frowein. Οι δύο νέοι επικεφαλής θα εκπροσωπούν τους βραχίονες banking, capitall markets, advisory (BCMA) ως μέλη της ηγετικής ομάδας της Citigroup στην Ευρώπη.
Oι δραστηριότητες των διευθύνσεων BCMA στην ηπειρωτική Ευρώπη καλύπτουν τις γερμανόφωνες χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία. Οι χώρες αυτές συνολικά αντιπροσωπεύουν γύρω στα μισά έσοδα από τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Citigroup βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης με βάση τη συμβουλευτική της δραστηριότητα στην περιοχή ΕΜΕΑ φέτος. Ο κ. Λέκκας, νυν αντιπρόεδρος των διευθύνσεων BCMA, εργάζεται στη Citigroup από το 2011.
Tα νέα από την Αυστραλία σχετικά με τις πιθανές απεργίες στις εγκαταστάσεις φόρτωσης LNG δημιουργούν ανησυχία για μία πιθανή αναταραχή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και θυμίζουν σε πολλούς στην Ευρώπη την μεγάλη περσινή ενεργειακή περιπέτεια, παρά το γεγονός πως οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ήδη σχεδόν γεμάτες λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου για τα νοικοκυριά της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. Πόσο πιθανή όμως είναι μία επανάληψη της περσινής κατάστασης, όταν η απουσία του ρωσικού φυσικού αερίου προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών του αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος;
Μάλλον όχι και τόσο πιθανή. Όχι μόνο λόγω του ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν φροντίσει να γεμίσουν τις δεξαμενές τους αλλά και γιατί φέτος απουσιάζει ένας παράγων που πέρυσι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφερόμαστε στην κατάσταση των γαλλικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Μπορεί να μην ακούγεται συχνά και να το έχουμε ξεχάσει λίγο, αλλά τα σημαντικά προβλήματα στην συντήρηση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και η μεγάλη καθυστέρηση στην επίλυσή τους έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Πάνω από δώδεκα πυρηνικοί σταθμοί έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας χωρίς αυτό να είναι προγραμματισμένο. Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γαλλία κατά 23% σε σχέση με το 2021, και η Γαλλία να αναγκαστεί να προχωρήσει σε εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος για πρώτη φορά από το 1980.
Συνήθως η Γαλλία έχει περίσσευμα ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργεί εξισορροπητικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Bloomberg από την προηγούμενη Παρασκευή, η διοίκηση της Electricite de France, της κρατικής πλέον εταιρείας στην οποίαν ανήκουν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας, είναι αρκετά αισιόδοξοι για τον φετινό χειμώνα.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Luc Remont, η εταιρεία προχωρά προς τον χειμώνα με πολύ περισσότερη σιγουριά απ’ ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg, την προηγούμενη Πέμπτη ήταν σε λειτουργία 39 πυρηνικά εργοστάσια, 12 περισσότερα από πέρυσι, ενώ σταδιακά θα επανέλθουν και άλλοι. Η βελτίωση της κατάστασης οφείλεται στο γεγονός πως η EDF σημείωσε σημαντική πρόοδο στις διαδικασίες συντήρησης των εργοστασίων.
Θυμίζουμε πως πριν έναν χρόνο υπήρχε σημαντική δυσκολία στην εύρεση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και μεγάλο πρόβλημα συντονισμού μέσα στην επιχείρηση. Όπως φαίνεται, τα πράγματα είναι πολύ πιο οργανωμένα το 2023 και όλα τα εργοστάσια που είχαν μείνει εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης πέρυσι τον χειμώνα έχουν τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει πως έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειώσει σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο συντήρησης χωρίς «εκπτώσεις» στον τομέα της ασφάλειας.
Η βελτίωση της κατάστασης πιστοποιείται και από το γεγονός πως η Γαλλία έχει ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης και από το ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Γαλλία και την Γερμανία (η τιμή στην Γαλλία είχε ανεβεί πολύ σε σχέση με αυτήν στην Γερμανία λόγω των προβλημάτων με τα πυρηνικά εργοστάσια). Αν δεν διαψευσθούν οι αισιόδοξοι αξιωματούχοι της EDF, τότε ίσως να μπορούμε να κοιμόμαστε λίγο πιο ήσυχοι, αφού οι καλές επιδόσεις της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας αποτελούν εγγύηση για πιο ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.